aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 17 of 93Next

Ktoś zauważył ciekawą zbieżność. Oboje tegoroczni zdobywcy Oskara za pierwszoplanową rolę zagrali w serii Transformers 😉

Na pewno są dumni 🙂 Ciekawe, że przy Frances już nikt nie pamięta tej desperacji odkąd stworzyła sobie taką nową, kinową personę, postać kobiety starzejącej się jakby paliła pięć paczek fajek dziennie. Mam wrażenie, że Frances z dwóch ostatnich, oscarowych filmów przykryła McDormand z poprzednich 35 lat.

35:22 - Grace, największa obrończyni przegranej Chadwicka Bosemana, przyznaje się że... nawet nie oglądała Ma Rainey's Black Bottom.

Żenada to mało powiedziane 🙂

Ta, widziałem to. xD

..bo po Oscarach to przed Oscarami 😉

25 Movies to Know Right Now for Oscars 2022: ‘French Dispatch,’ ‘Dune,’ and More

Cytat z Mierzwiak data Kwiecień 29, 2021, 14:59

35:22 - Grace, największa obrończyni przegranej Chadwicka Bosemana, przyznaje się że... nawet nie oglądała Ma Rainey's Black Bottom.

Żenada to mało powiedziane 🙂

Dawno nie czułem takiej żenady.

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak

Nie wiem, czy zrozumiałem ją do końca poprawnie, ale ona argumentowała, że jeżeli jakość kreacji czterech aktorów (miała na myśli Bosemana, Hopkinsa, Ahmeda i Yeuna) jest SUBIEKTYWNIE rzecz biorąc na tym poziomie, to czynnikiem decydującym powinna być narracja, i dlatego Boseman powinien był wygrać. Tyle że ona twierdzi, że subiektywna ocena wszystkich głosujących osób jest taka sama jak jej, przy czym ona nawet nie widziała Ma Rainey's Black Bottom. xD

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Z piątki nie widziałem tylko Yeuna, ale co do reszty spokojnie mogę powiedzieć, że znajdują się w relacji mistrz i uczniowie. Podpowiem, że mistrz ma słabość do wątróbki z chianti 🙂

Jak nie idzie to nie idzie 🙂

Oscarowe spekulacje na przyszły rok od Variety:

https://variety.com/2021/film/awards/oscars-2022-predictions-year-in-advance-1234963513/

Kilka dni temu pisaliśmy o nich w temacie House of Gucci, bo właśnie według tych spekulacji ten film miałby wygrać kilka Oscarów. 😉

Czy ktoś, może z innym spojrzeniem na świat, może wytłumaczyć dlaczego Globy będą lepsze po wymuszonej zmianie składu gremium? Bo na Oscarach to nadal są te same filmy co w sezonie, a obok typowych tematów Oscarowych, czyli niepełnosprawności lub złotej ery kina (Mank, Sound of Metal, Father) pojawia się po prostu kolejny oscar bait, czyli filmy o nierównościach rasowych. Na jakość ma to niewielki wpływ, bo zależy co w tym sezonie "grają', za to jakby powiększyła się hermetyzacja tematów.

Czyli po prostu burza wokół Globów istnieje tylko po to aby zainteresowani odeszli z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku, a każda kapituła wyglądała jak świat, czytaj Nowy York?

To już naprawdę zatacza dziwne kręgi. Przecież o białej kapitule czytałem już w czasach Stopklatki, jeśli nawet nie Cinemy. Jedno nie istnieje od 2013, drugie od 2007 roku.

Czy pod dom Meryl Streep podjeżdża właśnie Ford Transit? 🙂

Ale wiecie, to jest trochę żałosne, 40 lat pili na ich koszt, znali tych ludzi, obrzucali ich prezentami, nagle wielcy bojownicy, bo wiatr inaczej zawiał. Może to tylko moje spojrzenie na świat.

Nieźle, zcancelowali Złote Globy. Dodatkowy materiał do planowanego filmu Finchera. 😛

Eh, z HFPA jest dużo różnych problemów, ale brak różnorodności rasowej wśród jej członków nim nie jest, w końcu to stowarzyszenie zagranicznych dziennikarzy, więc zakładam, że są tam ludzie z całego świata (wiem, że są Azjaci i Europejczycy z różnych krajów). No ale najwyraźniej brak osoby czarnoskórej automatycznie oznacza brak różnorodności...

Szaman

Wiesz, ja ich postrzegam jako coś w rodzaju ekskluzywnego klubu golfowego. To nie jest związek zawodowy, to nie jest nawet powszechna Akademia. To tak jakby ktoś tutaj przyszedł robić burdę i zarzucać nam, że nie mamy kobiet na forum, wyzywając nas przy tym od najgorszych. Najlepsze jest to, że choćby ktoś stanął na głowie to nie znajdzie w wynikach globowych rasizmu. Problemem jest skład organizacji który nie jest i nie musi być powszechnie dostępnym dobrem.

Dlatego trochę śmieszą mnie reakcje branży która od dekad upijała się na tutejszej imprezie, zadawała z tymi ludźmi, przypalała z nimi wzajemnie cygara i rozpakowywała pudełka prezentowe, ale gdy ktoś wymyślił problem to od razu pokazała tym samym ludziom środkowy palec. Mimo, że właściwie nic nowego się nie stało, a grzechy organizacji leżą gdzie indziej.

Czekam na jakiś tekst na którymś z dużych, uznanych hollywoodzkich portali o hipokryzji branży w kontekście ZG. 😛

Nie sądzę aby się pojawił. Jest za duże ciśnienie aby ich zburzyć wszelkimi siłami. Raczej czekają nas kolejne zwroty statuetek ze strony gwiazd.

A, chciałem jeszcze polecić kanał na YT poświęcony Oscarom i nagrodom filmowym. Oglądam od jakiegoś czasu, bracia naprawdę mocno siedzą w temacie, podają rzeczowe argumenty i dobrze przygotowują się. Ostatnio wrzucili filmik z potencjalnymi kandydatami na Oscara za film roku 2022 (podali ponad 50 filmów), dzisiaj dla aktorki pierwszoplanowej.

https://www.youtube.com/channel/UC5Y1oyhPTlUq-DV82ElYzCw

Szaman
PreviousPage 17 of 93Next