Hyde Park
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 18:36Nie wiem skąd bierzesz te informacje. Ja np. wierzę w taki przebieg sprawy:
https://przegladsportowy.onet.pl/pilka-nozna/liga-mistrzow/nie-bylo-donosu-na-szymona-marciniaka-nigdy-wiecej-wyjasnia-zamieszanie/r67jgzd?8039=
Naprawdę, nie rozdmuchujmy tej sprawy bardziej niż należy. Pojawiły się pewne wątpliwości (udział sędziego w rzeczonej imprezie), wydano stosowne oświadczenie (Marciniak dystansujący się od Mentzena). Sprawa wyjaśniona. Cała reszta to ujadanie w Internecie.
Nie wiem skąd bierzesz te informacje. Ja np. wierzę w taki przebieg sprawy:
Naprawdę, nie rozdmuchujmy tej sprawy bardziej niż należy. Pojawiły się pewne wątpliwości (udział sędziego w rzeczonej imprezie), wydano stosowne oświadczenie (Marciniak dystansujący się od Mentzena). Sprawa wyjaśniona. Cała reszta to ujadanie w Internecie.
Cytat z Janko data 2 czerwca, 2023, 18:40Oczywiście, że Nigdy Więcej nakręciła te aferę. W tym przypadku dosłownie sprawdza się powiedzenie: nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Oczywiście, że Nigdy Więcej nakręciła te aferę. W tym przypadku dosłownie sprawdza się powiedzenie: nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 18:46Cytat z Janko data czerwiec 2, 2023, 18:40Oczywiście, że Nigdy Więcej nakręciła te aferę. W tym przypadku dosłownie sprawdza się powiedzenie: nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Jedno z najgłupszych powiedzeń, jakie znam. Faszyzm to, dosłownie, najgorsza rzecz.
Cytat z Janko data czerwiec 2, 2023, 18:40Oczywiście, że Nigdy Więcej nakręciła te aferę. W tym przypadku dosłownie sprawdza się powiedzenie: nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Jedno z najgłupszych powiedzeń, jakie znam. Faszyzm to, dosłownie, najgorsza rzecz.
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 18:50Czyli UEFA śledzi polskie media i nikt jej maila nie podesłał? Pierwszy poinformował chyba Przegląd, że UEFA pochyla się nad sprawą. I od tego zaczęła się afera. Sam występ Marciniaka przeszedł raczej bez echa, już więcej było w środowisku o zwycięstwie Grosickiego na gali Canal Plus, czy humorkach Santosa, które również miały miejsce około poniedziałku.
Czyli UEFA śledzi polskie media i nikt jej maila nie podesłał? Pierwszy poinformował chyba Przegląd, że UEFA pochyla się nad sprawą. I od tego zaczęła się afera. Sam występ Marciniaka przeszedł raczej bez echa, już więcej było w środowisku o zwycięstwie Grosickiego na gali Canal Plus, czy humorkach Santosa, które również miały miejsce około poniedziałku.
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 18:59Ja naprawdę nie wiem, co śledzi, a czego nie śledzi UEFA. Zakładam, że czytanie raportów organizacji zajmującej się wyłapywaniem przejawów dyskryminujących działań, m.in. na stadionach piłkarskich, należy do rutynowych czynności jakiegoś oddziału UEFA.
Ja naprawdę nie wiem, co śledzi, a czego nie śledzi UEFA. Zakładam, że czytanie raportów organizacji zajmującej się wyłapywaniem przejawów dyskryminujących działań, m.in. na stadionach piłkarskich, należy do rutynowych czynności jakiegoś oddziału UEFA.
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 19:07Tylko, że nadal Marciniak nie powiedział nic złego, jak mniemam na samej gali nie powiedziano nic złego, a nawet jeśli, to tak jakby utożsamiać uczestników programu publicystycznego z wypowiedzią oponenta. Była kiedyś taka w zamierzeniu słynna, zagrzewająca do boju konferencja Tuska. Przed nią wypowiedział się jako support człowiek z... cholera, zaraz go znajdę bo mi myśl ucieknie 🙂 W każdym razie bardzo mocno pojechał po Kościele i hierarchach i wiele osób rzuciło się do obrony, że nie są to poglądy i słowa samego Tuska. Tutaj mamy identyczną sytuację, Marciniak nie przedstawił żadnych obraźliwych poglądów, znalazł się w złym miejscu i czasie, miejscu nad którym unosiła się obecność Mentzena, niczym Che z koszulki 🙂
A potem prosto z wystąpienia pojechał na wspomnianą Galę Ekstraklasy i nie było afery aż do czwartku.
Tylko, że nadal Marciniak nie powiedział nic złego, jak mniemam na samej gali nie powiedziano nic złego, a nawet jeśli, to tak jakby utożsamiać uczestników programu publicystycznego z wypowiedzią oponenta. Była kiedyś taka w zamierzeniu słynna, zagrzewająca do boju konferencja Tuska. Przed nią wypowiedział się jako support człowiek z... cholera, zaraz go znajdę bo mi myśl ucieknie 🙂 W każdym razie bardzo mocno pojechał po Kościele i hierarchach i wiele osób rzuciło się do obrony, że nie są to poglądy i słowa samego Tuska. Tutaj mamy identyczną sytuację, Marciniak nie przedstawił żadnych obraźliwych poglądów, znalazł się w złym miejscu i czasie, miejscu nad którym unosiła się obecność Mentzena, niczym Che z koszulki 🙂
A potem prosto z wystąpienia pojechał na wspomnianą Galę Ekstraklasy i nie było afery aż do czwartku.
Cytat z robgordon data 2 czerwca, 2023, 19:18Na marginesie chciałbym wspomnieć (a właściwie przypomnieć) o czymś, o czym bardzo często się zapomina w kontekście dyskusji na temat poglądów politycznych i o tym na ile ich odmienność należy traktować jako coś naturalnego i akceptowalnego. Zwłaszcza w tej konkretnej sprawie wydawałoby się że powinno być to dla wszystkich jasne i oczywiste, ale jak widać chociażby z dyskusji tutaj, nie zawsze jest.
Jest pewna granica między tym czym jest pogląd polityczny, a co nim nie jest. A przynajmniej nie jest w formie akceptowalnej przez z założenia demokratyczne społeczeństwa. Chęć odebrania praw człowiekowi o innej płci, orientacji seksualnej, pochodzeniu, czy kolorze skóry nie jest poglądem politycznym, a przejawem nienawiści do kogoś innego niż Ty sam. Innymi słowy, poglądem politycznym nie jest rasizm, homofobia czy szowinizm. Niestety bardzo często są one usprawiedliwiane prawem do posiadania własnych "poglądów politycznych", a każda walka z nimi jest traktowana jako atak na wolność jednostki, która te "poglądy" podziela (Oczywiście nie oznacza to, że można przeginać w drugą stronę. Co w ostatnich latach zdarzyło się wielokrotnie i być może miało też miejsce tym razem).
Na marginesie chciałbym wspomnieć (a właściwie przypomnieć) o czymś, o czym bardzo często się zapomina w kontekście dyskusji na temat poglądów politycznych i o tym na ile ich odmienność należy traktować jako coś naturalnego i akceptowalnego. Zwłaszcza w tej konkretnej sprawie wydawałoby się że powinno być to dla wszystkich jasne i oczywiste, ale jak widać chociażby z dyskusji tutaj, nie zawsze jest.
Jest pewna granica między tym czym jest pogląd polityczny, a co nim nie jest. A przynajmniej nie jest w formie akceptowalnej przez z założenia demokratyczne społeczeństwa. Chęć odebrania praw człowiekowi o innej płci, orientacji seksualnej, pochodzeniu, czy kolorze skóry nie jest poglądem politycznym, a przejawem nienawiści do kogoś innego niż Ty sam. Innymi słowy, poglądem politycznym nie jest rasizm, homofobia czy szowinizm. Niestety bardzo często są one usprawiedliwiane prawem do posiadania własnych "poglądów politycznych", a każda walka z nimi jest traktowana jako atak na wolność jednostki, która te "poglądy" podziela (Oczywiście nie oznacza to, że można przeginać w drugą stronę. Co w ostatnich latach zdarzyło się wielokrotnie i być może miało też miejsce tym razem).
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 19:21Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
PS To odpowiedź na post Szamana.
Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Cytat z robgordon data 2 czerwca, 2023, 19:21Cytat z Ernest Kubica data czerwiec 2, 2023, 18:05Czy to by oznaczało, że jeśli Konfederacja wygrałaby wybory to polskie kluby zostaną wykluczone z rozgrywek UEFA, gdyby polski związek przyjął od takiego rządu jakiekolwiek dofinansowanie?
A dlaczego nie?
Cytat z Ernest Kubica data czerwiec 2, 2023, 18:05Czy to by oznaczało, że jeśli Konfederacja wygrałaby wybory to polskie kluby zostaną wykluczone z rozgrywek UEFA, gdyby polski związek przyjął od takiego rządu jakiekolwiek dofinansowanie?
A dlaczego nie?
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 19:25No z tym sztywnym ministrantem w garniturku, tak, masz rację. Tylko jest tutaj pytanie czy Marciniak zrobił coś złego. Jestem też zwolennikiem teorii w której nie należy tworzyć zbyt daleko idących narzędzi które kiedyś mogą obrócić się przeciwko twórcy i jakoś to się to tutaj wpisuje. Dzisiaj Ty cancelujesz, jutro mogą scancelować Ciebie.
No z tym sztywnym ministrantem w garniturku, tak, masz rację. Tylko jest tutaj pytanie czy Marciniak zrobił coś złego. Jestem też zwolennikiem teorii w której nie należy tworzyć zbyt daleko idących narzędzi które kiedyś mogą obrócić się przeciwko twórcy i jakoś to się to tutaj wpisuje. Dzisiaj Ty cancelujesz, jutro mogą scancelować Ciebie.
Cytat z robgordon data 2 czerwca, 2023, 19:25Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Zgadzam się. To na UEFA spoczywa obowiązek podjęcia sprawiedliwej i przemyślanej decyzji. "Nigdy więcej" widząc możliwość naruszenia standardów tej organizacji powinna zrobić to, co zrobiła. Nie widzę w tym nic wykraczającego poza przyjęte normy zachowania w takich sytuacjach.
Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Zgadzam się. To na UEFA spoczywa obowiązek podjęcia sprawiedliwej i przemyślanej decyzji. "Nigdy więcej" widząc możliwość naruszenia standardów tej organizacji powinna zrobić to, co zrobiła. Nie widzę w tym nic wykraczającego poza przyjęte normy zachowania w takich sytuacjach.
Cytat z Mierzwiak data 2 czerwca, 2023, 19:27Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Oj, żeby się nie spocili pisząc tweety 🙂
Tzw. aktywizm w takiej formie jaką zaprezentowali to rak i nie jest absolutnie niczyją pracą (lol) wzywanie kogoś do "zdystansowania się od poglądów X czy Y".
Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Tzw. aktywizm w takiej formie jaką zaprezentowali to rak i nie jest absolutnie niczyją pracą (lol) wzywanie kogoś do "zdystansowania się od poglądów X czy Y".
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 19:30Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Sądzę, że jesteśmy w miarę blisko porozumienia 🙂 Sądzę, że jednak groziło. Rano Smokowski podał, że według jego źródeł w nocy zwolniono Marciniaka i Boniek zamierza podjąć interwencję. Smok raczej z gęby cholewy nie robi. Finał Ligi Mistrzów to chyba "zaledwie" 50 tys zł, pewnie grosze dla Marciniaka, ale kariera zniszczona, albo nadszarpnięta. W nagłówkach światowych był tym sędzią od "far right". Najbardziej widzę nie zgadzamy się z tym kto to wszystko zaczął i kogo winić 🙂
Cytat z Fandorin data czerwiec 2, 2023, 19:21Ale przecież o to mi chodzi! Marciniak, jako osoba publiczna, powinien staranniej dobierać z kim się spotyka. Ale nie zrobił i nie powiedział nic złego. Nie popełnił przestępstwa, więc nic mu nie groziło. UEFA być może zareagowała zbyt nerwowo (nie wiem, nie spotkałem się z żadną oficjalną decyzją), ale jako organizacja dość kontrowersyjna używa tematów "równościowych" dość wybiórczo i zdecydowanie pretekstowo (coś jak greenwashing dużych korporacji). Dlatego cała ta afera jest mocno wydumana; uważam, że została nadmiernie rozdmuchana w Internecie. Nie bardzo rozumiem czemu cała odpowiedzialność jest zrzucana na organizację wykonującą swoją pracę.
Sądzę, że jesteśmy w miarę blisko porozumienia 🙂 Sądzę, że jednak groziło. Rano Smokowski podał, że według jego źródeł w nocy zwolniono Marciniaka i Boniek zamierza podjąć interwencję. Smok raczej z gęby cholewy nie robi. Finał Ligi Mistrzów to chyba "zaledwie" 50 tys zł, pewnie grosze dla Marciniaka, ale kariera zniszczona, albo nadszarpnięta. W nagłówkach światowych był tym sędzią od "far right". Najbardziej widzę nie zgadzamy się z tym kto to wszystko zaczął i kogo winić 🙂
Cytat z Janko data 2 czerwca, 2023, 19:34Właśnie złe, nadgorliwe, wykonanie pracy przynosi więcej szkody niż pożytku. Niesłuszne przyklejanie do kogoś etykiety rasisty/faszysty to rak współczesnych czasów. Nigdy więcej ma słuszne poglądy na sztandarach, ale już wcześniej miała tego typu odpały związane z flagami na stadionach.
Właśnie złe, nadgorliwe, wykonanie pracy przynosi więcej szkody niż pożytku. Niesłuszne przyklejanie do kogoś etykiety rasisty/faszysty to rak współczesnych czasów. Nigdy więcej ma słuszne poglądy na sztandarach, ale już wcześniej miała tego typu odpały związane z flagami na stadionach.
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 19:42Najlepszy był kiedyś i tak działacz Szumlewicz który złożył na Laskowskiego skargę do Krajowej Rady, bo ten nazwał drużynę Algierii "lisami pustyni". Oczywiście nie chciało mu się zgoglować, że to nie rasizm, tylko w Afryce wiele zespołów ma pseudonimy pochodzące od zwierząt.
Najlepszy był kiedyś i tak działacz Szumlewicz który złożył na Laskowskiego skargę do Krajowej Rady, bo ten nazwał drużynę Algierii "lisami pustyni". Oczywiście nie chciało mu się zgoglować, że to nie rasizm, tylko w Afryce wiele zespołów ma pseudonimy pochodzące od zwierząt.
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 19:52Cytat z Janko data czerwiec 2, 2023, 19:34Właśnie złe, nadgorliwe, wykonanie pracy przynosi więcej szkody niż pożytku. Niesłuszne przyklejanie do kogoś etykiety rasisty/faszysty to rak współczesnych czasów. Nigdy więcej ma słuszne poglądy na sztandarach, ale już wcześniej miała tego typu odpały związane z flagami na stadionach.
Czyżby biednemu Sławomirowi ktoś bezpodstawnie przykleił łatkę rasisty/faszysty? A to biedaczek! Chyba, że masz na myśli Marciniaka, ale jemu taką łatkę przykleili tylko w swoich głowach oburzeni internauci.
Cytat z Szaman data czerwiec 2, 2023, 19:21
Najbardziej widzę nie zgadzamy się z tym kto to wszystko zaczął i kogo winić 🙂
Właśnie. Ja mam swojego faworyta i cały czas o tym piszę.
Cytat z Mierzwiak data czerwiec 2, 2023, 19:27
Uważam, że takie wpisy umniejszają działalności wielu wartościowych osób, dostrzegających rzeczywiste, a nie wyimaginowane, zagrożenia*.
*lewicowy radykalizm, owszem, istnieje, ale stanowi mały procent radykalizmu prawicowego obecnego w dyskursie publicznym w Polsce.
Cytat z Janko data czerwiec 2, 2023, 19:34Właśnie złe, nadgorliwe, wykonanie pracy przynosi więcej szkody niż pożytku. Niesłuszne przyklejanie do kogoś etykiety rasisty/faszysty to rak współczesnych czasów. Nigdy więcej ma słuszne poglądy na sztandarach, ale już wcześniej miała tego typu odpały związane z flagami na stadionach.
Czyżby biednemu Sławomirowi ktoś bezpodstawnie przykleił łatkę rasisty/faszysty? A to biedaczek! Chyba, że masz na myśli Marciniaka, ale jemu taką łatkę przykleili tylko w swoich głowach oburzeni internauci.
Cytat z Szaman data czerwiec 2, 2023, 19:21
Najbardziej widzę nie zgadzamy się z tym kto to wszystko zaczął i kogo winić 🙂
Właśnie. Ja mam swojego faworyta i cały czas o tym piszę.
Cytat z Mierzwiak data czerwiec 2, 2023, 19:27
Uważam, że takie wpisy umniejszają działalności wielu wartościowych osób, dostrzegających rzeczywiste, a nie wyimaginowane, zagrożenia*.
*lewicowy radykalizm, owszem, istnieje, ale stanowi mały procent radykalizmu prawicowego obecnego w dyskursie publicznym w Polsce.
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 19:59Oj znalazłoby się przez lata w Wyborczej i zaprzyjaźnionej z nią Krytyce Politycznej sporo lewicowych radykałów. Tylko, że nie nie ma już ani przyjaźni, ani takiego wpływu na rzeczywistość.
Oj znalazłoby się przez lata w Wyborczej i zaprzyjaźnionej z nią Krytyce Politycznej sporo lewicowych radykałów. Tylko, że nie nie ma już ani przyjaźni, ani takiego wpływu na rzeczywistość.
Cytat z Fandorin data 2 czerwca, 2023, 20:13Cytat z Szaman data czerwiec 2, 2023, 19:59Oj znalazłoby się przez lata w Wyborczej i zaprzyjaźnionej z nią Krytyce Politycznej sporo lewicowych radykałów. Tylko, że nie nie ma już ani przyjaźni, ani takiego wpływu na rzeczywistość.
Ot, i sprawa wyjaśniona. Kwestia definicji. Posługujemy się zupełnie odmiennymi systemami walutowymi. KP raczej słabo kojarzę, ale jeśli w GW widziałeś "lewicowych radykałów" to jesteśmy skazani na takie nieporozumienia 😉
Cytat z Szaman data czerwiec 2, 2023, 19:59Oj znalazłoby się przez lata w Wyborczej i zaprzyjaźnionej z nią Krytyce Politycznej sporo lewicowych radykałów. Tylko, że nie nie ma już ani przyjaźni, ani takiego wpływu na rzeczywistość.
Ot, i sprawa wyjaśniona. Kwestia definicji. Posługujemy się zupełnie odmiennymi systemami walutowymi. KP raczej słabo kojarzę, ale jeśli w GW widziałeś "lewicowych radykałów" to jesteśmy skazani na takie nieporozumienia 😉
Cytat z Szaman data 2 czerwca, 2023, 20:15A pani prof. Środa? 🙂 Na przykład twierdzi, że świat rządzony przez kobiety byłby światem bez wojen, bo kobiety są niezdolne do wojny. Czy to nie jest radykalizm lewicowy?
To takie świeże co od niej słyszałem, ale przecież z ostatnich 20 lat można książkę napisać 🙂 Problem, że mi to jednym uchem wpada, a drugim wypada i lepiej zapamiętuje sprawy wokół kina 🙂
A z tym końcem przyjaźni właśnie chodziło mi o to, że GW raczej już chce być postrzegana jako liberalna. Może nie aż tak żeby jak Lis mieć wojenkę z partią Razem, ale tak, postrzeganie całej GW jako lewicowej jest błędem i z tym się zgadzam.
A pani prof. Środa? 🙂 Na przykład twierdzi, że świat rządzony przez kobiety byłby światem bez wojen, bo kobiety są niezdolne do wojny. Czy to nie jest radykalizm lewicowy?
To takie świeże co od niej słyszałem, ale przecież z ostatnich 20 lat można książkę napisać 🙂 Problem, że mi to jednym uchem wpada, a drugim wypada i lepiej zapamiętuje sprawy wokół kina 🙂
A z tym końcem przyjaźni właśnie chodziło mi o to, że GW raczej już chce być postrzegana jako liberalna. Może nie aż tak żeby jak Lis mieć wojenkę z partią Razem, ale tak, postrzeganie całej GW jako lewicowej jest błędem i z tym się zgadzam.