aby założyć posty i tematy.

Predator

PreviousPage 2 of 7Next

Trochę szpetnego CGI na początku (goniący bohaterkę niedźwiedź wygląda beznadziejnie) ale ogółem bardzo w porządku.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Nowe zdjęcie

Nie wiedziałem, że Dwayne Johnson w tym gra...

Kolejne zdjęcie

Kolejne zdjęcia

Kolejne zdjęcia z PREY. Główna bohaterka w starciu z Predatorem

Polski tytuł to Predator dwukropek Prey

Spoiler

Powiem tak- z wiekiem zmieniłem zdanie, uważam za dziwniejsze, że to się nazywa Prey niż Predator: Prey. Ludzie naprawdę nie mają na co dzień czasu i pamięci śledzić, że ktoś wymyślił, że nazwie sobie piątego Predatora akurat Prey.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Dla mnie to najlepszy tytuł ever, a Polacy jak zwykle go zniszczyli w najbardziej znienawidzony przeze mnie sposób. Niesamowite, że w świecie książek wydawanie kolejnych historii o Jacku Reacherze, Jacku Ryanie, Jamesie Bondzie, i wiele wiele więcej, do dziś może być pozbawione jakiegoś "nadtytułu" i czytelnicy się nie gubią w tym, że to kolejna część serii, a przy filmach, którym towarzyszy tysiąckroć większa kampania reklamowa, z plakatami, nagłówkami, zwiastunami, gdzie wszystko to jest podkreślane, nie.

Cytat z Szaman data lipiec 20, 2022, 11:25

Ludzie naprawdę nie mają na co dzień czasu i pamięci chęci śledzić, że ktoś wymyślił, że nazwie sobie piątego Predatora akurat Prey.

Większość ludzi obecnie połowę doby spędza w smartfonie. Nawet bez czasu i pamięci, taka wiadomość i tak do nich dotrze.

Ciekawa kwestia z tymi książkami. Może chodzi o szybkość i staranność wyboru? No i książki nie są takim popcornem jak filmy.

Co do dotarcia do odbiory, mój kolega z pracy ostatnio zrobił oczy jak spodki, że istnieje coś takiego jak Terminator: Dark Fate ze starą Sarą Connor. Także bywa różnie. Także z reklamami wyświetlanymi w internecie.

Nie wiedziałem że czytanie książek (no wiecie, czynność wymagająca czasu, skupienia, cierpliwości i, jakby nie patrzeć, nakładów finansowych, wszak chyba wciąż najwięcej ludzi czyta je w wersji papierowej) to jest to samo, co bezmyślna konsumpcja treści na smartfonie polegająca na scrollowaniu setek (tysięcy?) obrazków i nagłówków dziennie 🙂

Ale... Przecież nie o tym pisałem. Czytanie książek porównałem do oglądania filmów, które też wymaga (przynajmniej u części widzów) czasu, skupienia i nakładów finansowych. Zdaniem dystrybutorów czekając na film ludzie muszą mieć podkreślone, że to Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu, choć ci sami ludzie czytający książki wiedzą to po samym Księżyc w nowiu. Film ma nawet łatwiej, bo jest adaptacją, czyli lwia część na starcie już wie, czym jest i o czym będzie opowiadać, bo znają książkowy pierwowzór, ale mimo to - przedtytuł być musi.

Heh.

Czy kampania reklamowa filmu takiego jak kontynuacje Zmierzchu przeznaczona jest tylko dla ludzi, którzy czytali powieści? Nie.

Czy świat książek i filmów oraz ich marketingu od zawsze rządził się tymi samymi prawami i nagle polski tytuł filmu Prey jest problemem, bo wykroczył poza typowe dla polskiej dystrybucji schematy? Nie.

Czy to w ogóle ważne jaki polski tytuł ma ten film? Co za różnica?

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data lipiec 20, 2022, 16:03

Czy kampania reklamowa filmu takiego jak kontynuacje Zmierzchu przeznaczona jest tylko dla ludzi, którzy czytali powieści?

Czy reklama książki-sequela przeznaczona jest tylko dla ludzi, którzy czytali pierwszą część? Czy kampania filmu-kontynuacji Zmierzchu przeznaczona jest tylko dla ludzi, którzy widzięli część pierwszą? Widzisz, też tak umiem 🙂

Wiadomo, że polski tytuł nikogo (poza mną) nie obchodzi, ale skoro mnie już zabolał - tak, jak przy Logan: Wolverine - to nie brońcie mi powylewać sobie żali.

Nie przejmuj się, i tak nie dostaniesz polskiego wydania tego filmu na płycie więc polski tytuł nie będzie Cię straszyć zza gablotki 🙂

Juby has reacted to this post.
Juby

PreviousPage 2 of 7Next