aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 11 of 93Next

Najnowsza Feinberga, po raz pierwszy ze wszystkimi kategoriami. Mank znów pnie się w górę. I może Dariusz Wolski załapie się na pierwszą nominację w karierze. 🙂

https://www.hollywoodreporter.com/race/feinberg-forecast-first-oscar-projections-for-all-23-categories

W tej chwili wyniki ankiet na AwardsWorthy:

Film:
Nomadland
The Trial of the Chicago 7
Minari
Ma Rainey's Black Bottom
Mank
Promising Young Woman
One Night in Miami
The Father
News of the World
Judas and the Black Messiah
---
Da 5 Bloods

Reżyseria:
Zhao / Nomadland
Fincher / Mank
Fennell / Promising Young Woman
Chung / Minari
Sorkin / The Trial of the Chicago 7
---
Lee / Da 5 Bloods

Aktor pierwszoplanowy:
Boseman / Ma Rainey's Black Bottom
Ahmed / Sound of Metal
Hopkins / The Father
Oldman / Mank
Yeun / Minari
---
Lindo / Da 5 Bloods

Aktorka pierwszoplanowa:
Mulligan / Promising Young Woman
McDormand / Nomadland
Davis / Ma Rainey's Black Bottom
Kirby / Pieces of a Woman
Day / The Unuted States vs. Billie Holiday
---
Adams / Hillbilly Elegy

Aktor drugoplanowy:
Kaluuya / Judas and the Black Messiah
Baron Cohen / The Trail of the Chicago 7
Odom Jr. / One Night in Miami
Boseman / Da 5 Bloods
Raci / Sound of Metal
---
Strathairn / Nomadland

Aktorka drugoplanowa:
Colman / The Father
Yuh-jung / Minari
Seyfried / Mank
Close / Hillbilly Elegy
Bakalova / Borat 2
---
Zengel / News of the World

No to moje typy na niedzielne Globy:

Dramat: Nomadland

Reżyser: Chloe Zhao- Nomadland

Komedia/musical: Borat 2

Aktor w dramacie: Chadwick Boseman- Ma Rainey: Matka bluesa

Aktor w komedii/musicalu: Lin-Manuel Miranda- Hamilton

Aktorka w dramacie: Frances McDormand- Nomadland

Aktorka w komedii/musicalu: Maria Bakalova- Borat 2

Aktor drugoplanowy: Sacha Baron Cohen- Proces Siódemki z Chicago

Aktorka drugoplanowa: Olivia Colman- The Father

Animacja: Soul

Film zagraniczny: Minari

Scenariusz: Obiecująca. Młoda. Kobieta

Muzyka: Soul

Piosenka: One Night In Miami

Filmy

Dramat: The Trial of the Chicago 7

Reżyser: Chloe Zhao - Nomadland

Komedia/musical: Borat 2

Aktor w dramacie: Chadwick Boseman - Ma Rainey's Black Bottom

Aktor w komedii/musicalu: Sacha Baron Cohen - Borat 2

Aktorka w dramacie: Carey Mulligan - Promising Young Woman

Aktorka w komedii/musicalu: Maria Bakalova - Borat 2

Aktor drugoplanowy: Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah

Aktorka drugoplanowa: Amanda Seyfried - Mank

Animacja: Soul

Film zagraniczny: Minari

Scenariusz: The Trial of the Chicago 7

Muzyka: Soul

Piosenka: One Night In Miami

Seriale

Dramatyczny: The Crown

Komediowy: Ted Lasso

Miniserial...: The Queen's Gambit

Aktor w dramatycznym: Josh O'Connor - The Crown

Aktorka w dramatycznym: Emma Corrin - The Crown

Aktor w komediowym: Jason Sudeikis - Ted Lasso

Aktorka w komediowym: Catherine O'Hara - Schitt's Creek

Aktor w miniserialu...: Mark Ruffalo - I Know This Much Is True

Aktorka w miniserialu...: Anna Taylor-Joy - The Queen's Gambit

Aktor drugoplanowy: John Boyega - Small Axe

Aktorka drugoplanowa: Gillian Anderson - The Crown

Jeszcze krótkie wyjaśnienie, to moje typy na dzisiejsze rozdanie wymieszane po części z życzeniami, szczególnie tam, gdzie nie widzę jednoznacznego faworyta. 😉

W tym roku ciężko było przewidzieć kategorie kinowe, powiedziałbym, że zwycięstwa Day, Pike i Foster to wręcz sensacje.

https://www.filmweb.pl/news/Ju%C5%BC+za+kilka+godzin+wr%C4%99czenie+78.+Z%C5%82otych+Glob%C3%B3w-141477

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Day i Foster tak. Ja ich w ogóle nie brałem pod uwagę. Co do Pike - tutaj pomyślałem że może wygrać, bo świeży film i zbiera mocne recenzje, ale ostatecznie postawiłem na Bakalovą, choć trzy nagrody dla Borata wydawały mi się nie do końca realistyczne. Jestem jednak dumny z siebie, bo w serialowych nie trafiłem tylko z komedią, choć brałem pod uwagę zwycięstwo "Schitt's Creek". W sumie tak myślałem, że wygra jeden z tych seriali, który otrzyma któregoś aktorskich Globów.

Ogólnie trafiłem 19 na 25, więc chyba dobrze, szczególnie, że nie sprawdzałem żadnych prognoz na THR, Variety, itd. 🙂

Globy z katastrofalną oglądalnością. 5,4 mln widzów, spadek o 60% względem zeszłego roku.

https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/tv-ratings-sunday-feb-28-2021-golden-globes?utm_source=twitter&utm_medium=social

Critics Choice Awards jak zawsze próbują przewidzieć Oscary. 😛

https://variety.com/2021/film/news/2021-critics-choice-awards-winners-list-1234922714/

W telewizyjnych kategoriach The Crown powtórzyło dokładnie Globy. W komediowych Ted Lasso wygrał aż trzy, w tym dla najlepszego serialu komediowego. 🙂

Nominacje do PGA Awards:

PGA Awards Nominations: ‘Borat’, ‘Ma Rainey’, ‘Chicago 7’, ‘Nomadland’, ‘Mank’ & ‘Minari’ Among Pics Vying For Marquee Prize

Trwa ogłaszanie nominacji BAFTA

Nie ma Carey Mulligan za Promising Young Woman, mimo że jest Brytyjką, a film jest nominowany w głównej kategorii?

Ok, tu piszą, że w reżyserii i aktorskich kategoriach głosowało jury, chyba po raz pierwszy, i pewnie dlatego taki bałagan w porównaniu do oscarowych prognoz. Nie ma wielu aktorów i reżyserów, którzy są mocnymi kandydatami do nominacji oscarowych.

https://www.facebook.com/sezonnagrodfilmowych/posts/1156376821467159

Pogoń za różnorodnością przynosi wyniki których nie da się przewidzieć. Co do przewidywań, zaskakująco mocna wydaje się Siódemka z Chicago, ma praktycznie wszystkie artefakty w sytuacji gdy większość ukoronowała już Nomadland...

Jest i DGA

Czyli w sumie zgodnie z oczekiwaniami, bo to najpoważniejsi oscarowi kandydaci w tej chwili. W kategorii za pierwszy film też mocny zestaw, m.in. Regina King, Florian Zeller i Darius Marder. Fennell nie nominowali za pierwszy film, a mogli, więc trochę dziwne. Wcześniej podwójne nominacje dostał Garth Davis za Liona (wygrał za pierwszy film) i Bradley Cooper (nie wygrał żadnej)

Ale co zrobi Akademia? DGA nominowało tylko dwie kobiety, Globy trzy, BAFTA cztery, więc teraz mogą tylko pięć nominować, inaczej będzie afera. 😛

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Scottem Feinbergiem nie jestem, więc zapomniałem, że podwójną nominację od DGA dostał też Jordan Peele, i wygrał za pierwszy film.

https://www.hollywoodreporter.com/race/dga-awards-noms-analysis-the-presumptive-frontrunners-hold

365 dni z 6 nominacjami do Złotych Malin, w tym dla wspaniałej Basii Białowąs. Petarda będzie mniejsza, bo od kilku dni nasze media sprzedawały prognozy z Awards Watch jako konkrety, co wyszło chyba właśnie od NaEkranie.

Skandalem jest nominacja dla Kristen Wiig będącej najjaśniejszym punktem WW84, a pominięcie żenującego Pedro Pascala.

Sprytnie zadbali o medialny szum, bo Glenn Close, jak i Maria Bakalova dzięki duetowi z Gullianim (co za idiotyczne nagrody) mają szansę na dublet z nominacjami do Oscara co zawsze generuje parę nagłówków.

https://naekranie.pl/aktualnosci/zlote-maliny-2021-nominacje-doktor-dollitle-365-dni-1615536408

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data Marzec 12, 2021, 10:02

Skandalem jest nominacja dla Kristen Wiig będącej najjaśniejszym punktem WW84, a pominięcie żenującego Pedro Pascala.

Oni nominowali DeVito za Batman Returns więc zdarza im się podejmować naprawdę dziwaczne decyzje.

Szaman

I jak to nie kochać Netfliksa? Dzięki niemu pierwszy polski film doczekał się tej niewątpliwej nobilitacji.

Szaman
PreviousPage 11 of 93Next