aby założyć posty i tematy.

Terminator

PreviousPage 3 of 4Next

Mierzwiak, wrzucałeś coś takiego na forum Filmożerców. Mam straszną słabość do tego typu kolorystyki. Da się w dwóch słowach wytłumaczyć co spieprzono, że Twój następny screen jest bardziej niebieski?

Oba screeny to fanowskie skany kopii 35mm a takie taśmy degradują z czasem i zmienianą kolory. Czasem w ciepłą stronę, czasem zimną 🙂

Ha! nie spodziewałem się takiego tłumaczenia 🙂 Dzięki!

Taki skan też jest dodatkowo korygowany, więc pytanie jak bardzo to co widzimy na tych screenach odpowiada faktycznemu wyglądowi danej kopii, ale tak czy siak jest jak napisałem.

Tutaj jeszcze porównanie starego Blu, nowego i tej poprzedniej kopii 35mm:

https://forum.filmozercy.com/watek-terminator-seria?pid=83060#pid83060

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Wizualnie mnie się podoba.

Wygląda po prostu jak losowe współczesne anime robione na komputerze? 🙂 Dla mnie równie nieciekawe co masówki wypluwane przez DC.

Podoba mi się ten kadr z Terminatorem w garniturze. Reszta mniej więcej jak pisze Mierzwiak.

James pracuje nad kolejnym Terminatorem. Nie mogę się doczekać.

Nie wiem skąd to wywnioskowałeś, ale "I’m working on my own Terminator stuff right now." na ten moment znaczy tyle, co nic. Może w wolnym czasie dłubie nad jakimś scenariuszem który ktoś inny nakręci, a może chodzi o jakąś VR-ową bzdurę którą Apple wypuści ekskuzywnie na swoje gogle. (ktoś jeszcze o tym pamięta?) To może znaczyć wszystko i nic zarazem.

Hehe ale ironia. Niesamowite jak może pokonać scenarzystów fabuła na której wychowało się już kilka pokoleń miłośników fantastyki. Narobili filmów o poparzonym mordercy ze snów, o hokejowym zombie z maczetą, ale tak trudny jest robot z przyszłości rzwalający metropolię. Przecież prestiżu nazwiska Camerona to już dawno nie ma, trzeba znowu nakręcić slasher.

Cytat z Mierzwiak data sierpień 13, 2024, 11:26

Nie wiem skąd to wywnioskowałeś, ale "I’m working on my own Terminator stuff right now." na ten moment znaczy tyle, co nic. Może w wolnym czasie dłubie nad jakimś scenariuszem który ktoś inny nakręci, a może chodzi o jakąś VR-ową bzdurę którą Apple wypuści ekskuzywnie na swoje gogle. (ktoś jeszcze o tym pamięta?) To może znaczyć wszystko i nic zarazem.

Wszystkie serwisy podchwyciły wypowiedź Camerona podobną do tej z okolic promocji Avatara 2.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Cytat z Mierzwiak data listopad 12, 2023, 10:45

Jakie jest Wasze stanowisko w odwiecznym sporze Terminator czy Terminator 2?

Od zawsze preferowałem sequel, ale z biegiem lat zapałałem miłością do geniuszu i klimatu oryginalnego filmu, i dzisiaj to dla mnie żaden wybór, ale zwyczajna oczywistość, że Terminator jest najlepszy. To samo mam zresztą z Obcym.

Terminator 2. Do końca świata i jeden dzień dłużej. Mógłbym tu wymieniać masę elementów, którymi sequel przebił oryginał (bo przebił), ale tym decydującym jest jeden - Terminator himself. Nie problem dać komuś z takim wyglądem 17 linijek tekstu (58 słów) i broń palną, aby zagrał rolę życia. O wiele ciężej jest dać tej samej osobie zagrać to samo, ale i całkowite przeciwieństwo tego samego, w dodatku z ponad 700 słowami do wypowiedzenia, co - jak powtórzycie sobie Uciekiniera z 1987 (ja to zrobiłem w tym tygodniu) - mogło być nokautem dla aktorstwa w gotowym filmie xD I przy tym mamy zacząć kochać tę postać tak, aby powstrzymywać łzy, gdy na koniec pokaże nam kciuk, że wszystko będzie dobrze. Wyszło doskonale. <zresztą, porównując każdą postać z tych filmów: T2 wygrywa z genialnym T1 every single time>

Kolejny traila Zera:

Jak dla mnie wygląda super, mimo że to twór Skydance nawet tors T-800 przywrócili oryginalny (a nie ten megazordowy z Genisys/Dark Fate). W czwartek zaczynam oglądanie 🙂

Cytat z Mierzwiak data listopad 12, 2023, 10:45

Jakie jest Wasze stanowisko w odwiecznym sporze Terminator czy Terminator 2?

Od zawsze preferowałem sequel, ale z biegiem lat zapałałem miłością do geniuszu i klimatu oryginalnego filmu, i dzisiaj to dla mnie żaden wybór, ale zwyczajna oczywistość, że Terminator jest najlepszy.

Heh, moja dzisiejsza odpowiedź to T2 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Terminator Zero (Netflix)

Ten serial anime jest lepszy niż wszystko co powstało w tej serii po T2 razem wzięte, ale co to znaczy? W sumie niewiele. To dobra, momentami nawet bardzo dobra produkcja, ale też nie oferująca zbyt wiele poza sprawdzonymi już wątkami i pomysłami z filmów Camerona (w tym jednym pożyczonym z Salvation) i dość oczywistymi dla tytułów z podróżami w czasie twistami. Całości smaczku dodaje oczywiście japoński setting i bezkompromisowe ukazanie przemocy.

Czy polecam? Mogę, ale raczej nic nie stracicie jeśli tego nie obejrzycie.

PreviousPage 3 of 4Next