aby założyć posty i tematy.

Dune

PreviousPage 14 of 32Next

Jeszcze jeden materiał, tym razem o dźwięku.

Ogladając Diunę w IMAX, a znam wiele ujęć z tego filmu bardzo dobrze, bo zdążyłem je sobie od czasu pierwszego seansu powtórzyć w domowym zaciszu, zauważyłem coś, co mnie zaskoczyło - mianowicie w wielu momentach kadr nie został wcale, jak to standardowo się odbywa, otwarty w stosunku do wersji panoramicznej ukazując więcej informacji na dole i na górze ekranu, ale z niej wykadrowany.

Zauważyłem że coś nie gra już na samym początku filmu a co dokładnie to zorientowałem się na ujęciu ze statkiem Bene Gesserit lecącym na Kaladan: (nie zwracajcie uwagi na kijowe kolory, to screen przekonwertowany z HDR)

Zwykła wersja:

IMAX: (z pamięci)

Moją uwagę zwróciło jeszcze kilka ujęć w trakcie ataku na Harkonnenów, jest takie jedno spektakularne ujęcie wybuchającego okrętu Atrydów które w IMAX paradoksalnie straciło na rozmachu bo jest ewidentnie przycięte po bokach.

Dziwne. Podobno na Blu-ray i 4K film, tak jak produkcje Nolana, też ma wyjść w tej wersji i przez to jak to tutaj zrobiono chyba wolałbym żeby były stałe proporcje obrazu.

Chcę 🙂

Słowa są zbędne.

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Sean Young dba by nie zapomniano o jej roli w Diunie Lyncha a studio Asylum dba o poziom swoich produkcji 🙂

Świetny materiał o muzyce jednego z moich ulubionych jutuberów.

Podczas pierwszego seansu wiele rzeczy mi umknęło, ale przy powtórce bardzo zwracałem uwagę na muzykę i jestem zachwycony tym soundtrackiem.

Przy okazji film dał mi kopa i na poważnie wziąłem się za czytanie powieści które porzuciłem gdzieś na początku roku bo jakoś nie mogłem się wczuć. Teraz już po filmie czyta mi się znakomicie (oczywiście zacząłem od początku a nie tam gdzie ostatnio skończyłem) i o ile film uważam za rewelacyjny, to z każdym kolejnym rozdziałem coraz bardziej rozumiem głosy tych, którzy mówią że to powinien być serial, no ale o Władcy Pierścieni można by powiedzieć dokładnie to samo.

Ja właśnie skończyłem czytać Diunę (powtórka po wielu latach) i zacząłem Mesjasza Diuny (po raz pierwszy). Na uwagę zasługuje jak inaczej od współczesnych sposobów jest poprowadzona narracja. Herbert nie ukrywa przed czytelnikiem przyszłych losów księcia Leto i roli doktora Yueha (lub Yuego wg obecnego tłumaczenia!). Jednocześnie wiele aspektów pozostaje na uboczu, pomimo sporych opisów dotyczących np. zwyczajów lub ekologii, całość tych zjawisk odbiorca musi sobie poukładać w głowie, nie dostaje od autora wykładu na ten temat.

Na razie (po kilku pierwszych rozdziałach) jestem też pod wrażeniem jak odmienny punkt widzenia przyjmuje w Mesjaszu. Ciekawym czy dalej będzie przeplatał perspektywy Paula i jego przeciwników. Na pewno kolejny film zapowiada się smakowicie.

Muzyka Zimmera robi wrażenie. Ja jestem głuchy (muzycznie) aby wyłapać wszystkie smaczki, ale na pewno jest to jego najlepszy soundtrack od dłuższego czasu.

Cytat z Mierzwiak data Listopad 4, 2021, 18:26

Świetny materiał o muzyce jednego z moich ulubionych jutuberów.

Podczas pierwszego seansu wiele rzeczy mi umknęło, ale przy powtórce bardzo zwracałem uwagę na muzykę i jestem zachwycony tym soundtrackiem.

Przy okazji film dał mi kopa i na poważnie wziąłem się za czytanie powieści które porzuciłem gdzieś na początku roku bo jakoś nie mogłem się wczuć. Teraz już po filmie czyta mi się znakomicie (oczywiście zacząłem od początku a nie tam gdzie ostatnio skończyłem) i o ile film uważam za rewelacyjny, to z każdym kolejnym rozdziałem coraz bardziej rozumiem głosy tych, którzy mówią że to powinien być serial, no ale o Władcy Pierścieni można by powiedzieć dokładnie to samo.

Jestem dziwny bo uważam, że pierwszy tom Diuny nie powinien być serialem. Uważam, że forma dwóch filmów jest idealna, po prostu każdy powinien być troszkę dłuższy (żeby naprawić bolączki pierwszego filmu uważam, że potrzeba zaledwie kilku scen, myślę, że 15-20 minut mogłoby wiele naprawić). Wolę też znacznie bardziej adaptacje LOTRa jaka dostaliśmy niż wariacje z ultra wiernym serialem.

To i to to historie które są wielkie, długie ale i zwarte o bardzo filmowej strukturze. No i idealne materiały na stojące na własnych nogach monumenty jakie dostaliśmy. Więc ja jestem bardzo zadowolony z formy podejścia do adaptacji Diuny, po prostu można było zrobić kilka rzeczy nieco lepiej - wątek Yueha, skróty w relacji Jessica-Paul są problematyczne z wielu powodów, w odróżnieniu od obcięcia wątku Pitera gdzie po prostu fabuła traci na atrakcyjności ale znaczenie historii pozostaje niezmienne.

Do moich nielicznych zarzutów dorzucilbym też jednak braki w wyjaśnieniu kilku elementów świata, ale i to uważam za po prostu niedociągnięcie twórców nie wynikające z ograniczeń formatu.

@fandorin Herbert często zmienia styl narracji. Dzieci to powrót bardziej do Diuny, z pewnymi zmianami a Bóg Imperator to już coś zupełnie innego (to właściwie 3 długie dialogi przebijane monologami, teatr na 4 aktorów).

Mesjasz przy tym jest dość niewdzięczny w adaptacji, ale absolutnie kluczowy do domknięcia historii Paula.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Tak, też od razu zwróciłem uwagę na to jak bardzo Herbert od początku spoileruje fabułę 🙂 Ale to jest fajny zabieg, bo w połączeniu z myślami poszczególnych bohaterów pozwala lepiej ich nakreślić i kreuje chwilami ciekawe niemalże napięcie.

Kuba has reacted to this post.
Kuba

To też się super wpisuje w to, że głównym motywem tej historii jest ludzie dobrze znający swoje przeznaczenie i próbujący go nie spełnić mimo wiedzy, że to niemożliwe

Mierzwiak

Też wolę autorskie podejście, nawet z pewnymi zmianami lub skrótami w stosunku do oryginału niż wierną adaptację. Serial Amazona pewnie będzie dobry/świetny, ale trylogii Jacksona nie podskoczy. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Ale serial Amazona to nie będzie adaptacja Trylogii 🙂

Fuck! Faktycznie, zupełnie wyleciało mi z głowy. Przyjmijmy więc, że chodziło mi o "ogólną zasadę" 😉

Mierzwiak

I to na dodatek będzie LOTR serialem osadzonym w stylistyce Jacksona więc ewidentnie nikt nie jest na tyle szalony aby rzucić mu wyzwanie.

18 lipca start zdjęć do Part Two

Mierzwiak
Cytat z Mierzwiak data Listopad 1, 2021, 16:38

Ogladając Diunę w IMAX, a znam wiele ujęć z tego filmu bardzo dobrze, bo zdążyłem je sobie od czasu pierwszego seansu powtórzyć w domowym zaciszu, zauważyłem coś, co mnie zaskoczyło - mianowicie w wielu momentach kadr nie został wcale, jak to standardowo się odbywa, otwarty w stosunku do wersji panoramicznej ukazując więcej informacji na dole i na górze ekranu, ale z niej wykadrowany.

Zauważyłem że coś nie gra już na samym początku filmu a co dokładnie to zorientowałem się na ujęciu ze statkiem Bene Gesserit lecącym na Kaladan: (nie zwracajcie uwagi na kijowe kolory, to screen przekonwertowany z HDR)

Zwykła wersja:

IMAX: (z pamięci)

Moją uwagę zwróciło jeszcze kilka ujęć w trakcie ataku na Harkonnenów, jest takie jedno spektakularne ujęcie wybuchającego okrętu Atrydów które w IMAX paradoksalnie straciło na rozmachu bo jest ewidentnie przycięte po bokach.

Dziwne. Podobno na Blu-ray i 4K film, tak jak produkcje Nolana, też ma wyjść w tej wersji i przez to jak to tutaj zrobiono chyba wolałbym żeby były stałe proporcje obrazu.

Odkopuję, bo sprawa się wyjaśniła dzięki wywiadowi z ludźmi od VFX - to nie wersja IMAX jest miejscami przycięta, to wersja panoramiczna w przypadku wybranych ujęć zawiera dodatkowe rozszerzenia kadrów IMAX z dodanymi bokami. Ha!

The ‘Dune’ visual effects team used sandscreens instead of bluescreens

Jako bonusik trochę kadrów w pełnym IMAX czyli 1,43:1:

Pozostając w temacie zdjęć - super wywiad z Greigem Fraserem:

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Dzięki Mierzwiak za tyle świetnych linków tutaj.

Mierzwiak

Ciekawostka. Wśród moich znajomych kobiety wyżej oceniają "Diunę" od mężczyzn.

PreviousPage 14 of 32Next