Resident Evil
Cytat z Marek Pilarski data 3 grudnia, 2021, 22:10Oglądałem dwa odcinki The Umbrella Academy i strasznie podpadło mi to aktorskie drewno.
Oglądałem dwa odcinki The Umbrella Academy i strasznie podpadło mi to aktorskie drewno.
Cytat z Szaman data 3 grudnia, 2021, 22:48Tam jeszcze jest straszliwie nieudolna próba stworzenia sceny kultowej z wykorzystaniem znanego wszystkim Ziemianom "Crush" Jennifer Paige. Podobna do tej z What's Up na zwiastunie. Po niej autentycznie czuć jak film odpuszcza, poddaje się. Kończą się piosenki z radia, kończą się rzucane w twarz nawiązania do lat 90-tych w dialogach. Dalej już jest tylko zbiorem scenek które na linii montażowej desperacko próbowano połączyć podawaniem godziny, jak w jakimś "Prawie i porządku". Ale w ogóle to nic nie buduje.
Metody straszenia są tak ograne, że gdyby ktoś otwierał butelkę gazowanej wody mineralnej, to wystrzeliłaby jak salwa honorowa. Brakowało tylko słynnego ujęcia z zamykaniem szafki łazienkowej posiadającej lustro. Na pewno scena będzie dołączona na płytach 🙂
Tam jeszcze jest straszliwie nieudolna próba stworzenia sceny kultowej z wykorzystaniem znanego wszystkim Ziemianom "Crush" Jennifer Paige. Podobna do tej z What's Up na zwiastunie. Po niej autentycznie czuć jak film odpuszcza, poddaje się. Kończą się piosenki z radia, kończą się rzucane w twarz nawiązania do lat 90-tych w dialogach. Dalej już jest tylko zbiorem scenek które na linii montażowej desperacko próbowano połączyć podawaniem godziny, jak w jakimś "Prawie i porządku". Ale w ogóle to nic nie buduje.
Metody straszenia są tak ograne, że gdyby ktoś otwierał butelkę gazowanej wody mineralnej, to wystrzeliłaby jak salwa honorowa. Brakowało tylko słynnego ujęcia z zamykaniem szafki łazienkowej posiadającej lustro. Na pewno scena będzie dołączona na płytach 🙂
Cytat z Janko data 3 grudnia, 2021, 23:12Nie jest może bardzo tragicznie, ale to co najwyżej tania B klasa. A z perspektywy adaptacji? Niby widać, że chcieli być wierni grze, dobrze oddane miejscówki, czas akcji, duża ilość postaci. Ale co z tego skoro fabułę 3 (ale Nemesisa to olali) części postanowili zmieścić w 1 filmie. Powiedzieć, że scenariusz jest przez to bardzo uproszczony to nic nie powiedzieć. Wesker ma też dość zmieniony origin, ale to małe piwo. Pardon za niepoprawność, ale zrobienie z Leona takiej mega pizdy powinno być karane. To jak z Rambo uczynić szachistę, tego się nie robi.
Szkoda tym bardziej, że scena po napisach zapowiadała adaptację kolejnych części (he, pewnie też w formie 1 filmu) olanych przez Andersona w jego wersji. Przy takiej jakości i podejściu sukcesu nie wróżę.
Nie jest może bardzo tragicznie, ale to co najwyżej tania B klasa. A z perspektywy adaptacji? Niby widać, że chcieli być wierni grze, dobrze oddane miejscówki, czas akcji, duża ilość postaci. Ale co z tego skoro fabułę 3 (ale Nemesisa to olali) części postanowili zmieścić w 1 filmie. Powiedzieć, że scenariusz jest przez to bardzo uproszczony to nic nie powiedzieć. Wesker ma też dość zmieniony origin, ale to małe piwo. Pardon za niepoprawność, ale zrobienie z Leona takiej mega pizdy powinno być karane. To jak z Rambo uczynić szachistę, tego się nie robi.
Szkoda tym bardziej, że scena po napisach zapowiadała adaptację kolejnych części (he, pewnie też w formie 1 filmu) olanych przez Andersona w jego wersji. Przy takiej jakości i podejściu sukcesu nie wróżę.
Cytat z Szaman data 4 grudnia, 2021, 00:16A zauważyłeś to ujęcie z pociągiem jakoś pod koniec? Dawno nie widziałem w kinie tak niedokończonego efektu specjalnego. Hołd dla 1998 roku w którym rozgrywa się akcja 🙂
A zauważyłeś to ujęcie z pociągiem jakoś pod koniec? Dawno nie widziałem w kinie tak niedokończonego efektu specjalnego. Hołd dla 1998 roku w którym rozgrywa się akcja 🙂
Cytat z Mierzwiak data 28 grudnia, 2021, 21:03Jak działa czas w tym filmie?
O 1:50am dostajemy trwającą niecałe 5 minut scenę: Claire ratuje kapitana policji przed psem-zombie na policyjnym parkingu (jego reakcja? "Thanks!" Żartuję, facet pyta ją "Who the fuck are you?" LOL) po czym idą na górę a Claire mówi, że muszą iść do zbrojowni.
Przeskakujemy do innych bohaterów w rezydencji, po czym wracamy do Claire i reszty wchodzących do zbrojowni na posterunku. Godzina? 2:29am. Jak duży jest ten posterunek? Przed pójściem do zbrojowni ucięli sobie 20 minut drzemki? Grali w karty? Pp drodze zabłądzili? Czy może doznali olśnienia że są bohaterami gównianego filmu i zastanawiali się jak z niego uciec?
Jak działa czas w tym filmie?
O 1:50am dostajemy trwającą niecałe 5 minut scenę: Claire ratuje kapitana policji przed psem-zombie na policyjnym parkingu (jego reakcja? "Thanks!" Żartuję, facet pyta ją "Who the fuck are you?" LOL) po czym idą na górę a Claire mówi, że muszą iść do zbrojowni.
Przeskakujemy do innych bohaterów w rezydencji, po czym wracamy do Claire i reszty wchodzących do zbrojowni na posterunku. Godzina? 2:29am. Jak duży jest ten posterunek? Przed pójściem do zbrojowni ucięli sobie 20 minut drzemki? Grali w karty? Pp drodze zabłądzili? Czy może doznali olśnienia że są bohaterami gównianego filmu i zastanawiali się jak z niego uciec?
Cytat z Mierzwiak data 28 grudnia, 2021, 22:29Dobra, to jeszcze parę luźnych uwag:
- doceniam porządne zdjęcia; nic rewelacyjnego, ale solidne rzemiosło,
- scena w której do bohatera wraz z kolejnym zapaleniem zapalniczki coraz bardziej zbliża się zombiak? No spoko, to nic, że podobny motyw był już zbyt wiele razy, ale dlaczego wraz z gaśnięciem płomienia wyciszone zostają odgłosy które ten zombiak wydaje?
- myślałem że Halloween Kills wyczerpało tegoroczny limit idiotycznych ludzkich zachowań, ale nowy RE ma coś do dodania w tym temacie. Jak Ben, ktoś kto wie co się dzieje, siedząc w celi z kimś kto NA JEGO OCZACH przemienia się w zombiaka, który przed chwilą odebrał Leonowi (zostawmy tego bohatera bez komentarza) broń mógł dać się zombiakowi zabić? JAK? A, już wiem, postanowił szybkim rzutem oka sprawdzić czy zombiak siedzi na miejscu po czym stać do niego bokiem i trzymać na muszce nie zombiaka, tylko Leona otwierającego mu celę. Aaaaa!!!!!!!
- wiecie jak poznać którego rodzica dziecko kocha bardziej? Na zastrzelenie naukowca (Neal McDonough) dziewczynka dramatycznie zareagowała, na śmierć matki - nie 🙂
- czy ja dobrze rozumiem? Film w którym cała fabuła polega na tym, że z posterunku idą do sierocińca gdzie sekretną windą zjeżdżają do pociągu którym uciekają z miasta to ekranizacja aż dwóch gier? 😀
- na końcu grupka bohaterów idzie w stronę kamery. Wprost nie mogę się doczekać, by nie zobaczyć ich ponownie!
Dobra, to jeszcze parę luźnych uwag:
- doceniam porządne zdjęcia; nic rewelacyjnego, ale solidne rzemiosło,
- scena w której do bohatera wraz z kolejnym zapaleniem zapalniczki coraz bardziej zbliża się zombiak? No spoko, to nic, że podobny motyw był już zbyt wiele razy, ale dlaczego wraz z gaśnięciem płomienia wyciszone zostają odgłosy które ten zombiak wydaje?
- myślałem że Halloween Kills wyczerpało tegoroczny limit idiotycznych ludzkich zachowań, ale nowy RE ma coś do dodania w tym temacie. Jak Ben, ktoś kto wie co się dzieje, siedząc w celi z kimś kto NA JEGO OCZACH przemienia się w zombiaka, który przed chwilą odebrał Leonowi (zostawmy tego bohatera bez komentarza) broń mógł dać się zombiakowi zabić? JAK? A, już wiem, postanowił szybkim rzutem oka sprawdzić czy zombiak siedzi na miejscu po czym stać do niego bokiem i trzymać na muszce nie zombiaka, tylko Leona otwierającego mu celę. Aaaaa!!!!!!!
- wiecie jak poznać którego rodzica dziecko kocha bardziej? Na zastrzelenie naukowca (Neal McDonough) dziewczynka dramatycznie zareagowała, na śmierć matki - nie 🙂
- czy ja dobrze rozumiem? Film w którym cała fabuła polega na tym, że z posterunku idą do sierocińca gdzie sekretną windą zjeżdżają do pociągu którym uciekają z miasta to ekranizacja aż dwóch gier? 😀
- na końcu grupka bohaterów idzie w stronę kamery. Wprost nie mogę się doczekać, by nie zobaczyć ich ponownie!
Cytat z Mierzwiak data 28 grudnia, 2021, 23:53Jeszcze jedno:
Podoba mi się jak serio twórcy potraktowali osadzenie akcji w latach 90-tych - wspomnienie restauracji Planet Hollywood to odrobienie pracy domowej na 5 z plusem.
Jeszcze jedno:
Podoba mi się jak serio twórcy potraktowali osadzenie akcji w latach 90-tych - wspomnienie restauracji Planet Hollywood to odrobienie pracy domowej na 5 z plusem.
Cytat z Mierzwiak data 6 czerwca, 2022, 20:04Przeklejam tutaj. To serial, ale proponuję dla porządku trzymać franczyzy w swoim temacie tak jak przy Star Wars.
Cytat z robgordon data czerwiec 6, 2022, 18:06https://www.youtube.com/watch?v=uIdjcDTc9Vk
Cytat z Szaman data czerwiec 6, 2022, 19:19W porównaniu do ostatniej, kinowej próby, Resident Evil wygląda bardziej jak standardowy horror o zombie. Przychyliłbym się do zdania, że wygląda to lepiej, ale jak dla mnie tylko odrobinę.
Uważaj, ostatnio miałeś pozytywnie zdanie przy trailerach ostatniego filmu właśnie 🙂
Przeklejam tutaj. To serial, ale proponuję dla porządku trzymać franczyzy w swoim temacie tak jak przy Star Wars.
Cytat z robgordon data czerwiec 6, 2022, 18:06
Cytat z Szaman data czerwiec 6, 2022, 19:19W porównaniu do ostatniej, kinowej próby, Resident Evil wygląda bardziej jak standardowy horror o zombie. Przychyliłbym się do zdania, że wygląda to lepiej, ale jak dla mnie tylko odrobinę.
Uważaj, ostatnio miałeś pozytywnie zdanie przy trailerach ostatniego filmu właśnie 🙂
Cytat z Mierzwiak data 18 lipca, 2022, 10:24Jak zwykle zobaczyłem zakończenie ostatniego odcinka 🙂
Mam wrażenie, że te gry są po prostu nie do przeniesienia na język filmu. Tak, potencjał, właściwi ludzie za i przed kamerą, bla, bla, bla, ale nie. No nie.
Jak zwykle zobaczyłem zakończenie ostatniego odcinka 🙂
Mam wrażenie, że te gry są po prostu nie do przeniesienia na język filmu. Tak, potencjał, właściwi ludzie za i przed kamerą, bla, bla, bla, ale nie. No nie.
Cytat z Szaman data 26 sierpnia, 2022, 21:53Widzicie piwniczaki? Zamiast płakać nad lewackimi rewolucjami starczy nie oglądać 🙂
https://twitter.com/DEADLINE/status/1563267734187970560
Widzicie piwniczaki? Zamiast płakać nad lewackimi rewolucjami starczy nie oglądać 🙂
‘Resident Evil’ Series Canceled By Netflix After One Season https://t.co/V2XKEv2V4l
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) August 26, 2022
Cytat z Mierzwiak data 26 sierpnia, 2022, 22:03Zagadka na wieczór:
Za budżety tych wszystkich skasowanych po jednym sezonie gówien ile razy możnaby nakręcić trzeci sezon Mindhuntera?
Zagadka na wieczór:
Za budżety tych wszystkich skasowanych po jednym sezonie gówien ile razy możnaby nakręcić trzeci sezon Mindhuntera?
Cytat z Janko data 26 sierpnia, 2022, 22:21Najpierw Cowboy Bebop (którego miałem nieprzyjemność oglądać), teraz to coś co udaje RE i którego nie zamierzam tykać. Czy oni wreszcie nauczą się adaptować?
Najpierw Cowboy Bebop (którego miałem nieprzyjemność oglądać), teraz to coś co udaje RE i którego nie zamierzam tykać. Czy oni wreszcie nauczą się adaptować?
Cytat z robgordon data 26 sierpnia, 2022, 22:24Cytat z Janko data sierpień 26, 2022, 22:21Najpierw Cowboy Bebop (którego miałem nieprzyjemność oglądać), teraz to coś co udaje RE i którego nie zamierzam tykać. Czy oni wreszcie nauczą się adaptować?
Arcane?
Cytat z Janko data sierpień 26, 2022, 22:21Najpierw Cowboy Bebop (którego miałem nieprzyjemność oglądać), teraz to coś co udaje RE i którego nie zamierzam tykać. Czy oni wreszcie nauczą się adaptować?
Arcane?
Cytat z Janko data 26 sierpnia, 2022, 22:41I Sandman, obu jeszcze nie widziałem, ale ogólnie wrażenia są dobre, jakieś światełka w tunelu się pojawiają.
I Sandman, obu jeszcze nie widziałem, ale ogólnie wrażenia są dobre, jakieś światełka w tunelu się pojawiają.
Cytat z Marek Pilarski data 26 sierpnia, 2022, 22:46Teraz widzę, że w tym serialu wystąpiła nasza polska Ella Balinska.. Najpierw Aniołki Charlriego, teraz to.. do trzech razy sztuka?
Teraz widzę, że w tym serialu wystąpiła nasza polska Ella Balinska.. Najpierw Aniołki Charlriego, teraz to.. do trzech razy sztuka?
Cytat z Mierzwiak data 26 sierpnia, 2022, 23:40Cytat z robgordon data sierpień 26, 2022, 22:24Arcane?
Nie liczy się, Netflix jest po prostu dystrybutorem tej produkcji 🙂
Cytat z robgordon data sierpień 26, 2022, 22:24Arcane?
Nie liczy się, Netflix jest po prostu dystrybutorem tej produkcji 🙂
Cytat z Szaman data 1 czerwca, 2023, 10:03Jeszcze im mało?
https://twitter.com/BDisgusting/status/1663979382006792192?t=qL_j3mDmuABQ9eL42bYUiw&s=19
Jeszcze im mało?
New ‘Resident Evil’ Film ‘The Umbrella Chronicles’ Purportedly in Development? https://t.co/116lVBx0ef
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) May 31, 2023
Cytat z Szaman data 23 września, 2024, 12:23Nie poddają się 🙂
https://twitter.com/HollywoodHandle/status/1838077909430378808?t=hiDNlO5-BjvrlVtQzSN2jA&s=19
Nie poddają się 🙂
Zach Cregger (‘Barbarian’) is reportedly in talks to direct a ‘RESIDENT EVIL’ film for Sony.
(Via: https://t.co/6gKzb9VIxd) pic.twitter.com/KHJ3XBIusk
— The Hollywood Handle (@HollywoodHandle) September 23, 2024