aby założyć posty i tematy.

Hyde Park

PreviousPage 11 of 244Next

Nie narzekaj, zobacz co ze sobą zrobiła 2 lata starsza Madonna 🙂

W zeszłym tygodniu było głośno w internetach o świątecznej reklamie Apartu. Ja dopiero dzisiaj zobaczyłem, i skojarzyło mi się z parodią świątecznej piosenki o świeczkach z SNL sprzed kilku lat. I w sumie jakby podłożyć pod tę reklamę tę piosenkę, to pasuje idealnie, choć trochę za krótka. 😛

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Ten skecz SNL jest jednym z moich ulubionych, dzięki za przypomnienie bo dawno nie oglądałem :*

A reklama jak reklama, Wodecki w tle tylko dopełnia obrazu świątecznego kiczu, ale zażenowany nie jestem więc jakiś sukces jest.

Człowiek skacze po kanałach i trafia na jeden z odcinków "Komisarza Rex" z 1996 r. z... Christophem Waltzem w roli psychopatycznego "Mordercy lalek" (13 lat przed "Bękartami...").

🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 00:20

Ten skecz SNL jest jednym z moich ulubionych, dzięki za przypomnienie bo dawno nie oglądałem :*

A reklama jak reklama, Wodecki w tle tylko dopełnia obrazu świątecznego kiczu, ale zażenowany nie jestem więc jakiś sukces jest.

Zdaję sobie sprawę z tego, że ten świąteczny kicz jest zamierzony, ale w sumie osiąga to właśnie dla mnie poziom parodii świątecznych reklam/teledysków, choć nie to tak oczywiste jak w skeczu SNL. Ale może właśnie dlatego nie jest to żenujące, w sensie wywołujące zniesmaczenie, a raczej wywołujące śmiech. 😛

Cytat z Marek Pilarski data Listopad 19, 2020, 21:04
Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 00:20

Zdaję sobie sprawę z tego, że ten świąteczny kicz jest zamierzony, ale w sumie osiąga to właśnie dla mnie poziom parodii świątecznych reklam/teledysków, choć nie to tak oczywiste jak w skeczu SNL. Ale może właśnie dlatego nie jest to żenujące, w sensie wywołujące zniesmaczenie, a raczej wywołujące śmiech. 😛

Świąteczne reklamy Apartu były w jakimś stopniu zawsze kiczowate, w końcu to przecież właśnie te Święta. Tegoroczna z pewnością należy do czołówki, choć jestem w stanie zrozumieć, jeśli ktoś ten poziom kiczu akceptuje. Istotne w tej reklamie jest zupełnie coś innego, coś czego Apart oraz firma, która ten klip wyprodukowała, początkowo z pewnością nie dostrzegły. I są to nawet dwie sprawy. Po pierwsze, ta słitaśna, wesołkowata i beztroska reklama wyszła w chwili największego kryzysu w naszym kraju od upadku komuny, w czasie ogromnego zwątpienia społeczeństwa w przyszłość, które splotło się ze strachem o życie swoje i swoich bliskich. Po drugie, wyszła w trakcie największego protestu od lat, i to protestu, którego przyczyną jest atak na podstawowe prawa kobiet, tych samych, do których przede wszystkim skierowana jest ta reklama. To, czy klip jest kiczowaty, nie jest już istotne. Ta reklama przedstawia świat, którego obecnie nie ma. I to jest powód, dla którego teraz tak bardzo kłuje widzów w oczy.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że samą reklamę nakręcono jakiś czas temu. Zapewne przed drugą falą pandemii i z pewnością przed Strajkiem Kobiet. Nie zmienia to faktu, że w momencie którym wyszła jest mocno nietrafiona.

@robgordon

Reklamy od zawsze pokazywały nieistniejący świat, zachowania i reakcje, świat w którym ludzie nienaturalnie szczerzą zęby bez powodu, trwa wieczna zabawa a kobiety mające okres dzięki tamponom (czy wkładkom, już nie pamiętam) mogą zwisać z drzew do góry nogami. (Tak, to autentyczna reklama...)

O ile patrząc w ten sposób moment można uznać za niefortunny, tak mówiąc zupełnie szczerze zdecydowanie wolę oglądać wyidealizowany świat Apartu niż kolejną reklamę z ludźmi w maseczkach, korpo-pieprzeniem o tym że świat się zmienił czy o tym że popularna sieć sklepów dezynfekuje koszyki. *przewracam oczami* W obecnej sytuacji bardziej niż kiedykolwiek za mojego życia potrzebujemy właśnie odskoczni od rzeczywistości, nawet takiej najbardziej kiczowatej.

Oglądając wczoraj na Netfliksie Holidate (rutynowy ale sympatyczny rom kom) złapałem się na tym, że w scenie w zatloczonym centrum handlowym pomyślałem o tym że ludzie nie trzymają dystansu i nie mają maseczek. Ała.

Ej, jakoś tak wyszło, że obaj macie rację 🙂

Mierzwiak
Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 22:01

@robgordon

Reklamy od zawsze pokazywały nieistniejący świat, zachowania i reakcje, świat w którym ludzie nienaturalnie szczerzą zęby bez powodu, trwa wieczna zabawa a kobiety mające okres dzięki tamponom (czy wkładkom, już nie pamiętam) mogą zwisać z drzew do góry nogami. (Tak, to autentyczna reklama...)

O ile patrząc w ten sposób moment można uznać za niefortunny, tak mówiąc zupełnie szczerze zdecydowanie wolę oglądać wyidealizowany świat Apartu niż kolejną reklamę z ludźmi w maseczkach, korpo-pieprzeniem o tym że świat się zmienił czy o tym że popularna sieć sklepów dezynfekuje koszyki. *przewracam oczami* W obecnej sytuacji bardziej niż kiedykolwiek za mojego życia potrzebujemy właśnie odskoczni od rzeczywistości, nawet takiej najbardziej kiczowatej.

Oglądając wczoraj na Netfliksie Holidate (rutynowy ale sympatyczny rom kom) złapałem się na tym, że w scenie w zatloczonym centrum handlowym pomyślałem o tym że ludzie nie trzymają dystansu i nie mają maseczek. Ała.

Tak, reklamy często pokazują świat nieistniejący, taki trochę za szybą. I na co dzień, gdy świat jest w miarę przewidywalny, gdy jesteśmy przyzwyczajeni do tego jak żyjemy, taki kicz nie przeszkadza, a nawet potrafi być odskocznią od szarości za oknem.  Ale w tym przypadku nie o to chodzi. Istotą problemu jest nagłe pogorszenie się sytuacją wokół. Coś, co było akceptowalnym kiczem rok temu, w tym wygląda jak kpina z rzeczywistości, jak splunięcie w twarz całej masie ludzi, którzy nagle, nie ze swojej winy, mają problem by związać koniec z końcem. I to jest przede wszystkim powód tak żywej, negatywnej reakcji na ten klip.

Nie rozumiem też, dlaczego mamy wybierać między kiczem Apartu a kolejną reklamą z ludźmi w maseczkach. Dlaczego nie można zrobić dobrej reklamy bez maseczek i bez kiczu?

Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 22:01

Ostatnio jak oglądałem "Księcia Półkrwi" też złapałem się na tym. Jest tam scena w zatłoczonym korytarzu w Hogwarcie, i przez trzy sekundy zastanawiałem się, jak to, że nie trzymają dystansu. 😀

Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 21:47

Po pierwsze, ta słitaśna, wesołkowata i beztroska reklama wyszła w chwili największego kryzysu w naszym kraju od upadku komuny, w czasie ogromnego zwątpienia społeczeństwa w przyszłość, które splotło się ze strachem o życie swoje i swoich bliskich.

Też o tym pomyślałem.

Kurde, naprawdę kiepsko z branżą filmową, skoro na tym forum pojawia się temat reklamy Apartu i jest poddany analizie niczym ostatnie dzieło Nolana. Dziwne, że nikt jeszcze nie wrzucił tej parodii, która trochę może się kojarzyć z humorem SNL.

Mierzwiak

Jest kiepsko. 🙁

Wczoraj też właśnie widziałem tę parodię, niezła. Z tego co widziałem, to ma chyba trzy razy więcej wyświetleń od oryginału. 😉

Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 22:32

Coś, co było akceptowalnym kiczem rok temu, w tym wygląda jak kpina z rzeczywistości, jak splunięcie w twarz całej masie ludzi, którzy nagle, nie ze swojej winy, mają problem by związać koniec z końcem.

Rozumiem punkt widzenia, ale nie rozumiem w czym tak naprawdę tkwi problem. Czy teraz należy kręcić takie reklamy, by przypadkiem kogoś nie urazić? Czy mniej kiczowata reklama biżuterii byłaby OK w dobie kryzysu? Ludzi o których piszesz i tak nie byłoby na nią stać. (W ogóle byłoby gdyby nie stracili pracy?) Nie popadajmy w przesadę, jednym jest gorzej, u innych jest jak było, mimo wszystko świat kręci się dalej. Mam to szczęście, że należę do tych drugich, tym pierwszym oczywiście współczuję i nie zazdroszczę, ale nie widzę powodu by dokonywać jakieś dziwnej, nie wiem, cenzury?

(Wersja z dodanym wokalem wyborna!)

Nie rozumiem też, dlaczego mamy wybierać między kiczem Apartu a kolejną reklamą z ludźmi w maseczkach. Dlaczego nie można zrobić dobrej reklamy bez maseczek i bez kiczu?

Nie musimy wybierać, wskazałem tylko na trend obecny w reklamach, a dobre bez maseczek i kiczu też są, osobiście bardzo lubię spot piwa Kozel, ta muzyczka jest fantastyczna 🙂

Cytat z Fandorin data Listopad 19, 2020, 22:52

Kurde, naprawdę kiepsko z branżą filmową, skoro na tym forum pojawia się temat reklamy Apartu i jest poddany analizie niczym ostatnie dzieło Nolana. Dziwne, że nikt jeszcze nie wrzucił tej parodii, która trochę może się kojarzyć z humorem SNL.

O tyle ciekawe w kontekście tego tematu, że oczywiście widziałem tę parodię i moje powyższe dywagacje o tej reklamie wynikają w dużej części właśnie z tego żartu, który w mojej ocenie jest wynikiem reakcji na tę reklamę wynikającej z tego o czym wspominam wyżej. I chyba nawet założyłem, że wszyscy to widzieliśmy. Może dlatego, że wrzuciłem tę parodię u siebie kilka dni temu na FB i jakoś to wszystko mi się w głowie połączyło 😉

Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 23:01
Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 22:32

Rozumiem punkt widzenia, ale nie rozumiem w czym tak naprawdę tkwi problem. Czy teraz należy kręcić takie reklamy, by przypadkiem kogoś nie urazić? Czy mniej kiczowata reklama biżuterii byłaby OK w dobie kryzysu? Ludzi o których piszesz i tak nie byłoby na nią stać. (W ogóle byłoby gdyby nie stracili pracy?) Nie popadajmy w przesadę, jednym jest gorzej, u innych jest jak było, mimo wszystko świat kręci się dalej. Mam to szczęście, że należę do tych drugich, tym pierwszym oczywiście współczuję i nie zazdroszczę, ale nie widzę powodu by dokonywać jakieś dziwnej, nie wiem, cenzury?

Nie wiem jakie należy teraz kręcić reklamy. Pisałem o tym, skąd wg mnie wzięła się nieprzychylna reakcja na klip Apartu. Ale gdybym miał spróbować odpowiedzieć na to pytanie... Mamy nietypową, ciężką sytuację. Może z niektórymi reklamami faktycznie należałoby się wstrzymać, może niektóre na jakiś czas odpuścić? Nie wiem, gdybam. Kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście lat temu powstało mnóstwo reklam, które dziś już by nie powstały. Z różnych powodów. Czasem słusznie, a czasem trochę mniej. Niektóre z nich były seksistowskie, niektóre rasistowskie, homofobiczne, niektóre szowinistyczne. Jak wtedy zabrzmiałoby to pytanie, gdyby ktoś sformułował te wszystkie wobec nich zarzuty: "Czy teraz należy kręcić takie reklamy, by przypadkiem kogoś nie urazić?". Odpowiedź nie byłaby jednoznaczna, prawda? Oczywiście mam świadomość, że to nie jest dokładnie taka sama sytuacja. Mamy nadzieję, że pandemia minie i powrót do tego co było, będzie powrotem do tego co dobre (w przeciwieństwie do powrotu do homofobii, seksizmu, czy rasizmu, które byłyby powrotem do tego co złe). Ale w obu przypadkach chodzi właśnie o to, co sam napisałeś, żeby kogoś nie urazić. I to nie byle kogo, ale ludzi, którzy nie ze swojej winy, mają gorzej. Nie chodzi o cenzurę, ale czasem być może trzeba umieć postawić pewną granicę i (choć na pewien czas) trochę odpuścić.

Nie chcę tego za bardzo ciągnąć bo widzę że piszesz, mniej lub bardziej, przez pryzmat prywatnej sytuacji (przykro mi, z czymkolwiek się teraz zmagasz), ale to nie tak że wcześniej nie było ludzi których ta reklama wypuszczona rok temu mogłaby nie urazić, bo zawsze znajdzie się ktoś taki. Czy teraz jest ich więcej? Może, nawet na pewno, ale tak jak pisałem nie uważam by była szczególnie szkodliwa czy niestosowna, raczej jeszcze bardziej unaocznia jak bardzo inny od naszego jest wszechświat w którym toczą się ta i wiele innych reklam.

U mnie tej tradycji nie ma, ale może ktoś z Was czeka 🙂

Ja czekam... na wydanie UHD z filmem 🙂

Cytat z Mierzwiak data Listopad 20, 2020, 00:52

Nie chcę tego za bardzo ciągnąć bo widzę że piszesz, mniej lub bardziej, przez pryzmat prywatnej sytuacji (przykro mi, z czymkolwiek się teraz zmagasz), ale to nie tak że wcześniej nie było ludzi których ta reklama wypuszczona rok temu mogłaby nie urazić, bo zawsze znajdzie się ktoś taki. Czy teraz jest ich więcej? Może, nawet na pewno, ale tak jak pisałem nie uważam by była szczególnie szkodliwa czy niestosowna, raczej jeszcze bardziej unaocznia jak bardzo inny od naszego jest wszechświat w którym toczą się ta i wiele innych reklam.

Nie, w żadnym wypadku nie piszę przez pryzmat tego z czym się zmagam. Moja sytuacja nie jest jakoś specjalnie gorsza niż przed pandemią. To znaczy pandemia dotknęła mnie w takim samym stopniu jak wszystkich, ale pracuję w budżetówce, zatrudnienie mam, jak na razie, w miarę pewne, nikt z moich bliskich nie zmarł, a ci co zachorowali na koronę, przechodzą ją raczej łagodniej niż ostrzej (łącznie ze mną). Oceniam tę sytuację w odniesieniu do tego widzę i co dzieje się wokół. Ale masz rację, dalsza dyskusja robi się już raczej akademicka.

PreviousPage 11 of 244Next