aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 12 of 93Next
Cytat z Szaman data Marzec 12, 2021, 10:02

365 dni z 6 nominacjami do Złotych Malin, w tym dla wspaniałej Basii Białowąs. Petarda będzie mniejsza, bo od kilku dni nasze media sprzedawały prognozy z Awards Watch jako konkrety, co wyszło chyba właśnie od NaEkranie.

A to nie były jakieś oficjalne shortlisty?

Hmmm, to może o dwóch różnych sprawach mówimy 🙂

Dopiero teraz zauważyłem, że nasza Basia znalazła się w doborowym towarzystwie Charlesa Banda, małej legendy amerykańskiego kina klasy C i D, a czasem nawet B. Pod szyldami Full Moon czy Empire Pictures produkował filmy Stuarta Gordona, reżyserował zabawną podróbę Doctora Strange'a "Doctor Mordrid", ale ma za sobą głównie 40 lat taplania się w błocie, z którego najbardziej znane są serie Trancers i Władca Lalek. Nominowane Korona zombie jest potwierdzeniem, że jest to błoto od lat nieoglądalne.

Gratulacje pani Basiu!

Większość rodaków może kojarzyć syna Charlesa Banda, Alexa, który kiedyś próbował zrobić karierę muzyczną i nawet doczekał się jednego, ogólnoświatowego przeboju.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

No to moje przewidywania na poniedziałkowe nominacje oscarowe w najważniejszych kategoriach:

Film:

1. Nomadland
  2. The Trial of Chicago 7
  3. Minari
  4. Promising Young Woman
  5. One Night In Miami
  6. Ma Rainey’s Black Bottom
  7. Mank
  8. Sound of Metal
  9. Judas and the Black Messiah
  10. The Father

Reżyser:

1. Chloe Zhao- Nomadland
  2. Aaron Sorkin- The Trial of Chicago 7
  3. Lee Isaac Chung- Minari
  4. Emerald Fennell- Promising Young Woman
  5. David Fincher- Mank

Aktor pierwszoplanowy:

1. Chadwick Boseman- Ma Rainey’s Black Bottom
  2. Riz Ahmed- Sound of Metal
  3. Anthony Hopkins- The Father
  4. Gary Oldman- Mank
  5. Tahar Rahim- The Mauritanian

Aktorka pierwszoplanowa:

1. Frances McDormand- Nomadland
  2. Viola Davis- Ma Rainey’s Black Bottom
  3. Carey Mulligan- Promising Young Woman
  4. Vanessa Kirby- Pieces of a Woman
  5. Andra Day- United States vs Billie Holiday

Aktor drugoplanowy:

1. Daniel Kaluuya- Judas and the Black Messiah
  2. Leslie Odom jr.- One Night In Miami
  3. Sacha Baron Cohen- Trial of Chicago 7
  4. Jared Leto- The Little Things
  5. Chadwick Boseman- Da 5 Bloods

Aktorka drugoplanowa:

1. Maria Bakalova- Borat 2
  2. Glenn Close- Hillbilly Elegy
  3. Olivia Colman- The Father
  4. Yuh-Jung Youn- Minari
  5. Jodie Foster- The Mauritanian
Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

W kolejności od najbardziej do najmniej prawdopodobnych?

Tak.

Nie miałem czasu, żeby przemyśleć prognoz, co nieco widziałem w ostatnich dniach w Internetach, ale ostatecznie stawiam na własne przeczucie:

Film:

1. Nomadland
  2. The Trial of Chicago 7
  3. Minari
  4. Promising Young Woman
  5. Mank
  6. Ma Rainey’s Black Bottom
  7. One Night in Miami
  8. The Father
  9. Judas and the Black Messiah

Alt: Sound of Metal

Reżyser:

1. Chloe Zhao - Nomadland
  2. David Fincher - Mank
  3. Lee Isaac Chung - Minari
  4. Emerald Fennell - Promising Young Woman
  5. Aaron Sorkin - The Trial of Chicago 7

Alt: Florian Zeller - The Father (tutaj w sumie alternatyw jest więcej: Darius Marder, Regina King, Thomas Vinterberg w sumie też, tak że ciężko byłoby mi się zdecydować na jedną).

Aktor pierwszoplanowy:

1. Chadwick Boseman - Ma Rainey’s Black Bottom
  2. Riz Ahmed - Sound of Metal
  3. Anthony Hopkins - The Father
  4. Gary Oldman - Mank
  5. Steven Yeun - Minari

Alt: Tahar Rahim - The Mauritanian

Aktorka pierwszoplanowa:

1. Carey Mulligan - Promising Young Woman
  2. Frances McDormand - Nomadland
  3. Viola Davis - Ma Rainey’s Black Bottom
  4. Vanessa Kirby - Pieces of a Woman
  5. Andra Day - United States vs Billie Holiday

Alt: Rosamund Pike - I Care a Lot, choć ta piątka wydaje się mocnym lockiem;

Aktor drugoplanowy:

1. Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah
  2. Leslie Odom Jr. - One Night In Miami
  3. Sacha Baron Cohen - The Trial of the Chicago 7
  4. Chadwick Boseman - Da 5 Bloods
  5. Paul Raci - Sound of Metal

Alt: David Strathairn - Nomadland, albo ten mały z Minari, który ostatnio narobił sporo szumu w sieci. 😉

Aktorka drugoplanowa:

1. Olivia Colman - The Father
  2. Yuh-Jung Youn - Minari
  3. Maria Bakalova - Borat 2
  4. Jodie Foster - The Mauritanian
  5. Amanda Seyfried - Mank

Alt: Glenn Close - Hillbilly Elegy (w sumie życzę jej bardzo tej nominacji, uważam, że była najlepszym elementem tego filmu)

Ogólnie liczę na jak najwięcej nominacji dla Manka. Niestety wielu filmów w tym roku nie widziałem (jeszcze), więc nie mam wielu swoich faworytów, więc jestem otwarty na niespodzianki, szczególnie w reżyserskiej, choć mam nadzieję, że nie kosztem Finchera. 😛

Wszędzie podają, że nominacje ogłoszą o 13:19 naszego czasu, czyli jeśli mnie pamięć nie myli godzinę wcześniej niż zazwyczaj.

Tak, Davus pisał na swoim fanpage'u nagrodowym, że w LA już w ten weekend przestawiali czas na letni, a u nas dopiero za dwa tygodnie, czy jakoś tak, stąd teraz dzieli nas 8h.

Można oglądać na żywo:

Glenn Close jednak z nominacją. Więc ma i do Oscara, i do Maliny. 🙂

Pierwsza niespodzianka - Lakeith Stanfield na drugim planie za Judas and the Black Messiah (najpewniej kosztem Chadwicka Bosemana za Da 5 Bloods). Film dostał też nomkę za scenariusz oryginalny, więc jest silny. Będzie pewnie też za film, może niespodzianka za reżyserię.

Mank bez nominacji za scenariusz oryginalny, ale nie jest to duże zaskoczenie. Za to w adaptowanym dostał się zarówno Borat 2, jak i The White Tiger - niektórzy typowali te dwa filmy w tej kategorii, ale nie były pewniakami. Zastąpiły chyba Ma Rainey's Black BottomNews of the World.

Na drugim planie sądzę, że albo wygra Bakalova, albo swojego drugiego Oscara dość gładko zdobędzie Colman, tak w stylu Christopha Waltza.

Jonas to znalazł magiczną maskę, stąd ten garnitur? 🙂

Jednak nie popadli w histerię z Bosemanem jak SAG.

Myślę, że jak nominowali Close, to nie można jej wykluczać. 😛

Dariusz Wolski z pierwszą nominacją 🙂

U aktorów i aktorek na pierwszym planie bez zaskoczeń. U reżyserów jednak bez Sorkina.

Brak Ma Rainey's.. i One Night in Miami za najlepszy film. Nie byli to najmocniejsi kandydaci, ale jednak byli brani pod uwagę przez większość.

Gdzie jest jakiś mem z pukaniem się w czoło abym mógł go użyć przy nominacji dla Vinterberga? 🙂 Co ludzie widzą w tym sztampowym, bezpiecznym filmie?

Ależ żałosne było to klaskanie Chopry przy wybranych tytułach. Gorsi byli tylko dziennikarze robiący "yeeeeeeeaaaah" w starych czasach.

Byłem przekonany, że już wprowadzili zasadę z 10 w głównej, więc najbardziej zaskoczyła mnie liczba szczęśliwych tytułów.

Cytat z Marek Pilarski data Marzec 15, 2021, 13:34

Myślę, że jak nominowali Close, to nie można jej wykluczać. 😛

Strasznie dzieli film i rola Close, zastanawiam się czy jednak Coleman nie będzie czarnym koniem.

Chopra klaskała tylko przy Minari chyba, i po tym, jak The White Tiger dostał nomkę za scenariusz. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzała. Za to propsy za bardzo dobrą wymowę tytułów i nazwisk. 😉

Przy Judaszu jeszcze klaskała. Ale ja to tetryk jestem i chciałbym aby prowadzący był bezstronny i nie umniejszał komuś nominacji.

PreviousPage 12 of 93Next