aby założyć posty i tematy.

BO Świat

PreviousPage 9 of 18Next

Ciekawe czasy. Jeszcze z 10 lat powiedziałbym, że prędzej wstawią im czwartego, chińskiego Spider-Mana w finałowej bitwie, niż odmówią przemontowania.

Na Comscore widzę, że nowy Matrix zarobił $9,2 mln na siedmiu rynkach w ten weekend.

Ostatecznie $600,8 mln

Ameryka: $260 mln (drugie najlepsze otwarcie w historii)

Rynek zewnętrzny: $340,8 mln

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

No Way Home ($779 mln) wyprzedziło wczoraj No Time To Die ($771 mln) i jest najpopularniejszym hollywoodzkim filmem w światowych kinach w tym roku.

Wczoraj Spider-Man: No Way Home wyprzedził najprawdopodobniej The Battle At Lake Changjin ($905 mln) i stał się największym światowym przebojem tego roku. Najpóźniej jutro będzie miliard. 😉

Deadline pisze, że Spider-Man: No Way Home dobije do miliarda już dzisiaj, ale mnie się wydaje, że stanie się to jutro.

‘Spider-Man: No Way Home’ Swinging Past $1B Global Today; ‘Sing 2’ Tunes Up For $66M+ WW Through Sunday – International Box Office

Marek Pilarski and robgordon have reacted to this post.
Marek Pilarskirobgordon

The amazingly-reviewed Tom Holland/Zendaya/Benedict Cumberbatch-starrer added $121.4M at the international box office this weekend, including $3.5M from new opener Thailand. This lifts the offshore cume in 61 overseas markets to $587.1M

‘Spider-Man: No Way Home’ Dashes To $1B+ Global For Pandemic-Era First, Is Top 2021 Title WW – International Box Office

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

Poniżej prezentuję moją prognozę 10 największych Hollywoodzkich hitów 2022 roku. Czemu tylko Hollywoodzkich? Dlatego, że nie śledzę zapowiedzi z Chin, a widząc sukcesy ich szlagierów w latach 2017-2021, mam wrażenie że i w przyszłym roku co najmniej dwa miejsca w Top10 będą okupować ich filmy z przychodami rzędu $600-900 mln.

10. Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One
SONY bez dwóch zdań jest zwycięzcą tegorocznego Box Office. Po tak udanym sezonie, uznałem że w przyszłym roku również muszą odnieść spektakularny sukces z którąś ze swoich premier. Ze wszystkich ich zapowiedzi to sequel Spider-Man: Into the Spider-Verse wydaje mi się najbardziej prawdopodobny. Pierwsza część zarobiła ponad $190 mln w USA i $375 milionów na całym świecie - nieźle, ale fantastyczne recenzje, oceny widzów i Oscar dla najlepszej animacji roku sugerują potencjał na znacznie więcej przy planowanej kontynuacji. Premiera dopiero w październiku, więc moja prognoza może się jeszcze sporo zmienić.
worldwide: $600 mln / domestic: $270 mln

9. Top Gun: Maverick
Film, który pojawił się już w mojej prognozie największych hitów 2020(!) roku. Odwlekany od blisko dwóch lat, w końcu trafi na ekrany kin (a przynajmniej mam taką nadzieję) w Memmorial Day Weekend (27 maja), kiedy wirus zapewne znowu weźmie sobie urlop, a kina będą mogły odżyć w pełni. Pierwszy Top Gun był jednym z największych sukcesów kasowych lat 80-tych, wierzę że sequel również okaże się niemałym sukcesem. Zwiastun zapowiada widowisko warte zapłacenia za cenę biletu na jak największy ekran.
worldwide: $620 mln / domestic: $210 mln

8. "Mission: Impossible 7"
Skoro już o Tomie Cruisie i jego szalonych wyczynach mowa, w przyszłym roku Paramount zamierza też pokazać światu kolejną misję niemożliwą. Patrząc na tendencję zwyżkową ostatnich części serii planowałem prognozować znacznie więcej, jednak premiera pod koniec września - kiedy wirus znów może zechcieć surfować - i troszkę rozczarowujący wynik (w USA) ostatniego Bonda z Danielem Craigiem wzbudziły u mnie spore wątpliwości, czy szpiegowskie kino akcji jest w stanie przekroczyć pewne granice przychodów z kas kin, zwłaszcza w tym trudnym okresie. Dlatego póki co, zachowawczo:
worldwide: $690 mln / domestic: $190 mln

7. The Batman
Człowiek-Nietoperz to dla Warner Bros. maszyna do bicia kasowych rekordów i zarabiania mamony. Jednak rebooty franczyz trafiające do kin po źle przyjętych poprzednich filmach - nawet te z najpopularniejszymi superbohaterami - mają ciężko osiągnąć spektakularny sukces (patrz. przychody The Amazing Spider-Man 1 i 2 po Spider-Manie 3, lub X-Men: First Class po dwóch poprzednich X-filmach). Mam spore wątpliwości czy nowy Batman zwojuje Box Office. 45-dniowe okno na wyłączność kin, po którym Batman trafi na HBO też na pewno mu nie pomoże. Obawiam się tu powtórki z 2005 roku, kiedy pierwszy Batman Nolana musiał odbudować dobre imię po Batmanie i Robinie Joela Schumachera. Teraz to Battinson musi naprawić reputację po Batmanie "Martha? Why did You say that name?!" kontra Supermanie oraz finansowej klęsce Ligi Sprawiedliwości z 2017 roku. Premiera w marcu, kiedy koronawirus wciąż może mocno dokuczać, oraz niepewna sytuacja z dopuszczaniem filmu do premiery w Chinach (wciąż nie wiadomo, czy film nie otrzyma kategorii wiekowej R) sprawiają, że nie potrafię prognozować więcej niż:*
worldwide: $780 mln / domestic: $310 mln

*O ile film naprawdę okaże się tak dobry, jak się zapowiada. Dodam jeszcze, że jako fan Batmana zawsze prognozuje go zachowawczo, aby się nie rozczarować w razie niepowodzenia + nie widziałem żadnego trailera filmu od 16 miesięcy i nie czytam nic o nich w sieci, więc nie bardzo wiem jaki generują hype pośród potencjalnych widzów.

6. Lightyear
Podobno pierwszy zwiastun Buzza Astrala zrobił niemałą furorę w sieci. Pixar świeci triumfy w kinach od niemal trzech dekad, a ostatnie dwie części Toy Story zarobiły ponad miliard dolarów każdy! Wyczuwam tu break-out przyszłego lata, choć pandemia i niewiadoma premiera w Chinach mogą sporo namieszać, dlatego przy tej animacji moje prognozy to wyjątkowe "strzały".
worldwide: $850 mln / domestic: $325 mln

5. Black Panther: Wakanda Forever
Czego bym nie myślał o Czarnej Panterze, był to jeden z dwóch gargantuicznych hitów roku 2018. Sequele Marvela zazwyczaj zarabiają większe pieniądze od poprzedników, ale jak nauczyła nas historia, bywa też zgoła odwrotnie. Drugi Batman Tima Burtona, drugi Spider-Man Sama Raimiego, Drugi Iron Man, druga część Avengers, czy nawet nie zatrzymując się w gatunku superhero drugie części Gwiezdnych wojen w swoich trylogiach - po wielkich hitach, kontynuacjom ciężko jest powtórzyć ten event-factor i sprzedać się równie dobrze, co poprzednicy. Po tak masywnym sukcesie pierwszej Pantery, myślę że Wakanda w moim sercu wpisze się we wspomniane grono, zwłaszcza bez tytułowego bohatera / gwiazdy serii, która zmarła tragicznie w ubiegłym roku. Wyczuwam znaczny spadek w przychodach w USA i podobnie w reszcie świata, gdzie Black Panther aż takim fenomenem nie był.
worldwide: $940 mln / domestic: $450 mln

4. Thor: Love and Thunder
To nie tylko pod pewnym względem bezpośredni sequel Avengers: Endgame - jednego z hitów wszechczasów - ale też kontynuacja trzeciego (bardzo ciepło przyjętego przez widzów) Thora i drugich Strażników Galaktyki, które w 2017 roku zarobiły kolejno $854 mln i 864 miliony dol. Nie mam wątpliwości, Miłość i grom zarobi jeszcze więcej, i jeśli sytuacja pandemiczna pozwoli (premiera w lipcu, więc powinno być dobrze) spodziewam się tu jednego z miliarderów przyszłego roku.
worldwide: $1,05 mld / domestic: $410 mln

3. Jurassic World: Dominion
Park Jurajski był mega-hitem, ale jego pierwszy sequel zaliczył w USA aż 35,84%-spadek pod względem przychodów z kas kin. Jurassic World zdominował lato 2015 roku osiągając spektakularny sukces, a trzy lata później Fallen Kingdom zarobiło aż 35,96% mniej. Brzmi znajomo? Jurassic Park III po czteroletniej przerwie zanotował kolejny 20,92%-spadek pod względem przychodów i mam przeczucie, że po nienajlepszym przyjęciu poprzedniego filmu, przy Dominion historia może się powtórzyć. W reszcie świata będzie wielki hit i trudno mi sobie wyobrazić, aby dinozaury nie zarobiły kolejnego miliarda, choć wiem że będzie to uzależnione od premiery w Chinach (bez niej może być ciężko).
worldwide: $1,15 mld / domestic: $335 mln

2. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Jeszcze kilka dni temu nie wiedziałem jak dużego hitu się po nim spodziewać (w ankiecie Fandango zajął dopiero szóstce miejsce, ale głosowanie zakończyło się 16 grudnia - dzień przed tym, jak hype wystrzelił w kosmos). Dziś myślę, że to będzie ogromny, z kilku powodów: 1) Fani czekali na sequel Doktora ponad 5 lat; 2) w międzyczasie pojawił się on w dwóch częściach Avengers, które zarobiły w sumie ponad 4,8 miliarda dolarów; 3) właśnie odegrał sporą rolę w Spider-Man: No Way Home, które zostało największym hitem dwóch ostatnich lat, a po napisach końcowych pojawiła się pierwsza zapowiedź drugiego Strange'a; 4) to będzie pierwszy film Marvela, który otworzy sezon letni w pierwszy weekend maja, co nie miało miejsca od 2019 roku! W MCU dochodziło już do spektakularnych wzrostów przychodów przy kontynuacjach, zarówno w Ameryce (Captain America: Civil War), jak i globalnie (Iron Man 3 zarobił prawie dwukrotnie więcej od części drugiej). Sądzę, że nowy Doktor Strange zostanie kolejnym sequelem, który wcale niemałe wyniki poprzednika zostawi daleko w tyle.
worldwide: $1,25 mld / domestic: $430 mln

1. "Avatar 2"
What else? (głosem George'a Clooneya) 😉 Mimo ogromu sceptycyzmu w sieci, wierzę w ten film tak, jak wierzyłem w niego lata temu. Cameron to mistrz kina i mistrz marketingu, który jak tylko ruszy z tą maszyną, nic jej nie zatrzyma. Ludzie wiedzą, że mogą polegać na Jimbo i będą wiedzieli - jeszcze bardziej po wrażeniach z części pierwszej - że oglądanie tego w domu, nawet w 4K UHD, to nie będzie to samo co pójście do kina na 3D. Od kilku lat powtarzam, że sequel Avatara będzie pierwszym pretendentem do przebicia w USA rekordu The Force Awakens (i być może pierwszego miliarda na rynku wewnętrznym) oraz do przebicia światowego wyniku pierwszego Avatara ($2,85 mld). W samych Chinach - o ile dojdzie do premiery - nie zdziwią mnie przychody rzędu $700-900 mln. Jeszcze dwa tygodnie temu prognozowałbym znacznie mniej, ale - co udowodnił najnowszy Spider-Man, również z premierą w grudniu - jak ma być wielki hit, to nawet koronawirus tego nie powstrzyma.
worldwide: $3,7 mld / domestic: +$1 miliard

Tak to obecnie widzę. To będzie kolejny rok dominacji Marvela, a uniwersum DC... cóż, nie prognozuję spektakularnych sukcesów Black Adama i Flasha, z kolei drugi Aquaman moim zdaniem nie wyjdzie tego samego dnia co sequel Avatara (dla każdego filmu to samobójstwo) i zostanie przeniesiony na kolejny rok.

Marek Pilarski, Janko and 2 other users have reacted to this post.
Marek PilarskiJankoSzamanMierzwiak

Jestem w obozie który uważa, że Avatar 2 zarobi znacznie mniej niż pierwsza część.

3D to już przebrzmiała atrakcja a MCU, na czele z Endgame, Infinity War i No Way Home, dobitnie pokazuje, jak bardzo widzowie przywiązani są do a) ciągłości fabularnej a co za tym idzie kulminacji wątków b) misternie zbudowanego, multifilmowego świata c) bohaterów / obsady.

Avatar 2 nie oferuje żadnej z tych rzeczy i nigdy, przenigdy nie uwierzę, że sequel powtórzy, albo i przebije sukces oryginału; sequel wejdzie do kin 13 (!) lat po pierwszym filmie - przez ten czas nawyki, sympatie i oczekiwania widowni mocno się zmieniły a to, że znowu będzie można zobaczyć w 3D fluorescencyjne kwiatki? Na coś takiego można złapać ludzi raz, ale nie dwa.

Idę zresztą o zakład, że w trailerach Aquamana 2 zobaczymy znacznie ciekawsze wizualia.

Marek Pilarski and Juby have reacted to this post.
Marek PilarskiJuby

Moce Camerona mocami Camerona, ale wydaje mi się, że oczekiwania i gusta widowni nie zmieniły się w ciągu całej jego kariery tak, jak w ciągu ostatnich 12 lat.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Moja super optymistyczna prognoza Avatara była oczywiście pisana pół żartem pół serio. 😉 Tzn. naprawdę nie widzę żadnego filmu, który mógłby pozbawić go tronu w przyszłym roku, czy to worldwide, czy domestic, ale z konkretną prognozą trudno cokolwiek wróżyć, dopóki nie będzie reakcji na pierwszy zwiastun (ciekawe czy wyjdzie szybciej niż teaser pierwszej części - zaledwie 4 m-ce przed premierą?). Przy pisaniu tego tekstu zrobiłem trzy wersje prognozy dla dalszych przygód Jake'a Sully'ego i nawet w tej najgorszej, bardzo pesymistycznej, zakładającej mieszany odbiór krytyków, rozczarowanie fanów, zaskakująco słaby marketing jak na Disneya, a także ciężką sytuację z pandemią w przyszłym roku, wyszło mi jakieś $1,85 mld. Ale trudno byłoby mi uwierzyć w te liczby, bo nie wierzę, aby tak długo wyczekiwana kontynuacja hitu wszech czasów zeszła w USA poniżej $500 mln, wierzę że ma potencjał na przebicie najbardziej dochodowego filmu amerykańskiego w Chinach (póki co jest nim Endgame - $630 mln), a w reszcie świata zarobi przynajmniej drugie tyle ile wspólnie na tych dwóch największych rynkach = z przychodami +$2,2 mld zepchnie Titanica z podium największych hitów worldwide.

Starałem się pisać jak najzwięźlej, więc jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości w kwestii moich prognoz, pytajcie śmiało. 🙂

Świetny tekst Juby, ale z Avaterm 2 się nie zgodzę, z prostej przyczyny: premiera znowu zostanie przełożona. Sorry za ten spodziewany suchar 🙂

Ja myślałem, że to wrzucisz na stronę, dlatego napisałem, żebyś dodał obie kategorie: Box Office Ameryka i Box Office Świat. xD

Aj. Chyba się nie zrozumieliśmy, pytałem przecież o odpowiedni wątek na forum. Myślę, że mój tekst jest zbyt luźnym językiem pisany na stronę główną, ale jeśli chcesz, mogę przykleić.

Ok, w końcu przeczytałem. Wystarczyłoby lekko przeredagować i można wrzucać. Mogę to jutro zrobić. Co Ty na to? 😉

Oczywiście, wklejaj śmiało, jakby to było twoje własne. 🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski
PreviousPage 9 of 18Next