aby założyć posty i tematy.

Dune

PreviousPage 13 of 32Next
Cytat z Mierzwiak data październik 27, 2021, 13:15
Cytat z robgordon data październik 27, 2021, 13:07

Zamieszanie było też z Edge of Tomorrow. W kinach film wyświetlano pod takim tytułem, ale na dvd wyszło to bodajże jako: Live. Die. Repeat: Edge of Tomorrow.

Tutaj jest o tyle zabawnie, że Live. Die. Repeat było taglajnem na plakatach kinowych, a w wydaniach na płytach awansowało na tytuł 😀

Zgadza się. Przypomniało mi się też zamieszanie z tytułem Birds of Prey. Z tym, że tam zmienili chyba chwilę przed premierą kinową.

A z Edge of Tomorrow / Live. Die. Repeat nie było jeszcze tak, że pierwotnie ten film nosił tytuł All You Need Is Kill?

Tak było, faktycznie. Taki jest tytuł oryginalnej mangi.

https://ew.com/movies/denis-villeneuve-wants-to-make-three-dune-movies/

Villeneuve po raz kolejny potwierdza, że od początku jego planem idealnym była trylogia. Mówi, że adaptacja Mesjasza jest potrzebna aby domknąć historie Paula - ma w pełni racje. Nie planuje jednak na razie innych książek przenosić na ekran (co ostatnio też podkreślał w innej rozmowie) i powątpiewa czy te w ogóle da się adaptować.

Dla mnie scenariusz perfekcyjny - trylogia kinowa Denisa domknięta Mesjaszem (po jednak akurat w tym przypadku sporych modyfikacjach) a potem już od kogoś innego, najlepiej z Damonem Lindelofem za sterami, serial na Maxa adaptujący Dzieci i Boga Imperatora.

Stres związany z wynikiem BO i zależącym od niego losem Part Two ustąpił miejsca stresowi związanemu z przyszłym wynikiem BO tego filmu i zależącym od niego losem Mesjasza Diuny. Spoko 🙂

Jakoś jestem dziwnie spokojny o drugą część 🙂

Czyli październik 24 a nie 23? Później wpadną na pomysł żeby jednak trzasnąć jeszcze dwie części i zrobi nam się... kolejny Avatar 😉

Niby październik 2023 wydaje się za bliska data, ale Villeneuve mówi, że z powodu specyfiki podziału bardzo zależy mu na tym by Part Two wyszedł bardzo szybko. Fakt jest też taki, że do sequela mają nakręcone kilka scen oraz odwaloną lwią część preprodukcyjną. Sam Denis też filmy kręci względnie szybko jednak.

Rośnie liczba wyciętych scen o jakich wiemy. Poza sceną rozmowy Yueha z Jessiką wycięta jeszcze jedna kiedy udziela lekcji Paulowi i daje mu zapis Biblii. Wycięto także scenę w której Piter przesłuchuje jeńca (podobno pokazująca jego drastyczna stronę której w filmie nie ma) oraz scenę jego konfrontacji z Thufirem Hawatem.

Trochę mnie nosi, nie ukrywam 🙂

Może będzie wersja reżyserska? Choć Denis chyba takich nie wypuszcza.

Powiedział, że nie ma opcji.

Cytat z robgordon data październik 29, 2021, 08:44

Może będzie wersja reżyserska? Choć Denis chyba takich nie wypuszcza.

Wersja dłuższa nie zawsze oznacza reżyserską i jestem pewien, że gdybyś zapytał o to Denisa, to odpowiedziałby, że taka wersja jest właśnie w kinach.

Przykładowo wersjami reżyserskimi Władcy Pierścieni są wersje kinowe właśnie (o czym Jackson mówił kiedyś w wywiadzie), edycje rozszerzone powstały wyłącznie z my$lą o fanach 😉

W przypadku Diuny pewnie skończy się na kolekcji scen rozszerzonych w dodatkach.

Dodam jeszcze, że takie dłuższe wersje filmów (czasem reżyserskie właśnie) to domena przede wszystkim kilku hollywoodzkich reżyserów - Petera Jacksona, Zacka Snydera* i Ridleya Scotta. W przypadku innych twórców to są pojedyncze przypadki.

*Niech o toksycznej relacji Warnera ze Snyderem świadczy to, że nie pozwolono mu, by dłuższa wersja Batman v Superman ukazazała się pod nazwą Director's Cut, zamiast tego jest Ultimate Edition.

Zwał jak zwał. Brak tych scen boli 🙂

Ale przyznam, że chyba nie chciałbym ich oglądać jako po prostu pokazu scen wyciętych na płycie. Mam dużą awersje do czegoś takiego.

Mają HBO Max więc nie byłoby takie głupie aby za jakiś czas (najlepiej przed oscarami dla podbicia hypu) wypuścić tam rozszerzoną wersje, czy jakkolwiek inaczej zwaną. Fajnie by też było tak zrobić ze względu na aktorów, czytając to wszystko naprawdę mi szkoda Hendersona, Dastmalchiana i Changa którzy strasznie ucierpieli na skutek tych zmian. Nie wiem też jak Denis podejdzie do sequela i co tam pozmienia w stosunku do książki, ale brak pewnych scen z Hawatem czy choćby teasowania pewnych wątków może się okazać szalenie problematyczny.

Świetny wywiad z montażystą:

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Dzięki za link 😉

Swoją drogą nie wiem czy w obecnym Hollywood jest lepszy montażysta niż Walker. Niesamowity dorobek z ostatnich lat w który poza filmami Denisa wliczają się przecież świetne prace dla McQueena na czele z rewelacyjnie montowanym "Shame".

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Jeśli chodzi o Diunę, to akurat w kwestii montażu zauważyłem kilka potknięć, o ile tak to można nazwać. Nie chodzi tylko montaż ujęć w ramach jednej sceny, ale także w przejściach między różnymi scenami, w których odczułem to, że były mocne cięcia i trochę zaburzało to ciągłość. Nie jestem w stanie podać teraz większości tych momentów, ale pod koniec ataku na bazę na Arrakis, gdy były przeskoki do Paula i Lady Jessiki na pustyni, to odczułem to chyba najbardziej. Mieliście może podobne odczucia?

Cytat z Marek Pilarski data październik 31, 2021, 12:53

Nie jestem w stanie podać teraz większości tych momentów, ale pod koniec ataku na bazę na Arrakis, gdy były przeskoki do Paula i Lady Jessiki na pustyni, to odczułem to chyba najbardziej. Mieliście może podobne odczucia?

Masz może na myśli przeskoki do nich w scenie z baronem i nagim Leto? To akurat zmontowałbym inaczej, ale rozumiem zamysł, bo chcieli zgrać moment śmierci księcia z Paulem odkrywającym sygnet ojca w plecaku zostawionym przez doktora.

Krótkie podsumowanie powtórki w IMAX:

Ja powtórzyłem Diune po IMAXie w warunkach ekhem domowych i...cóż. Jasne, to film zrobiony pod IMAX i tam zyskuje najwięcej, ale w gorszych warunkach nadal zachwyca swym wykonaniem, nadal pozwala zanurzyć się w świecie filmu. Właściwie nie traci na jakości w faktycznym tego słowa znaczeniu. Chce się tu aż przywołać Dunkierke - film który w IMAXie był dla mnie jednym z bardziej intensywnych doznań, ale z jakiegoś powodu w domu jest znacznie gorszy. Jestem ostatnim który odmawiałby Nolanowi talentu filmowego, ale jednak jest znacząca różnica moim zdaniem pomiędzy tym jaki jest downgrade jego filmów z kina do domowych warunków a produkcji Denisa.

A co do montażu. Przy drugim seansie mocno skupiałem się już na szczegółach całej produkcji i przyznam, że nic mi nie przeszkadzało w tamtej sekwencji. Mimo, że generalnie wolę aby takie sceny były odgrywane w całości bez żadnych przeskoków do innej sekwencji, bez względu jak dobrze by ze sobą nie grały.

Cytat z Mierzwiak data październik 31, 2021, 17:13
Cytat z Marek Pilarski data październik 31, 2021, 12:53

Nie jestem w stanie podać teraz większości tych momentów, ale pod koniec ataku na bazę na Arrakis, gdy były przeskoki do Paula i Lady Jessiki na pustyni, to odczułem to chyba najbardziej. Mieliście może podobne odczucia?

Masz może na myśli przeskoki do nich w scenie z baronem i nagim Leto? To akurat zmontowałbym inaczej, ale rozumiem zamysł, bo chcieli zgrać moment śmierci księcia z Paulem odkrywającym sygnet ojca w plecaku zostawionym przez doktora.

Nie, to akurat było spoko. Przy następnym seansie zanotuję sobie te momenty. 😉

Zanotuj, bo nic innego nie zwróciło mojej uwagi 🙂

PreviousPage 13 of 32Next