Newsy filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 1 marca, 2021, 22:48Jeszcze taki box office'owy news, piszę tu, bo w sumie dotyczy i świata, i Ameryki i Polski... Jutro pojawi się na Filmwebie kolejny mój tekst, po dłuższej przerwie, ale za to tym razem podsumowuję dla nich pandemiczny rok + małe spojrzenie w przyszłości. Jakbyście mieli ochotę coś poczytać do śniadania, pierwszego albo drugiego, bo nie wiem dokładnie, o której pojawi się, to voila.. Ale wystarczy jeszcze też na obiad, podwieczorek i kolację, a może i na środowe śniadanie, bo trochę tego będzie do czytania. 😉
Jeszcze taki box office'owy news, piszę tu, bo w sumie dotyczy i świata, i Ameryki i Polski... Jutro pojawi się na Filmwebie kolejny mój tekst, po dłuższej przerwie, ale za to tym razem podsumowuję dla nich pandemiczny rok + małe spojrzenie w przyszłości. Jakbyście mieli ochotę coś poczytać do śniadania, pierwszego albo drugiego, bo nie wiem dokładnie, o której pojawi się, to voila.. Ale wystarczy jeszcze też na obiad, podwieczorek i kolację, a może i na środowe śniadanie, bo trochę tego będzie do czytania. 😉
Cytat z Ernest Kubica data 1 marca, 2021, 22:55Ja tam biorę popcorn i czekam na komentarze Katedry 😉
Ja tam biorę popcorn i czekam na komentarze Katedry 😉
Cytat z Marek Pilarski data 1 marca, 2021, 23:12Każdy konstruktywny feedback katedry jest mile widziany. 🙂
Każdy konstruktywny feedback katedry jest mile widziany. 🙂
Cytat z Mierzwiak data 1 marca, 2021, 23:19Cytat z Kuba data Marzec 1, 2021, 17:31Myśle, że moze założyć we Flashu, na podobnej zasadzie co Affleck - żeby pokazać jego wymazanie z rzeczywistości i uzasadnienie wprowadzenia nowej wersji.
Możliwe, ale taki ochłap nic dla mnie nie znaczy, wolałbym wręcz nie oglądać czegoś takiego, bo to nic innego jak udawanie że stoi za tym jakaś kreatywna myśl i pomysł na kontynuowanie uniwersum a nie tylko sprzątanie bałaganu.
Cytat z Kuba data Marzec 1, 2021, 17:31Myśle, że moze założyć we Flashu, na podobnej zasadzie co Affleck - żeby pokazać jego wymazanie z rzeczywistości i uzasadnienie wprowadzenia nowej wersji.
Możliwe, ale taki ochłap nic dla mnie nie znaczy, wolałbym wręcz nie oglądać czegoś takiego, bo to nic innego jak udawanie że stoi za tym jakaś kreatywna myśl i pomysł na kontynuowanie uniwersum a nie tylko sprzątanie bałaganu.
Cytat z Kuba data 1 marca, 2021, 23:53W sumie to praktycznie kopia rozwiązania komiksowego/telewizyjnego czyli poprzez event posprzątanie bałaganu. Co prawda nie rozumiem za bardzo jak oni chcą posprzątać poprzez wprowadzania nowych wersji postaci/przywracanie prehistorycznych i usunięcie "obecnych", ale no to DC, czego się spodziewać.
Z Affleckiem to jeszcze pewnie zadziała, powiedzmy, że jest jakaś baza relacji na linii Bruce-Barry nad którą można pracować a śmierć tego konkretnego Batmana pewnie da się elegancko wpasować w historie. Z Cavillem już trzeba byłoby się bardzo postarać aby własnie nie było to po prostu "ochłapem". W końcu z tego nie zadowolony był Fisher, że Cyborg nie był dobrze w tym filmie potraktowany.
Z drugiej strony nie uwzględnienie tych wersji postaci w filmie który ma w teorii ustanowic to jak teraz będzie wyglądać multiwersum DC utrudni ich ewentualne wykorzystanie w przyszłości. A cholera wie czy Snyder Cut nie trzaśnie chorych wyników oglądalności i Affleck nagle nie stwierdzi, że jemu to miniserial na HBO Max w sumie pasuje. Albo np ktoś nie wymyśli sobie adaptacji Kingdom Come i Cavill stwierdzi, że on się na to pisze. Czy nie nakręca Teen Titans i twórcy nie będzie tam idealnie pasował Cyborg FIshera. Nie wiem, nie wiem jak oni to chcą ogarnąć.
Tutaj będą to co prawda robili bardziej ogarnieci ludzie, ale Arrowverse wcale nie dało rady posprzatać telewizyjnego bałaganu DC, głównie właśnie przez nastepującą praktycznie natychmiast niekonsekwencje w respektowaniu skutków tego wydarzenia przez co traci ono nieco sens a jeśli sekcja telewizji spoza HBO Max zostanie oficjalnie włączona do tego jednego multiwersum to generalnie cała impreza okaże się nic nie warta. Nie zdziwi mnie tutaj powtórka z sytuacji.
W sumie to praktycznie kopia rozwiązania komiksowego/telewizyjnego czyli poprzez event posprzątanie bałaganu. Co prawda nie rozumiem za bardzo jak oni chcą posprzątać poprzez wprowadzania nowych wersji postaci/przywracanie prehistorycznych i usunięcie "obecnych", ale no to DC, czego się spodziewać.
Z Affleckiem to jeszcze pewnie zadziała, powiedzmy, że jest jakaś baza relacji na linii Bruce-Barry nad którą można pracować a śmierć tego konkretnego Batmana pewnie da się elegancko wpasować w historie. Z Cavillem już trzeba byłoby się bardzo postarać aby własnie nie było to po prostu "ochłapem". W końcu z tego nie zadowolony był Fisher, że Cyborg nie był dobrze w tym filmie potraktowany.
Z drugiej strony nie uwzględnienie tych wersji postaci w filmie który ma w teorii ustanowic to jak teraz będzie wyglądać multiwersum DC utrudni ich ewentualne wykorzystanie w przyszłości. A cholera wie czy Snyder Cut nie trzaśnie chorych wyników oglądalności i Affleck nagle nie stwierdzi, że jemu to miniserial na HBO Max w sumie pasuje. Albo np ktoś nie wymyśli sobie adaptacji Kingdom Come i Cavill stwierdzi, że on się na to pisze. Czy nie nakręca Teen Titans i twórcy nie będzie tam idealnie pasował Cyborg FIshera. Nie wiem, nie wiem jak oni to chcą ogarnąć.
Tutaj będą to co prawda robili bardziej ogarnieci ludzie, ale Arrowverse wcale nie dało rady posprzatać telewizyjnego bałaganu DC, głównie właśnie przez nastepującą praktycznie natychmiast niekonsekwencje w respektowaniu skutków tego wydarzenia przez co traci ono nieco sens a jeśli sekcja telewizji spoza HBO Max zostanie oficjalnie włączona do tego jednego multiwersum to generalnie cała impreza okaże się nic nie warta. Nie zdziwi mnie tutaj powtórka z sytuacji.
Cytat z robgordon data 2 marca, 2021, 20:57SF z Colinem F. na drugim planie, Ty Sheridanem i Lily-Rose Depp na pierwszym:
https://www.youtube.com/watch?v=11wwx5VKThY&feature=emb_logo
SF z Colinem F. na drugim planie, Ty Sheridanem i Lily-Rose Depp na pierwszym:
Cytat z Kuba data 2 marca, 2021, 22:10https://deadline.com/2021/03/jodie-comer-josephine-joaquin-phoenix-apple-ridley-scotts-napoleon-kitbag-1234704485/
Na Scotta się narzekało od lat, ale nie umiem nie jarać się każdym z nadchodzacych projektów. Rewelacyjny wybór.
A na POLAKA to nawet Adamzcyk by tam pasował.
Na Scotta się narzekało od lat, ale nie umiem nie jarać się każdym z nadchodzacych projektów. Rewelacyjny wybór.
Cytat z Szaman data 2 marca, 2021, 23:46Całkiem ciekawe castingi
https://twitter.com/DEADLINE/status/1366871093391294464?s=19
Całkiem ciekawe castingi
Hugh Grant To Play Villain in Paramount And eOne’s Untitled ‘Dungeons & Dragons’ Pic; ‘It’ Star Sophia Lillis Also On Board https://t.co/Daegs59AuE
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 2, 2021
Cytat z Kuba data 3 marca, 2021, 00:09Znakomity brytyjski aktor starego pokolenia w roli villaina w D&D? Brzmi całkiem znajomo 🙂
Znakomity brytyjski aktor starego pokolenia w roli villaina w D&D? Brzmi całkiem znajomo 🙂
Cytat z Szaman data 3 marca, 2021, 08:42Robert Duvall jeszcze nigdzie się nie wybiera 🙂
https://twitter.com/DEADLINE/status/1366891980488249347
Robert Duvall jeszcze nigdzie się nie wybiera 🙂
Ed Harris To Direct Robert Duvall, Garrett Hedlund In ‘The Ploughmen’ https://t.co/6ksmDGNmSg
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 2, 2021
Cytat z robgordon data 3 marca, 2021, 17:15Cytat z Kuba data Marzec 2, 2021, 22:10https://deadline.com/2021/03/jodie-comer-josephine-joaquin-phoenix-apple-ridley-scotts-napoleon-kitbag-1234704485/
A ja jakoś się jarać jego filmami już od dawna nie potrafię. Zerknąłem na jego filmografię. Ostatnia rzecz, którą bym polecił z czystym sercem ma aż 14 lat (American Gangster). Marsjanin był "tylko" dobry, a na ostatnie jego dwa filmy nawet nie dotarłem.
Cytat z Kuba data Marzec 2, 2021, 22:10
A ja jakoś się jarać jego filmami już od dawna nie potrafię. Zerknąłem na jego filmografię. Ostatnia rzecz, którą bym polecił z czystym sercem ma aż 14 lat (American Gangster). Marsjanin był "tylko" dobry, a na ostatnie jego dwa filmy nawet nie dotarłem.
Cytat z Kuba data 3 marca, 2021, 17:43"Raised by Wolves" pokazało, że Scott nawet jeśli nie jest w swojej najlepszej formie to nadal stać go na jakiś "pomysł". Na ciekawą koncepcję czy zrobienie czegoś mniej oczywistego. Do tego serialu też raczej go skreśliłem, podobnie jak zresztą praktycznie każdego amerykańskiego reżysera starszej daty poza Scorsesem i Lynchem którzy umkneli przed zmęczeniem, wyeksplatowaniem i zachowali wszystkie swoje najlepsze cechy twórcze a Martin to wręcz z projektu na projekt dojrzewa (jak absurdalnie by to nie brzmiał) i się rozwija.
W przypadku Scotta - "All the Money in the World" było w porządku, ale zostało zmasakrowane przez znacznie lepsze "Trust". Z poprzednich...nie jestem fanem Gangstera, Prometeusz miał potencjał na bycie arcydziełem a rozczarował strasznie, reszta to albo totalne nieporozumienia albo po prostu niezłe filmy w sam raz do obejrzenia na raz. Nic czego można by oczekiwać od twórcy "Gladiatora", "Aliena" czy "Blade Runnera" (nawet jak jestem z tej dziwnej grupy ludzi która film Villeneuve stawia znacznie wyżej od pierwowzoru Scotta). "The Last Duel" brzmiał od początku jak domknięcie pewnego koła w karierze Scotta (w koncu to praktycznie duchowy sequel "The Duellist") i czekałem bardziej z uwagi na Comer oraz fakt, że to pierwszy od tak dawna skrypt Damona i Afflecka. Ale "House of Gucci' i "Kitbag" to na pierwszy rzut oka najciekawsze projekty Scotta od czasu "Gladiatora" i potencjalne tytuły które mogą stac się perłami w jego koronie. Wierzę w jakiś cud i fakt, że Scott magicznie powróci do swojej najwyższej formy. W najgorszym wypadku bedą to po prostu dobrze zrealizowane (Scott nadal pozostaje jednym z lepszych pod względem czysto technicznym twórcow kina amerykańskiego) i wybitnie zagrane projekty.
Królami projektów po 2010 zachęcających przede wszystkim do pójścia spać pozostają więc jedynie Spielberg i Cameron 🙂
"Raised by Wolves" pokazało, że Scott nawet jeśli nie jest w swojej najlepszej formie to nadal stać go na jakiś "pomysł". Na ciekawą koncepcję czy zrobienie czegoś mniej oczywistego. Do tego serialu też raczej go skreśliłem, podobnie jak zresztą praktycznie każdego amerykańskiego reżysera starszej daty poza Scorsesem i Lynchem którzy umkneli przed zmęczeniem, wyeksplatowaniem i zachowali wszystkie swoje najlepsze cechy twórcze a Martin to wręcz z projektu na projekt dojrzewa (jak absurdalnie by to nie brzmiał) i się rozwija.
W przypadku Scotta - "All the Money in the World" było w porządku, ale zostało zmasakrowane przez znacznie lepsze "Trust". Z poprzednich...nie jestem fanem Gangstera, Prometeusz miał potencjał na bycie arcydziełem a rozczarował strasznie, reszta to albo totalne nieporozumienia albo po prostu niezłe filmy w sam raz do obejrzenia na raz. Nic czego można by oczekiwać od twórcy "Gladiatora", "Aliena" czy "Blade Runnera" (nawet jak jestem z tej dziwnej grupy ludzi która film Villeneuve stawia znacznie wyżej od pierwowzoru Scotta). "The Last Duel" brzmiał od początku jak domknięcie pewnego koła w karierze Scotta (w koncu to praktycznie duchowy sequel "The Duellist") i czekałem bardziej z uwagi na Comer oraz fakt, że to pierwszy od tak dawna skrypt Damona i Afflecka. Ale "House of Gucci' i "Kitbag" to na pierwszy rzut oka najciekawsze projekty Scotta od czasu "Gladiatora" i potencjalne tytuły które mogą stac się perłami w jego koronie. Wierzę w jakiś cud i fakt, że Scott magicznie powróci do swojej najwyższej formy. W najgorszym wypadku bedą to po prostu dobrze zrealizowane (Scott nadal pozostaje jednym z lepszych pod względem czysto technicznym twórcow kina amerykańskiego) i wybitnie zagrane projekty.
Królami projektów po 2010 zachęcających przede wszystkim do pójścia spać pozostają więc jedynie Spielberg i Cameron 🙂
Cytat z Mierzwiak data 3 marca, 2021, 18:24Cytat z Kuba data Marzec 2, 2021, 22:10Na Scotta się narzekało od lat, ale nie umiem nie jarać się każdym z nadchodzacych projektów.
Mam dokładnie odwrotnie, nawet nie wiem o jakich nadchodzących projektach (liczba mnoga!?) mowa 😛
Cytat z Kuba data Marzec 2, 2021, 22:10Na Scotta się narzekało od lat, ale nie umiem nie jarać się każdym z nadchodzacych projektów.
Mam dokładnie odwrotnie, nawet nie wiem o jakich nadchodzących projektach (liczba mnoga!?) mowa 😛
Cytat z Szaman data 3 marca, 2021, 18:27Napoleon z Phoenixem, Gucci z Gagą i prawie auto-remake Pojedynku z Driverem i Damonem. Kolejny który boi się, że jak zejdzie z planu to prosto do trumny. Natomiast również ciężko mi czekać na jakikolwiek film wypalonego Scotta.
Napoleon z Phoenixem, Gucci z Gagą i prawie auto-remake Pojedynku z Driverem i Damonem. Kolejny który boi się, że jak zejdzie z planu to prosto do trumny. Natomiast również ciężko mi czekać na jakikolwiek film wypalonego Scotta.
Cytat z Szaman data 3 marca, 2021, 20:41Przeźroczysty standard, a ostatnia scena tak pozerska i efekciarska, że aż nadająca się do jakiejś parodii
https://www.youtube.com/watch?v=e-rw2cxFVLg
I nowa komedyjka z McCarthy i Spencer. Dawno nie widziałem już bardziej leniwego zawiązania fabuły.
https://www.youtube.com/watch?v=qnx6-YLXFwg
Przeźroczysty standard, a ostatnia scena tak pozerska i efekciarska, że aż nadająca się do jakiejś parodii
I nowa komedyjka z McCarthy i Spencer. Dawno nie widziałem już bardziej leniwego zawiązania fabuły.
Cytat z robgordon data 3 marca, 2021, 20:57Zwiastun z młodym Creedem w porządku, ale ten z Melissą Spencer i Octavią McCarthy okropny.
Zwiastun z młodym Creedem w porządku, ale ten z Melissą Spencer i Octavią McCarthy okropny.
Cytat z Kuba data 3 marca, 2021, 21:05https://deadline.com/2021/03/fences-star-jovan-adepo-ensemble-of-damien-chazelles-babylon-1234705856/
Jovan Adepo w nowym filmie Chazella
‘Fences’ Star Jovan Adepo Joins Ensemble Of Damien Chazelle’s ‘Babylon’ At Paramount
Jovan Adepo w nowym filmie Chazella
Cytat z robgordon data 3 marca, 2021, 21:06Cytat z Szaman data Marzec 3, 2021, 18:27Napoleon z Phoenixem, Gucci z Gagą i prawie auto-remake Pojedynku z Driverem i Damonem. Kolejny który boi się, że jak zejdzie z planu to prosto do trumny. Natomiast również ciężko mi czekać na jakikolwiek film wypalonego Scotta.
Może to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie Scott od lat tworzy filmy "na jedno kopyto". Wszystkie na poważnie, wszystkie "większe niż życie", epickie i bardzo ważne. Z tym, że najlepsze rzeczy w tym "gatunku" już stworzył (i to kilka) i nie widzę szans, by zbliżył się do swych największych dzieł. Kolejne będą co najwyżej dobre. Gdybym był wielkim fanem takiego kina, to może bym czekał. A tak, nie bardzo.
Cytat z Szaman data Marzec 3, 2021, 18:27Napoleon z Phoenixem, Gucci z Gagą i prawie auto-remake Pojedynku z Driverem i Damonem. Kolejny który boi się, że jak zejdzie z planu to prosto do trumny. Natomiast również ciężko mi czekać na jakikolwiek film wypalonego Scotta.
Może to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie Scott od lat tworzy filmy "na jedno kopyto". Wszystkie na poważnie, wszystkie "większe niż życie", epickie i bardzo ważne. Z tym, że najlepsze rzeczy w tym "gatunku" już stworzył (i to kilka) i nie widzę szans, by zbliżył się do swych największych dzieł. Kolejne będą co najwyżej dobre. Gdybym był wielkim fanem takiego kina, to może bym czekał. A tak, nie bardzo.
Cytat z Marek Pilarski data 3 marca, 2021, 21:26Nie no, Marsjanin chyba nieco wyróżniał się na tle ostatnich filmów Scotta, ale może właśnie dlatego był najbardziej docenionym.
Nie no, Marsjanin chyba nieco wyróżniał się na tle ostatnich filmów Scotta, ale może właśnie dlatego był najbardziej docenionym.