aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 27 of 27

Zebrałem się ostatnio i obejrzałem pierwszą (prawie 5h) z dwóch płyt z materiałami dodatkowymi do trzeciego Hobbita; co prawda do Władcy Pierścieni jeszcze nie oglądałem i pewnie okażą się równie znakomite, ale to - razem z bonusami do poprzednich dwóch filmów - najlepsze dodatki jakie widziałem.

Standardowo tego typu materiały to sztampa przeplatająca urywki z planu, filmu i wypowiedzi gadających głów rozpływających się nad wszystkim i wszystkimi, podkreślającymi jacy świetni byli pozostali aktorzy i jak wspaniały jest reżyser, który wie czego chce. (najgłupsza, powtarzana przez wszystkich formułka)

Tutaj też są ujęcia z planu (w większości!), filmu i gadające głowy, ale jest to tak obszerne, tak nacechowane humorem i charakterem, tak bardzo oddające atmosferę panującą na planie i pozwalające poznać pracujących tam ludzi (nie tylko tych najważniejszych), że aż chciałoby się tam być, pobyć z nimi i mieć choćby i najdrobniejszy wkład w produkcję.

Zobaczcie od tego momentu aż do akcji z koniem 😀

Hobbity zawsze wydawały mi się już takie cyfrowe i bezduszne, a tu proszę, atmosferka nadal była. Wcale nie zdziwi mnie to, że Serkis znowu zbierze całą ekipę i kwestie finansowe nie będą tutaj najważniejsze.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

No to jeszcze te bezcenne fragmenty z Cate i Ianem 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Mierzwiak

28 lutego Wojna Rohirrimów wjedzie na Max.

Szaman

Jamie Campbell Bower i Eddie Marsan w trzecich Pierścieniach władzy

https://variety.com/2025/tv/news/lord-of-the-rings-show-jamie-campbell-bower-eddie-marsan-1236322620/

Gollum z premierą 17 grudnia 2027

Niech mi ktoś przypomni po co to powstaje?

Co 10 lat wypłacają sobie z bankomatu nostalgii 🙂

Piękności!

Wygląda na to, że Viggo Mortensen poszedł po rozum do głowy i nie weźmie udziału w festiwalu plastusiów.

https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/9/viggo-mortensens-aragorn-will-be-recast-in-the-hunt-for-gollum-1

Juby and Mierzwiak have reacted to this post.
JubyMierzwiak

Tradycyjnie powróciłem oczywiście do trylogii LOTR i nie wiem, może już kiedyś to podkreślałem, ale kojarzy ktoś lepszą sekwencję przybycia bohaterów do nowej lokacji w ogóle, w kinie czy telewizji? Kadry, praca kamery, rozmach, muzyka - arcygenialne.

Szaman

Zdjęcia do Golluma startują w maju

https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/5/4conydpagymtez1ixu10vsplstsn6e

Cytat z Mierzwiak data 2 stycznia, 2026, 23:38

Tradycyjnie powróciłem oczywiście do trylogii LOTR i nie wiem, może już kiedyś to podkreślałem, ale kojarzy ktoś lepszą sekwencję przybycia bohaterów do nowej lokacji w ogóle, w kinie czy telewizji? Kadry, praca kamery, rozmach, muzyka - arcygenialne.

Nie wiem czy pasuje, ale moje ulubiene to wiadomo : )

Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2026, 07:10

Zdjęcia do Golluma startują w maju

https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/5/4conydpagymtez1ixu10vsplstsn6e

Czyli Serkis znowu wpadnie na plan Batmana może na dwa dni. To był nietrafiony casting / reżyser lebiega, za którym tyle się czeka, że jak w końcu ruszą zdjęcia to jesteś zajęty własnym filmem.

Na Golluma oczywiście nie czekam. Jakiś czas temu trafiłem na drugą połowę ostatniego Hobbita w tv i to było tak złe, wręcz nieogladalne, że nie mogłem w to uwierzyć. LotR to wspaniały kamień milowy kina, który wyczerpał temat - w mojej bańce pozostanie tylko on i tyle wystarczy.

Mierzwiak

Zainspirowany niedawnymi recenzjami Chrisa Stuckmanna, przez ostatnie kilka dni po raz pierwszy powtórzyłem trylogię Władcy Pierścieni w wersjach rozszerzonych. Z tej okazji kilka zdań ode mnie (konkretne opinie o filmach i oceny zaktualizowałem na filmwebie).

Po sześciu latach od ostatniego rewatchu sięgnąłem po pożyczone od młodszego brata wydanie rozszerzone Blu-ray i o ile pod względem obrazu jest to miazga (wyglądają doskonale! szczególną poprawę widać po części pierwszej i choć obawiałem się zmian kolorystyki, to kompletnie nie zwróciłem na nie uwagi, film wygląda pod tym względem bezbłędnie), tak same wersje rozszerzone to nie dla mnie (never again) 😛

FotR ma kilka zmian, które zdecydowanie poprawiają film. Wyjaśniono o czym mówiła Galadriela, gdy stwierdza, że Pierścień zdradził Isildura (on dosłownie go zdradził :D), teraz już wiem skąd nazwa Concerning Hobbits przy motywie Shire, podobały mi się też dwie wstawki z Gollumem, lepiej wypada również pożegnanie się z Elfami, gdy Drużyna otrzymuje prezenty od Galadrieli, które później będą wykorzystywane w czasie podróży. Niemniej, tych zmian na plus było z pięć, a całość mogła być dłuższa od wersji kinowej o 10 minut, a nie aż o 30' 😛 Sporo tu wstawek przez które film gubi tempo, a niektóre cięcia wypadają zdecydowanie lepiej w wersji kinowej. Dziwny był też zabieg z dodaniem muzyki Drużyny już przy pierwszych słowach Bilbo - o wiele bardziej pasuje gdy pierwszy raz słyszymy go w epickim ujęciu z wchodzącą na górę Drużyną. Chwilę po seansie jestem zdania, że dłuższa wersja jest wersją dla najbardziej zagorzałych fanów LOTRa, czyli nie dla mnie. Bez napisów końcowych film trwał 200 minut i mocno odczułem to siedząc przed telewizorem.

TTT w wersji rozszerzonej wypada jeszcze gorzej. Film poszerzono o jakieś 12-13 minut więcej niż część pierwszą, ale zmian, które coś tutaj wnoszą jest jak na lekarstwo. Fajna była scena, w której Aragorn mówi, że ma 87 lat, no i dobrze działa wstawka z Brego, bo w wersji kinowej nigdy nie kumałem co to za koń, który ratuje Aragorna. No i to tyle. Cała reszta jest niepotrzebna (nawet jeśli coś dopowiada, to okej, teraz już wiem, ale nie muszę tego oglądać ponownie) i masakruje tempo filmu. Gdy wzaczyna się pierwsza scena z Marrym i Pippinem, gubimy Frodo na prawie pół godziny! Na pojawienie się Gandalfa trzeba czekać prawie godzinę, a na wejście bohaterów do Rohanu jeszcze dłużej. Film jest zdecydowanie za długi, a niektóre jego wstawki nie mają sensu (skąd Faramir ma połamany róg Boromira, skoro w kolejnej części ma go Denetor w Minas Tirith? skąd zmiana postawy Sama względem Golluma w ostatniej scenie względem tej w tunelu, którym uciekają z Osgiliath?).

RotK teoretycznie ma dodanych kilka ważnych scen (przywrócono pokonanie Sarumana, spotkanie króla Nazguli z Gandalfem, Usta Saurona pod bramą Mordoru), ale tutaj również zdecydowanie wolę wersję kinową. Po pierwsze dlatego, że wersja rozszerzona psuje efekt przybycia bohaterów podczas głównej bitwy. Nie tylko niszczy świetne cięcie z "What say You?" Aragrona, którego później nie widzimy aż wyskakuje ze statku piratów (wszystkie te wstawki z nim i armią umarłych są do bani), ale też pokazuje dodatkową scenę z kawalerią Rohanu, przypominając o tym widzowi, a lepszy efekt jest wtedy, gdy widz o niej zapomina. Wiele dodatków, jak ten z niby-martwą Eowiną, która jednak odżywa, albo ten z Aragornem chwytającym za Palantir, wydają się wstawione jakoś tak bez ładu i składu, totalnie out-of-space. No i metraż - przy ostatniej części przestałem walczyć i oglądałem ją dwa dni. Ten film jest bardzo długi w wersji kinowej, ale w rozszerzonej to już przeginka, jak ze Snyder Cutem.

Wersje kinowe są bardziej "kinowe", bo rozszerzone dodają bohaterów, którzy w kinowych pojawiają się w konkretnych częściach, także do pozostałych części (np. wstawki z Boromirem) i z tymi przerwami w środku wypadają jak 6-odcinkowy serial. Oczywiście megawidowiskowy, ale jednak serial. To było długie 11 godzin i wolę bardziej przystępne 9h wersji, które znam od ponad dwóch dekad.

Wszystkie części oceniłem tak samo, bo to w zasadzie jeden długaśny film podzielony na trzy (tak był kręcony i to samo spotkało powieść Tolkiena). Wyżej nie mogę ocenić, bo zwyczajnie Śródziemie to nie moja bajka, przez co wiele patetycznych przemów i scen, które u wielu wyciskają łzy, na mnie nie działają, ale nie potrafię też ocenić ich niżej, bo dostrzegam, doceniam i szanuję to, co osiągnął tutaj Peter Jackson.

Szaman
PreviousPage 27 of 27