Oppenheimer (2023)
Cytat z Kuba data 22 lipca, 2023, 18:56My brawo biliśmy. Ostatnia scena to jedna z najlepszych jakie widziałem. Ode mnie 9 z potencjałem na 10 po rewatchu.
My brawo biliśmy. Ostatnia scena to jedna z najlepszych jakie widziałem. Ode mnie 9 z potencjałem na 10 po rewatchu.
Cytat z robgordon data 22 lipca, 2023, 21:57Cytat z Fandorin data lipiec 21, 2023, 16:51Natomiast cała reszta stanowi tło. Kobiety Oppenheimera, jego współpracownicy, przedstawiciele władz - to pionki w rekonstrukcji wydarzeń.
Nie zgodzę się. Postaci jest całe mrowie, ale jednak część z nich potrafi zaistnieć nie tylko aktorsko, ale również fabularnie wpłynąć na wydarzenia. Poza świetną Blunt (Hollywood zawsze ma problem z drugoplanowymi postaciami kobiecymi, tu Emily podała im na tacy przyszłoroczną zdobywczynię Oskara; nie zmarnujcie tej szansy chłopaki!), wyróżniłbym jednak również RDJ (OK, czasem ekranowym ustępuje chyba tylko Cillianowi i może dałoby się wycisnąć z tego więcej, ale to wciąż bardzo dobra rola, a my być może postrzegamy ją gorzej właśnie ze względu na oczekiwania), Florence Pugh jako kochankę (i miłość?) Oppiego, świetnego Matta Damona w roli pułkownika Groves'a oraz... Toma Conti jako Alberta Einsteina 😉
Cytat z Fandorin data lipiec 21, 2023, 16:51Natomiast cała reszta stanowi tło. Kobiety Oppenheimera, jego współpracownicy, przedstawiciele władz - to pionki w rekonstrukcji wydarzeń.
Nie zgodzę się. Postaci jest całe mrowie, ale jednak część z nich potrafi zaistnieć nie tylko aktorsko, ale również fabularnie wpłynąć na wydarzenia. Poza świetną Blunt (Hollywood zawsze ma problem z drugoplanowymi postaciami kobiecymi, tu Emily podała im na tacy przyszłoroczną zdobywczynię Oskara; nie zmarnujcie tej szansy chłopaki!), wyróżniłbym jednak również RDJ (OK, czasem ekranowym ustępuje chyba tylko Cillianowi i może dałoby się wycisnąć z tego więcej, ale to wciąż bardzo dobra rola, a my być może postrzegamy ją gorzej właśnie ze względu na oczekiwania), Florence Pugh jako kochankę (i miłość?) Oppiego, świetnego Matta Damona w roli pułkownika Groves'a oraz... Toma Conti jako Alberta Einsteina 😉
Cytat z Szaman data 22 lipca, 2023, 22:00Dla mnie niewiele rozpoznawalnych nazwisk zalicza tam pusty przelot, przychodzą mi na myśl głównie Jack Quaid i Tony Goldwyn. Nawet James Remar ma swoją chwilkę kiedy opowiada o cudownej podróży poślubnej do Kioto, Rami Malek kiedy zdawałoby się, że przyszedł tylko aby podbić statystyki, również dostaje swoją scenkę pod koniec filmu, Casey Affleck ma dość demoniczne przesłuchanie, podobnie jak wieczny epizodysta David Dastmalchian.
Dla mnie niewiele rozpoznawalnych nazwisk zalicza tam pusty przelot, przychodzą mi na myśl głównie Jack Quaid i Tony Goldwyn. Nawet James Remar ma swoją chwilkę kiedy opowiada o cudownej podróży poślubnej do Kioto, Rami Malek kiedy zdawałoby się, że przyszedł tylko aby podbić statystyki, również dostaje swoją scenkę pod koniec filmu, Casey Affleck ma dość demoniczne przesłuchanie, podobnie jak wieczny epizodysta David Dastmalchian.
Cytat z robgordon data 22 lipca, 2023, 22:01Cytat z Szaman data lipiec 22, 2023, 16:38Znakomity film. Nolan wrócił do formy z czasów Mrocznego Rycerza i wcześniejszych, czym szczerze mówiąc mocno mnie zaskoczył. Tak jakby siadł, przemyślał i wyciągnąl wnioski. To też jego najlepszy scenariusz od lat, ze znakomitymi dialogami (tak, nie żartuję) i fantastycznie pomyślanymi scenami. W tym ostatnią, po której miałem aż ochotę klaskać.
Powodem jest wg mnie głównie to, że ten film jest ważniejszym i bardziej osobistym projektem Nolana. Być może nawet najważniejszym z wszystkich dotychczasowych. To dało mu motywację i pozwoliło stworzyć rzecz o poziom wyżej niżej niż chociażby 2 poprzednie dzieła.
Cytat z Szaman data lipiec 22, 2023, 16:38Znakomity film. Nolan wrócił do formy z czasów Mrocznego Rycerza i wcześniejszych, czym szczerze mówiąc mocno mnie zaskoczył. Tak jakby siadł, przemyślał i wyciągnąl wnioski. To też jego najlepszy scenariusz od lat, ze znakomitymi dialogami (tak, nie żartuję) i fantastycznie pomyślanymi scenami. W tym ostatnią, po której miałem aż ochotę klaskać.
Powodem jest wg mnie głównie to, że ten film jest ważniejszym i bardziej osobistym projektem Nolana. Być może nawet najważniejszym z wszystkich dotychczasowych. To dało mu motywację i pozwoliło stworzyć rzecz o poziom wyżej niżej niż chociażby 2 poprzednie dzieła.
Cytat z Szaman data 22 lipca, 2023, 22:13A i jeszcze dodam, że bardzo podoba mi się podejście w którym jak już mamy superprodukcję, to napakujmy ją po brzegi znanymi nazwiskami. Zerknijcie na Imdb jaką obsadę mają Air Force One, czy Armageddon, gdzieś po drodze to wyginęło.
A i jeszcze dodam, że bardzo podoba mi się podejście w którym jak już mamy superprodukcję, to napakujmy ją po brzegi znanymi nazwiskami. Zerknijcie na Imdb jaką obsadę mają Air Force One, czy Armageddon, gdzieś po drodze to wyginęło.
Cytat z robgordon data 22 lipca, 2023, 22:23Cytat z Szaman data lipiec 22, 2023, 22:13A i jeszcze dodam, że bardzo podoba mi się podejście w którym jak już mamy superprodukcję, to napakujmy ją po brzegi znanymi nazwiskami. Zerknijcie na Imdb jaką obsadę mają Air Force One, czy Armageddon, gdzieś po drodze to wyginęło.
Obie części "Diuny", "Infinity War" i "Endgame". I "Niezniszczalni" 😉
Cytat z Szaman data lipiec 22, 2023, 22:13A i jeszcze dodam, że bardzo podoba mi się podejście w którym jak już mamy superprodukcję, to napakujmy ją po brzegi znanymi nazwiskami. Zerknijcie na Imdb jaką obsadę mają Air Force One, czy Armageddon, gdzieś po drodze to wyginęło.
Obie części "Diuny", "Infinity War" i "Endgame". I "Niezniszczalni" 😉
Cytat z robgordon data 22 lipca, 2023, 22:26Fakt, lista płac robi wrażenie. Ale z powodów budżetowych o taki zestaw aktorski zawsze jest trudniej. A i tak Hollywood raczy nas imponującymi zestawami aktorskimi. Raz na jakiś czas. Żebyśmy się za bardzo nie przyzwyczaili 😉
Fakt, lista płac robi wrażenie. Ale z powodów budżetowych o taki zestaw aktorski zawsze jest trudniej. A i tak Hollywood raczy nas imponującymi zestawami aktorskimi. Raz na jakiś czas. Żebyśmy się za bardzo nie przyzwyczaili 😉
Cytat z Szaman data 22 lipca, 2023, 22:27To nie to samo. Może jedynie Diuna. Trzy kolejne tytuły to składaki z określoną tezą, przy Armageddonie zgarnęli np Stormare'a i Buscemiego świeżo po Fargo, czy Thorntona świeżo po Oscarze.
To nie to samo. Może jedynie Diuna. Trzy kolejne tytuły to składaki z określoną tezą, przy Armageddonie zgarnęli np Stormare'a i Buscemiego świeżo po Fargo, czy Thorntona świeżo po Oscarze.
Cytat z Mierzwiak data 22 lipca, 2023, 22:33Cytat z robgordon data lipiec 22, 2023, 22:23"Infinity War" i "Endgame"
Nie liczy się, to było podsumowanie / finał całego MCU więc ci aktorzy siłą rzeczy musieli tam wystąpić. Jednorazowy film z mega obsadą to inna para kaloszy 🙂
Cytat z robgordon data lipiec 22, 2023, 22:23"Infinity War" i "Endgame"
Nie liczy się, to było podsumowanie / finał całego MCU więc ci aktorzy siłą rzeczy musieli tam wystąpić. Jednorazowy film z mega obsadą to inna para kaloszy 🙂
Cytat z Kuba data 23 lipca, 2023, 13:35Obsadowo porównać możemy z ostatnich lat jedynie Irishmana i OUaTiH.
Ja generalnie uważam, że poza Quaidem każdy aktor w Oppenheimerze spełnia rolę i ma dużo miejsca. Każdy jest ważny i bardzo dużo z tych występów to camea/epizody które niszczą i obracają w pył 'podobne' zabiegi z filmów rozrywkowych.
Casey Affleck na przykład. Jedna scena i kilka przebitek. Dla mnie to fenomenalna rola, czysto demoniczna i podnosząca ciśnienie, narzucająca wydarzeniom zupełnie nowego ciężaru. Tom Conti? Fantastyczny. Malek z jedną fenomenalną sceną. Oldman? Ta mimika i ten głos gdy podaje Robertowi chusteczkę - to nie trwa minuty, a jak działa. Blunt nie ma łatwej roli - jej sceny są poszatkowane, krótkie. Ale ileż ona tu wygrywa! A jej tour de force w konfrontacji z Clarkiem (znakomity) ? Jedna ze scen filmu.
Nie widzę żadnej wady w zarządzaniu bohaterami i aktorami.
Obsadowo porównać możemy z ostatnich lat jedynie Irishmana i OUaTiH.
Ja generalnie uważam, że poza Quaidem każdy aktor w Oppenheimerze spełnia rolę i ma dużo miejsca. Każdy jest ważny i bardzo dużo z tych występów to camea/epizody które niszczą i obracają w pył 'podobne' zabiegi z filmów rozrywkowych.
Casey Affleck na przykład. Jedna scena i kilka przebitek. Dla mnie to fenomenalna rola, czysto demoniczna i podnosząca ciśnienie, narzucająca wydarzeniom zupełnie nowego ciężaru. Tom Conti? Fantastyczny. Malek z jedną fenomenalną sceną. Oldman? Ta mimika i ten głos gdy podaje Robertowi chusteczkę - to nie trwa minuty, a jak działa. Blunt nie ma łatwej roli - jej sceny są poszatkowane, krótkie. Ale ileż ona tu wygrywa! A jej tour de force w konfrontacji z Clarkiem (znakomity) ? Jedna ze scen filmu.
Nie widzę żadnej wady w zarządzaniu bohaterami i aktorami.
Cytat z Ernest Kubica data 23 lipca, 2023, 13:46Oleszczyk dał 5/10
Jakiś śmieszek to skomentował "Do Kina trzeba dojrzeć"
Oleszczyk dał 5/10
Jakiś śmieszek to skomentował "Do Kina trzeba dojrzeć"
Cytat z Fandorin data 23 lipca, 2023, 18:38Cytat z robgordon data lipiec 22, 2023, 21:57Cytat z Fandorin data lipiec 21, 2023, 16:51Natomiast cała reszta stanowi tło. Kobiety Oppenheimera, jego współpracownicy, przedstawiciele władz - to pionki w rekonstrukcji wydarzeń.
Nie zgodzę się. Postaci jest całe mrowie, ale jednak część z nich potrafi zaistnieć nie tylko aktorsko, ale również fabularnie wpłynąć na wydarzenia. Poza świetną Blunt (Hollywood zawsze ma problem z drugoplanowymi postaciami kobiecymi, tu Emily podała im na tacy przyszłoroczną zdobywczynię Oskara; nie zmarnujcie tej szansy chłopaki!), wyróżniłbym jednak również RDJ (OK, czasem ekranowym ustępuje chyba tylko Cillianowi i może dałoby się wycisnąć z tego więcej, ale to wciąż bardzo dobra rola, a my być może postrzegamy ją gorzej właśnie ze względu na oczekiwania), Florence Pugh jako kochankę (i miłość?) Oppiego, świetnego Matta Damona w roli pułkownika Groves'a oraz... Toma Conti jako Alberta Einsteina
Racja, źle się wyraziłem z tymi pionkami. Chodziło mi o podkreślenie dominującej roli Oppenheimera w narracji zaproponowanej przez Nolana. Wiele postaci drugo- czy trzecioplanowych jest fajnie napisanych i bardzo dobrze zagranych, zwłaszcza Blunt i Damon. Co do RDJ mam mieszane uczucia. To świetnie skonstruowana rola i bardzo ważna dla fabuły, ale ja nie mogłem oprzeć się uczuciu, że oglądam starszego Tony'ego Starka
Cytat z robgordon data lipiec 22, 2023, 21:57Cytat z Fandorin data lipiec 21, 2023, 16:51Natomiast cała reszta stanowi tło. Kobiety Oppenheimera, jego współpracownicy, przedstawiciele władz - to pionki w rekonstrukcji wydarzeń.
Nie zgodzę się. Postaci jest całe mrowie, ale jednak część z nich potrafi zaistnieć nie tylko aktorsko, ale również fabularnie wpłynąć na wydarzenia. Poza świetną Blunt (Hollywood zawsze ma problem z drugoplanowymi postaciami kobiecymi, tu Emily podała im na tacy przyszłoroczną zdobywczynię Oskara; nie zmarnujcie tej szansy chłopaki!), wyróżniłbym jednak również RDJ (OK, czasem ekranowym ustępuje chyba tylko Cillianowi i może dałoby się wycisnąć z tego więcej, ale to wciąż bardzo dobra rola, a my być może postrzegamy ją gorzej właśnie ze względu na oczekiwania), Florence Pugh jako kochankę (i miłość?) Oppiego, świetnego Matta Damona w roli pułkownika Groves'a oraz... Toma Conti jako Alberta Einsteina
Racja, źle się wyraziłem z tymi pionkami. Chodziło mi o podkreślenie dominującej roli Oppenheimera w narracji zaproponowanej przez Nolana. Wiele postaci drugo- czy trzecioplanowych jest fajnie napisanych i bardzo dobrze zagranych, zwłaszcza Blunt i Damon. Co do RDJ mam mieszane uczucia. To świetnie skonstruowana rola i bardzo ważna dla fabuły, ale ja nie mogłem oprzeć się uczuciu, że oglądam starszego Tony'ego Starka
Cytat z robgordon data 23 lipca, 2023, 19:20Rola Tony Starka odcisnęła tak silne piętno na karierze RDJ, że chyba już w każdej postaci, którą zagra będziemy dostrzegać Iron Mana. Miałem tak już chociażby oglądając "Sędziego" czy nawet gdy zagrał epizod w "Szefie" w reżyserii Happy Hogana. Jestem ciekaw jak będzie w przypadku trzeciej części Sherlocka Holmesa (jeśli kiedykolwiek powstanie).
Rola Tony Starka odcisnęła tak silne piętno na karierze RDJ, że chyba już w każdej postaci, którą zagra będziemy dostrzegać Iron Mana. Miałem tak już chociażby oglądając "Sędziego" czy nawet gdy zagrał epizod w "Szefie" w reżyserii Happy Hogana. Jestem ciekaw jak będzie w przypadku trzeciej części Sherlocka Holmesa (jeśli kiedykolwiek powstanie).
Cytat z Szaman data 23 lipca, 2023, 20:25Ktoś ma bardziej na świeżo Urodzonych morderców? Bo tam absolutnie wymiatał i nie miał jeszcze nic z manieryzmów. Tak przynajmniej podpowiada mi głowa 🙂
Ktoś ma bardziej na świeżo Urodzonych morderców? Bo tam absolutnie wymiatał i nie miał jeszcze nic z manieryzmów. Tak przynajmniej podpowiada mi głowa 🙂
Cytat z Mierzwiak data 23 lipca, 2023, 21:04https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1682481257857286144?s=20
This is an 11K scan of a Christopher Nolan's Oppenheimer frame in 70 mm IMAX film in 1:43:1 format (the file is 500 MB for 85 Megapixels )pic.twitter.com/ng4z8Yybtc
— Massimo (@Rainmaker1973) July 21, 2023
Cytat z Mierzwiak data 23 lipca, 2023, 21:12Tak, to pokazuje jak ogromną rozdzielczość ma taśma IMAX. Oczywiście taśma jest analogowa więc nie ma rozdzielczości w tym sensie co sensor kamery cyfrowej, ale chodzi o to że można zeskanować kliszę IMAX nawet w tak gigantycznej rozdzielczości jak 11K i dalej będzie ona mieć fantastyczny poziom detali.
Tak, to pokazuje jak ogromną rozdzielczość ma taśma IMAX. Oczywiście taśma jest analogowa więc nie ma rozdzielczości w tym sensie co sensor kamery cyfrowej, ale chodzi o to że można zeskanować kliszę IMAX nawet w tak gigantycznej rozdzielczości jak 11K i dalej będzie ona mieć fantastyczny poziom detali.
Cytat z Ernest Kubica data 23 lipca, 2023, 21:42Cytat z Szaman data lipiec 23, 2023, 20:25Ktoś ma bardziej na świeżo Urodzonych morderców? Bo tam absolutnie wymiatał i nie miał jeszcze nic z manieryzmów. Tak przynajmniej podpowiada mi głowa
Ja pamiętam, że bardzo mi się podobał w Chaplinie. Mnie się wydaje, że on bardzo długo wyglądał "chłopięco" i właśnie w okolicach Iron Mana (Good night and good luck czy Zodiak) nabrał jakby bardziej męskich rys i od tego czasu jest chyba tym Starkiem. W początkach kariery myliłem go z Mattew Broderickiem.
Cytat z Szaman data lipiec 23, 2023, 20:25Ktoś ma bardziej na świeżo Urodzonych morderców? Bo tam absolutnie wymiatał i nie miał jeszcze nic z manieryzmów. Tak przynajmniej podpowiada mi głowa
Ja pamiętam, że bardzo mi się podobał w Chaplinie. Mnie się wydaje, że on bardzo długo wyglądał "chłopięco" i właśnie w okolicach Iron Mana (Good night and good luck czy Zodiak) nabrał jakby bardziej męskich rys i od tego czasu jest chyba tym Starkiem. W początkach kariery myliłem go z Mattew Broderickiem.
Cytat z Szaman data 23 lipca, 2023, 22:02I tak i nie. Oglądałem z nim sporo starszych filmów i tam też przewijał się Stark, ale był trzymany na wodzy. Na przykład w Pick Up Artist z Molly Ringwald. Marvel zeżarł Downeya jak glut z kosmosu od Spider-Mana 🙂
I tak i nie. Oglądałem z nim sporo starszych filmów i tam też przewijał się Stark, ale był trzymany na wodzy. Na przykład w Pick Up Artist z Molly Ringwald. Marvel zeżarł Downeya jak glut z kosmosu od Spider-Mana 🙂