Hyde Park
Cytat z Marek Pilarski data 1 sierpnia, 2021, 08:58Cytat z Mierzwiak data Sierpień 1, 2021, 00:16100 najlepszych teledysków według Rolling Stone:
https://www.rollingstone.com/music/music-lists/best-music-videos-1194411/the-buggles-video-killed-the-radio-star-1196233
Bez sprawdzania dałbym "Vogue" na pierwszym miejscu i "Freedom!" George'a Michaela gdzieś wysoko. Ten pierwszy jest trzeci, ten drugi jedenasty. Zapomniałem o "Thrillerze", ale widzę, że w ogóle go nie ma na liście. A z nowszych teledysków to są dziwne wybory.
Cytat z Mierzwiak data Sierpień 1, 2021, 00:16100 najlepszych teledysków według Rolling Stone:
Bez sprawdzania dałbym "Vogue" na pierwszym miejscu i "Freedom!" George'a Michaela gdzieś wysoko. Ten pierwszy jest trzeci, ten drugi jedenasty. Zapomniałem o "Thrillerze", ale widzę, że w ogóle go nie ma na liście. A z nowszych teledysków to są dziwne wybory.
Cytat z Szaman data 1 sierpnia, 2021, 09:21Dziwna lista, ale ja to nie siedzę w teledyskach. Teledyski naprawdę ikoniczne (np. Take on Me A-ha, Fatboy Slim z Walkenem, Sledgehammer Gabriela, Nirvana) mieszają się ze zwykłymi koncertówkami i z artystami których koniecznie chciano tutaj umieścić z racji sympatii autorów.
Dziwna lista, ale ja to nie siedzę w teledyskach. Teledyski naprawdę ikoniczne (np. Take on Me A-ha, Fatboy Slim z Walkenem, Sledgehammer Gabriela, Nirvana) mieszają się ze zwykłymi koncertówkami i z artystami których koniecznie chciano tutaj umieścić z racji sympatii autorów.
Cytat z Mierzwiak data 1 sierpnia, 2021, 10:09Pierwsze miejsce jest absurdalne, ogólnie listy pt. "The Best ___ of All Time" gdzie na pierwszym miejscu jest coś współczesnego nie są zbyt wiele warte. A może by tak dać temu klipowi Beyonce czas na dojrzenie? Na umiejscowienie się w popkulturze? Na sprawdzenie czy za 10 lat ktoś będzie o nim pamiętać? Ja na pewno nie, bo już teraz o jego istnieniu musiała przypomnieć mi ta lista.
To że na tego typu liście brakuje np. Frozen Madonny czy Black Or White Jacksona a znalazło się miejsce dla pozycji 93, 82, 71, 67, 45, 34 czy 32 jest raczej smutne.
Pierwsze miejsce jest absurdalne, ogólnie listy pt. "The Best ___ of All Time" gdzie na pierwszym miejscu jest coś współczesnego nie są zbyt wiele warte. A może by tak dać temu klipowi Beyonce czas na dojrzenie? Na umiejscowienie się w popkulturze? Na sprawdzenie czy za 10 lat ktoś będzie o nim pamiętać? Ja na pewno nie, bo już teraz o jego istnieniu musiała przypomnieć mi ta lista.
To że na tego typu liście brakuje np. Frozen Madonny czy Black Or White Jacksona a znalazło się miejsce dla pozycji 93, 82, 71, 67, 45, 34 czy 32 jest raczej smutne.
Cytat z robgordon data 1 sierpnia, 2021, 10:16Tego rodzaju zestawienia zawsze są tworzone wg dziwnych zasad. I tak naprawdę są mało wartościowe, bo wynikają z gustu kilku osób, które tak jak wskazał Szaman, kierują są niekoniecznie jakością klipów, lecz często także (przede wszystkim?) sympatią do artystów. Nie sądzę też, by osoby te znały wszystkie warte zobaczenia teledyski. Podam prosty przykład. Nie wiem czy kojarzycie zespół OK Go. To kapela indie, która znana jest z bardzo kreatywnych filmów do swoich piosenek (i stworzyła ich naprawdę sporo, poniżej link do jednego z nich). Obejrzałem tylko pierwszą dwudziestkę zestawienia, ale obstawiam, że żaden klip OK Go się na nim nie znalazł. A powinno, co najmniej kilka.
https://www.youtube.com/watch?v=m86ae_e_ptU
Tego rodzaju zestawienia zawsze są tworzone wg dziwnych zasad. I tak naprawdę są mało wartościowe, bo wynikają z gustu kilku osób, które tak jak wskazał Szaman, kierują są niekoniecznie jakością klipów, lecz często także (przede wszystkim?) sympatią do artystów. Nie sądzę też, by osoby te znały wszystkie warte zobaczenia teledyski. Podam prosty przykład. Nie wiem czy kojarzycie zespół OK Go. To kapela indie, która znana jest z bardzo kreatywnych filmów do swoich piosenek (i stworzyła ich naprawdę sporo, poniżej link do jednego z nich). Obejrzałem tylko pierwszą dwudziestkę zestawienia, ale obstawiam, że żaden klip OK Go się na nim nie znalazł. A powinno, co najmniej kilka.
Cytat z Marek Pilarski data 1 sierpnia, 2021, 11:27W TOP100 był jeden, ten ich najbardziej popularny.
W TOP100 był jeden, ten ich najbardziej popularny.
Cytat z Ernest Kubica data 1 sierpnia, 2021, 17:32Chciałem się pośmiać, że powinien być Rick Astley, a tu jest. Nie ma mojego top teledysku Tool - Stinkfist, a jak byłem dzieciakiem to największe wrażenie robił na mnie Radio Gaga. Zgodzę się, że nr 1 to jakiś żart.
Chciałem się pośmiać, że powinien być Rick Astley, a tu jest. Nie ma mojego top teledysku Tool - Stinkfist, a jak byłem dzieciakiem to największe wrażenie robił na mnie Radio Gaga. Zgodzę się, że nr 1 to jakiś żart.
Cytat z robgordon data 1 sierpnia, 2021, 17:34Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 1, 2021, 11:27W TOP100 był jeden, ten ich najbardziej popularny.
No to (trochę) zwracam im honor 😉
Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 1, 2021, 11:27W TOP100 był jeden, ten ich najbardziej popularny.
No to (trochę) zwracam im honor 😉
Cytat z Ernest Kubica data 2 sierpnia, 2021, 23:02Okazuje się, że z kina można coś wynieść 🙂 Byłem dzisiaj na "Na rauszu" w Kinie Konesera i byłą promocja piwa Jan Olbracht (dawali trochę piwa w plastikowym kubeczku). Były też pytania i do wygrania zestawy piw, no i wypadło na miejsce mojej żony i wyszliśmy mniej więcej z takim zestawem. Ludzi na sali dużo jak na Tomaszów ok.70-80 osób.
Okazuje się, że z kina można coś wynieść 🙂 Byłem dzisiaj na "Na rauszu" w Kinie Konesera i byłą promocja piwa Jan Olbracht (dawali trochę piwa w plastikowym kubeczku). Były też pytania i do wygrania zestawy piw, no i wypadło na miejsce mojej żony i wyszliśmy mniej więcej z takim zestawem. Ludzi na sali dużo jak na Tomaszów ok.70-80 osób.
Cytat z Mierzwiak data 4 sierpnia, 2021, 12:43Cytat z Kuba data Sierpień 3, 2021, 09:41Liam Neeson ciągle nie pobity.
Myślę że Gubernator Nowego Jorku i jego linia obrony przeciwko zarzutom o molestowanie pt. "Ale ja wszystkich dotykam" ustanowiła nowy poziom żenady 🙂
https://twitter.com/hjessy_/status/1422606964689887237?s=20
Cytat z Kuba data Sierpień 3, 2021, 09:41Liam Neeson ciągle nie pobity.
Myślę że Gubernator Nowego Jorku i jego linia obrony przeciwko zarzutom o molestowanie pt. "Ale ja wszystkich dotykam" ustanowiła nowy poziom żenady 🙂
Incredible moment as Cuomo displays face-touching slideshow: “I do it with everyone. Black and white, young and old, straight and LGBTQ, powerful people, friends, strangers, people who I meet on the street.” pic.twitter.com/CIwbAJj9R3
— Jessy Han (@hjessy_) August 3, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 4 sierpnia, 2021, 16:11Skoro mowa o ciągnięciu, przypomniał mi się inny klasyk 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=yrWyPnl6oHk
Skoro mowa o ciągnięciu, przypomniał mi się inny klasyk 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 4 sierpnia, 2021, 16:25Cytat z Mierzwiak data Sierpień 4, 2021, 12:43Cytat z Kuba data Sierpień 3, 2021, 09:41Liam Neeson ciągle nie pobity.
Myślę że Gubernator Nowego Jorku i jego linia obrony przeciwko zarzutom o molestowanie pt. "Ale ja wszystkich dotykam" ustanowiła nowy poziom żenady
https://twitter.com/hjessy_/status/1422606964689887237?s=20
John Lasseter 2.0
Cytat z Mierzwiak data Sierpień 4, 2021, 12:43Cytat z Kuba data Sierpień 3, 2021, 09:41Liam Neeson ciągle nie pobity.
Myślę że Gubernator Nowego Jorku i jego linia obrony przeciwko zarzutom o molestowanie pt. "Ale ja wszystkich dotykam" ustanowiła nowy poziom żenady
John Lasseter 2.0
Cytat z Mierzwiak data 5 sierpnia, 2021, 10:42Dobra wiadomość - nadchodzi tańsza opcja YouTube Premium usuwająca wyłącznie reklamy, bez dodatkowych profitów:
https://www.purepc.pl/youtube-premium-lite-tanszy-abonament-wylacznie-usuwajacy-reklamy-ruszyly-pierwsze-testy-w-europie
I tak już za to płacę, ale jeśli będzie taniej to tylko lepiej 🙂
Dobra wiadomość - nadchodzi tańsza opcja YouTube Premium usuwająca wyłącznie reklamy, bez dodatkowych profitów:
I tak już za to płacę, ale jeśli będzie taniej to tylko lepiej 🙂
Cytat z Szaman data 5 sierpnia, 2021, 11:19Netflix podnosi u nas ceny
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/netflix-ile-kosztuje-pakiet-nowe-ceny-w-polsce
Netflix podnosi u nas ceny
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/netflix-ile-kosztuje-pakiet-nowe-ceny-w-polsce
Cytat z Szaman data 5 sierpnia, 2021, 11:31Zastanawiam się na co komu Netflix w 480p? Na podróż pociągiem? Ale ci przynajmniej oferują normalne alternatywy, nie jak ten Viaplay na którego spadła słuszna krytyka wobec transmisji meczów w 720p. Co ciekawe taką samą ofertę sprzedają w Skandynawii i tam nikomu nie przeszkadza. Z czego to wynika? Tam mają gdzieś jakość? Nikt nie zna innego życia? 🙂 Może to Polacy, zawsze ochoczo reagujący na nowinki techniczne po prostu wymusili sobie rewolucję która nie obchodzi Szwedów i ich sąsiadów.
Zastanawiam się na co komu Netflix w 480p? Na podróż pociągiem? Ale ci przynajmniej oferują normalne alternatywy, nie jak ten Viaplay na którego spadła słuszna krytyka wobec transmisji meczów w 720p. Co ciekawe taką samą ofertę sprzedają w Skandynawii i tam nikomu nie przeszkadza. Z czego to wynika? Tam mają gdzieś jakość? Nikt nie zna innego życia? 🙂 Może to Polacy, zawsze ochoczo reagujący na nowinki techniczne po prostu wymusili sobie rewolucję która nie obchodzi Szwedów i ich sąsiadów.
Cytat z Mierzwiak data 5 sierpnia, 2021, 11:46Dla ludzi oglądających na telefonach, tabletach i laptopach? Te ostatnie oferują co prawda większe ekrany, ale jednak przeciętny człowiek w nosie ma jakość, a w przypadku nośników fizycznych (których sprzedaż i tak dramatycznie spadła w ostatnich latach) niezmiennie króluje DVD 🙂 (co prawda jeśli spojrzeć na sprzedaż pojedynczych tytułów to Blu-ray potrafi mieć ogromną przewagę więc jakaś tam świadomość wśród konsumentów jest, no ale tutaj dochodzi posiadanie odtwarzacza / konsoli więc to co innego niż streaming)
Wystarczy zresztą spojrzeć na te wszystkie jutubowe kanały z ich reaction videos i sposób w jaki ludzie oglądają filmy. Nie dość że w dzień / gdy włączone są wszystkie możliwe światła, to zazwyczaj patrzą się gdzieś w dół, na zapewne laptopa / tablet. Dla mnie to patologia 😛
Dla ludzi oglądających na telefonach, tabletach i laptopach? Te ostatnie oferują co prawda większe ekrany, ale jednak przeciętny człowiek w nosie ma jakość, a w przypadku nośników fizycznych (których sprzedaż i tak dramatycznie spadła w ostatnich latach) niezmiennie króluje DVD 🙂 (co prawda jeśli spojrzeć na sprzedaż pojedynczych tytułów to Blu-ray potrafi mieć ogromną przewagę więc jakaś tam świadomość wśród konsumentów jest, no ale tutaj dochodzi posiadanie odtwarzacza / konsoli więc to co innego niż streaming)
Wystarczy zresztą spojrzeć na te wszystkie jutubowe kanały z ich reaction videos i sposób w jaki ludzie oglądają filmy. Nie dość że w dzień / gdy włączone są wszystkie możliwe światła, to zazwyczaj patrzą się gdzieś w dół, na zapewne laptopa / tablet. Dla mnie to patologia 😛
Cytat z Marek Pilarski data 5 sierpnia, 2021, 11:48Cytat z Szaman data Sierpień 5, 2021, 11:19Netflix podnosi u nas ceny
Zacznę kupować o jednego banana mniej na tydzień i będzie z mnie nadal stać. 😛
Cytat z Szaman data Sierpień 5, 2021, 11:19Netflix podnosi u nas ceny
Zacznę kupować o jednego banana mniej na tydzień i będzie z mnie nadal stać. 😛
Cytat z Szaman data 5 sierpnia, 2021, 11:48480p wygląda słabo nawet na 24-calowym monitorze, więc pewnie tak, 16 calowe laptopy królują przy tym pakiecie.
480p wygląda słabo nawet na 24-calowym monitorze, więc pewnie tak, 16 calowe laptopy królują przy tym pakiecie.