aby założyć posty i tematy.

Oppenheimer (2023)

PreviousPage 13 of 15Next

Bardzo dobry/znakomity, nie jestem do końca pewien, ale to na pewno top Nolana. Aktorzy top (jeśli o mnie chodzi to ja w RDJ nie widziałem Starka tylko starego, zawistnego dziada, co mówi wszystko o mojej ocenie jego roli), świetne tempo (choć po skończeniu projektu Manhattan i skupieniu się na przesłuchaniach trochę padło) no i wizualna strona  w której nie widać ani grama CGI. W rękach innego twórcy mielibyśmy jakieś efekciarskie sceny możliwej zagłady przeładowane widokiem zniszczonych miast, a tu mamy proste ale robiące wrażenie ujęcia z kosmosu na Ziemię. Dla mnie akurat scena z dosłownym obnażeniem przed komisją jest słaba, wolę bardziej subtelne środki wyrazu. Za to końcowa scena bardzo dobra.

Ona powinna zostać wyrzucona z RT i Metacritic.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Nikt nie jest tak głupi aby być stamtąd wyrzucony 🙂 Jej podejście to w sumie tylko odbicie obsesji trawiących od kilku lat popkulturę: o ekranowej reprezentacji, o poszukiwaniu samego siebie na ekranie jako wyznaczniku zaangażowania.

Przypuszczam, że Napoleon może jej wejść ciężko 🙂

A już myślałem, że powiedziała coś wyjątkowo idiotycznego, a to tylko jedna z wielu wypowiedzi w jej stylu 🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Głupi argument, ale w końcu musiała jakoś poprzez swoją negatywną opinię. A że zdarzało jej się tak niekiedy pierdolić od rzeczy, to w sumie nie szokuje mnie to, co powiedziała. 😅

Chyba jestem jedną z niewielu osób, której film bardziej podszedł od momentu zrzucenia bomby. W tej małej salce przesłuchań była tak gęsta atmosfera, że chciało się krzyknąć "otwórzcie okno". Takiego Robba chciałaby mieć chyba każda komisja sejmowa w Polsce.

Świetna charakteryzacja i kostiumy. To zdjęcie mogłoby być w wikipedii podpisane "przesłuchanie Oppenheimera przed komisją (1954)" i ci którzy filmu nie widzieli, by się nie zorientował, że to nie prawdziwa komisja.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Nie odpuszcza... xD

Powinna pozostać przy plotkach.

Ernest Kubica and Mierzwiak have reacted to this post.
Ernest KubicaMierzwiak

Jeszcze pewna konstatacja (choć nie jakoś specjalnie odkrywcza). „Oppenheimer” to pierwszy film Nolana, w którym to przesłanie jest najważniejsze. Oczywiście wcześniejsze jego rzeczy nie były jedynie rozrywką, każdy niósł za sobą przekaz. Ale idąc na film Nolana oczekiwaliśmy przede wszystkim frajdy z seansu. Przesłanie otrzymywaliśmy niejako w bonusie, czasem niespecjalnie się nim przejmując. Najnowszy film Nolana to przede wszystkim ostrzeżenie. W wymiarze globalnym, ale też bardzo indywidualnym i intymnym. Myślę, że to ujęło Nolana w tej historii i dlatego też ten film jest pełen jego pasji. Widać, że poświęcił się mu bez reszty. Zaczynając pracę nad „Oppenheimerem” miał 50 lat. Może uznał, że czas dorosnąć? 😉

Ojejku.

Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".

Mierzwiak
Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30

Ojejku.

Kitty jest dosłownie najważniejszą postacią filmu. Najsilniejszą i najmądrzejsza, która jest głosem reżysera, widowni i historii, a jej ważnych scen jest przynajmniej 3, a najważniejszą wcale nie jest ta przed komisją.

Kretynka to pisała.

Cytat z robgordon data lipiec 28, 2023, 19:18

Czas na uderzenie się w pierś. Przyznaję, że nie wierzyłem w sukces finansowy "Oppenheimera".

no właśnie ciekawe, na ile pomogła mu ta rywalizacja Barbie i czy bez tego zarobiłby mniej. Wydawało się, że potencjał będzie na poziomie Dunkierki lub trochę niżej.

Dunkierka zostanie przebita bez najmniejszego problemu.

Bić w pierś powinien się Warner za to, że pozwolił Nolanowi odejść, no ale wtedy nie byłoby Barbenheimera w jeden weekend.

Tenet:

🙂

Marek Pilarski, Szaman and robgordon have reacted to this post.
Marek PilarskiSzamanrobgordon
Cytat z Mierzwiak data lipiec 26, 2023, 20:30

Ojejku.

Pamiętajmy, żeby oddzielać feminizm od głupoty.

Mierzwiak
Cytat z Kuba data lipiec 28, 2023, 21:27

Dunkierka zostanie przebita bez najmniejszego problemu.

Wiem, chodzi mi o komercyjny potencjał tej historii przed premierą

W ogóle odnośnie roli Kitty

Kurczę, nie wiem co mógłbym napisać, żeby nie powtarzać Waszych postów.

Może... totalnie nie spodziewałem się filmu, który strukturalnie, a miejscami nawet pod względem montażu, będzie mieć aż tyle wspólnego z... The Social Network.

Top 3 Nolana obok Mrocznego Rycerza i Prestiżu.

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon
PreviousPage 13 of 15Next