aby założyć posty i tematy.

Hyde Park

PreviousPage 113 of 244Next

xD

Shania Twain zamieniła Brada Pitta na Ryana Reynoldsa. To może teraz cameo w Deadpool 3? 😛

https://twitter.com/ShaniaTwain/status/1600515858505277441?s=20&t=rbnCTwsHy4jyMu0qXPN4DQ

W podszczecińskich Warzymicach Człowiek-Choinka przebił opony w 61 autach zaparkowanych przed zakładami mięsnymi.

Ot, taka lokalna ciekawostka 😉

Nic nie boli jak złamane serce łobuza 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Burza mózgów i wspominki w pracy doprowadziły nas dzisiaj do roku 1996 i...

W efekcie przesłuchaliśmy cały album i odkryliśmy tam taką perłę:

Cytat z Mierzwiak data grudzień 8, 2022, 19:20

Burza mózgów i wspominki w pracy doprowadziły nas dzisiaj do roku 1996 i...

W efekcie przesłuchaliśmy cały album i odkryliśmy tam taką perłę:

https://youtu.be/cUI8UCD3Ikc

Numer oczywiście znam, choć nigdy fanem tej płyty nie byłem.

W necie znów poruszenie wywołane muskulaturą zbudowaną przez JK Simmonsa do filmu "Red One". Ludzie jednak zapomnieli, że parę lat temu też tak przypakował, a w ostatecznym rozrachunku okazało się to psu na budę. Oby nie było tak tym razem.

PS. Oczywiście szacun, że w takim wieku wciąż potrafi.

Cytat z robgordon data grudzień 9, 2022, 15:19

Ja też nie, bardziej mi się teledysk podoba - czuć rękę Kolskiego z tamtego okresu.

No ja też nie zostałem, ale te dwa kawałki <3

Co do muskulatur aktorów:

https://www.menshealth.com/uk/building-muscle/a42165853/liver-king-joe-rogan-rock-steroids/

robgordon
Cytat z Ernest Kubica data grudzień 9, 2022, 15:28

Ja też nie, bardziej mi się teledysk podoba - czuć rękę Kolskiego z tamtego okresu.

Ja z kolei odnosiłem się do tej drugiej piosenki (bez klipu), o którą jak sądzę chodziło Mierzwiakowi.

Mam nadzieję, że Simmons nie szprycuje się żadnymi sterydami. Zwłaszcza w wieku 67 lat.

Kolejna gównoburza w sieci. Tym razem o to, co powiedziała Jennifer Lawrence.

https://www.filmweb.pl/news/Jennifer+Lawrence+zapomnia%C5%82a+o+istnieniu+Pam+Greer%2C+Umy+Thurman+i+Sigourney+Weaver-148764

Już sprostowała 🙂

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/jennifer-lawrence-female-led-action-films-1235278203/

Cytat z robgordon data grudzień 9, 2022, 15:32
Cytat z Ernest Kubica data grudzień 9, 2022, 15:28

Ja z kolei odnosiłem się do tej drugiej piosenki (bez klipu), o którą jak sądzę chodziło Mierzwiakowi.

Był film Kolskiego podzielony na IV teledyski. Ten do "Polka galopka" akurat najsłabszy chyba.

robgordon
Cytat z Mierzwiak data grudzień 9, 2022, 16:31

Już sprostowała 🙂

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/jennifer-lawrence-female-led-action-films-1235278203/

Tak, w tym artykule na FW też chyba jest o tym sprostowaniu. Jen lubi coś palnąć bez zastanowienia 😉 Musi sobie jedynie uświadomić, że dziś, bardziej niż jeszcze kilka lat temu (przed meToo), takie wypowiedzi są wywlekane i z satysfakcją cytowane przez wszystkich męskich szowinistów, wszystkie trolle i incele. Tym bardziej, że wydaje mi się, że Jen miała na myśli nie tyle brak kobiecych bohaterek kina akcji w ogóle (i to, że chłopcy, nie potrafią się z nimi identyfikować), ale brak kobiecych bohaterek kina akcji o bardziej niż dotąd kobiecych cechach charakteru. W tym przypadku ma rację, o czym już kiedyś nie raz tu przekonywałem.

Uzupełnię jeszcze przemyślenia na temat jej wypowiedzi:
"Pamiętam, kiedy kręciłam "Igrzyska śmierci". Nikt wcześniej nie zaangażował kobiety do zagrania głównej roli w kinie akcji, ponieważ to by nie wyszło, ponieważ wmawiano nam, że chłopcy i dziewczęta mogą identyfikować się z męskimi protagonistami, ale chłopcy nie mogą identyfikować się z żeńskimi."

Wszyscy oczywiście skupili się na pierwszej części wypowiedzi. Natomiast istotniejsze jest to co dalej. Tutaj Jen ma rację. Ktoś powie, że przecież chłopcy/mężczyźni identyfikowali się z Ripley czy Sarą O’Connor. Ale wystarczy zadać sobie pytanie, czy dlatego, że są kobiece, czy może wręcz przeciwnie?

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Dokładnie, poza tym Ripley w scenariuszu była, czy raczej był, facetem.

Cytat z robgordon data grudzień 9, 2022, 19:14

"Pamiętam, kiedy kręciłam "Igrzyska śmierci". Nikt wcześniej nie zaangażował kobiety do zagrania głównej roli w kinie akcji, ponieważ to by nie wyszło, ponieważ wmawiano nam, że chłopcy i dziewczęta mogą identyfikować się z męskimi protagonistami, ale chłopcy nie mogą identyfikować się z żeńskimi."

Wszyscy oczywiście skupili się na pierwszej części wypowiedzi. Natomiast istotniejsze jest to co dalej. Tutaj Jen ma rację. Ktoś powie, że przecież chłopcy/mężczyźni identyfikowali się z Ripley czy Sarą O’Connor. Ale wystarczy zadać sobie pytanie, czy dlatego, że są kobiece, czy może wręcz przeciwnie?

Właśnie dlatego, że były kobiece. Oprócz tego, że były twarde nie utraciły wrażliwości i matczynego instynktu. W przeciwieństwie do współczesnego Holly, które te postacie sprowadza w dużej części jak to ująłeś wręcz przeciwnie i nie zbiera to poklasku.

Cytat z Janko data grudzień 9, 2022, 19:28
Cytat z robgordon data grudzień 9, 2022, 19:14

Właśnie dlatego, że były kobiece. Oprócz tego, że były twarde nie utraciły wrażliwości i matczynego instynktu. W przeciwieństwie do współczesnego Holly, które te postacie sprowadza w dużej części jak to ująłeś wręcz przeciwnie i nie zbiera to poklasku.

(Edytowałem)
Wybacz, ale zupełnie się z tym nie zgadzam 😉 Może Ty tak uważasz i to cieszy. Ale wg mnie zdecydowana większość facetów ma to zupełnie gdzieś. Zresztą to co napisałeś, jedynie to potwierdza. Nie chodzi bowiem o to, że poza tym, że kobiety są prawdziwymi twardzielami mają też kobiece cechy i facet łaskawie to akceptuje, a nawet to docenia. Chodzi o to, żeby te cechy były w kobiecych bohaterkach najważniejsze. Żeby to one decydowały, że im kibicujemy, a nie to, że zupełnie przy okazji okazują się wrażliwe.
Dzisiejsze Hollywood stara się wzbogacić te postacie. Przykładem Katniss. Jeśli nie zbiera to poklasku, to głównie dlatego, że same produkcje okazują się kiepskie, a nie dlatego, że postacie są bardziej kobiece. Co stanowi dodatkowy argument dla krytyków, którzy próbują to połączyć, na zasadzie nowy trend = kiepskie filmy. Nie zmienia to faktu, że męscy widzowie mają ogromne trudności z zaakceptowaniem kobiecości. Od dzieciństwa (i od wieków) jesteśmy uczeni, że kobiece cechy są gorsze, mniej wartościowe. Że zawody, które wykonują są mniej ważne. Że męska siła jest ważniejsza niż kobieca czułość (Stąd ten wyświechtany frazes, że feminizm kończy się, gdy trzeba wnieść lodówkę na trzecie piętro. Każda kobieta jest w stanie podać całą masę przykładów, gdzie równie szybko kończy się męskość). Akcje typu meToo pomagają to zrozumieć, choć nie da się zmienić świata w jednej chwili.

Raczej nie. Krytyka widzów dotyczących wielu współczesnych silnych kobiecych postaci koncentruje się na tym, że nie różnią się od facetów, wszystko im wychodzi, nie potrzebują pomocy itd. Te przykłady z lat 80. czy chociażby czy niedawne jak Rita z Na skraju jutra, to nie faceci w spódnicy, ale silne i bardzo kobiece postaci.

PreviousPage 113 of 244Next