Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 23 stycznia, 2024, 19:45Cytat z Marek Pilarski data styczeń 22, 2024, 23:13I jeszcze ostateczne prognozy:
Całkiem nieźle mi poszło:
- Film - 10/10
- Reżyseria - 4/5 (miałem Triet na szóstym miejscu)
- Aktor 1 - 5/5
- Aktorka 1 - 5/5
- Aktor 2 - 4/5
- Aktorka 2 - 4/5
- Scenariusz adaptowany - 4/5 (miałem The Zone of Interest na szóstym)
- Scenariusz oryginalny - 5/5
- Montaż - 4/5 (miałem Holdovers na szóstym)
- Zdjęcia - 4/5 (miałem El Conde na szóstym)
- Scenografia - 4/5 (miałem Napoleona na szóstym)
- Charakteryzacja - 5/5
- Kostiumy - 5/5
- Efekty - 3/5
- Muzyka - 3/5
- Dźwięk - 3/5
- Piosenka - 4/5
- Animacja - 4/5
- Dokument - 3/5
- Międzynarodowy - 2/5
Czyli 85/105
W krótkich miałem wszędzie 3/5, więc 94/120.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 22, 2024, 23:13I jeszcze ostateczne prognozy:
- Film - 10/10
- Aktor 1 - 5/5
- Aktorka 1 - 5/5
- Aktor 2 - 4/5
- Aktorka 2 - 4/5
- Charakteryzacja - 5/5
- Kostiumy - 5/5
- Efekty - 3/5
- Muzyka - 3/5
- Dźwięk - 3/5
- Piosenka - 4/5
- Animacja - 4/5
- Dokument - 3/5
- Międzynarodowy - 2/5
Czyli 85/105
Cytat z Marek Pilarski data 23 stycznia, 2024, 19:47Cytat z Fandorin data styczeń 23, 2024, 19:36A co sądzicie o nominacji dla Napoleona za efekty specjalne.
W sumie to jest mi obojętna. 😛
Co do Williamsa - prawda.
Cytat z Fandorin data styczeń 23, 2024, 19:36A co sądzicie o nominacji dla Napoleona za efekty specjalne.
W sumie to jest mi obojętna. 😛
Cytat z Janko data 23 stycznia, 2024, 19:49Nominacje w efektach w tym roku dobre, nawet dla tego Napoleona, choć można było go wymienić na pająka.
Nominacje w efektach w tym roku dobre, nawet dla tego Napoleona, choć można było go wymienić na pająka.
Cytat z Fandorin data 23 stycznia, 2024, 19:55Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 19:47Cytat z Fandorin data styczeń 23, 2024, 19:36A co sądzicie o nominacji dla Napoleona za efekty specjalne.
W sumie to jest mi obojętna.
Dla mnie też obojętne, ale to jedna z niewielu niespodzianek (bo sensacji brak).
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 19:47Cytat z Fandorin data styczeń 23, 2024, 19:36A co sądzicie o nominacji dla Napoleona za efekty specjalne.
W sumie to jest mi obojętna.
Dla mnie też obojętne, ale to jedna z niewielu niespodzianek (bo sensacji brak).
Cytat z robgordon data 23 stycznia, 2024, 20:14Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 19:45Cytat z Marek Pilarski data styczeń 22, 2024, 23:13I jeszcze ostateczne prognozy:
- Film - 10/10
- Aktor 1 - 5/5
- Aktorka 1 - 5/5
- Aktor 2 - 4/5
- Aktorka 2 - 4/5
- Charakteryzacja - 5/5
- Kostiumy - 5/5
- Efekty - 3/5
- Muzyka - 3/5
- Dźwięk - 3/5
- Piosenka - 4/5
- Animacja - 4/5
- Dokument - 3/5
- Międzynarodowy - 2/5
Czyli 85/105
No to teraz dawaj zwycięzców.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 19:45Cytat z Marek Pilarski data styczeń 22, 2024, 23:13I jeszcze ostateczne prognozy:
- Film - 10/10
- Aktor 1 - 5/5
- Aktorka 1 - 5/5
- Aktor 2 - 4/5
- Aktorka 2 - 4/5
- Charakteryzacja - 5/5
- Kostiumy - 5/5
- Efekty - 3/5
- Muzyka - 3/5
- Dźwięk - 3/5
- Piosenka - 4/5
- Animacja - 4/5
- Dokument - 3/5
- Międzynarodowy - 2/5
Czyli 85/105
No to teraz dawaj zwycięzców.
Cytat z Marek Pilarski data 23 stycznia, 2024, 20:23Jeszcze jest czas. 🙂
Ale pochwalę się, że na prawie 4 tys. użytkowników w tej apce byłem 89. 🙂
Jeszcze jest czas. 🙂
Ale pochwalę się, że na prawie 4 tys. użytkowników w tej apce byłem 89. 🙂
Cytat z Szaman data 23 stycznia, 2024, 20:31To ja się skuszę, chociaż nie na wszystkich. Może do marca nikt nic nie odwali 🙂
- Film: Oppenheimer
- Reżyser: Christopher Nolan- Oppenheimer
- Aktorka pierwszoplanowa: Lilly Gladstone- Czas krwawego księżyca (tutaj jednak zacząłem się zastanawiać, wcale nie tak dawno Akademia zrobiła psikusa całemu światu, przecież jeśli dobrze pamiętam nawet producent gali był święcie przekonany, że wygra Chadwick Boseman)
- Aktor pierwszoplanowy: Paul Giamatti- Przesilenie zimowe (wydaje mi się, że to on ma zapas i urośnie w siłę do czasu głosowania)
- Aktorka drugoplanowa: Da'Vine Joy Randolph- Przesilenie zimowe
- Aktor drugoplanowy: Robert Downey Jr- Oppenheimer
- Scenariusz oryginalny: Przesilenie zimowe
- Scenariusz adaptowany: Barbie (po dzisiejszym dniu mam wrażenie, że tutaj będzie ciśnienie na nagrodę)
- Charakteryzacja: Maestro
- Muzyka: Oppenheimer
- Piosenka: Barbie- Billie Eilish
- Scenografia: Barbie
- Efekty specjalne: Strażnicy galaktyki, vol. 3 (dla mnie najlepsze efekty z tych które widziałem, Godzilla miała kilka słabszych momentów, ale może wygrać z ogólnej sympatii)
- Kostiumy: Biedne istoty
- Zdjęcia: Oppenheimer (w poniedziałek po gali Hoytema stwierdzi, że woli być reżyserem)
- Animacja: Spider-Man: Poprzez multiwersum
- Dźwięk: Oppenheimer (drugi Oscar dla słynnego Kevina O'Connella)
- Film międzynarodowy: Strefa interesów
- Montaż: Oppenheimer
To ja się skuszę, chociaż nie na wszystkich. Może do marca nikt nic nie odwali 🙂
- Film: Oppenheimer
- Reżyser: Christopher Nolan- Oppenheimer
- Aktorka pierwszoplanowa: Lilly Gladstone- Czas krwawego księżyca (tutaj jednak zacząłem się zastanawiać, wcale nie tak dawno Akademia zrobiła psikusa całemu światu, przecież jeśli dobrze pamiętam nawet producent gali był święcie przekonany, że wygra Chadwick Boseman)
- Aktor pierwszoplanowy: Paul Giamatti- Przesilenie zimowe (wydaje mi się, że to on ma zapas i urośnie w siłę do czasu głosowania)
- Aktorka drugoplanowa: Da'Vine Joy Randolph- Przesilenie zimowe
- Aktor drugoplanowy: Robert Downey Jr- Oppenheimer
- Scenariusz oryginalny: Przesilenie zimowe
- Scenariusz adaptowany: Barbie (po dzisiejszym dniu mam wrażenie, że tutaj będzie ciśnienie na nagrodę)
- Charakteryzacja: Maestro
- Muzyka: Oppenheimer
- Piosenka: Barbie- Billie Eilish
- Scenografia: Barbie
- Efekty specjalne: Strażnicy galaktyki, vol. 3 (dla mnie najlepsze efekty z tych które widziałem, Godzilla miała kilka słabszych momentów, ale może wygrać z ogólnej sympatii)
- Kostiumy: Biedne istoty
- Zdjęcia: Oppenheimer (w poniedziałek po gali Hoytema stwierdzi, że woli być reżyserem)
- Animacja: Spider-Man: Poprzez multiwersum
- Dźwięk: Oppenheimer (drugi Oscar dla słynnego Kevina O'Connella)
- Film międzynarodowy: Strefa interesów
- Montaż: Oppenheimer
Cytat z robgordon data 23 stycznia, 2024, 20:31Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 20:23Jeszcze jest czas.
Mięczak 😉
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2024, 20:23Jeszcze jest czas.
Mięczak 😉
Cytat z Marek Pilarski data 23 stycznia, 2024, 20:37Dobra, tu masz moje typy z 10.01., choć podałem różne opcje. Potraktuj jednak pierwszą opcję jako prognozowanego zwycięzcę.
Teraz wśród aktorek stawiam jednak na nie-glad Stone. 😉
Dobra, tu masz moje typy z 10.01., choć podałem różne opcje. Potraktuj jednak pierwszą opcję jako prognozowanego zwycięzcę.
Teraz wśród aktorek stawiam jednak na nie-glad Stone. 😉
Dodane pliki:Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2024, 00:19He's just Ken...
https://twitter.com/kylebuchanan/status/1749923531843064168?t=Cy1p5tN6Mg6KvbKMNKiMfA&s=19
He's just Ken...
Ryan Gosling just released a statement that directly calls out this morning’s Gerwig and Robbie snubs in best director and best actress: pic.twitter.com/gf5vQI5Z0c
— Kyle Buchanan (@kylebuchanan) January 23, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2024, 17:22Czy Biden odniósł się już do tego skandalicznego pominięcia?!
https://twitter.com/HillaryClinton/status/1750185844219015517?s=19
Czy Biden odniósł się już do tego skandalicznego pominięcia?!
Greta & Margot,
While it can sting to win the box office but not take home the gold, your millions of fans love you.
You’re both so much more than Kenough.#HillaryBarbie
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) January 24, 2024
Cytat z Mierzwiak data 24 stycznia, 2024, 20:52Mam tylko nadzieję, że same Gerwig i Margot co najwyżej obrócą to w żart i nie dadzą się wciągnąć w granie ofiar. Co prawda to się dobrze sprzedaje (że Clintonowa się odezwała wcale mnie nie dziwi, swego czasu uważała, że powinna zostać POTUSem tylko dlatego, że ma macicę), ale Barbie, najbardziej kasowy film 2023, sprzedała się lepiej.
Mam tylko nadzieję, że same Gerwig i Margot co najwyżej obrócą to w żart i nie dadzą się wciągnąć w granie ofiar. Co prawda to się dobrze sprzedaje (że Clintonowa się odezwała wcale mnie nie dziwi, swego czasu uważała, że powinna zostać POTUSem tylko dlatego, że ma macicę), ale Barbie, najbardziej kasowy film 2023, sprzedała się lepiej.
Cytat z Mierzwiak data 24 stycznia, 2024, 21:39Simu Liu i Michelle Yeoh też zabrali głos.
Niech je Duda zaprosi do Pałacu i przytuli 🙂
Simu Liu i Michelle Yeoh też zabrali głos.
Niech je Duda zaprosi do Pałacu i przytuli 🙂
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2024, 21:40Ech żeby wybuchła afera, bo kapituła chcąca zachować resztki prestiżu nominowała europejskie kino festiwalowe, a nie Barbie. Gdzie ja żyję.
Ech żeby wybuchła afera, bo kapituła chcąca zachować resztki prestiżu nominowała europejskie kino festiwalowe, a nie Barbie. Gdzie ja żyję.
Cytat z Mierzwiak data 25 stycznia, 2024, 19:33Christopher Nolan został Twórcą Filmowym Roku według Cinema Audio Society.
Co? Nie Nolan? A, faktycznie - J.J. Abrams.
Za co? Pewnie sam nie wie.
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/j-j-abrams-cinema-audio-society-filmmaker-of-the-year-award-1235806651/
Christopher Nolan został Twórcą Filmowym Roku według Cinema Audio Society.
Co? Nie Nolan? A, faktycznie - J.J. Abrams.
Za co? Pewnie sam nie wie.
Cytat z Marek Pilarski data 30 stycznia, 2024, 21:13https://boxoffice-bozg.pl/wygrani-i-przegrani-tegorocznych-nominacji-do-oscarow/
Cytat z Marek Pilarski data 8 lutego, 2024, 19:07https://twitter.com/Variety/status/1755652767455068262?t=rXcHB-8CHDoy6yK0LDy32Q&s=19
Oscars Add New Category for Best Casting, Starting With 2026 Ceremony https://t.co/NlXeV8CYBQ
— Variety (@Variety) February 8, 2024
Cytat z Szaman data 8 lutego, 2024, 22:14O ile ostatnia wielka zmiana, czyli "najlepszy film animowany" w 2002 roku wydawała mi się czymś naturalnym, tak tutaj postrzegam sprawę jako bardzo wysiloną. Kolejny raz próbuje się przepchnąć jakąś kategorię w której będą walczyły filmy modne jak Barbie, czy Czarna Pantera, lub wypełnione po brzegi modnymi gwiazdami, jak np American Hustle. Nagradzanie za to, że ktoś sprawnie przesłuchał tysiąc kandydatów jak przy Holdovers, albo trafnie przekonał jakąś gwiazdę do ekranowego ryzyka, to nagradzanie zakulisowej obrotności, a nie artystycznego osiągnięcia.
O ile ostatnia wielka zmiana, czyli "najlepszy film animowany" w 2002 roku wydawała mi się czymś naturalnym, tak tutaj postrzegam sprawę jako bardzo wysiloną. Kolejny raz próbuje się przepchnąć jakąś kategorię w której będą walczyły filmy modne jak Barbie, czy Czarna Pantera, lub wypełnione po brzegi modnymi gwiazdami, jak np American Hustle. Nagradzanie za to, że ktoś sprawnie przesłuchał tysiąc kandydatów jak przy Holdovers, albo trafnie przekonał jakąś gwiazdę do ekranowego ryzyka, to nagradzanie zakulisowej obrotności, a nie artystycznego osiągnięcia.
Cytat z Fandorin data 8 lutego, 2024, 22:25Już bym chyba wolał dla najlepszej obsady. Choć pewnie do tego się to głównie sprowadzi.
Już bym chyba wolał dla najlepszej obsady. Choć pewnie do tego się to głównie sprowadzi.