aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 13 of 93Next
Cytat z Szaman data Marzec 15, 2021, 13:45
Cytat z Marek Pilarski data Marzec 15, 2021, 13:34

Myślę, że jak nominowali Close, to nie można jej wykluczać. 😛

Strasznie dzieli film i rola Close, zastanawiam się czy jednak Coleman nie będzie czarnym koniem.

W sumie jak tak myślę, to w tej kategorii każda z piątki nominowanych może wygrać, nie widzę wyraźnej faworytki.

Aaa, ciekawe, czy będzie znów jakaś akcja typu #OscarsNotBlackEnough czy coś, bo jednak nie nominowali dwóch "czarnych" filmów, które były zaliczane do faworytów. 😛

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Na pierwszy rzut oka lista bardzo fajna, bo nie mam wrażenia, że zdominowana przez jakąś konkretną tematykę. A tak jednak trochę przechyliłoby się z 5 Bloods, Matką Bluesa i Miami krążącymi w typowaniach.

Trochę odrzuca mnie ten Judasz, bo wyczuwam film wybielający Czarne Pantery, ale być może moje zdanie o tej organizacji jest błędne.

Dwie największe niespodzianki- zdecydownaie LaKeith i Vinterberg. Wrażenie robi na mnie, że jednak przepchnął się Raci. Muszę w końcu doczytać kim jest ten koleś, bo wygląda jakby był jednym z zastępców Dickinsona w Iron Maiden 🙂

Ciekawe jeszcze,że istnieje droga prowadząca z Walking Dead do nominacji do Oscara.

Doceniam, że odważyli się krzyknąć, że król jest nagi i oświadczyć, że One Night in Miami nie jest ani tak dobrym, ani tak dobrze wyreżyserowanym filmem. Oberwie się im za to bardzo mocno w mediach amerykańskich, pytanie kto będzie winnym, bo już chyba dość głupio wskazywać na białych, leśnych dziadków 🙂

Nominacje pokazują, że różnorodność to nie tylko "czarne" filmy. Może więc ostatecznie nie będą marudzić. Variety pisze już o najbardziej zróżnicowanych nominacjach w historii.

I taka różnorodność mi się podoba. Mamy:

• niezależne kino amerykańskie: Nomadland, Minari, Sound of Metal
  • film o branży: Mank,
  • "klasyczne" dramaty z wielkich studiów filmowych: Judas (Warner), Trial (Paramount)
  • kino "gatunkowe": Promising Young Woman
  • kino brytyjskie: The Father
  • "czarny" film: Judas
  • filmy (dystrybuowane przez) streamerów: Mank, Trial, Sound of Metal (Amazon), w sumie też Nomadland (na Hulu)
  • filmy zaangażowane społecznie: Judas, Trial, Promising (#MeToo)

Ogólnie mocna ósemka. Każdy z nich dostał co najmniej 5 nominacji, przy czym PYW z pięcioma widzę wyżej niż Manka z dziesięcioma nominacjami. Pozostałe filmy po sześć nominacji. Kolejność moim zdaniem:

1. Nomadland (obviously - nominacje we wszystkich najważniejszych: film, reżyseria, aktorska, scenariusz, montaż, zdjęcia)
  2. Promising Young Woman (ma nominacje we wszystkich najważniejszych kategoriach: film, reżyseria, aktorska, scenariusz, montaż, ale brak zdjęć, zaangażowany społecznie)
  3. Minari (brak montażu i zdjęć)
  4. The Trial of the Chicago 7 (brak reżyserii i tylko jedna aktorska, ale są scenariusz i zdjęcia, zaangażowany społecznie)
  5. Mank (brak scenariusza i montażu)
  6. Judas and the Black Messiah (brak reżyserii i montażu, ale dwie aktorskie, scenariusz i zdjęcia, zaangażowany społecznie)
  7. The Father (brak reżyserii, ale dwie aktorskie i scenariusz, bez zdjęć)
  8. Sound of Metal (brak reżyserii, ale dwie aktorskie i scenariusz, bez zdjęć)
Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

W pełni podpisuje się pod Twoim postem. No może dla mnie w grze jest Nomadland, długo, długo nic, potem Proces siódemki i Minari.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Kilka ciekawostek:

https://www.facebook.com/sezonnagrodfilmowych/posts/1160178501086991

Jeszcze taka myśl- może skończyły się czasy największego amoku. Nie widziałem narzekań, że Nomadland to film z w całości białą obsadą i to mimo wielu ról epizodycznych. Za to podkreśla się tematykę i osobę reżyserki.

Może coś fajnego się wykluwa, bo nawet jeśli chodzi o tematyczne oscar baity, to jeden z nich jest filmem Finchera, a drugi to Sound of Metal. Niby jak zawsze, bo gość walczy z niepełnosprawnością, a jednak nie do końca.

Jednak wszyscy w skowronkach i będzie święty spokój 🙂

Warto zauważyć, że Diane Warren dostała swoją 12 nominację do Oscara, tym razem za piosenkę do filmu z Sophią Loren. I pewnie znowu się nie uda.

W gali oscarowej będą mogli brać udział tylko nominowani i ich goście oraz prezenterzy:

https://variety.com/2021/awards/awards/oscars-ceremony-nominees-guests-presenters-1234931353/?fbclid=IwAR0MOxTipt0hpvhLF7difGnBvh9NIHEz5AlM9dE0YQ_KNEuU2osBgMHKwFw

Golden Globes Ratings Fall To All-Time Low For NBC In Final Numbers – Update

Grammy Ratings Hit All-Time Lows In Viewership & Key Demo – Update

Patrząc na to jak nieciekawe, nazwijmy to, popkulturowo (przy czym najbardziej komercyjne z nich, te dla drugiego Borata, to żenada że aż zęby bolą) są oscarowe nominacje spodziewam się w ich przypadku dokładnie tego samego 😛

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Oscary bez prowadzącego

SAG za nami

https://www.filmweb.pl/news/%22Ma+Rainey%22%2C+%22The+Crown%22%2C+Schitt%27s+Creek%22+z+nagrodami+Gildii+Aktor%C3%B3w-141913

Czyli te przecieki o tym, kto wygra i nagrał już swoje podziękowania, które pojawiły się kilka dni  temu, okazały się prawdziwe. 😛

Przegrana Nomadland w filmie i reżyserii będzie już wielką niespodzianką.

https://www.filmweb.pl/news/Ameryka%C5%84ska+Gildia+Re%C5%BCyser%C3%B3w+nagrodzi%C5%82a+%22Nomadland%22-141988

Nomadland wygrywa na BAFTA

BAFTA Film Awards: ‘Nomadland’ Scoops Best Picture, Director & Actress – Full Winners List

No to aktorskie drugoplanowe są chyba rozstrzygnięte. Hopkins mógł tu wygrać, więc myślę, że Boseman raczej i tak dostanie Oscara. A wygrana McDormand potwierdza, że u aktorek na pierwszym planie poza Kirby każda z czterech pozostałych ma szanse na wygraną.

Tak, drugoplanowe pewne. Na pierwszym jednak nostalgia za Bosemanem zwycięży. Co do pierwszego planu kobiet pozostaje sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolą dać pierwszego Mulligan lub Day, drugiego Davis, czy trzeciego McDormand. Frances i tak wyjdzie ze swoim trzecim Oscarem, jako producentka Nomadland, więc chyba stawiałbym na Violę, zwłaszcza, że ma w ręku mocny argument w postaci SAG.

Ja mam przeczucie, że będzie to jednak Mulligan.

PreviousPage 13 of 93Next