aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 6 of 27Next
Cytat z Kuba data sierpień 15, 2022, 13:00

S02 będzie w całości wyreżyserowany przez kobiety

Na tym etapie to już jest ironiczne dostarczanie materiałów pod kolejne nagłówki chyba.

Ironiczne? O taką inteligencję ludzi z Amazonu bym nie posądzał. Wypuścili te piękne spoty na czarnym tle z Entertainment Weekly, które dały paliwo do zrobienia masy złośliwych, prześmiewczych przeróbek, albo głupota albo sabotaż. Z jednej strony wiadomość o 2 sezonie wydaje się przedwczesna, z drugiej mimo tych i wielu innych wpadek (np. ten nieszczęsny wywiad z Sophią Nomvete), z drugiej nieważne czy to będzie sukcesem, Bezos ma tyle kasy, że jeszcze starczy mu na odpicowanie swojej bazy na Księżycu.

No dla mnie ten marketing jest aż za bardzo świadomy i szczerze mało mnie rzeczy upewnia w tym, że oni traktują ten serial jako coś dobrego niż to jak ten marketing wygląda. Głupoty się tu nie spodziewam, szefem marketingu serialu jest gość który był kierownikiem tego samego działu przez lata u Disneya.

No nie byłoby trudno sprzedać ten serial idealnie pod skrajnych fanów. Wystarczy popatrzeć na te materiały. Równie łatwo byłoby cały serial przerobić tak aby spełniał marzenia tych samych ludzi, o ile pominiemy fakt, że Tolkien Estete nie miało wizji zbliżonej.

A ci mają wywalone, mówiąc delikatnie. Cała kampania marketingowa jest wręcz arogancka i niespecjalnie próbująca wytworzyć wizję czegoś czego nie ma, nie wspominam nawet o reagowaniu na wątpliwości fanów. Pokazują co mają z dobrodziejstwem inwentarza i trochę im lata odbiór.

W sumie tak, to jest tak potężna, znana marka, że i  tak to będzie oglądane, nieważne jak by tego nie sprzedawali.

Skala makro - genialnie.

Skala mini - coraz gorzej. Wszystkie sceny z placów czy wnętrza sali tronowej w Numenorze pod kątem kostiumów, charakteryzacji i zdjęć wyglądają sterylnie i po prostu marnie. Strasznie przy tym odstają od lokacji, architektury czy żołnierskiego wydania ludzi.

Nie wiem czy było, ale na premierę będą dwa odcinki.

https://twitter.com/i/status/1559918220756144129

Prawa do wszelkiego rodzaju adaptacji dzieł Tolkiena kupione NIE przez Amazon:

https://variety.com/2022/film/news/embracer-lord-of-the-rings-film-tv-rights-1235344418/

Nie do wszystkiego, Variety wymyśliło sobie telewizję. Te prawa posiada jedynie Amazon.

Dziwny nabywca. Właściwie skoncentrowany jedynie na rozrywce elektronicznej. Nie wiem czy powiązany jakoś z wydawcą gry Wety, nie dawno ogłoszonej, która raczej będzie dość ważna i duża.

Filmowo - ciekawe czy będą kontynuować pracę z Warnerem. Niestety obawiam się bzdurnych pomysłów. Amazon zakosił najsensowniejszy materiał i na dodatek względnie raczej sobie zaklepał druga największą historię. Z tego co jest w tych książkach najwięcej ładu ma próba adaptacji historii Aragorna i Arweny.

Co jednak jest tu najważniejsze - Embracer przejmuje też od Saul kruczek, że jeśli Estete zdecyduje się sprzedać prawa do reszty książek to na początku będą musieli poinformować o tym Embracer i ci będą je mogli kupić bez żadnej rywalizacji. Amazon nieźle się wyłożył.

Jak zawsze słucham wybiórczo, ale jest świetnie chociaż theme Shore'a odrobinę rozczarował.

Spadło embargo na social media. Na razie wygrałem, zobaczymy jak będzie po normalnych recenzjach, ale znalazłem sporo opinii od osób którym ufam.

Koszmarny dobór piosenki do trailera, im więcej pokazują tym więcej słabego CGI widzę. No nic, czekam dalej.

Zwiastun zalatuje mi trochę trailerem pierwszym do Diuny, zwłaszcza z tymi one-linerami w stylu pamiętnych superbohaterskich zapędów z właśnie tamtej zajawki. Same dialogi na trzech klipach które wyszły są jak najbardziej w porządku, ale tu powyrywane z kontekstu brzmią po prostu nieudolnie. Muzyka jest faktycznie fatalnie dobrana a co więcej trailer jest zmontowany w zupełnie odwrotny sposób do niej - on jest dynamiczny (też próbując podnieść tempo w scenach gdzie ono ewidentnie takie nie jest) a ona wręcz przeciwnie. Poza tym sceny akcji wyglądają niepokojąco momentami, ale mam nadzieję, że to po prostu kwestia tego, że trailery są ewidentnie montowane pod losowego odbiorcę by usiadł i patrzył bo się biją. Nie sądzę aby na tym etapie była szansa zmienienia opinii kogokolwiek o całości poprzez trailer.

Za to dwa klipy z ostatnich dni:

https://twitter.com/FellowshipFans/status/1562106154507010051?t=mkmP-orViEh185Zb_qwYkg&s=19

https://twitter.com/FellowshipFans/status/1561760075525636098?t=GZGBM1hZm8u3P0OUYOsEzg&s=19

Najważniejsze są dla mnie opinie paru osób ze świata Tolkiena które śledzę od lat i których oceny zawsze były dla mnie ważne. ich słowa są pozytywne, oni są zadowoleni więc i ja będę bo to często osoby które poza wielką wiedzą (i otwartym umysłem) mają także dość specyficzne podejście do adaptacji i często dość mocno nierealne marzenia jeśli chodzi o adaptacje, nie chwalą też absolutnie wszystkiego co im wpadnie na stół i ma logo LOTRa.

Czekam na atak Nerdotica i innych oraz ich polskich odpowiedników na czele z moim ulubionym youtuberem:

Cytat z Kuba data sierpień 24, 2022, 17:01

Czekam na atak Nerdotica i innych oraz ich polskich odpowiedników na czele z moim ulubionym youtuberem:

Nie znałem, ależ żenująca kopia zagranicznych jutuberów.

PreviousPage 6 of 27Next