Newsy filmowe
Cytat z Szaman data 1 czerwca, 2021, 08:34Zmarł wieloletni współpracownik Clinta
https://twitter.com/DEADLINE/status/1399455071360978948?s=19
Zmarł wieloletni współpracownik Clinta
Buddy Van Horn Dies: ‘Any Which Way You Can’, The Dead Pool’ Director, Clint Eastwood’s Stunt Double Was 92 https://t.co/Sz6BFILBBg
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) May 31, 2021
Cytat z Kuba data 1 czerwca, 2021, 13:12Troche informacji z pierwszych pokazów testowych "The Northman"
[spoiler] - film trwa 2 godziny i 45 minut
- według jednego, raczej bardziej ogarniętego widza, pierwsze dwa akty są świetne, ale trzeci ma mnóstwo problemów i wymaga dopracowania
- film wydaje się połączeniem "The Lighthouse" z "The Revenant"
- podobno kompletnie nie jest filmem pod nagrody - stąd data premiery; mnóstwo gore, ciekawe, ze budżet to 110 milionów dolarów..
- w filmie ma być mnóstwo wątków i elementów mitologicznych i to niezbyt oczywistych, widzowie niektóre rzeczy googlowali po seansie
- pomimo gwiazdorskiej obsady to jest film bardzo mocno skupiony na jednym bohaterze i Alexander jest podobno fenomenalny
- Dafoe ma dwie sceny, podobnie Bjork (ma śpiewać) a i Ethana jest malutko - wszyscy jednak podobno wykorzystują swój czas w 100%
- Kidman i Joy też jest mało, ale kradną show kiedy już się pojawiają [/spoiler]
Troche informacji z pierwszych pokazów testowych "The Northman"
- według jednego, raczej bardziej ogarniętego widza, pierwsze dwa akty są świetne, ale trzeci ma mnóstwo problemów i wymaga dopracowania
- film wydaje się połączeniem "The Lighthouse" z "The Revenant"
- podobno kompletnie nie jest filmem pod nagrody - stąd data premiery; mnóstwo gore, ciekawe, ze budżet to 110 milionów dolarów..
- w filmie ma być mnóstwo wątków i elementów mitologicznych i to niezbyt oczywistych, widzowie niektóre rzeczy googlowali po seansie
- pomimo gwiazdorskiej obsady to jest film bardzo mocno skupiony na jednym bohaterze i Alexander jest podobno fenomenalny
- Dafoe ma dwie sceny, podobnie Bjork (ma śpiewać) a i Ethana jest malutko - wszyscy jednak podobno wykorzystują swój czas w 100%
- Kidman i Joy też jest mało, ale kradną show kiedy już się pojawiają
Cytat z Kuba data 1 czerwca, 2021, 14:55Lighthouse to wyjątek, ale już takie VVitch było sporym finansowym sukcesem. Oczywiście nadal nie takim, że uzasadniłoby to tak duże pieniądze na ten projekt. Ale może liczą, że film poleci na popularności Wikingów i narobi nieco szumu.
Lighthouse to wyjątek, ale już takie VVitch było sporym finansowym sukcesem. Oczywiście nadal nie takim, że uzasadniłoby to tak duże pieniądze na ten projekt. Ale może liczą, że film poleci na popularności Wikingów i narobi nieco szumu.
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2021, 17:28Creed znalazł nowego przeciwnika
https://twitter.com/slashfilm/status/1400124567402684417
Creed znalazł nowego przeciwnika
'Creed III' Wants 'Lovecraft Country' Star Jonathan Majors to Duke it Out with Michael B. Jordan https://t.co/i6ArUjVSq8 pic.twitter.com/XHHTtk6Xma
— /Film (@slashfilm) June 2, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 2 czerwca, 2021, 19:38Zwiastun Reminiscence ma się pojawić jutro.
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1400120692683776002?s=20
Zwiastun Reminiscence ma się pojawić jutro.
By end of day I'll review #SweetTooth & #LoveVictor Season 2
Right now I'm about to attend a virtual press event for WB's #REMINISCENCE - trailer debuts TOMORROW!
— Grace Randolph (@GraceRandolph) June 2, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 2 czerwca, 2021, 21:45Zdarzało się już, że trailery wychodziły w sobotę, choć nie jestem w stanie podać żadnego przykładu...
O, zwiastun Batmana. 😛
Zdarzało się już, że trailery wychodziły w sobotę, choć nie jestem w stanie podać żadnego przykładu...
O, zwiastun Batmana. 😛
Cytat z Kuba data 2 czerwca, 2021, 23:38Cytat z Marek Pilarski data Czerwiec 2, 2021, 19:38Zwiastun Reminiscence ma się pojawić jutro.
Jackman i Ferguson to zresztą potwierdzili. Czekam, scenariusz może wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił, ale głównie za sprawą dialogów które przez 7 lat od skończenia wersji która była na Black List, można było spokojnie poprawić. W całości jest koncept na solidny thriller mieszający noir z sci-fi. A duet Jackman i Ferguson to coś co chętnie będe oglądał regularnie.
Casting do Creeda też fajny. Jestem bardzo ciekaw gdzie pójdą z serią i jak Jordan poradzi sobie na stołku reżyserskim.
Cytat z Marek Pilarski data Czerwiec 2, 2021, 19:38Zwiastun Reminiscence ma się pojawić jutro.
Jackman i Ferguson to zresztą potwierdzili. Czekam, scenariusz może wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił, ale głównie za sprawą dialogów które przez 7 lat od skończenia wersji która była na Black List, można było spokojnie poprawić. W całości jest koncept na solidny thriller mieszający noir z sci-fi. A duet Jackman i Ferguson to coś co chętnie będe oglądał regularnie.
Casting do Creeda też fajny. Jestem bardzo ciekaw gdzie pójdą z serią i jak Jordan poradzi sobie na stołku reżyserskim.
Cytat z Szaman data 3 czerwca, 2021, 10:59W sumie ciekawy wybór.
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1400387076785311750
W sumie ciekawy wybór.
Sacha Baron Cohen łączony jest z rolą złoczyńcy w filmie „Czerwona Sonja”.https://t.co/ONMhgPrtz5
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) June 3, 2021
Cytat z Szaman data 3 czerwca, 2021, 15:02Jestem na tak, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Za dużo tutaj średniego CGI które lepiej radziłoby sobie nocą. Podobnie zresztą jak sama fabuła, klimat lepiej odnalazłaby się w nocnych przestrzeniach pełnych mgły i smogu rodem z Blade Runnera. Przykładowo bardzo podobny, zalany wodą świat przedstawia b-klasowy klasyk z Rutgerem Hauerem, W mgnieniu oka. I tam skąpany w deszczu, zalany wodą, pogrążony w ciemnościach Londyn robił odpowiednie, choć niskobudżetowe wrażenie (a przynajmniej tak chcę ten film zapamiętać). Tutaj mieli jakiś budżet i skupili się na tworzeniu jakichś przerywników do gier, albo tapet na pulpit.
Jestem na tak, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Za dużo tutaj średniego CGI które lepiej radziłoby sobie nocą. Podobnie zresztą jak sama fabuła, klimat lepiej odnalazłaby się w nocnych przestrzeniach pełnych mgły i smogu rodem z Blade Runnera. Przykładowo bardzo podobny, zalany wodą świat przedstawia b-klasowy klasyk z Rutgerem Hauerem, W mgnieniu oka. I tam skąpany w deszczu, zalany wodą, pogrążony w ciemnościach Londyn robił odpowiednie, choć niskobudżetowe wrażenie (a przynajmniej tak chcę ten film zapamiętać). Tutaj mieli jakiś budżet i skupili się na tworzeniu jakichś przerywników do gier, albo tapet na pulpit.
Cytat z Mierzwiak data 3 czerwca, 2021, 15:08@Reminiscence
Mieszane uczucia.
W teorii wszystko jest tu na swoim miejsu, w praktyce ma to taki dziwnie sterylny posmak telewizyjnej produkcji. Ani zdjęcia ani scenografia zdają się nie robić nic by oddać potencjał tego settingu i stworzyć jakąkolwiek atmosferę.
Mam wrażenie że miałbym tego klasyka na półce gdyby powstał kilka dekad wcześniej.
@Reminiscence
Mieszane uczucia.
W teorii wszystko jest tu na swoim miejsu, w praktyce ma to taki dziwnie sterylny posmak telewizyjnej produkcji. Ani zdjęcia ani scenografia zdają się nie robić nic by oddać potencjał tego settingu i stworzyć jakąkolwiek atmosferę.
Mam wrażenie że miałbym tego klasyka na półce gdyby powstał kilka dekad wcześniej.
Cytat z Szaman data 3 czerwca, 2021, 15:16Z kolei Demonic dla mnie nic ciekawego, no starali się coś wyciągnąć tym trailerem, ale to tylko taka niezbyt zachęcająca mieszanka Kosiarza umysłów i horrorów wychodzących w piątki na amerykańskich vodach.
Z kolei Demonic dla mnie nic ciekawego, no starali się coś wyciągnąć tym trailerem, ale to tylko taka niezbyt zachęcająca mieszanka Kosiarza umysłów i horrorów wychodzących w piątki na amerykańskich vodach.
Cytat z Mierzwiak data 3 czerwca, 2021, 15:29Blomkampa nawet nie chce mi się włączać, ale wracając do filmu z Hugh to zastanawiam się czy kamery cyfrowe tak rozleniwiły autorów zdjęć czy może stara gwardia aż tak się wykruszyła, że wśród młodych nie ma dostatecznie wielu utalentowanych którzy mogliby ich zastąpić?
Nie wiem, może przesadzam i szukam racjonalnego wyjaśnienia dla czegoś czego wyjaśnić się nie da, ale - szybki przykład - odświeżyłem sobie ostatnio trylogię Die Hard (w 4K, a jakże 🙂 ) i mimo iż są to, nazwijmy, zwykłe filmy, to ich zdjęcia (szczególnie w pierwszej i trzeciej części) zdają się być poza zasięgiem większości współczesnych produkcji. Mam wrażenie że kiedyś wizualny sznyt i "przystojne" kadry były niejako oczywistością, czymś do czego twórcy przykładali naprawdę dużą wagę i, przede wszystkim, dbali by oddawała sprawiedliwość scenariuszowi. Dzisiaj większość filmów wygląda tak samo, niezależnie od gatunku.
Blomkampa nawet nie chce mi się włączać, ale wracając do filmu z Hugh to zastanawiam się czy kamery cyfrowe tak rozleniwiły autorów zdjęć czy może stara gwardia aż tak się wykruszyła, że wśród młodych nie ma dostatecznie wielu utalentowanych którzy mogliby ich zastąpić?
Nie wiem, może przesadzam i szukam racjonalnego wyjaśnienia dla czegoś czego wyjaśnić się nie da, ale - szybki przykład - odświeżyłem sobie ostatnio trylogię Die Hard (w 4K, a jakże 🙂 ) i mimo iż są to, nazwijmy, zwykłe filmy, to ich zdjęcia (szczególnie w pierwszej i trzeciej części) zdają się być poza zasięgiem większości współczesnych produkcji. Mam wrażenie że kiedyś wizualny sznyt i "przystojne" kadry były niejako oczywistością, czymś do czego twórcy przykładali naprawdę dużą wagę i, przede wszystkim, dbali by oddawała sprawiedliwość scenariuszowi. Dzisiaj większość filmów wygląda tak samo, niezależnie od gatunku.
Cytat z Szaman data 3 czerwca, 2021, 15:33W punkt. Stawiałbym na wykruszenie starej gwardii, jeśli ktoś miał 40 lat w latach 90-tych to dzisiaj nagle jest już po 60-tce.
W punkt. Stawiałbym na wykruszenie starej gwardii, jeśli ktoś miał 40 lat w latach 90-tych to dzisiaj nagle jest już po 60-tce.
Cytat z Kuba data 3 czerwca, 2021, 22:40Cytat z Szaman data Czerwiec 3, 2021, 14:52https://www.youtube.com/watch?v=_wvOX4G6bgQ
Widać, że pół ekipy technicznej to tu weterani "Westworld". Jakby ktoś mi powiedział, że oglądam kinowe rozwinięcie uniwersum to bym uwierzył. Widzę pewne zmiany w stosunku do draftu jaki czytałem więc licze, że i Lisa przerobiła mocno dialogi - jego najgorszy punkt. Licze też na dobre wykorzystanie klimatów noir (scenariusz miał w sobie więcej z klasycznego kryminału noir niż Incepcji) chociaż nieco mnie zniechęca, że raczej odeszli od Rki. Trailer prezentuje ciekawy blockbuster, ale sam w sobie nie jest szczególnie dobrze zrobiony.
Sporo oczekuje od muzyki Djawadiego który w tym roku w końcu będzie miał okazje popisać się w poważnym kinie (komponuje też dla Zhao)
Cytat z Szaman data Czerwiec 3, 2021, 14:52
Widać, że pół ekipy technicznej to tu weterani "Westworld". Jakby ktoś mi powiedział, że oglądam kinowe rozwinięcie uniwersum to bym uwierzył. Widzę pewne zmiany w stosunku do draftu jaki czytałem więc licze, że i Lisa przerobiła mocno dialogi - jego najgorszy punkt. Licze też na dobre wykorzystanie klimatów noir (scenariusz miał w sobie więcej z klasycznego kryminału noir niż Incepcji) chociaż nieco mnie zniechęca, że raczej odeszli od Rki. Trailer prezentuje ciekawy blockbuster, ale sam w sobie nie jest szczególnie dobrze zrobiony.
Sporo oczekuje od muzyki Djawadiego który w tym roku w końcu będzie miał okazje popisać się w poważnym kinie (komponuje też dla Zhao)