aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 7 of 27Next

Niby tak szybko pojawiły się opinie w social mediach, ale na RT 3 dni przed premierą nadal cisza.

Bo embargo schodzi dopiero jutro. W przypadku HoD zeszło z takim samym wyprzedzeniem. Opinie się pojawiają bo drugi tydzień codziennie są premiery i pokazy w innym kraju (dziś w Londynie). Recenzenci też dostali po 2 odcinki i też ci którzy sięwypowiedzieli są zadowoleni (chociażby The Guardian).

Recenzje potwierdzają opinie

Przeczytałem dwie negatywne recenzje.

Jedna zarzuca serialowi wolna narrację i że pierwsze dwa odcinki budują świat i opowieść.

Druga, napisana przez gościa który kiedyś napisał recenzje s01 Wiedźmina bez oglądania dostępnych odcinków, brzmi jak coś z kanału Nerdotica.

Jedna umiarkowana polska jest pełna wesołego mamrotania i zarzucania twórcom robienia rzeczy których nie robią i obrażania ich.

To wiele mówi 🙂

Poza tym jest bardzo pozytywnie, lepiej nawet niż przy HoD chociaż tam widzieli więcej odcinków. Najwięcej uwag zbiera wątek Galadrieli, ale tutaj recenzenci nie dotarli do jej przybycia do Numenoru.

Gdzie opublikowano tą polską?

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127222,28848751,wladca-pierscieni-pierscienie-wladzy-porywaja-jak-moglyby.html

Oglądaliście już? Jak wrażenia?

Ja po tych dwóch odcinkach jestem ostrożnym optymistą. Wizualnie wygląda obłędnie, widać ogromny budżet. Historia jest raz lepsza, raz gorsza. Na razie mamy kilka wątków, które prawdopodobnie się w którymś momencie ułożą w całość. Różnie bywa też z bohaterami, trudno ich w zasadzie polubić czy przejąć się ich losem. Poza Harfootami, którzy są cudowni, a Nori na razie jest moją ulubienicą. Krasnoludy też wypadają fajnie, ale już elfy i ludzie sprawiają dziwne wrażenie. Niestety jest też trochę drewnianych dialogów lub wręcz przemów wygłaszanych podniosłym tonem. Ale są i luźniejsze fragmenty. Nie wgryzałem się za bardzo w przecieki dotyczące fabuły, więc nie wiem, czego spodziewać się po kolejnych odcinkach (oprócz oczywiście odradzających się sił Ciemności oraz kwestii wykucia Pierścieni). Rozumiem, że teraz będzie jeden tygodniowo?

Jeszcze nie

Jako, że już średni ze mnie pirat to od trzech lat ucieka mi horror Saint Maud. Ileż to ja się nasłuchałem o talencie młodej Galadrieli. Tutaj od 18 minut zastanawiam się czy ona ma szczękościsk 🙂 Widzę, że będzie mdło i przeźroczyście, z wyczuwalnym zapachem strachu przed kasacją, no ale już dociągnę do końca tego pierwszego odcinka.

Podobało mi się!

Nie oczekiwałem zachwytu, nie mam też zamiaru dokonywać jakichkolwiek porównań z filmami Jacksona bo te, prawdopodobnie już po wsze czasy, pozostaną poza jakimkolwiek zasięgiem, ale jest dobrze. Nie wybitnie, po prostu dobrze, ciekawie, wciągająco. Różnorodna galeria bohaterów i scenerii, ładnie nakreślony świat, piękna strona wizualna i wątki na tyle dobrze rozpisane, że jestem ciekaw co dalej.

Z bohaterów póki co moje serce skradła Nori, bardzo do gustu przypadł mi Elrond (ależ ten aktor ma ciekawą urodę, jakby miał 20 i 60 lat jednocześnie), podobają mi się też Galadriela i Arondir.

Człowiek z niebios to pewnie czarodziej, co? Stawiam na Sarumana tylko dlatego, że Gandalf to zbyt oczywiste rozwiązanie. A może nie? 🙂

Tutaj trochę skrobnalem (plus autoreklama :P).

Ale jestem na razie zadowolony, chociaż są problemy. Aramayo cudowny jako Elrond. Harfooci, krasnoludy i Southland super.

No powiem, że taki średniak, nie wiem jeszcze czy sięgnę po drugi odcinek. Nie jest to nic złego, żenującego czy godnego potępienia. Po prostu nijak nie potrafiłem się w to wgryźć, zaangażować.

Największymi minusami obsadowymi są Benjamin Walker sprawiający wrażenie jakby naprędce go przebrali tuż przed wejściem na antenę i Nazanin Boniadi zostawiająca jako wiejska ukochana elfa jakiś dziwny, zbyt współczesny posmak z II wojny światowej. Nie wiem, może to jednak wina kostiumu.

Największym plusem fascynująca szczęka Elronda 🙂

Cytat z Szaman data wrzesień 2, 2022, 21:42

Nazanin Boniadi zostawiająca jako wiejska ukochana elfa jakiś dziwny, zbyt współczesny posmak z II wojny światowej

Ubrałeś w słowa coś, co nie dawało mi spokoju. Myślę że w pewnym stopniu problem leży w tym, że ludzie, tacy najzwyczajniejsi, są w tym świecie chyba najtrudniejsi do przedstawienia i tu mamy tego przykład. Bez wymyślniejszych lokacji i kostiumów dostajemy coś rodem z naszej rzeczywistości.

Cytat z Mierzwiak data wrzesień 2, 2022, 22:05
Cytat z Szaman data wrzesień 2, 2022, 21:42

Nazanin Boniadi zostawiająca jako wiejska ukochana elfa jakiś dziwny, zbyt współczesny posmak z II wojny światowej

Ubrałeś w słowa coś, co nie dawało mi spokoju. Myślę że w pewnym stopniu problem leży w tym, że ludzie, tacy najzwyczajniejsi, są w tym świecie chyba najtrudniejsi do przedstawienia i tu mamy tego przykład. Bez wymyślniejszych lokacji i kostiumów dostajemy coś rodem z naszej rzeczywistości.

Mam tak z wieloma postaciami w tym serialu. Harfootowie i krasnoludy wyglądają jak postaci z epickiego fantasy (no, może Harfootowie z nie tak bardzo epickiego), pojedyncze elfy i niektórzy wieśniacy też, ale cała reszta jest zbyt "współczesna". Pod tym względem film Jacksona jest lata świetlne przed produkcją Amazona. Nawet Orlando na desce był bardziej klimatyczny.

Myślę, że największym problemem (jak to widać chociażby z Waszych komentarzy) jest i będzie stałe odnoszenie się do Lord of the Rings. Co nie jest jakimś zaskoczeniem, tym bardziej, że od 20 lat każda produkcja fantasy jest zestawiana z trylogią Jacksona. I każda ostatecznie wypada mniej lub bardziej blado. Obawiam się, że jeśli widz nie będzie potrafił odciąć się od niej, seans serialu nie sprawi mu frajdy.

Staram się patrzyć na serial Amazona jak na zupełnie odrębną historię. Bez odniesień, bez porównywania. I jak na razie jest nieźle. Świat przedstawiony wciąga, postacie ciekawe, historia powoli, ale skutecznie się zazębia. Oczywiście, casting mógłby być lepszy (naprawdę tak trudno dziś wyszukać nieznanych, bo rozumiem, że taki był pomysł, ale jednak charyzmatycznych aktorów?), tempo (zwłaszcza pierwszego odcinka, bo w drugim jest już lepiej) żwawsze, a i sama historia nieco lepsza. Ale jak na razie to co najmniej dobry serial.

A bardziej w szczególe. Co do Galadrieli, jestem na tak. Choć zgadza się, jej postać jak na razie, to wkurzona, niedowartościowana feministka. Ale mimo tego i tak ją lubię 😉 Elrond zbyt płaski, a aktor jakiś taki przeźroczysty. Ale też jakby elfowie zawsze byli przedstawiani tak nieziemsko, ulotnie. Strasznie trudno tu jakiś pieprz. Wątek zakazanej miłości ma potencjał, podoba mi się. Obstawiam, że gość z nieba to jednak znany nam Czarodziej. Nori i cała reszta bardzo fajna (tak jakby biedniejsi krewni hobbitów). Strona wizualna robi wrażenie (jaskinia krasnoludów!), choć brakuje w niej nieco brudu, pazura (widać je jedynie w prawdziwych lokacjach, albo tych, które wyglądają na prawdziwe, jak np. ludzka osada). Na pewno sięgnę po kolejne odcinki.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Według mnie serwisy powinny całkowicie zrezygnować z możliwości wystawiania ocen przez użytkowników. Niektórych pewnie przyprawiłoby to o zawał czy kwestionowanie sensu dalszego życia, ale w czasach gdy dochodzi do coraz większych i bardziej agresywnych akcji w wykonaniu botów / trolli / rasistów etc., należałoby z tego po prostu zrezygnować, tym bardziej, że takie celowo zaniżane oceny są później wykorzystywane jako argument, że dany film, serial czy gra przecież się nie podobają i twórcy ponieśli klęskę.

I told ya, get woke, go broke!

*przewracam oczami*

Na drugi dzień myślę o serialu wyłącznie pozytywnie, jedyne co uznałbym za niezbyt trafione to początkowa ekspozycja, która, mam wrażenie, jest nieco zbyt oderwana od fabuły reszty serialu. Odbębnienie historii Morgotha ledwie kilkoma zdaniami to zresztą dość dziwna decyzja.

Początek był dla mnie najsłabszy. Szczególnie szkoda mi walki z trollem, która miała jakiś potencjał, mogła na przykład przedstawić zdolności przywódcze Galadrieli, albo przynajmniej pomęczyć ich trochę, spocić, a u widza wygenerować jakieś napięcie. A wygląda jakby głównym pomysłem na nią było "niech będzie cool". Zresztą cała wyprawa wygląda też na "cool" łącznie z okropną sceną wspinaczki, zabrakło pociśnięcia tych elfów, wyszło, że po prostu zimno im w tyłki. Po planszy tytułowej jest tylko lepiej.

Wielu krytykuje dialogi, jak dla mnie były dość typowe dla fantasy, może problem tkwi w tym, że nie ma żadnej hierarchii w tym kto je wygłasza (to tak jakby kazania, złote myśli do zwiastuna i moralitety u Spider-Mana Raimiego głosili wszyscy, a nie wiadoma mentorka).

Ps. Co do ocen, no tak, straciłbym sens życia 😀 Widzę jakiś tytuł na Filmwebie obejrzany 15 lat temu i nic z niego nie pamiętam, potrzebuję cyferki 😀

No to inaczej: niech każdy kto chce na użytek własnego konta i jego historii sobie ocenia, ale żeby serwis tego nie zliczał i nie wyświetlał średniej dla każdego tytułu 🙂

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Zablokowanie wszystkich ocen chyba nie byłoby dobrym rozwiązaniem. Ale wydaje mi się, że serwisy powinny pójść nieco dalej niż Amazon. I np. zablokować możliwość oceniania tych najbardziej kontrowersyjnych produkcji zupełnie lub chociażby na zdecydowanie dłuższy okres niż kilka dni. Np. na rok. Do tego czasu wszystkie trolle zdążą skupić się na kolejnej wojence.

PreviousPage 7 of 27Next