Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2023, 21:41Wprawdzie nie oglądałem, ale może to jakiś manifest wobec wojny na Ukrainie? Wygrał też dokument o Navalnym.
Wprawdzie nie oglądałem, ale może to jakiś manifest wobec wojny na Ukrainie? Wygrał też dokument o Navalnym.
Cytat z Marek Pilarski data 19 lutego, 2023, 21:46Butler!
Butler!
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2023, 21:49Ale namieszali... Dodając jeszcze do tego kult jakim Butler cieszy się w Stanach możemy mieć zwycięzcę. Wprawdzie tego też nie widziałem, ale jakoś nie wierzę aby zbliżał się do Farrella i Frasera.
Ale namieszali... Dodając jeszcze do tego kult jakim Butler cieszy się w Stanach możemy mieć zwycięzcę. Wprawdzie tego też nie widziałem, ale jakoś nie wierzę aby zbliżał się do Farrella i Frasera.
Cytat z Marek Pilarski data 19 lutego, 2023, 21:51I Blanchett z czwartą nagrodą BAFTA (i trzecim Oscarem?)...
I Blanchett z czwartą nagrodą BAFTA (i trzecim Oscarem?)...
Cytat z Marek Pilarski data 19 lutego, 2023, 21:54Cytat z Szaman data luty 19, 2023, 21:49Ale namieszali... Dodając jeszcze do tego kult jakim Butler cieszy się w Stanach możemy mieć zwycięzcę. Wprawdzie tego też nie widziałem, ale jakoś nie wierzę aby zbliżał się do Farrella i Frasera.
Powiem tak.. jak widziałem go w lipcu, to nie mogłem sobie wyobrazić, że nie będzie nominowany do Oscara. 🙂
Cytat z Szaman data luty 19, 2023, 21:49Ale namieszali... Dodając jeszcze do tego kult jakim Butler cieszy się w Stanach możemy mieć zwycięzcę. Wprawdzie tego też nie widziałem, ale jakoś nie wierzę aby zbliżał się do Farrella i Frasera.
Powiem tak.. jak widziałem go w lipcu, to nie mogłem sobie wyobrazić, że nie będzie nominowany do Oscara. 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 19 lutego, 2023, 21:57All Quiet on the Western Front najlepszym filmem roku według BAFTA.
All Quiet on the Western Front najlepszym filmem roku według BAFTA.
Cytat z Mierzwiak data 20 lutego, 2023, 07:35Cytat z Szaman data luty 19, 2023, 21:41
Wprawdzie nie oglądałem, ale może to jakiś manifest wobec wojny na Ukrainie?
Bardzo możliwe, ale nie jestem zwolennikiem takiego nagradzania filmu z potrzeby chwili, bo absolutnie niczego to nie wnosi ani tym bardziej nikomu na Ukrainie nie pomoże, co najwyżej decydenci z Akademii poklepią się po pleckach, że w trakcie trwającej wojny nagrodzili anty-wojenne kino.
Cytat z Szaman data luty 19, 2023, 21:41
Wprawdzie nie oglądałem, ale może to jakiś manifest wobec wojny na Ukrainie?
Bardzo możliwe, ale nie jestem zwolennikiem takiego nagradzania filmu z potrzeby chwili, bo absolutnie niczego to nie wnosi ani tym bardziej nikomu na Ukrainie nie pomoże, co najwyżej decydenci z Akademii poklepią się po pleckach, że w trakcie trwającej wojny nagrodzili anty-wojenne kino.

Cytat z Marek Pilarski data 20 lutego, 2023, 10:08Brytole lubią chyba po prostu tego typu kino. 1917 też zgarnął siedem nagród, choć wiadomo, że miał fory, bo to brytyjski film.
Brytole lubią chyba po prostu tego typu kino. 1917 też zgarnął siedem nagród, choć wiadomo, że miał fory, bo to brytyjski film.
Cytat z Marek Pilarski data 20 lutego, 2023, 12:23Coraz więcej wskazuje na to, że TG:M może skończyć bez ani jednego Oscara. Przed ogłoszeniem nominacji wydawało się, że jest faworytem za zdjęcia. Kilka tygodni temu wydawało się, że może wygrać za piosenkę, ale Gaga jest zajęta czymś innym i nie bierze udziału w kampanii (nie była ani na Globach, ani na oscarowym lunchu), a ludzie oszaleli chyba na punkcie "Naatu Naatu". Do tej pory mocne wydawało się kombo dźwięk i montaż, w których od czasu redukcji dźwiękowych kategorii do jednej wygrywał chyba zawsze ten sam film. Tym razem może jednak dojść do splitu: montaż dla EEAAO, dźwięk dla All Quiet. Ale chyba właśnie w dźwięku TG:M ma największe szanse na Oscara. Bo w efektach przegra z A2, a w scenariusz też nie ma szans. Best picture z samym dźwiękiem albo nawet bez żadnej innej wygranej też mało prawodpodobne, choć preferencyjne głosowanie w głównej kategorii powinno mu pomóc.
Coraz więcej wskazuje na to, że TG:M może skończyć bez ani jednego Oscara. Przed ogłoszeniem nominacji wydawało się, że jest faworytem za zdjęcia. Kilka tygodni temu wydawało się, że może wygrać za piosenkę, ale Gaga jest zajęta czymś innym i nie bierze udziału w kampanii (nie była ani na Globach, ani na oscarowym lunchu), a ludzie oszaleli chyba na punkcie "Naatu Naatu". Do tej pory mocne wydawało się kombo dźwięk i montaż, w których od czasu redukcji dźwiękowych kategorii do jednej wygrywał chyba zawsze ten sam film. Tym razem może jednak dojść do splitu: montaż dla EEAAO, dźwięk dla All Quiet. Ale chyba właśnie w dźwięku TG:M ma największe szanse na Oscara. Bo w efektach przegra z A2, a w scenariusz też nie ma szans. Best picture z samym dźwiękiem albo nawet bez żadnej innej wygranej też mało prawodpodobne, choć preferencyjne głosowanie w głównej kategorii powinno mu pomóc.
Cytat z Kuba data 20 lutego, 2023, 14:55BAFTA znowu udowadnia, że z Wielkiej Trójki rozdają nagrody w sposób najciekawszy i często również najlepszy. Nawet jeśli nie zgadzam się z kilkoma wyborami. Niesamowicie cieszy docenienie Keoghana i Condon którzy biją zdecydowanie na głowę przewidywanych zwycięzców i trzymam mocno kciuki za ostateczne ich sukcesy również na Oscarach, szczególnie w przypadku Keoghana byłaby to niesamowita historia. Szkoda, że Butler ostatecznie chyba Oscara wygra - jest oczywiście w Elvisie fantastyczny, ale zdecydowanie bardziej widziałbym w tym miejscu Frasera czy Farella, niemniej poziomem to chyba najmocniejsza kategoria, bo to są po prostu same wybitne kreacje. Jedynie w przypadku Billa zakładam jeszcze w ciemno.
BAFTA znowu udowadnia, że z Wielkiej Trójki rozdają nagrody w sposób najciekawszy i często również najlepszy. Nawet jeśli nie zgadzam się z kilkoma wyborami. Niesamowicie cieszy docenienie Keoghana i Condon którzy biją zdecydowanie na głowę przewidywanych zwycięzców i trzymam mocno kciuki za ostateczne ich sukcesy również na Oscarach, szczególnie w przypadku Keoghana byłaby to niesamowita historia. Szkoda, że Butler ostatecznie chyba Oscara wygra - jest oczywiście w Elvisie fantastyczny, ale zdecydowanie bardziej widziałbym w tym miejscu Frasera czy Farella, niemniej poziomem to chyba najmocniejsza kategoria, bo to są po prostu same wybitne kreacje. Jedynie w przypadku Billa zakładam jeszcze w ciemno.
Cytat z Marek Pilarski data 20 lutego, 2023, 20:28"The Academy is reportedly looking into whether Ariana DeBose should be deprived of the Oscar after her infamous performance at the BAFTA awards ceremony. The issue will also likely be raised at the board of governors meeting this Tuesday."
https://twitter.com/PopBase/status/1627461959674392576?s=20
"The Academy is reportedly looking into whether Ariana DeBose should be deprived of the Oscar after her infamous performance at the BAFTA awards ceremony. The issue will also likely be raised at the board of governors meeting this Tuesday."
Ariana DeBose opened the BAFTA Awards with a performance shouting out actresses.
— Pop Base (@PopBase) February 20, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 20 lutego, 2023, 21:13Cytat z Szaman data luty 20, 2023, 20:30Co to było?
Coś, co doprowadziło do deaktywacji jej konta na Twitterze 😛
https://twitter.com/PopCrave/status/1627745812452151330?s=20
Cytat z Szaman data luty 20, 2023, 20:30Co to było?
Coś, co doprowadziło do deaktywacji jej konta na Twitterze 😛
Ariana DeBose has deactivated her Twitter account after going viral for her performance at the 2023 #BAFTAs. pic.twitter.com/CTd2dvJW5o
— Pop Crave (@PopCrave) February 20, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 23 lutego, 2023, 22:39Rihanna potwierdzona
https://twitter.com/TheAcademy/status/1628817105280983040?s=20
Rihanna potwierdzona
Rihanna. 'Lift Me Up.' LIVE at the 95th Oscars.
Tune into ABC to watch the Oscars LIVE on Sunday, March 12th at 8e/5p! #Oscars95 pic.twitter.com/5JYuRrf7Hi
— The Academy (@TheAcademy) February 23, 2023
Cytat z Szaman data 26 lutego, 2023, 07:58https://twitter.com/THR/status/1629730710390013952?t=9N_GNuQV-4jU-JY6MlNSHg&s=19
‘All Quiet on the Western Front’ Tops Society of Camera Operators Awards https://t.co/K5A8hGs6IR
— The Hollywood Reporter (@THR) February 26, 2023
Cytat z Szaman data 26 lutego, 2023, 08:02Jeśli jeszcze dojdzie SAG w nocy z niedzieli na poniedziałek, to znamy już zdobywcę Oscara.
https://twitter.com/THR/status/1629737674948087809?t=SyrycyLmPWZEkGDHj41EOA&s=19
Jeśli jeszcze dojdzie SAG w nocy z niedzieli na poniedziałek, to znamy już zdobywcę Oscara.
#EverythingEverywhereAllAtOnce wins outstanding producer for a motion picture at the 2023 #PGAAwards https://t.co/EVpXlHQvTp pic.twitter.com/q4suG7V9h8
— The Hollywood Reporter (@THR) February 26, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2023, 11:11Jup... SAG było zawsze bardziej prawdopodobne niż PGA, tak więc można powiedzieć, że mamy sweep w gildiach. Pierwszy od ośmiu lat i Birdmana.
Jup... SAG było zawsze bardziej prawdopodobne niż PGA, tak więc można powiedzieć, że mamy sweep w gildiach. Pierwszy od ośmiu lat i Birdmana.
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2023, 11:13Pytanie, czy SAG sprawi dzisiaj, że u aktorek i aktorów na pierwszym planie nadal będziemy mieli wyścig do samych Oscarów...
Pytanie, czy SAG sprawi dzisiaj, że u aktorek i aktorów na pierwszym planie nadal będziemy mieli wyścig do samych Oscarów...