aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 20 of 27Next

Dziś jest ciężko! 😛

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

^Potwierdzono oficjalnie.

A dziś:

https://twitter.com/FellowshipFans/status/1813600394548859045?t=Sk_aw1smogwG6TeHtacTRA&s=19

Fajny materiał.

Porażająca jest różnica w jakości charakteryzacji krasnoludów w stosunku do reszty. Ale dobrze że nieco wracają do długich włosów u elfów.

Zupełnie nie rozumiem tej fazy z długimi włosami u elfów.

Te długie włosy u Jacksona po prostu idealnie się wpisywały w całą genialna charakteryzację i świetny całokształt portretowania elfów.

Co nie oznacza, że elfy ich potrzebują. Arondir i Elrond spokojnie bez świetnie wypadają.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Kuba data lipiec 24, 2024, 14:56

Te długie włosy u Jacksona po prostu idealnie się wpisywały w całą genialna charakteryzację i świetny całokształt portretowania elfów.

Co nie oznacza, że elfy ich potrzebują. Arondir i Elrond spokojnie bez świetnie wypadają.

Tym bardziej powinny pozostać jako element tamtej historii.

Jutro zwiastun i może ujawnienie Lowdena jako Saurona.

Marudziłem i marudziłem, mówiłem że nie chce mi się tego dalej oglądać i równie dobrze mogliby to anulować, ale czekam zaciekawiony 🙂

Chyba najlepszym sprawdzianem tego na ile serial jednak został w pamięci jest reakcja na znane twarze i w jakiś tam sposób cieszę się na powrót tych bohaterów.

No tym trailerem kupili mnie na nowo. Fantastycznie się to prezentuje moim zdaniem.

Szkoda, że tylko 8 odcinków.

Ostatnio mieliśmy odcinki kolejno 65, 67, 69, 71, 72, 69, 72 i 72-minutowe, pewnie teraz będą podobne o ile nie dłuższe. Jest OK.

Niby tak, ale dla mnie pierwszy sezon był zdecydowanie zbyt pospieszny. Mamy tu mnóstwo postaci i chociaż są już nakreślone, to nadal potrzebują czasu. A dochodzą m.in. Cirdan, Tom, Niebieski Czarodziei, Narvi i autorskie postaci.

Mierzwiak

https://twitter.com/FellowshipFans/status/1816911405653885178?t=jmAnGex2O2nGNrBX6BaXwA&s=19

Cytat z Kuba data lipiec 26, 2024, 20:12

Niby tak, ale dla mnie pierwszy sezon był zdecydowanie zbyt pospieszny. Mamy tu mnóstwo postaci i chociaż są już nakreślone, to nadal potrzebują czasu. A dochodzą m.in. Cirdan, Tom, Niebieski Czarodziei, Narvi i autorskie postaci.

A ja pamiętam swoje zdziwienie tym, że tak uważałeś 😉 Pierwszy sezon był zbyt rozwleczony, a nie zbyt pospieszny. Chodzi o to, że historia którą postanowili opowiedzieć nie nadawała się na tak długi metraż i dlatego, zwłaszcza pod koniec, zaczęła się rozłazić w szwach. Co nie oznacza, że nie dałoby się zapełnić całego sezonu ciekawą historią. Po prostu nie wszystkie ich wybory były dobre.

Ja także zamierzam dać im szansę. Polubiłem kilka postaci (zwłaszcza, co pewnie mało popularne, Galadrielę) i chcę wiedzieć, co dalej. Wolałbym więcej analogu w wizualiach, ale chyba musimy się przyzwyczaić, że fantasy już zawsze będzie śmierdzieć cyfrą.

Mierzwiak
Cytat z robgordon data lipiec 26, 2024, 22:42
Wolałbym więcej analogu w wizualiach, ale chyba musimy się przyzwyczaić, że fantasy już zawsze będzie śmierdzieć cyfrą.

Nie musi, to raczej lenistwo twórców albo celowy zabieg / preferencja. Niektórzy wolą krystalicznie czysty obraz, jest on też łatwiejszy do ogarnięcia przy mocniejszej kompresji jakiej wymaga streaming.

Ostatnio zrodził nam się ciekawy trend: obie Diuny, The Batman i Godzilla x Kong zostały nakręcone cyfrowo, ale w postprodukcji trafiły na taśmę filmową, a następnie zostały na powrót zeskanowane do postaci cyfrowej. Dla produkcji o takim metrażu jak Rings of Power to za dużo roboty, ale nadanie cyfrowemu źródłu analogowego wyglądu to żaden problem, wystarczy spojrzeć na The Holdovers czy Knives Out, gdzie dodano nawet drgania obrazu. Wszystko jest więc kwestią podejścia i intencji twórców, tutaj widać jedyną było, by niczego nie ruszać 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Pewnie jest tak jak mówisz, to kwestia podejścia/wysiłku twórców, a nie samych możliwości, czy ich braku. Mnie chodziło głównie o to, że trzeba się przyzwyczaić, że właśnie takie podejście (i chyba faktycznie przede wszystkim w serialach), będzie dominować. Żeby nie było, w tych wysokobudżetowych produkcjach, jak w Pierścieniach, nie wygląda to przecież źle. Zresztą, przeboleję tę drobną niedogodność, jeśli tylko dostarczą dobrze opowiedzianą historię 😉

Zgadzam się co do wszystkich zarzutów odnośnie wyglądu. Niemniej nadal cieszy ile tu jest ładnych obrazków! Wyróżniłbym też sceny akcji, zwłaszcza te batalistyczne, które unikają sztuczek konkurencji (również tej kinowej) i faktycznie widać tutaj co się dzieje. Noc nie zasłania braków budżetowych i wszystko robi nadal duże wrażenie. Bardzo ciekaw jestem tych batalii.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

Powtarzam to, co pisałem przy okazji pierwszego sezonu - realizacyjnie to jest spokojnie poziom filmu kinowego, a przynajmniej poziom, jakiego należałoby oczekiwać od produkcji o takim budżecie. Dla porównania w czwartek widziałem w kinie trailer Captain America: Brave New World i nadaje sie to wyłącznie do telewizji a nie na wielki ekran.

PreviousPage 20 of 27Next