Predator
Cytat z Szaman data 22 lipca, 2022, 11:32https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1550428224773128192?t=17boRWl7z7nxNa1TODB2Ww&s=19
Nowy film o Predatorze od #DisneyPlus zebrał entuzjastyczne opinie po pokazie na Comic-Conie. Wiele wskazuje na to, że reżyser Dan Trachtenberg przywrócił cyklowi dobre imię. W Polsce przekonamy się na własnej skórze 5 sierpnia. #PreyMovie https://t.co/CaPDLH21IW
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) July 22, 2022
Cytat z Szaman data 1 sierpnia, 2022, 15:01https://twitter.com/BDisgusting/status/1554102747305316352?t=IVAS5HKMuXECGElTcZK3Qg&s=19
#PreyMovie - New Clips and Posters Begin the Hunt Ahead of Hulu Premiere This Friday! https://t.co/ZGFY3yRhw7
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) August 1, 2022
Cytat z Juby data 1 sierpnia, 2022, 20:36Cytat z Mierzwiak data lipiec 20, 2022, 23:08Nie przejmuj się, i tak nie dostaniesz polskiego wydania tego filmu na płycie więc polski tytuł nie będzie Cię straszyć zza gablotki
Ale obecnie w oczekiwanych, a od piątku w ocenach na Filmwebie już tak 🙁
https://fwcdn.pl/fpo/69/06/10006906/8024215.$.jpg
Cytat z Mierzwiak data lipiec 20, 2022, 23:08Nie przejmuj się, i tak nie dostaniesz polskiego wydania tego filmu na płycie więc polski tytuł nie będzie Cię straszyć zza gablotki
Ale obecnie w oczekiwanych, a od piątku w ocenach na Filmwebie już tak 🙁
Cytat z Mierzwiak data 5 sierpnia, 2022, 21:26Prey
Dobry, kompetentny Predator którego jedyną słabością jest w sumie tylko scenariusz będący kalką filmu z Arnoldem, ale główna bohaterka i cały setting (dobre zdjęcia!) wnoszą na tyle dużo świeżości, że jednak film stoi o własnych siłach i nie jest wyłącznie kolejnym rimejko-czymś tam grającym na nostalgii. Nawet powtórzony z oryginału dialog wypada całkiem naturalnie, a w takich przypadkach łatwiej raczej o zażenowanie. Na korzyść całości działa też powrót do prostoty filmu McTiernana, co po przekombinowanym bajzlu Blacka jest jak najbardziej mile widziane.
Dodatkowy plus za [spoiler title=""]kochanego pieseła o życie którego drżałem przez cały seans :)[/spoiler]
Prey
Dobry, kompetentny Predator którego jedyną słabością jest w sumie tylko scenariusz będący kalką filmu z Arnoldem, ale główna bohaterka i cały setting (dobre zdjęcia!) wnoszą na tyle dużo świeżości, że jednak film stoi o własnych siłach i nie jest wyłącznie kolejnym rimejko-czymś tam grającym na nostalgii. Nawet powtórzony z oryginału dialog wypada całkiem naturalnie, a w takich przypadkach łatwiej raczej o zażenowanie. Na korzyść całości działa też powrót do prostoty filmu McTiernana, co po przekombinowanym bajzlu Blacka jest jak najbardziej mile widziane.
Dodatkowy plus za
Cytat z robgordon data 5 sierpnia, 2022, 22:09Trochę żal, że efekty takie se. Sceny walk też dałoby się nakręcić lepiej. Ale poza tym w porządku.
Trochę żal, że efekty takie se. Sceny walk też dałoby się nakręcić lepiej. Ale poza tym w porządku.
Cytat z Juby data 5 sierpnia, 2022, 22:33Liczyłem na więcej, ale lepsze to od poprzednich trzech filmów z Predatorem (AvP2, Predators i The Predator) i właśnie takie podejście powinni mieć twórcy szóstego Terminatora. Spoko plenery, muzyczka, napięcie i kilka hintów do oryginału. Aktorstwo, komputerowe zwierzaki jak z reklam żubra (+ green screeny) oraz walka głównej bohaterki z Francuzami w obozie - słabizna. Podsumowując: średniak, do którego raczej nie wrócę (a do pierwszych dwóch części i AvP lubię wracać).
Liczyłem na więcej, ale lepsze to od poprzednich trzech filmów z Predatorem (AvP2, Predators i The Predator) i właśnie takie podejście powinni mieć twórcy szóstego Terminatora. Spoko plenery, muzyczka, napięcie i kilka hintów do oryginału. Aktorstwo, komputerowe zwierzaki jak z reklam żubra (+ green screeny) oraz walka głównej bohaterki z Francuzami w obozie - słabizna. Podsumowując: średniak, do którego raczej nie wrócę (a do pierwszych dwóch części i AvP lubię wracać).
Cytat z Szaman data 5 sierpnia, 2022, 22:34W ogóle nie czuć było epoki, tak jak na przykład u Eggersa, czy w Zjawie Innaritu. Nie wiem czy to wina scenariusza, czy aktorstwa, ale członkowie plemienia często sprawiali wrażenie współczesnych studentów pomalowanych farbą. Główna bohaterka to już w ogóle napisana i zagrana jest tak jakby przybyła DeLoreanem. Mądrością, bystrością, przebiegłością, inteligencją wyprzedza epokę, dekady, stulecia. Przez to nie ma tutaj tego co wydawało mi się najciekawsze, starcia ludzi o prymitywnych narzędziach i plemiennych zwyczajach, z kosmitą o zaawansowanych narzędziach i plemiennych zwyczajach. Ogląda się to jak walkę zupełnie współczesnych osób, pewnie dlatego aby mityczny nastoletni Kowalski mógł się z tym identyfikować.
Jakby na złość wszystkim "no ciekawe jak poradzą sobie z nim dzidami?" Predator jest niesamowicie przebajerzony, nawet jak na przybysza z zaawansowanej technologicznie planety. Nie wiem, odniosłem wrażenie, że był dość tępy, a na pewno nie był w żaden sposób fascynujący. Bardzo, bardzo długo film wychodzi ze standardowego i najnudniejszego etapu "no co Ty pleciesz to na pewno lew/gepard/tygrys/wściekła gorylica".
Całość potrafi raczej zniechęcić do produktów ze współczesnej Fabryki Snów, niż rozbudzić nadzieje na sequel.
5/10
W ogóle nie czuć było epoki, tak jak na przykład u Eggersa, czy w Zjawie Innaritu. Nie wiem czy to wina scenariusza, czy aktorstwa, ale członkowie plemienia często sprawiali wrażenie współczesnych studentów pomalowanych farbą. Główna bohaterka to już w ogóle napisana i zagrana jest tak jakby przybyła DeLoreanem. Mądrością, bystrością, przebiegłością, inteligencją wyprzedza epokę, dekady, stulecia. Przez to nie ma tutaj tego co wydawało mi się najciekawsze, starcia ludzi o prymitywnych narzędziach i plemiennych zwyczajach, z kosmitą o zaawansowanych narzędziach i plemiennych zwyczajach. Ogląda się to jak walkę zupełnie współczesnych osób, pewnie dlatego aby mityczny nastoletni Kowalski mógł się z tym identyfikować.
Jakby na złość wszystkim "no ciekawe jak poradzą sobie z nim dzidami?" Predator jest niesamowicie przebajerzony, nawet jak na przybysza z zaawansowanej technologicznie planety. Nie wiem, odniosłem wrażenie, że był dość tępy, a na pewno nie był w żaden sposób fascynujący. Bardzo, bardzo długo film wychodzi ze standardowego i najnudniejszego etapu "no co Ty pleciesz to na pewno lew/gepard/tygrys/wściekła gorylica".
Całość potrafi raczej zniechęcić do produktów ze współczesnej Fabryki Snów, niż rozbudzić nadzieje na sequel.
5/10
Cytat z Mierzwiak data 6 sierpnia, 2022, 09:15Zgadza się, to jest totalnie hollywoodzka wizja spotkania Indian z kosmitą, ale nie jest to coś co mnie szczególnie boli, bo nie spodziewałem się, że obejrzę połączenie Apocalypto i Predatora.
Zgadza się, to jest totalnie hollywoodzka wizja spotkania Indian z kosmitą, ale nie jest to coś co mnie szczególnie boli, bo nie spodziewałem się, że obejrzę połączenie Apocalypto i Predatora.
Cytat z Janko data 6 sierpnia, 2022, 22:01Taki przeciętniak bez klimatu. Ładnie to wygląda, ale CGI to bida, a i efekt niewidzialności wyglądał lepiej w 1987 r. Sceny z Predem niezłe, choć wydaje się że to leszcz, co rusz dostaje od kogoś. No i ta maska wygląda głupio. Szaman napisał że jest przebajerzony, coś w tym jest z jednej strony nie ma tego laserowej broni, ale ma parę zabawek których później nie miał, z czego połowa jest zbędna, a służy tylko efekciarstwu.
Nie czuć tu epoki, nawet nie chodzi że nie mówią po angielsku (dzięki czemu złymi białymi nie są Anglicy tylko przerysowani Francuzi). Oni nie tylko nie zachowują się, ale i nie prezentują się jak Komańcze. To nie łowcy i wojownicy tylko gwiazdy Instagrama, które przez ostatni miesiąc leżały w łóżku i wysyłały zdjęcia. Sonny Landham zjadłby ich wszystkich na śniadanie. Nie mówiąc o tym, że główna bohaterka w tak patriarchalnym społeczeństwie nie miałaby prawa się rozwinąć. A gdy o niej mowa, to jeszcze na początku jej wątek miał ręce, gdy miała sporo problemów w czasie polowań. Ale gdy później na pełnej wjechał girl power, którego kulminacja miała w obozie z Francuzami i jej przemianą w w wyszkoloną zabójczynię to już machnąłem ręką.
Taki przeciętniak bez klimatu. Ładnie to wygląda, ale CGI to bida, a i efekt niewidzialności wyglądał lepiej w 1987 r. Sceny z Predem niezłe, choć wydaje się że to leszcz, co rusz dostaje od kogoś. No i ta maska wygląda głupio. Szaman napisał że jest przebajerzony, coś w tym jest z jednej strony nie ma tego laserowej broni, ale ma parę zabawek których później nie miał, z czego połowa jest zbędna, a służy tylko efekciarstwu.
Nie czuć tu epoki, nawet nie chodzi że nie mówią po angielsku (dzięki czemu złymi białymi nie są Anglicy tylko przerysowani Francuzi). Oni nie tylko nie zachowują się, ale i nie prezentują się jak Komańcze. To nie łowcy i wojownicy tylko gwiazdy Instagrama, które przez ostatni miesiąc leżały w łóżku i wysyłały zdjęcia. Sonny Landham zjadłby ich wszystkich na śniadanie. Nie mówiąc o tym, że główna bohaterka w tak patriarchalnym społeczeństwie nie miałaby prawa się rozwinąć. A gdy o niej mowa, to jeszcze na początku jej wątek miał ręce, gdy miała sporo problemów w czasie polowań. Ale gdy później na pełnej wjechał girl power, którego kulminacja miała w obozie z Francuzami i jej przemianą w w wyszkoloną zabójczynię to już machnąłem ręką.
Cytat z Marek Pilarski data 7 sierpnia, 2022, 18:54Mój szwagier powiedział mi dzisiaj, że najlepszy film o Predatorze. 🙂
Mój szwagier powiedział mi dzisiaj, że najlepszy film o Predatorze. 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 7 sierpnia, 2022, 19:01Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba. 😉
Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba. 😉
Cytat z robgordon data 7 sierpnia, 2022, 19:54Cytat z Marek Pilarski data sierpień 7, 2022, 19:01Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba.
Śląskie? Bo to raczej z roladą 😉
Alkohol czy jakiś był 😉
Cytat z Marek Pilarski data sierpień 7, 2022, 19:01Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba.
Śląskie? Bo to raczej z roladą 😉
Alkohol czy jakiś był 😉
Cytat z Szaman data 7 sierpnia, 2022, 20:00Różne rzeczy gada się po czarodziejce gorzałce. Życzę każdemu aby uznanie Prey za najlepszego Predatora było najgorszą głupotą jaką wtedy powiedział 😀
Różne rzeczy gada się po czarodziejce gorzałce. Życzę każdemu aby uznanie Prey za najlepszego Predatora było najgorszą głupotą jaką wtedy powiedział 😀
Cytat z Marek Pilarski data 7 sierpnia, 2022, 20:51A no to tak, faktycznie po jakiejś imprezce to było, więc pewnie trochę ładniejszy ten Prey się wydawał. 😛
A no to tak, faktycznie po jakiejś imprezce to było, więc pewnie trochę ładniejszy ten Prey się wydawał. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 7 sierpnia, 2022, 20:52Cytat z robgordon data sierpień 7, 2022, 19:54Cytat z Marek Pilarski data sierpień 7, 2022, 19:01Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba.
Śląskie? Bo to raczej z roladą
No tak, ale rolady co tydzień nie da się jeść, a kluski owszem. 🙂
Cytat z robgordon data sierpień 7, 2022, 19:54Cytat z Marek Pilarski data sierpień 7, 2022, 19:01Jak to w niedzielę, kluski.
Nie rozumiem chyba.
Śląskie? Bo to raczej z roladą
No tak, ale rolady co tydzień nie da się jeść, a kluski owszem. 🙂
Cytat z Janko data 7 sierpnia, 2022, 21:10Cytat z Szaman data sierpień 7, 2022, 18:51Zaczyna się. Zaraz będą nominacje oscarowe
https://collider.com/predator-movies-ranked/
Moja reakcja na pierwsze miejsce.
https://www.youtube.com/watch?v=lhckuhUxcgA
Cytat z Szaman data sierpień 7, 2022, 18:51Zaczyna się. Zaraz będą nominacje oscarowe
Moja reakcja na pierwsze miejsce.
Cytat z Mierzwiak data 8 sierpnia, 2022, 06:13Cytat z Szaman data sierpień 7, 2022, 18:51Zaczyna się. Zaraz będą nominacje oscarowe
To chyba dla zrównoważenia opinii prawacko-incelskiej części internetu o tym filmie.
Cytat z Szaman data sierpień 7, 2022, 18:51Zaczyna się. Zaraz będą nominacje oscarowe
To chyba dla zrównoważenia opinii prawacko-incelskiej części internetu o tym filmie.