Oppenheimer (2023)
Cytat z Janko data 24 lipca, 2023, 17:56Bardzo dobry/znakomity, nie jestem do końca pewien, ale to na pewno top Nolana. Aktorzy top (jeśli o mnie chodzi to ja w RDJ nie widziałem Starka tylko starego, zawistnego dziada, co mówi wszystko o mojej ocenie jego roli), świetne tempo (choć po skończeniu projektu Manhattan i skupieniu się na przesłuchaniach trochę padło) no i wizualna strona w której nie widać ani grama CGI. W rękach innego twórcy mielibyśmy jakieś efekciarskie sceny możliwej zagłady przeładowane widokiem zniszczonych miast, a tu mamy proste ale robiące wrażenie ujęcia z kosmosu na Ziemię. Dla mnie akurat scena z dosłownym obnażeniem przed komisją jest słaba, wolę bardziej subtelne środki wyrazu. Za to końcowa scena bardzo dobra.
Bardzo dobry/znakomity, nie jestem do końca pewien, ale to na pewno top Nolana. Aktorzy top (jeśli o mnie chodzi to ja w RDJ nie widziałem Starka tylko starego, zawistnego dziada, co mówi wszystko o mojej ocenie jego roli), świetne tempo (choć po skończeniu projektu Manhattan i skupieniu się na przesłuchaniach trochę padło) no i wizualna strona w której nie widać ani grama CGI. W rękach innego twórcy mielibyśmy jakieś efekciarskie sceny możliwej zagłady przeładowane widokiem zniszczonych miast, a tu mamy proste ale robiące wrażenie ujęcia z kosmosu na Ziemię. Dla mnie akurat scena z dosłownym obnażeniem przed komisją jest słaba, wolę bardziej subtelne środki wyrazu. Za to końcowa scena bardzo dobra.
Cytat z Szaman data 24 lipca, 2023, 22:35https://twitter.com/Variety/status/1683554093392855040?t=55nrGd0F9YDzTIAoqdiu4g&s=19
Florence Pugh's Nude Scene in 'Oppenheimer' Covered Up by CGI Black Dress in India and Middle East https://t.co/HEuAUbomrS
— Variety (@Variety) July 24, 2023
Cytat z Kuba data 25 lipca, 2023, 15:20https://twitter.com/GraceRandolph/status/1683842006852993027?t=wEKePod-p2lDJi5UgJ128g&s=19
https://twitter.com/Nickrob/status/1683336020438446082?t=9mW3aFaeNOnWiwmy4JEVbw&s=19
Ona powinna zostać wyrzucona z RT i Metacritic.
To clarify: #Oppenheimer was an unlikeable character not because he did horrible things but because no charisma, self entitled jerk, & was - as Truman put it - a crybaby.
Some of ur counters - Tony Montana, Joker, Tony Soprano, Succession - are all extremely likable DESPITE… pic.twitter.com/fbQdpp54mK
— Grace Randolph (@GraceRandolph) July 25, 2023
This is a top level insane thing Grace Randolph has said and that’s truly saying something. pic.twitter.com/5me5KE07tT
— Nickrob (@Nickrob) July 24, 2023
Ona powinna zostać wyrzucona z RT i Metacritic.
Cytat z Szaman data 25 lipca, 2023, 15:30Nikt nie jest tak głupi aby być stamtąd wyrzucony 🙂 Jej podejście to w sumie tylko odbicie obsesji trawiących od kilku lat popkulturę: o ekranowej reprezentacji, o poszukiwaniu samego siebie na ekranie jako wyznaczniku zaangażowania.
Przypuszczam, że Napoleon może jej wejść ciężko 🙂
Nikt nie jest tak głupi aby być stamtąd wyrzucony 🙂 Jej podejście to w sumie tylko odbicie obsesji trawiących od kilku lat popkulturę: o ekranowej reprezentacji, o poszukiwaniu samego siebie na ekranie jako wyznaczniku zaangażowania.
Przypuszczam, że Napoleon może jej wejść ciężko 🙂
Cytat z Mierzwiak data 25 lipca, 2023, 15:57A już myślałem, że powiedziała coś wyjątkowo idiotycznego, a to tylko jedna z wielu wypowiedzi w jej stylu 🙂
A już myślałem, że powiedziała coś wyjątkowo idiotycznego, a to tylko jedna z wielu wypowiedzi w jej stylu 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 25 lipca, 2023, 16:11Głupi argument, ale w końcu musiała jakoś poprzez swoją negatywną opinię. A że zdarzało jej się tak niekiedy pierdolić od rzeczy, to w sumie nie szokuje mnie to, co powiedziała. 😅
Głupi argument, ale w końcu musiała jakoś poprzez swoją negatywną opinię. A że zdarzało jej się tak niekiedy pierdolić od rzeczy, to w sumie nie szokuje mnie to, co powiedziała. 😅
Cytat z Ernest Kubica data 25 lipca, 2023, 18:33Chyba jestem jedną z niewielu osób, której film bardziej podszedł od momentu zrzucenia bomby. W tej małej salce przesłuchań była tak gęsta atmosfera, że chciało się krzyknąć "otwórzcie okno". Takiego Robba chciałaby mieć chyba każda komisja sejmowa w Polsce.
Świetna charakteryzacja i kostiumy. To zdjęcie mogłoby być w wikipedii podpisane "przesłuchanie Oppenheimera przed komisją (1954)" i ci którzy filmu nie widzieli, by się nie zorientował, że to nie prawdziwa komisja.
Chyba jestem jedną z niewielu osób, której film bardziej podszedł od momentu zrzucenia bomby. W tej małej salce przesłuchań była tak gęsta atmosfera, że chciało się krzyknąć "otwórzcie okno". Takiego Robba chciałaby mieć chyba każda komisja sejmowa w Polsce.
Świetna charakteryzacja i kostiumy. To zdjęcie mogłoby być w wikipedii podpisane "przesłuchanie Oppenheimera przed komisją (1954)" i ci którzy filmu nie widzieli, by się nie zorientował, że to nie prawdziwa komisja.

Cytat z Marek Pilarski data 25 lipca, 2023, 21:09Nie odpuszcza... xD
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1683863056479051776?t=ROJkv1vRsYQNlAYWT_D-YQ&s=19
Nie odpuszcza... xD
P.S.
SPOILERS
While his “trial” was of course grossly unfair I also would’ve pulled Oppenheimer’s security clearance 100%. He did not take national security seriously & had too many ties to the Communist Party.
And he DID have a spy on his team, which - while not his fault -…
— Grace Randolph (@GraceRandolph) July 25, 2023
Cytat z robgordon data 26 lipca, 2023, 07:05Jeszcze pewna konstatacja (choć nie jakoś specjalnie odkrywcza). „Oppenheimer” to pierwszy film Nolana, w którym to przesłanie jest najważniejsze. Oczywiście wcześniejsze jego rzeczy nie były jedynie rozrywką, każdy niósł za sobą przekaz. Ale idąc na film Nolana oczekiwaliśmy przede wszystkim frajdy z seansu. Przesłanie otrzymywaliśmy niejako w bonusie, czasem niespecjalnie się nim przejmując. Najnowszy film Nolana to przede wszystkim ostrzeżenie. W wymiarze globalnym, ale też bardzo indywidualnym i intymnym. Myślę, że to ujęło Nolana w tej historii i dlatego też ten film jest pełen jego pasji. Widać, że poświęcił się mu bez reszty. Zaczynając pracę nad „Oppenheimerem” miał 50 lat. Może uznał, że czas dorosnąć? 😉
Jeszcze pewna konstatacja (choć nie jakoś specjalnie odkrywcza). „Oppenheimer” to pierwszy film Nolana, w którym to przesłanie jest najważniejsze. Oczywiście wcześniejsze jego rzeczy nie były jedynie rozrywką, każdy niósł za sobą przekaz. Ale idąc na film Nolana oczekiwaliśmy przede wszystkim frajdy z seansu. Przesłanie otrzymywaliśmy niejako w bonusie, czasem niespecjalnie się nim przejmując. Najnowszy film Nolana to przede wszystkim ostrzeżenie. W wymiarze globalnym, ale też bardzo indywidualnym i intymnym. Myślę, że to ujęło Nolana w tej historii i dlatego też ten film jest pełen jego pasji. Widać, że poświęcił się mu bez reszty. Zaczynając pracę nad „Oppenheimerem” miał 50 lat. Może uznał, że czas dorosnąć? 😉
Cytat z robgordon data 28 lipca, 2023, 19:18Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".
Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".
Cytat z Kuba data 28 lipca, 2023, 20:20Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30Ojejku.
Kitty jest dosłownie najważniejszą postacią filmu. Najsilniejszą i najmądrzejsza, która jest głosem reżysera, widowni i historii, a jej ważnych scen jest przynajmniej 3, a najważniejszą wcale nie jest ta przed komisją.
Kretynka to pisała.
Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30Ojejku.
Kitty jest dosłownie najważniejszą postacią filmu. Najsilniejszą i najmądrzejsza, która jest głosem reżysera, widowni i historii, a jej ważnych scen jest przynajmniej 3, a najważniejszą wcale nie jest ta przed komisją.
Kretynka to pisała.
Cytat z Ernest Kubica data 28 lipca, 2023, 21:16Cytat z robgordon data lipiec 28, 2023, 19:18Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".
no właśnie ciekawe, na ile pomogła mu ta rywalizacja Barbie i czy bez tego zarobiłby mniej. Wydawało się, że potencjał będzie na poziomie Dunkierki lub trochę niżej.
Cytat z robgordon data lipiec 28, 2023, 19:18Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".
no właśnie ciekawe, na ile pomogła mu ta rywalizacja Barbie i czy bez tego zarobiłby mniej. Wydawało się, że potencjał będzie na poziomie Dunkierki lub trochę niżej.
Cytat z Mierzwiak data 28 lipca, 2023, 21:38Bić w pierś powinien się Warner za to, że pozwolił Nolanowi odejść, no ale wtedy nie byłoby Barbenheimera w jeden weekend.
Tenet:
🙂
Bić w pierś powinien się Warner za to, że pozwolił Nolanowi odejść, no ale wtedy nie byłoby Barbenheimera w jeden weekend.
Tenet:

🙂
Cytat z robgordon data 28 lipca, 2023, 22:25Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30Ojejku.
Pamiętajmy, żeby oddzielać feminizm od głupoty.
Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30Ojejku.
Pamiętajmy, żeby oddzielać feminizm od głupoty.
Cytat z Ernest Kubica data 28 lipca, 2023, 22:30Cytat z Kuba data lipiec 28, 2023, 21:27Dunkierka zostanie przebita bez najmniejszego problemu.
Wiem, chodzi mi o komercyjny potencjał tej historii przed premierą
Cytat z Kuba data lipiec 28, 2023, 21:27Dunkierka zostanie przebita bez najmniejszego problemu.
Wiem, chodzi mi o komercyjny potencjał tej historii przed premierą
Cytat z Kuba data 28 lipca, 2023, 22:30W ogóle odnośnie roli Kitty
https://twitter.com/metaplexmovies/status/1684380157262397441?t=bxWhrExjg8mdmNnUyDRx1w&s=19
https://twitter.com/metaplexmovies/status/1684382435310534664?t=B34LUEmNVLSBOytSTDuKGg&s=19
W ogóle odnośnie roli Kitty
People are rightly pointing out how terrific Blunt is in *that* scene, but “You don't get to commit sin, and then ask all of us to feel sorry for you when there are consequences" is the moral center of OPPENHEIMER and she delivers the line with the fire of heartbreak and gospel. https://t.co/pVvlgZkUMw
— Brendan Hodges (@metaplexmovies) July 27, 2023
Kitty is neither written and played as little more than a “sad drunk.” She speaks more wisdom than almost anyone else in OPPENHEIMER. Blunt plays her as complicated, direct and wicked smart, especially her early caution towards senseless ideology. How right she was proven to be.
— Brendan Hodges (@metaplexmovies) July 27, 2023
Cytat z Mierzwiak data 29 lipca, 2023, 18:58Kurczę, nie wiem co mógłbym napisać, żeby nie powtarzać Waszych postów.
Może... totalnie nie spodziewałem się filmu, który strukturalnie, a miejscami nawet pod względem montażu, będzie mieć aż tyle wspólnego z... The Social Network.
Top 3 Nolana obok Mrocznego Rycerza i Prestiżu.
Kurczę, nie wiem co mógłbym napisać, żeby nie powtarzać Waszych postów.
Może... totalnie nie spodziewałem się filmu, który strukturalnie, a miejscami nawet pod względem montażu, będzie mieć aż tyle wspólnego z... The Social Network.
Top 3 Nolana obok Mrocznego Rycerza i Prestiżu.