BO Polska
Cytat z robgordon data 29 maja, 2021, 08:36Wczoraj byłem na Nomadland w Mkinie. Na sali z nami kilka osób. A w samym holu kina, gdy przyszliśmy, nie było nikogo. Seans na 20.40.
Wczoraj byłem na Nomadland w Mkinie. Na sali z nami kilka osób. A w samym holu kina, gdy przyszliśmy, nie było nikogo. Seans na 20.40.
Cytat z Ernest Kubica data 31 maja, 2021, 23:09Cruella 37 Druga 25 Nomad 24 mortal 22 Wolka 5
Cruella 37 Druga 25 Nomad 24 mortal 22 Wolka 5
Cytat z Marek Pilarski data 1 czerwca, 2021, 08:39Więc dobrze trafiłeś z prognozami dla tych filmów.
Więc dobrze trafiłeś z prognozami dla tych filmów.
Cytat z Ernest Kubica data 1 czerwca, 2021, 09:06Nomad trochę przestrzeliłem
Nomad trochę przestrzeliłem
Cytat z Marek Pilarski data 1 czerwca, 2021, 09:58Ale Nomadland to Disney, a oni nie podają wyników razem z przedpremierowymi? Już nie pamiętam, kto tak robił. 😛
Ale Nomadland to Disney, a oni nie podają wyników razem z przedpremierowymi? Już nie pamiętam, kto tak robił. 😛
Cytat z Ernest Kubica data 1 czerwca, 2021, 10:15Dawniej UIP
Dawniej UIP
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2021, 11:07https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1400029157531295744?s=19
W ostatni weekend w polskich kinach pojawiły się dwie duże premiery, które przyciągnęły przed ekran największą widownię w tym roku. #Cruella okazała się lepsza od polskiego filmu #DrugaPołowa.https://t.co/jVXoAJvyyZ
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) June 2, 2021
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2021, 22:07Fajnie, że w końcu coś, co przypomina normalne zestawienie z przyzwoitymi wynikami pojawiło się w związku z polskim b.o.
Ciekawi mnie natomiast czy po blisko 20 latach raportowania u nas wyników weekendowych ktoś [SFP/boxoffice.pl(?)] nauczył się podawać rzeczywistą liczbę kopii/ekranów, czy wyszło przez przypadek?
Fajnie, że w końcu coś, co przypomina normalne zestawienie z przyzwoitymi wynikami pojawiło się w związku z polskim b.o.
Ciekawi mnie natomiast czy po blisko 20 latach raportowania u nas wyników weekendowych ktoś [SFP/boxoffice.pl(?)] nauczył się podawać rzeczywistą liczbę kopii/ekranów, czy wyszło przez przypadek?
Cytat z Marek Pilarski data 2 czerwca, 2021, 22:54Cytat z Fandorin data Czerwiec 2, 2021, 22:07Ciekawi mnie natomiast czy po blisko 20 latach raportowania u nas wyników weekendowych ktoś [SFP/boxoffice.pl(?)] nauczył się podawać rzeczywistą liczbę kopii/ekranów, czy wyszło przez przypadek?
Ktoś z branży napisał nam kilka lat temu co nieco na ten temat:
Przede wszystkim pojęcie "kopia" to obecnie anachronizm, ponieważ odnosi się do nośnika, z którego dane kino wyświetla film. Dla przykładu film "A" może być wyświetlany premierowo na polskich ekranach przy użyciu 40 kopii. Jednakże kino cyfrowe daje takie możliwości, że dana kopia może być użyta jednocześnie dla kilku ekranów lub kin. Przez to np. bardziej konkretne jest użycie pojęcia ekran w przypadku wyświetlania poszczególnego filmu i tak film A w 40 nośnikach ( kopiach ) może być wyświetlany a 70 ekranach. Nośniki jednak generują jeszcze inną możliwość - na danym nośniku może się znajdować więcej niż jedna wersja filmu np. dwa różne formaty filmu czyli 3D oraz 2D, albo dwie wersje językowe czyli napisy i dubbing. Czasem się zdarza, że filmy które nie mają zbytniego swojego ciężaru mogą się znaleźć i w trzech lub czterech wersjach na jednym nośniku. I tak np film A jest wyświetlany w kinie Z w wersjach 3D dubbing, 3D napisy, 2D dubbing oraz 2D napisy. Z punktu widzenia technicznego są to 4 filmy przedstawiające tą samą treść w innych wersjach, z punktu widzenia prawa autorskiego to jeden i ten sam film.
Jak to się odnosi do sytuacji z nośnikami - mamy zatem jeden z 40 nośników z czterema wersjami filmu, który będzie wyświetlany na 70 ekranach. Wcale to nie oznacza, że będzie wyświetlany w 70 kinach, bo może być sytuacja, że w kilku lokalizacjach ekrany te będą co najmniej podwójne. Jednak najczęściej kina przy mniejszych czy średnich tytułach decydują się wyświetlać film z co najmniej dwoma wersjami na jednym ekranie. Dlaczego to jest tak klasyfikowane? W sposób bardzo prosty dany ekran dziennie może wygenerować określoną liczbę seansów i kino zazwyczaj wybiera określone godziny dla poszczególnych wersji.
W tej sytuacji boxoffice.pl szuka jeszcze lepszego zobrazowania wyników filmu i rozpoczął monitoring repertuaru wszystkich zarejestrowanych kin. Dzięki temu monitoringowi jest w stanie obliczyć liczbę seansów, jaka była wyświetlana na poszczególnym tytule w ciągu weekendu.
Tak więc na dzień dzisiejszy mamy kilka danych statystycznych, a na których swoją wiedzę można opierać - liczba nośników, liczba kin, liczba ekranów, liczba seansów.
I na koniec - z tego co mi wiadomo kina polskie obecnie posiadają bardzo mały wachlarz możliwości technicznych jeżeli chodzi o aspekt rozwoju kina cyfrowego np. znakomita większość kin nie może pozwolić sobie na luksus wysyłania filmu dalej w świat przed rozpoczęciem właściwego okresu wyświetlania. Bardzo mało kin jest wyposażonych w biblioteki cyfrowe, serwery kinowe mają ograniczone pojemności. Więc zazwyczaj liczba nośników używana w weekend premierowy jest bardzo zbliżona do liczby kin wyświetlających dany tytuł.
Cytat z Fandorin data Czerwiec 2, 2021, 22:07Ciekawi mnie natomiast czy po blisko 20 latach raportowania u nas wyników weekendowych ktoś [SFP/boxoffice.pl(?)] nauczył się podawać rzeczywistą liczbę kopii/ekranów, czy wyszło przez przypadek?
Ktoś z branży napisał nam kilka lat temu co nieco na ten temat:
Przede wszystkim pojęcie "kopia" to obecnie anachronizm, ponieważ odnosi się do nośnika, z którego dane kino wyświetla film. Dla przykładu film "A" może być wyświetlany premierowo na polskich ekranach przy użyciu 40 kopii. Jednakże kino cyfrowe daje takie możliwości, że dana kopia może być użyta jednocześnie dla kilku ekranów lub kin. Przez to np. bardziej konkretne jest użycie pojęcia ekran w przypadku wyświetlania poszczególnego filmu i tak film A w 40 nośnikach ( kopiach ) może być wyświetlany a 70 ekranach. Nośniki jednak generują jeszcze inną możliwość - na danym nośniku może się znajdować więcej niż jedna wersja filmu np. dwa różne formaty filmu czyli 3D oraz 2D, albo dwie wersje językowe czyli napisy i dubbing. Czasem się zdarza, że filmy które nie mają zbytniego swojego ciężaru mogą się znaleźć i w trzech lub czterech wersjach na jednym nośniku. I tak np film A jest wyświetlany w kinie Z w wersjach 3D dubbing, 3D napisy, 2D dubbing oraz 2D napisy. Z punktu widzenia technicznego są to 4 filmy przedstawiające tą samą treść w innych wersjach, z punktu widzenia prawa autorskiego to jeden i ten sam film.
Jak to się odnosi do sytuacji z nośnikami - mamy zatem jeden z 40 nośników z czterema wersjami filmu, który będzie wyświetlany na 70 ekranach. Wcale to nie oznacza, że będzie wyświetlany w 70 kinach, bo może być sytuacja, że w kilku lokalizacjach ekrany te będą co najmniej podwójne. Jednak najczęściej kina przy mniejszych czy średnich tytułach decydują się wyświetlać film z co najmniej dwoma wersjami na jednym ekranie. Dlaczego to jest tak klasyfikowane? W sposób bardzo prosty dany ekran dziennie może wygenerować określoną liczbę seansów i kino zazwyczaj wybiera określone godziny dla poszczególnych wersji.
W tej sytuacji boxoffice.pl szuka jeszcze lepszego zobrazowania wyników filmu i rozpoczął monitoring repertuaru wszystkich zarejestrowanych kin. Dzięki temu monitoringowi jest w stanie obliczyć liczbę seansów, jaka była wyświetlana na poszczególnym tytule w ciągu weekendu.
Tak więc na dzień dzisiejszy mamy kilka danych statystycznych, a na których swoją wiedzę można opierać - liczba nośników, liczba kin, liczba ekranów, liczba seansów.
I na koniec - z tego co mi wiadomo kina polskie obecnie posiadają bardzo mały wachlarz możliwości technicznych jeżeli chodzi o aspekt rozwoju kina cyfrowego np. znakomita większość kin nie może pozwolić sobie na luksus wysyłania filmu dalej w świat przed rozpoczęciem właściwego okresu wyświetlania. Bardzo mało kin jest wyposażonych w biblioteki cyfrowe, serwery kinowe mają ograniczone pojemności. Więc zazwyczaj liczba nośników używana w weekend premierowy jest bardzo zbliżona do liczby kin wyświetlających dany tytuł.
Cytat z Marek Pilarski data 2 czerwca, 2021, 23:03Ale przeglądając niektóre dane z 2019 z boxoffice.pl, to widzę, że jest chyba nadal chaos. Tam podają w ogóle liczbę ekranów i liczę kin, nie ma nawet liczby kopii. Kopia pojawia się w statystykach na SFP i PISF, mimo że oni czerpią dane z boxoffice.pl 😛
Ale przeglądając niektóre dane z 2019 z boxoffice.pl, to widzę, że jest chyba nadal chaos. Tam podają w ogóle liczbę ekranów i liczę kin, nie ma nawet liczby kopii. Kopia pojawia się w statystykach na SFP i PISF, mimo że oni czerpią dane z boxoffice.pl 😛
Cytat z Ernest Kubica data 2 czerwca, 2021, 23:59Cytat z Fandorin data Czerwiec 2, 2021, 22:07Fajnie, że w końcu coś, co przypomina normalne zestawienie z przyzwoitymi wynikami pojawiło się w związku z polskim b.o.
Po pierwsze SFP podaje liczbę kopii z premiery i w kolejnych tygodniach mimo, że jest ich faktycznie mniej w tabeli są zawsze te z premierowego weekendu. W tym tygodniu dodatkowo jest taki błąd, że ktoś pozostawił kolumne "liczba kopii" w niezmienionej postaci i jest ona identyczna jak w zeszłym tygodniu czyli totalnie się to nie zgadza.
Cytat z Fandorin data Czerwiec 2, 2021, 22:07Fajnie, że w końcu coś, co przypomina normalne zestawienie z przyzwoitymi wynikami pojawiło się w związku z polskim b.o.
Po pierwsze SFP podaje liczbę kopii z premiery i w kolejnych tygodniach mimo, że jest ich faktycznie mniej w tabeli są zawsze te z premierowego weekendu. W tym tygodniu dodatkowo jest taki błąd, że ktoś pozostawił kolumne "liczba kopii" w niezmienionej postaci i jest ona identyczna jak w zeszłym tygodniu czyli totalnie się to nie zgadza.
Cytat z Ernest Kubica data 8 czerwca, 2021, 09:16Godzilla 28, Gniewny 18, Sny 13, Śnieg 8
Godzilla 28, Gniewny 18, Sny 13, Śnieg 8
Cytat z Ernest Kubica data 10 czerwca, 2021, 15:59Od 13 czerwca można jeść w kinach - czyli pół miliona widzów za tydzień 😉
Od 13 czerwca można jeść w kinach - czyli pół miliona widzów za tydzień 😉
Cytat z Szaman data 10 czerwca, 2021, 15:59https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1402993410710007810?s=19
Od 13 czerwca w kinach będzie można ponownie korzystać ze stref gastronomicznych. Pod koniec czerwca pojemność sal zostanie zwiększona do 75%.https://t.co/rUs7hYqezc
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) June 10, 2021
Cytat z Ernest Kubica data 10 czerwca, 2021, 16:05Ale się zgraliśmy
Ale się zgraliśmy
Cytat z Janko data 10 czerwca, 2021, 22:28Cytat z Ernest Kubica data Czerwiec 10, 2021, 15:59Od 13 czerwca można jeść w kinach - czyli pół miliona widzów za tydzień
Oficjalnie, nieoficjalnie od otwarcia kin jest to możliwe i byłem tego świadkiem wiele razy.
Cytat z Ernest Kubica data Czerwiec 10, 2021, 15:59Od 13 czerwca można jeść w kinach - czyli pół miliona widzów za tydzień
Oficjalnie, nieoficjalnie od otwarcia kin jest to możliwe i byłem tego świadkiem wiele razy.
Cytat z Ernest Kubica data 11 czerwca, 2021, 22:15Na Maratonach Obecności jest bardzo grubo. W Helliosach to chyba sal nie wystarczyło w niktórych kinach. W Tomaszowie przez tydzień na wszystkich filmach nie było chyba tyle ludzi co na tych maratonach.
Na Maratonach Obecności jest bardzo grubo. W Helliosach to chyba sal nie wystarczyło w niktórych kinach. W Tomaszowie przez tydzień na wszystkich filmach nie było chyba tyle ludzi co na tych maratonach.
Cytat z Marek Pilarski data 12 czerwca, 2021, 10:27Sprawdzałem na początku tygodnia, w Opolu wszystkie trzy maratony już wtedy były wykupione prawie do ostatniego miejsca. Nie wiem, czy coś później jeszcze dodali jeszcze jakieś seanse.
Sprawdzałem na początku tygodnia, w Opolu wszystkie trzy maratony już wtedy były wykupione prawie do ostatniego miejsca. Nie wiem, czy coś później jeszcze dodali jeszcze jakieś seanse.
Cytat z Marek Pilarski data 12 czerwca, 2021, 10:29Widzę, że jeszcze dzisiaj są dwa, ale nie wiem, czy później dodane. Jeden zapełniony na 80-90%, drugi na 75%. Seanse normalne wieczorem też już dobrze zapełnione.
Widzę, że jeszcze dzisiaj są dwa, ale nie wiem, czy później dodane. Jeden zapełniony na 80-90%, drugi na 75%. Seanse normalne wieczorem też już dobrze zapełnione.
Cytat z Ernest Kubica data 12 czerwca, 2021, 11:57W Bielsku-Białej i w Kielcach jest dzisiaj 5 seansów maratonów
W Bielsku-Białej i w Kielcach jest dzisiaj 5 seansów maratonów