aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 14 of 93Next

A ja nadzieję. Jakkolwiek Davis jest świetna, to jej postać w żaden sposób się nie zmienia, do studia przyjeżdża i opuszcza je ta sama osoba. Mulligan zagrała znacznie bardziej złożoną postać.

Widziałem McDormand, Davis i Mulligan, również chciałbym aby wygrała Carey.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Ja osobiście kibicowałbym Kirby, która oczywiście nie ma szans. Także też trzymam kciuki za Mulligan a z pozostałych jeśli któraś to Davis. Bardzo cieszy wygrana Hopkinsa. Rola Bosemana jest wspaniała, uwielbiam ją i nie mam nic przeciwko uhonorowaniu jego kariery tym Oscarem (zwłaszcza, że rola jest statuetki godna), ale nadal w moim odczuciu jest nieco niżej niż rola wykreowana przez Hopkinsa więc cieszę się, że chociaż rodacy go docenili bo zasłużył na przynajmniej jedną prestiżową statuetkę.

Nominowane piosenki zostaną wyemitowane przed galą.

"Annette" otwiera tegoroczne Cannes, wczoraj dyrektor potwierdził w konkursie "The French DIspatch" i "Benedette".

Przy okazji wypuścili zwiastun

Wygląda przedziwnie i intrygująco, ale jednocześnie nie poruszył we mnie "tego czegoś" co sprawiłoby, że czekałbym strasznie.

Niemniej możliwe, że tegoroczne Cannes i Wenecja będą miały jedne z najlepszych lineupów ever

A powiedzcie, jak myślicie. Jeśli Paweł Racibożyński dostanie w tym roku Oskara, to możemy go zaliczyć na nasze, polskie konto? 😉

Tak mi właśnie wyglądał na starego fana Turbo 🙂

Cytat z Szaman data Kwiecień 21, 2021, 18:12

Tak mi właśnie wyglądał na starego fana Turbo 🙂

Masz rację 😉

Pierwszy brutally honest Oscar ballot na THR, ale teraz już robią to na innych portalach, więc nic szczególnego. Jednak znalazłem tam ciekawostkę o Sound of Metal.

"I saw Sound of Metal at Toronto, before they cut out 20 minutes,..."

Premiera była w Toronto w 2019 roku, to wiedziałem, ale nie widziałem, że później wycięli tak dużo materiału z niego. Może to właśnie te "medyczne" momenty.

https://www.hollywoodreporter.com/lists/oscars-2021-brutally-honest-ballot

Szaman has reacted to this post.
Szaman

No ale jest Malina za scenariusz.

Cytat z Szaman data Kwiecień 24, 2021, 06:59

No ale jest Malina za scenariusz.

https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1385835145840705536?s=19

Mamy to 🙂

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

Liczyłem na więcej wyróżnień. 🙁

Rozdano też Węże

Trochę naczytałem i nasłuchałem się różnych analiz w ostatnim czasie i dodałem do tego własne przeczucia, mimo że w tym roku wielu nominowanych filmów nie widziałem:

Film: Nomadland
Reżyseria: Chloé Zhao / Nomadland
Aktor pierwszoplanowy: Anthony Hopkins / The Father (a jak nie on, to oczywiście Chadwick)
Aktorka pierwszoplanowa: Carey Mulligan / Promising Young Woman (drugą mam Violę Davis, ale to zdecydowanie najtrudniejsza kategoria, bo Frances i Andra też są w grze)
Aktor drugoplanowy: Daniel Kaluuya / Judas and the Black Messiah (jednak trzymam kciuki za Paula Raciego)
Aktorka drugoplanowa: Youn Yuh-jung / Minari
Scenariusz adaptowany: The Father (albo Nomadland)
Scenariusz orygonalny: Promising Young Woman (albo The Trial of the Chicago 7)
Montaż: The Trial of the Chicago 7 (albo Sound of Metal)
Zdjęcia: Nomadland (może jednak Mank)
Film animowany: Soul
Film międzynarodowy: Another Round
Film dokumentalny: My Octopus Teacher (a jak nie to, to Crip Camp)
Muzyka: Soul
Piosenka: One Night in Miami / Speak Now (chyba że Husavik zrobi niespodziankę)
Dźwięk: Sound of Metal
Scenografia: Mank (niektórzy typują The Father)
Charakteryzacja: Ma Rainey's Black Bottom
Kostiumy: Ma Rainey's Black Bottom
Efekty Specjalne: Tenet (alt. The Midnight Sky)
Krótkometrażowy film aktorski: Two Distant Strangers (może The Letter Room)
Krótkometrażowy film dokumentalny: A Love Song for Latasha (może A Concerto Is a Conversation)
Krótkometrażowy film animowany: If Anything Happens I Love You (może Burrow)

Szaman has reacted to this post.
Szaman

u bukmachera w kategorii aktor pierszoplanowy totalnym faworytem jest Boseman. Faktycznie w kategorii aktorka nie ma zdecydowanej faworytki.

https://www.efortuna.pl/zaklady-bukmacherskie/rozrywka  trzeba zjechać w dół pod Eurowizję

Słabo w tym roku śledziłem, ale zgodnie z tradycją typuje:

Film: Nomadland

Reżyseria: Chloé Zhao / Nomadland

Aktor pierwszoplanowy: Chadwick Boseman / Ma Rainey’s Black Bottom

Aktorka pierwszoplanowa: Viola Davis / Ma Rainey’s Black Bottom

Aktor drugoplanowy: Daniel Kaluuya / Judas and the Black Messiah

Aktorka drugoplanowa: Youn Yuh-jung / Minari

Scenariusz adaptowany: The Father

Scenariusz oryginalny: Promising Young Woman

Montaż: The Father

Zdjęcia: Nomadland

Film animowany: Soul

Film międzynarodowy: Another Round

Film dokumentalny: My Octopus Teacher

Muzyka: Soul

Piosenka: Judas and the Black Messiah

Dźwięk: Sound of Metal

Scenografia: Mank

Charakteryzacja: Ma Rainey's Black Bottom

Kostiumy: Mank

Efekty specjalne: Tenet

Krótkometrażowy film aktorski: The Letter Room

Krótkometrażowy film dokumentalny: A Love Song for Latasha

Krótkometrażowy film animowany: Burrow

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Po dwóch godzinach, pierwsza mała niespodzianka wieczoru - Mank dostaje Oscara za zdjęcia. I tym samym robi się trochę ciekawie, bo Nomadland wygrał do tej pory tylko reżyserię, przegrał z The Father za scenariusz adaptowany. Przed nim jeszcze montaż, gdzie nie jest faworytem i aktorka pierwszoplanowa, gdzie Frances może także przegrać. Sprawdziłem właśnie i tylko dwa razy w historii zdarzyło się, że film roku zdobył tylko jedną inną statuetkę, ostatnio Spotlight pięć lat temu.

Montaż poszedł do Sound of Metal. Czyli The Trial of the Chicago 7 przegrał właśnie nagrodę, którą miał spore szansę wygrać (według ekspertów). Teraz może wygrać już tylko za piosenkę i film roku, ale to chyba jednak mało prawdopodobne.

PreviousPage 14 of 93Next