aby założyć posty i tematy.

Hyde Park

PreviousPage 67 of 244Next

Daj znać jak już będziesz mieć 100% pewności ile cali to wtedy pomyślę nad konkretnym modelem 🙂 Ogólnie jeśli nie zamierzasz się bawić w najwyższą jakość czyli filmy z płyt UHD Blu-ray to niekoniecznie musi być OLED, jednak jeśli chcesz HDR z Netfliksa to byłoby dobrze żeby nie był to TV z podświetleniem krawędziowym (diody LED na górze i/lub dole matrycy) a co za tym idzie wyłącznie pionowymi strefami, ale taki z podświetleniem bezpośrednim który ma X stref w poziomie i X w pionie.

Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje 🙂 O 100 calowych słyszałem, myślałem, że potem już kupuje się projektory.

Cytat z Mierzwiak data Sierpień 7, 2021, 22:30

Daj znać jak już będziesz mieć 100% pewności ile cali to wtedy pomyślę nad konkretnym modelem 🙂 Ogólnie jeśli nie zamierzasz się bawić w najwyższą jakość czyli filmy z płyt UHD Blu-ray to niekoniecznie musi być OLED, jednak jeśli chcesz HDR z Netfliksa to byłoby dobrze żeby nie był to TV z podświetleniem krawędziowym (diody LED na górze i/lub dole matrycy) a co za tym idzie wyłącznie pionowymi strefami, ale taki z podświetleniem bezpośrednim który ma X stref w poziomie i X w pionie.

OK, jak już będę bliski zakupu (obstawiam wrzesień-październik) to się tutaj ponownie odezwę 🙂

Cytat z Szaman data Sierpień 7, 2021, 22:30

Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje 🙂 O 100 calowych słyszałem, myślałem, że potem już kupuje się projektory.

Też nie wiedziałem. I gdy kolega mi o tym powiedział, byłem sceptyczny. Ale potem poszukałem w sieci. I to pewnie ten model:

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/RF3k9kpTURBXy8yMGY2NjhkZDIzZDRhZmIwZGM5Njk5ZTA4NzU2YzNlNC5qcGeSlQMBAM0DyM0CIZMFzQMUzQG8gqEwBaExAA

I ile za to dał?

Bo wiadomo, są TV i są TV, parametry dyktują jakość obrazu i cenę.

100-calowy Soniak kosztuje ponad 60 tys. zł 🙂

Z ciekawości- jaka firma robi najlepsze Oledy i czy Qled to jedynie obejście zastrzeżonej nazwy czy jakaś różnica?

Cytat z robgordon data Sierpień 7, 2021, 20:15

Z zupełnie innej beczki. Mam w planie nabyć, może jesienią, nowy telewizor. I mam w związku z tym pytanie. Jakie gadżety, funkcje, opcje w telewizorach polecacie, a które uważacie za niepotrzebne? Mam na myśli urządzenia co najwyżej ze średniej półki, nie te najnowsze i najdroższe.

Pare lat temu to bym wiedział, ale teraz nie jestem na bierząco.

Pamiętam jak jeden znajomy kupił z 10 lat temu 55 cali jeden z pierwszych LED za 7 tys., który nie miał nic - wyświetlał tylko obraz z urządzenia do którego się go podłączyło - ani czytnika USB, ani internetu. Wtedy największe miały po 46 cali, więc też wyglądał przy nich w sklepie jak potwór. Jak kupiłem dawno temu 37 cali , a wcześniej mieliśmy 21 cali to mi żona w pierwszej chwili po podłączeniu kazała wymienić na 32 bo ją przytłaczała jego wielkość 🙂 Ten 220 cali to raczej nie jest produkcja seryjna. Chyba wolałbym dobry projektor jeśli miałby być tylko do filmów bo to chyba generuje jednak trochę ciepła, no i zobaczyć taką Holecką w 220 calach.

Jest też modułowy (kupuje się moduły i składa z tego ekran o dowolnym kształcie) projekt Sony i Samsunga oparty na nowej technologii mikroLED; tutaj złożenie ekranu o takim rozmiarze to koszt ponad miliona złotych. Tak, miliona 🙂

Cytat z Mierzwiak data Sierpień 7, 2021, 22:49

I ile za to dał?

Bo wiadomo, są TV i są TV, parametry dyktują jakość obrazu i cenę.

100-calowy Soniak kosztuje ponad 60 tys. zł 🙂

Niestety nie wiem. Ale ten koleś jest bardzo bogaty. Zamienił się z moim kumplem na domy (przy czym kumplowi dopłacił niezłą sumkę) po to, by na działce wybudować sobie nowy 600-metrowy dom. W tym nowym domu ma najnowsze zdobycze techniki, a do jego budowy użył materiałów, o których w życiu nie słyszałem.

Cytat z Szaman data Sierpień 7, 2021, 22:52

Z ciekawości- jaka firma robi najlepsze Oledy i czy Qled to jedynie obejście zastrzeżonej nazwy czy jakaś różnica?

1) Ogółem wielkiej różnicy nie ma, wszyscy i tak kupują panele OLED od LG a rzecz rozbija się o mniejsze bądź większe niuanse, ale najlepsze, za czym idzie również cena, OLEDy ma Panasonic, za to najlepsze jeśli chodzi o wspólczynnik cena-jakość - LG.

2) OLED nie jest zastrzeżoną nazwą, a QLED to tylko kolejna żenująca zagrywka marketingowa Samsunga. Z daleka czy na pierwszy rzut oka nazwa QLED wygląda jak OLED i na tym bazuje producent, a sam TV to LCD wyposażony w dodatkowy filtr z tzw. kropek kwantowych (quantum dots; stąd Q w nazwie) poszerzający paletę i jakość wyświetlanych barw.

Here's a twist: Samsung wchodzi w produkcję OLEDów i nie dość że będzie sam produkować matryce a nie kupować od LG, to będą one też wyposażone w kropki kwantowe. Nazwa? Póki co QD-OLED 😀

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Szaman data Sierpień 7, 2021, 22:52

Nie, to są inne technologie. Wyświetlacz Oled składa się z diod, natomiast Qled to podświetlenie matrycy tak jak w zwykłych telewizorach LED, tylko że tam jeszcze dodatkowo są kropki kwantowe, które to padające światło z dodatkowo modyfikują.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data Sierpień 7, 2021, 23:13

1) Ogółem wielkiej różnicy nie ma, wszyscy i tak kupują panele OLED od LG a rzecz rozbija się o mniejsze bądź większe niuanse, ale najlepsze, za czym idzie również cena, OLEDy ma Panasonic, za to najlepsze jeśli chodzi o wspólczynnik cena-jakość - LG.

Też mi się wydaje, że Oledy najlepiej brać z LG np. coś takiego https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55gx3la

6 tysi to jednak już poza moim limitem. Ale dzięki za cynk 😉

do jesieni może stanieje albo taka jego wcześniejsza wersja https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55cx3la

Nie ma sensu brać modelu G skoro C jest tym samym a tańszym 🙂

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55cx3la

To ja tylko dodam, że też mam jakiegoś LG, a ojciec też polega na LG, ma już trzeciego, i jest bardzo zadowolony. 😛

A u mnie w dzieciństwie mieliśmy tanią mini wieżę LG i służyła grzecznie coś koło 10 lat aż zepsuł się odtwarzacz CD. Więc mam pewien sentyment wobec marki. Dzięki za odpowiedzi na pytanie i w sumie zainteresowanie mnie tym producentem, bo polski rynek telewizorów jest chyba mocno zdominowany przez Samsunga i Philipsa.

W sumie mieliśmy telewizor Philipsa, jeszcze kineskopowy, dzielnie służył 13 lat zanim jakiś dym z niego nie poleciał. U mnie wymieniało się sprzęty jak się zepsuły 🙂

Ja też wcześniej nie myślałem o LG, więc dopisuję go do listy 😉 Choć sentyment do firmy mam także, przez wciąż używany smartfon 🙂

Obecnie to chyba LG jest obecnie za Samsungiem, Philips raczej dopiero za Sony i Panasonikiem.

Nie wiem jak to jest teraz z LG, ale w przypadku Samsunga i Sony łatwo się paruje telewizor ze smartfonami tych firm i możesz np. szybko wyświetlić na telewizorze to co masz na komórce.

Cytat z Ernest Kubica data Sierpień 8, 2021, 09:19

Obecnie to chyba LG jest obecnie za Samsungiem, Philips raczej dopiero za Sony i Panasonikiem.

Nie wiem jak to jest teraz z LG, ale w przypadku Samsunga i Sony łatwo się paruje telewizor ze smartfonami tych firm i możesz np. szybko wyświetlić na telewizorze to co masz na komórce.

Też o tym myślałem w kontekście zakupu. Z tym, że musiałbym wtedy założyć, że kolejny telefon będzie właśnie Samsunga (no chyba, że da się podłączyć również do innych telefonów). Ciekawostka, ten kolega, który zamienił domy, w tym swoim nowym kupił telewizor Samsunga i sparował go oczywiście z telefonem. Ale również z... pralką i jeszcze jakimiś urządzeniami 😉

PreviousPage 67 of 244Next