aby założyć posty i tematy.

Hyde Park

PreviousPage 161 of 244Next
Cytat z robgordon data luty 7, 2024, 08:46
Cytat z Szaman data luty 6, 2024, 22:41

W ogóle ostatnio znowu mam kryzys, bo próbuję uciec przed clickbaitami, Taylor Swift i wczorajszymi newsami. I znowu nie wiem gdzie 🙂

Jedyne miejsce w którym trafiam na te newsy jest tutejszy Hyde Park. I to Wy je tu sprzedajecie. Więc nie wiem o co Ci chodzi 😉

Bo jeśli się nie mylę, czytasz tylko Filmożerców i Na Ekranie. Mam rację? W każdym razie chyba same polskie i to może być rozwiązanie którego szukam 🙂

Już w sumie wolę artykuły o tym jak AI wygenerowała Andrzeja Dudę w stroju kowboja, niż teksty o porannej kupie psa państwa Krasinskich.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

W ogóle ostatnio znowu mam kryzys, bo próbuję uciec przed clickbaitami, Taylor Swift i wczorajszymi newsami. I znowu nie wiem gdzie 🙂

Jedyne miejsce w którym trafiam na te newsy jest tutejszy Hyde Park. I to Wy je tu sprzedajecie. Więc nie wiem o co Ci chodzi 😉

Właśnie miałem to samo pisać. Gdybym tu nie wchodził to bym zupełnie nie wiedział co tam nowego u Taylor Swift. Poza tym forum to natknąłem się tylko na zdjęcie z flagą Trumpa.

Cytat z Szaman data luty 7, 2024, 11:40

Bo jeśli się nie mylę, czytasz tylko Filmożerców i Na Ekranie. Mam rację? W każdym razie chyba same polskie i to może być rozwiązanie którego szukam 🙂

Już w sumie wolę artykuły o tym jak AI wygenerowała Andrzeja Dudę w stroju kowboja, niż teksty o porannej kupie psa państwa Krasinskich.

Tak, zaglądam na Na Ekranie (jak dla mnie jest czytelniejszy i sensowniejszy jeśli chodzi o wiadomości niż Filmweb). I lubię ich jakoś, widać tam zaangażowanie (autorzy artykułów bardzo często wchodzą w interakcję z komentującymi), a nie hejt w komentarzach i patrzenie na klienta z góry, jak u konkurencji. Nawet jeśli nie zawsze dostrajają poziomem.  Z kolei na FB mam polubionych Filmożerców, film.org, Serialową i Immersję (ale też Filmweb). Wydaje mi się, że te strony zapewniają mi wystarczającą dawkę wiadomości ze świata filmu i seriali. Ale nie potrafię powiedzieć ile bym stracił, gdybyście przestali wrzucać wieści w Newsach 😉

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Czy tylko mnie bardzo rozczarowała dzisiejsza postawa Marszałka Sejmu? Osobiście wpuściłbym wiadomych osobników do Sejmu pod jednym, drobnym warunkiem: musieliby się przebrać tak:

🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Robi wrażenie. Ale nasuwają mi się takie pytania do tych którzy bardziej orientują się w temacie:

• czy właśnie śmierć zagląda w oczy rynkowi telewizorów i projektorów? Czy staną się gramofonem lat 20-tych XXI wieku?
  • w trybie starej, zrzędliwej ciotki: jaki to będzie miało długofalowy wpływ na oczy użytkownika?
  • czy te gogle są w ogóle wygodne? Bo wyglądają jak coś przerażająco niewygodnego, a ludzie bardzo mocno narzekali już na zwykłe okulary 3D, czy to  w kinie, czy w domu
Cytat z Szaman data luty 9, 2024, 19:21
  • czy właśnie śmierć zagląda w oczy rynkowi telewizorów i projektorów? Czy staną się gramofonem lat 20-tych XXI wieku?

Absolutnie nie.

Wyczesany, 83-calowy OLED od LG to w tym momencie na amerykańskim amazonie wydatek $3796, podczas gdy Apple Vision Pro kosztuje $3500. Tylko że z telewizora skorzysta tyle osób, ile zmieści się w pokoju, z gogli Apple - tylko jedna.

• w trybie starej, zrzędliwej ciotki: jaki to będzie miało długofalowy wpływ na oczy użytkownika?

Jakiś na pewno, zresztą ktoś już gdzieś na YT widziałem jak narzekał, że po jakimś czasie to się staje zwyczajnie męczące dla wzroku, tym bardziej, że nawet otaczająca nas rzeczywistość jest widziana na ekranach w środku gogli, a nie przez szkło niczym w zwykłych okularach.

Przy okazji absolutnie kretyńskie zdanie z recenzji od Variety:

"When I take it off, every other device feels flat and boring: My 75-inch OLED TV feels like a CRT from the ’90s; my iPhone feels like a flip phone from yesteryear, and even the real world around me feels surprisingly flat."

Przepraszam bardzo, ale póki co żaden wyświetlacz czy gogle nie są, i nie będą, w stanie oddać realnego trójwymiaru jaki widzą nasze oczy na codzień, tak samo jak kontrastu i rozpiętości tonalnej otaczającego nas świata. Maksymalna wartość jasności w trybie HDR to 10000 nitów (póki co osiągana przez prototypowe telewizory pokazywane na targach elektroniki) podczas gdy słońce na niebie ma 1,6 miliarda nitów. Z czym do ludzi?

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Dzięki Mierzwiak 🙂

Cytat z Mierzwiak data luty 9, 2024, 19:58

Przy okazji absolutnie kretyńskie zdanie z recenzji od Variety:

"When I take it off, every other device feels flat and boring: My 75-inch OLED TV feels like a CRT from the ’90s; my iPhone feels like a flip phone from yesteryear, and even the real world around me feels surprisingly flat."

Przepraszam bardzo, ale póki co żaden wyświetlacz czy gogle nie są, i nie będą, w stanie oddać realnego trójwymiaru jaki widzą nasze oczy na codzień, tak samo jak kontrastu i rozpiętości tonalnej otaczającego nas świata. Maksymalna wartość jasności w trybie HDR to 10000 nitów (póki co osiągana przez prototypowe telewizory pokazywane na targach elektroniki) podczas gdy słońce na niebie ma 1,6 miliarda nitów. Z czym do ludzi?

Ten recenzent z Variety pewnie dorabia sobie na stanowisku skaczączej małpy w Apple Storze. 😛

Mierzwiak
Cytat z Szaman data luty 9, 2024, 19:21

Robi wrażenie. Ale nasuwają mi się takie pytania do tych którzy bardziej orientują się w temacie:

Obejrzyj coś na komórce z odległości 5 cm przez godzinę.

To nie jest to samo 🙂

Nadrabiałem ostatnio dyskografię Tove Lo i z przyjemnością odkryłem przy okazji kilka świetnych teledysków, które dość mocno wyróżniają się na tle bylejakości klipów współczesnego popu: (akurat pierwszy już znałem, ale wklejam bo go uwielbiam)

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Tove lubię. Mieści się w spektrum moich zainteresowań muzycznych 😉

Mierzwiak

Kontynuując tutaj temat muzyczny i eurowizyjny zapoczątkowany w innym temacie, kilka bardziej wyróżniających się propozycji z innych krajów:

Norwegia wraca do języka ojczystego, hard-rocka (?) i mistycyzmu (?)

Finlandia znów z jajcarską propozycją

Czechy trochę grunge'owo

Irlandia po serii porażek wraca z wiedźmą i czarami

Czechy takie w klimacie Garbage. Czyli najtis-vibe.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Finlandia tej najtis-wajb. Chyba już na dobre weszliśmy w okres nostalgii za latami 90.

Ciekawe czy wejdziemy kiedyś w okres nostalgii za latami 00. Wtedy będę mógł z pełną świadomością, przekonaniem i pamięcią napisać, że nie pamiętam bardziej nijakiej i plastikowej epoki 🙂

Cytat z Szaman data luty 11, 2024, 13:34

Ciekawe czy wejdziemy kiedyś w okres nostalgii za latami 00. Wtedy będę mógł z pełną świadomością, przekonaniem i pamięcią napisać, że nie pamiętam bardziej nijakiej i plastikowej epoki 🙂

Ja okres 00's pamiętam jako ostatni, który był "jakiś", więc zgodzić się do końca nie mogę. To na początku wieku rock jeszcze próbował coś znaczyć. Nu metal interesował mnie mniej (choć "Toxicity" SOAD to do dziś wg mnie jedna z najlepszych płyt rocka tego wieku), ale tzw. Nowa Rockowa Rewolucja odpowiada za całą masę niezłych zespołów. Których 2 dekady temu słuchałem namiętnie. Większość z nich szybko przepadła, ale zostawiła po sobie sporo znakomitych piosenek.

Mogę negocjować, że po 2005 już wszystko się posypało 🙂

Cytat z Szaman data luty 11, 2024, 14:14

Mogę negocjować, że po 2005 już wszystko się posypało 🙂

Tak, najlepsze rzeczy powstały w ciągu pierwszych kilku lat.

PreviousPage 161 of 244Next