Doctor Strange
Cytat z Szaman data 8 września, 2021, 22:11Cytat z Mierzwiak data Wrzesień 8, 2021, 21:58Cytat z Kuba data Wrzesień 8, 2021, 21:48Ale chętnie przyjmę każda inną propozycję dotycząca Multiversum i alternatywnych linii czasowych bo to jedne z najbardziej fascynujących mnie tematów w nauce a kultura niezbyt radzi sobie z ich wykorzystaniem w satysfakcjonujący sposób.
Ano, póki co Multiversum według Marvela to wariacje na temat tego kto jakie nosi cichy i czy jest zły zamiast dobrego i na odwrót
A przecież możliwości są nieograniczone, od świata w którym dinozaury nigdy nie wyginęły po linię czasową w której doszło do wojny nuklearnej między USA i Rosją. Oczywiście nawet nie łudzę się, że to będzie coś innego niż najbardziej oczywiste pomysły właśnie w stylu tych z serialu.
To właśnie w tamtym serialu o którym wspomniałem były pomysły w tym stylu, ale jeśli szczytem kreatywności przy What If jest to, że Carter została Kapitanem Ameryką, to nic tylko załamać ręce.
Cytat z Mierzwiak data Wrzesień 8, 2021, 21:58Cytat z Kuba data Wrzesień 8, 2021, 21:48Ale chętnie przyjmę każda inną propozycję dotycząca Multiversum i alternatywnych linii czasowych bo to jedne z najbardziej fascynujących mnie tematów w nauce a kultura niezbyt radzi sobie z ich wykorzystaniem w satysfakcjonujący sposób.
Ano, póki co Multiversum według Marvela to wariacje na temat tego kto jakie nosi cichy i czy jest zły zamiast dobrego i na odwrót
A przecież możliwości są nieograniczone, od świata w którym dinozaury nigdy nie wyginęły po linię czasową w której doszło do wojny nuklearnej między USA i Rosją. Oczywiście nawet nie łudzę się, że to będzie coś innego niż najbardziej oczywiste pomysły właśnie w stylu tych z serialu.
To właśnie w tamtym serialu o którym wspomniałem były pomysły w tym stylu, ale jeśli szczytem kreatywności przy What If jest to, że Carter została Kapitanem Ameryką, to nic tylko załamać ręce.
Cytat z Kuba data 8 września, 2021, 22:14Chodziło mi o to, że po prostu obie koncepcje w teorii istnieją w świecie nauki 😛 ich przedstawienie w kulturze takie być nie musi 😉
Jak już wspominałem moim ulubionym serialem bawiącym się tym konceptem jest Counterpart bo świetnie oddaje to co mnie najbardziej w tym koncepcie pociąga. Czyli malutkie i nieco większe decyzje które wpływają na to jak się toczą losy bohaterów i co się z nimi dzieje. Przy czym różne wersje nadal pozostają tą samą osobą u korzeni, wszystko jest spójne, logiczne i dzięki temu cholernie poruszające. Inna dobra alternatywa to właśnie wydarzenia na dużą skalę, ale bardziej na zasadzie właśnie co by było gdyby jednak ktoś nacisnął przycisk nuklearny czy gdyby Bonaparte jednak nie zaatakował Rosji.
A tymczasem sytuacja w której oglądamy jak w jakieś alternatywnej linii czasu Doctor Strange [spoiler] traci domniemaną miłość swojego życia w sytuacji do której nigdy nie dochodzi w oryginalnej linii, okazuje się że w ogóle to jej śmierć jest jakimś imperatywem i nie wywołuje jej żadna z jego decyzji a na koniec linia zostaje podzielona nie przez jego decyzje a przez osobę trzecią...[/spoiler] to flagowy pokaz podejścia jakie na razie proponuje Marvel. Dla mnie to ani nie jest ciekawe, ani wnikliwe ani dramatyczne bo to jest praktycznie zupełnie inna historia, nie mającą nic wspólnego z dobrze nam znaną. A i tak jest to lepsze założenie niż zombie, T'Challa jako Star lord czy inne bzdety.
To już Arrowverse bardziej rozumiało o co chodzi i dali radę zaprezentować kilka bardzo fajnych wersji alternatywnych.
Chodziło mi o to, że po prostu obie koncepcje w teorii istnieją w świecie nauki 😛 ich przedstawienie w kulturze takie być nie musi 😉
Jak już wspominałem moim ulubionym serialem bawiącym się tym konceptem jest Counterpart bo świetnie oddaje to co mnie najbardziej w tym koncepcie pociąga. Czyli malutkie i nieco większe decyzje które wpływają na to jak się toczą losy bohaterów i co się z nimi dzieje. Przy czym różne wersje nadal pozostają tą samą osobą u korzeni, wszystko jest spójne, logiczne i dzięki temu cholernie poruszające. Inna dobra alternatywa to właśnie wydarzenia na dużą skalę, ale bardziej na zasadzie właśnie co by było gdyby jednak ktoś nacisnął przycisk nuklearny czy gdyby Bonaparte jednak nie zaatakował Rosji.
A tymczasem sytuacja w której oglądamy jak w jakieś alternatywnej linii czasu Doctor Strange
To już Arrowverse bardziej rozumiało o co chodzi i dali radę zaprezentować kilka bardzo fajnych wersji alternatywnych.
Cytat z Szaman data 8 września, 2021, 22:19Nie wierzę w to co przeczytałem w spoilerze. Przecież to totalne niezrozumienie siły konceptu trzymanego w ich rękach. Przypomniałem sobie, że muszę w końcu nadrobić Przypadek Kieślowskiego, idealnie wpisujący się w założenia opisane przez Kubę.
Nie wierzę w to co przeczytałem w spoilerze. Przecież to totalne niezrozumienie siły konceptu trzymanego w ich rękach. Przypomniałem sobie, że muszę w końcu nadrobić Przypadek Kieślowskiego, idealnie wpisujący się w założenia opisane przez Kubę.
Cytat z Mierzwiak data 8 września, 2021, 22:20No tak, zależy w jakim kontekście to rozpatrujemy - patrząc ogólnie na całą rzeczywistość, losy świata itp. czy skupiając się tylko na jednostkach, ale właśnie to drugie podejście to moim zdaniem porażka Marvela, bo to jest to samo co już było, tylko lekko przetasowane.
"Czekam" na odcinek o Shang-Chi i jego siostrze, którzy nigdy nie uciekli od ojca. *ziewa*
Jedno trzeba przyznać - żadna kreskówka w historii nie miała TAKIEJ obsady głosowej:
No tak, zależy w jakim kontekście to rozpatrujemy - patrząc ogólnie na całą rzeczywistość, losy świata itp. czy skupiając się tylko na jednostkach, ale właśnie to drugie podejście to moim zdaniem porażka Marvela, bo to jest to samo co już było, tylko lekko przetasowane.
"Czekam" na odcinek o Shang-Chi i jego siostrze, którzy nigdy nie uciekli od ojca. *ziewa*
Jedno trzeba przyznać - żadna kreskówka w historii nie miała TAKIEJ obsady głosowej:

Cytat z Kuba data 8 września, 2021, 22:27Mieć nie miała, ale szczerze? Tildzie się tego nawet nie chciało czytać, Cumberbatch ma tutaj chyba swój najgorszy głosowy występ a Wright robi za narratora więc słucha się go super, ale sobie chłop tu nie pogra. Powiem więcej, z jakiegoś powodu momentami głosy całej ekipy mi nawet lekko przeszkadzały, ale nie wiem czemu dokładnie.
Mieć nie miała, ale szczerze? Tildzie się tego nawet nie chciało czytać, Cumberbatch ma tutaj chyba swój najgorszy głosowy występ a Wright robi za narratora więc słucha się go super, ale sobie chłop tu nie pogra. Powiem więcej, z jakiegoś powodu momentami głosy całej ekipy mi nawet lekko przeszkadzały, ale nie wiem czemu dokładnie.
Cytat z Mierzwiak data 8 września, 2021, 22:36Zaznaczam że widziałem tylko fragmenty, ale ta wklejona wyżej głosowa lista plac mnie zdziwiła bo myślałem że Strange'a czyta jakiś imitator 😛
Zaznaczam że widziałem tylko fragmenty, ale ta wklejona wyżej głosowa lista plac mnie zdziwiła bo myślałem że Strange'a czyta jakiś imitator 😛
Cytat z Szaman data 8 września, 2021, 23:31https://twitter.com/MultiverseMurph/status/1435728959115780100?s=19
A new #Instagram post reveals that #DoctorStrangeIntheMultiverseofMadness has wrapped production on its reshoots. More Details: https://t.co/4vuPzNFl3l
— Murphy's Multiverse (@MultiverseMurph) September 8, 2021
Cytat z Szaman data 13 września, 2021, 09:59Ech, jakby nie można było wykorzystać słówka multiwersum, które jest już powszechnie używane wśród zainteresowanych tematem w internecie. Ale pewnie zadanie bojowe dostał ten kto nie odróżnia Dziwago od Shazama.
Ech, jakby nie można było wykorzystać słówka multiwersum, które jest już powszechnie używane wśród zainteresowanych tematem w internecie. Ale pewnie zadanie bojowe dostał ten kto nie odróżnia Dziwago od Shazama.
Cytat z Janko data 13 września, 2021, 11:30A mi się podoba, no ale ja w przeciwieństwie do niektórych wstałem z kolan, he he. Dobra serio, co prawda multiwersum też istnieje w języku polskim, ale wieloświat raz że jest starszym określeniem, dwa dość powszechnie używanym zarówno w świecie naukowym jak i literaturze sci-fi/fantasy.
A mi się podoba, no ale ja w przeciwieństwie do niektórych wstałem z kolan, he he. Dobra serio, co prawda multiwersum też istnieje w języku polskim, ale wieloświat raz że jest starszym określeniem, dwa dość powszechnie używanym zarówno w świecie naukowym jak i literaturze sci-fi/fantasy.
Cytat z Mierzwiak data 13 września, 2021, 12:24Ze zwiastuna No Way Home:
No ale to film Sony więc teoretycznie tłumaczenie nie musi być zgodne z produkcjami Disneya 🙂
Ze zwiastuna No Way Home:

No ale to film Sony więc teoretycznie tłumaczenie nie musi być zgodne z produkcjami Disneya 🙂
Cytat z Szaman data 13 września, 2021, 12:36W sumie więcej spoilerów z WandaVision niż nowych informacji, ale wrzucam.
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1437377603749523458?s=19
W sumie więcej spoilerów z WandaVision niż nowych informacji, ale wrzucam.
Prace na planie filmu „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” zostały zakończone, a od premiery widowiska dzieli nas nieco ponad pół roku. Najnowsze informacje na temat produkcji ujawniają szczegóły dotyczące fabuły oraz czasu akcji. https://t.co/oT56rolmkP
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) September 13, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 16 września, 2021, 23:21Grace opowiada trochę o filmie
https://youtu.be/Q_lqJpHADio?t=2191
Grace opowiada trochę o filmie
Cytat z Szaman data 7 października, 2021, 15:36Grudzień według Richtmana
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1446120144351096844?t=wrV0BY92ixKOLoDECbGTQQ&s=19
Grudzień według Richtmana
Najnowsze przecieku ujawniają, że zwiastun filmu „Doktor Strange 2” możemy zobaczyć jeszcze w tym roku.#Marvel #DoctorStrange https://t.co/uyIbVtV0ZN
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) October 7, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 7 października, 2021, 19:24Grudzień to i tak późno. 😛
Grudzień to i tak późno. 😛
Cytat z Szaman data 7 października, 2021, 19:27Czy ja wiem, pewnie nie ma tego jak ugryźć bez znajomości No Way Home. Grudzień to też taki standard startu kampanii dla przyszłorocznych blockbusterów, a Dziwago 2 to taki samograj, że pierwszy zwiastun na 3 miesiące przed premierą na pewno im nie zaszkodzi.
Czy ja wiem, pewnie nie ma tego jak ugryźć bez znajomości No Way Home. Grudzień to też taki standard startu kampanii dla przyszłorocznych blockbusterów, a Dziwago 2 to taki samograj, że pierwszy zwiastun na 3 miesiące przed premierą na pewno im nie zaszkodzi.
Cytat z Szaman data 18 października, 2021, 16:28Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
https://twitter.com/BDisgusting/status/1450121330901372933
Premiera przeniesiona z marca na 6 maja 2022, czyli tam gdzie miał pojawić się nowy Thor.
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
Sam Raimi’s ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ Moves to May 2022 https://t.co/1V1KJsuyLk
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) October 18, 2021
Premiera przeniesiona z marca na 6 maja 2022, czyli tam gdzie miał pojawić się nowy Thor.

[/spoiler]