Matrix
Cytat z Szaman data 9 września, 2021, 14:13Co to jest w tle? Florence and The Machine jak piszą na Twitterze? Cholera, na początku myślałem, że Janis Joplin 🙂 Ale w sumie coś z maszynami musi przygrywać, tradycja zachowana.
Co to jest w tle? Florence and The Machine jak piszą na Twitterze? Cholera, na początku myślałem, że Janis Joplin 🙂 Ale w sumie coś z maszynami musi przygrywać, tradycja zachowana.
Cytat z Szaman data 9 września, 2021, 14:18Mega pochwały za ten fajny kompromis między dajmy ludziom takie elementy aby pamiętali, że to Matrix, a jednocześnie zróbmy tutaj coś innego. Łatwo w tym się pogubić, mam nadzieję, że to nie ten przypadek i Wachowska wyjdzie obronną ręką.
Mega pochwały za ten fajny kompromis między dajmy ludziom takie elementy aby pamiętali, że to Matrix, a jednocześnie zróbmy tutaj coś innego. Łatwo w tym się pogubić, mam nadzieję, że to nie ten przypadek i Wachowska wyjdzie obronną ręką.
Cytat z Mierzwiak data 9 września, 2021, 14:26To ja jeszcze powiem, że tak ogólnie - pomijając ujęcia spoza Matriksa, które siłą rzeczy są niemal identyczne jak wcześniej - klimatem najbardziej przypomina mi to Jupiter Ascending i Sense8.
To ja jeszcze powiem, że tak ogólnie - pomijając ujęcia spoza Matriksa, które siłą rzeczy są niemal identyczne jak wcześniej - klimatem najbardziej przypomina mi to Jupiter Ascending i Sense8.
Cytat z Szaman data 9 września, 2021, 14:32W sumie to droga artystyczna sugerowana już w Reaktywacji, np poprzez tych braci duchów i parę Lambert Wilson-Monica Belucci.
W sumie to droga artystyczna sugerowana już w Reaktywacji, np poprzez tych braci duchów i parę Lambert Wilson-Monica Belucci.
Cytat z Janko data 9 września, 2021, 14:49Intrygujące, fajnie że zostawia więcej pytań niż odpowiedzi. Rezygnacja z zielonego filtru kontrowersyjna, ale na razie i tak dobrze to wygląda.
Intrygujące, fajnie że zostawia więcej pytań niż odpowiedzi. Rezygnacja z zielonego filtru kontrowersyjna, ale na razie i tak dobrze to wygląda.
Cytat z robgordon data 9 września, 2021, 14:51Trudno mi się spodziewać tutaj jakiejś rewolucyjnej fabuły, ale poza tym zwiastun wygląda kozacko. Zwłaszcza, że jak wspomnieliście, wizualnie film prawdopodobnie mocno odcina się od pierwowzorów. Podoba mi się też oczywisty wybór podkładu muzycznego.
Trudno mi się spodziewać tutaj jakiejś rewolucyjnej fabuły, ale poza tym zwiastun wygląda kozacko. Zwłaszcza, że jak wspomnieliście, wizualnie film prawdopodobnie mocno odcina się od pierwowzorów. Podoba mi się też oczywisty wybór podkładu muzycznego.
Cytat z Szaman data 9 września, 2021, 14:52A właśnie, możliwe, że to podkreślenie istnienia nowej wersji Matrixa, albo po prostu zielony filtr nie jest po latach lubiany przez połówkę dawnego duetu. Rzeczywiście, troszkę go brakuje.
A właśnie, możliwe, że to podkreślenie istnienia nowej wersji Matrixa, albo po prostu zielony filtr nie jest po latach lubiany przez połówkę dawnego duetu. Rzeczywiście, troszkę go brakuje.
Cytat z Szaman data 9 września, 2021, 16:10Z ciekawości rzuciłem okiem na komentarze na Filmwebie. Utwór to Jefferson Airplane, no tak! Teraz to oczywiste 🙂 A brak zielonego filtra został już zasugerowany w zakończeniu Rewolucji i chyba tak rzeczywiście było.
Z ciekawości rzuciłem okiem na komentarze na Filmwebie. Utwór to Jefferson Airplane, no tak! Teraz to oczywiste 🙂 A brak zielonego filtra został już zasugerowany w zakończeniu Rewolucji i chyba tak rzeczywiście było.
Cytat z Kuba data 9 września, 2021, 16:58Cytat z Szaman data Wrzesień 9, 2021, 16:10Z ciekawości rzuciłem okiem na komentarze na Filmwebie.
Gdzie można wspierać finansowo dekadę leczenia psychiatrycznego?
Sam trailer wizualnie wygląda fenomenalnie, ale mam chyba obniżoną tolerancję na Keanu w poważnych filmach bo strasznie mi się gryzie ostatnio ilekroć go widzę. Jakby był w reklamie. Yahya będzie fantastycznym Morfeuszem.
Cytat z Szaman data Wrzesień 9, 2021, 16:10Z ciekawości rzuciłem okiem na komentarze na Filmwebie.
Gdzie można wspierać finansowo dekadę leczenia psychiatrycznego?
Sam trailer wizualnie wygląda fenomenalnie, ale mam chyba obniżoną tolerancję na Keanu w poważnych filmach bo strasznie mi się gryzie ostatnio ilekroć go widzę. Jakby był w reklamie. Yahya będzie fantastycznym Morfeuszem.
Cytat z Janko data 9 września, 2021, 17:18https://www.youtube.com/watch?v=pgRqgI1dbTQ
Rzeczywiście po resecie tak wyglądał, teraz chylę czoła, jest konsekwencja.
Rzeczywiście po resecie tak wyglądał, teraz chylę czoła, jest konsekwencja.
Cytat z Mierzwiak data 9 września, 2021, 17:24Dostałem właśnie info, że ktoś powiedział że to wygląda jakby Matriksa nakręcił Nolan. Haha 😀
Tymczasem Grace jojczy, że w zwiastunie nie znalazło się żadne ujęcie na miarę obrotu kamery wokół zawieszonej w powietrzu Trinity z pierwszej części.
Hmmm, ciekawa uwaga. Osobiście zdziwiłbym się, gdyby było, to raz. Dwa - czy jeśli w filmie będzie coś, co zapisze się w popkulturze, to da się to rozpoznać już na etapie zwiastuna? Wreszcie po trzecie - ile takich ujęć (nie licząc paru innych które znalazły się w arcydziele Wachowskich) dostaliśmy od 1999 roku? Bo pierwsza odpowiedź jaka przychodzi mi do głowy, to zero.
Myślę że to niesprawiedliwe oczekiwać od Resurrections takich rzeczy, to trochę tak, jakby Tarantino w każdym swoim filmie musiał mieć coś na miarę tańca Thurman i Travolty. Takie rzeczy stają się kultowe po filmie, gdy zna się ich kontekst, gdzie mają szansę wybrzmieć i przede wszystkim zapaść w pamięć. Zwiastun może wykreować co najwyżej chwilowy mem.
Dostałem właśnie info, że ktoś powiedział że to wygląda jakby Matriksa nakręcił Nolan. Haha 😀
Tymczasem Grace jojczy, że w zwiastunie nie znalazło się żadne ujęcie na miarę obrotu kamery wokół zawieszonej w powietrzu Trinity z pierwszej części.
Hmmm, ciekawa uwaga. Osobiście zdziwiłbym się, gdyby było, to raz. Dwa - czy jeśli w filmie będzie coś, co zapisze się w popkulturze, to da się to rozpoznać już na etapie zwiastuna? Wreszcie po trzecie - ile takich ujęć (nie licząc paru innych które znalazły się w arcydziele Wachowskich) dostaliśmy od 1999 roku? Bo pierwsza odpowiedź jaka przychodzi mi do głowy, to zero.
Myślę że to niesprawiedliwe oczekiwać od Resurrections takich rzeczy, to trochę tak, jakby Tarantino w każdym swoim filmie musiał mieć coś na miarę tańca Thurman i Travolty. Takie rzeczy stają się kultowe po filmie, gdy zna się ich kontekst, gdzie mają szansę wybrzmieć i przede wszystkim zapaść w pamięć. Zwiastun może wykreować co najwyżej chwilowy mem.
Cytat z Kuba data 9 września, 2021, 17:27Dawno przestałem oczekiwać REWOLUCYJNYCH ujęć czy zabaw technicznych. Nie tylko dlatego, że ciężej je osiągnąć - po prostu takich rzeczy nie potrzebuje. Niech film wygląda standardowo i nie rewolucjonizuje kina jak jego poprzednik, byleby sam w sobie świetnie wyglądał i dobrze oddawał klimat. Narzekanie "bo w Matrixie było TAAAAKIE ujęcie" zalatuje mi właśnie przypadkowymi wizytatorami fejsbukowych postów Filmweba.
Dawno przestałem oczekiwać REWOLUCYJNYCH ujęć czy zabaw technicznych. Nie tylko dlatego, że ciężej je osiągnąć - po prostu takich rzeczy nie potrzebuje. Niech film wygląda standardowo i nie rewolucjonizuje kina jak jego poprzednik, byleby sam w sobie świetnie wyglądał i dobrze oddawał klimat. Narzekanie "bo w Matrixie było TAAAAKIE ujęcie" zalatuje mi właśnie przypadkowymi wizytatorami fejsbukowych postów Filmweba.
Cytat z Mierzwiak data 13 września, 2021, 21:34To chyba najbardziej intrygujący, pokazany na ułamek sekundy kadr:
Dziwne miejsce, z tylko dwiema, skierowanymi do siebie kapsułami. W jednej Neo a w drugiej...?
Mam jeszcze taką teorię, czy może wrażenie, że w trailerze znalazły się ujęcia maksymalnie z pierwszej godziny filmu.
To chyba najbardziej intrygujący, pokazany na ułamek sekundy kadr:

Dziwne miejsce, z tylko dwiema, skierowanymi do siebie kapsułami. W jednej Neo a w drugiej...?
Mam jeszcze taką teorię, czy może wrażenie, że w trailerze znalazły się ujęcia maksymalnie z pierwszej godziny filmu.
Cytat z Szaman data 13 września, 2021, 21:54Ale tak właściwie, to co to za ciało Neo? Dlaczego on po raz kolejny wychodzi do prawdziwego świata, do swojego ciała? Już się chyba pogubiłem. Może jednak wywrócą poprzednie filmy do góry nogami i tak jak wcześniej pisałem, Zion był tylko jeszcze jednym matrixem, więc teraz Neo powtarza sekwencję zdarzeń.
Ale tak właściwie, to co to za ciało Neo? Dlaczego on po raz kolejny wychodzi do prawdziwego świata, do swojego ciała? Już się chyba pogubiłem. Może jednak wywrócą poprzednie filmy do góry nogami i tak jak wcześniej pisałem, Zion był tylko jeszcze jednym matrixem, więc teraz Neo powtarza sekwencję zdarzeń.
Cytat z Mierzwiak data 13 września, 2021, 22:02Może jest drugi Neo? Klon?
W trailerze widać też tego "prawdziwego" z Rewolucji (oczy):
Może jest drugi Neo? Klon?
W trailerze widać też tego "prawdziwego" z Rewolucji (oczy):

Cytat z Szaman data 13 września, 2021, 22:12Skoro maszyny w jakiś sposób zajęły się ciałem Neo, to kładzie to kres teorii o warstwach Matrixa. Może to początek filmu, zobaczymy jak maszyny przygotowują ciało Andersona do umieszczenia go w zresetowanym Matrixie, już z wyczyszczoną pamięcią.
A Colonel Sanders na końcu Reaktywacji nie mówił czegoś o kolejnych reinkarnacjach Wybrańca? Może właśnie jesteśmy tego świadkiem, istnienie Matrixa to cykl zakończony samoświadomością i buntem Wybrańca. Na końcu wszystko już się pieprzyło, było pełne błędów i szykujące się do resetu, czego symbolem był agent Smith. Cykl znowu ma się powtórzyć i z jakichś powodów udręczone ciało Neo musi za każdym razem zmartwychwstać.
Skoro maszyny w jakiś sposób zajęły się ciałem Neo, to kładzie to kres teorii o warstwach Matrixa. Może to początek filmu, zobaczymy jak maszyny przygotowują ciało Andersona do umieszczenia go w zresetowanym Matrixie, już z wyczyszczoną pamięcią.
A Colonel Sanders na końcu Reaktywacji nie mówił czegoś o kolejnych reinkarnacjach Wybrańca? Może właśnie jesteśmy tego świadkiem, istnienie Matrixa to cykl zakończony samoświadomością i buntem Wybrańca. Na końcu wszystko już się pieprzyło, było pełne błędów i szykujące się do resetu, czego symbolem był agent Smith. Cykl znowu ma się powtórzyć i z jakichś powodów udręczone ciało Neo musi za każdym razem zmartwychwstać.
Cytat z Mierzwiak data 13 września, 2021, 22:22Brzmi sensownie, tylko gdzie w tym miejsce dla ożywionej Trinity i młodego Morfeusza?
Daję słowo że już dawno nic mnie tak fabularnie nie ciekawiło i z otwartymi ramionami przyjmę wszystko, choćby i największy stek bzdur, co będzie iść pod prąd taśmowych blockbusterów 🙂
Brzmi sensownie, tylko gdzie w tym miejsce dla ożywionej Trinity i młodego Morfeusza?
Daję słowo że już dawno nic mnie tak fabularnie nie ciekawiło i z otwartymi ramionami przyjmę wszystko, choćby i największy stek bzdur, co będzie iść pod prąd taśmowych blockbusterów 🙂
Cytat z Mierzwiak data 16 września, 2021, 20:00Po tygodniu trailer ma już 32 mln wyświetleń na oficjalnym kanale Warnera.
Dla porównania pierwszy trailer Diuny sprzed roku (dosłownie; oba debiutowały 9 września!) ma 36 mln.
Po tygodniu trailer ma już 32 mln wyświetleń na oficjalnym kanale Warnera.
Dla porównania pierwszy trailer Diuny sprzed roku (dosłownie; oba debiutowały 9 września!) ma 36 mln.