Hyde Park
Cytat z Mierzwiak data 10 września, 2021, 08:31Skoro o muzyce mowa, wiecie że właśnie ukazał się album Gagi z remiksami pt. Dawn Of Chromatica?
Przypomniał mi dlaczego nie przepadam za remiksami - bo większość jest bliźniaczo podobna, oparta na tych samymym schemacie i sztuczkach z przerabianiem tempa / wokalu. Z całego albumu w zasadzie tylko Fun Tonight nadaje się dla mnie do słuchania, będac w istocie fun przeróbką oryginału.
Skoro o muzyce mowa, wiecie że właśnie ukazał się album Gagi z remiksami pt. Dawn Of Chromatica?
Przypomniał mi dlaczego nie przepadam za remiksami - bo większość jest bliźniaczo podobna, oparta na tych samymym schemacie i sztuczkach z przerabianiem tempa / wokalu. Z całego albumu w zasadzie tylko Fun Tonight nadaje się dla mnie do słuchania, będac w istocie fun przeróbką oryginału.
Cytat z Szaman data 10 września, 2021, 09:56Cytat z robgordon data Wrzesień 10, 2021, 08:09Przeglądając indie nowości z tego tygodnia natrafiłem na taki zespół. Wokalista jakby znajomy
https://www.youtube.com/watch?v=ykFFEjkILIc
Śpiewa zupełnie inaczej niż mówi 🙂 Trochę słychać u niego inspiracje Thomem Yorkiem, trochę wokalistą Muse.
Cytat z robgordon data Wrzesień 10, 2021, 08:09Przeglądając indie nowości z tego tygodnia natrafiłem na taki zespół. Wokalista jakby znajomy
Śpiewa zupełnie inaczej niż mówi 🙂 Trochę słychać u niego inspiracje Thomem Yorkiem, trochę wokalistą Muse.
Cytat z Marek Pilarski data 12 września, 2021, 00:24Cytat z Mierzwiak data Wrzesień 10, 2021, 08:31Skoro o muzyce mowa, wiecie że właśnie ukazał się album Gagi z remiksami pt. Dawn Of Chromatica?
O kurde, dopiero teraz zobaczyłem ten komentarz. Też nie lubię remiksów i w przypadku Dawn of Chromatica nie jest inaczej, ale kilka przeróbek podoba mi się: Free Woman, Fun Tonight, 911 i chyba najbardziej Replay. Remix Babylon dla House Laboratories jest przehajpowany, choć da się słuchać. Reszta do kosza.
Cytat z Mierzwiak data Wrzesień 10, 2021, 08:31Skoro o muzyce mowa, wiecie że właśnie ukazał się album Gagi z remiksami pt. Dawn Of Chromatica?
O kurde, dopiero teraz zobaczyłem ten komentarz. Też nie lubię remiksów i w przypadku Dawn of Chromatica nie jest inaczej, ale kilka przeróbek podoba mi się: Free Woman, Fun Tonight, 911 i chyba najbardziej Replay. Remix Babylon dla House Laboratories jest przehajpowany, choć da się słuchać. Reszta do kosza.
Cytat z Marek Pilarski data 12 września, 2021, 00:42Jeszcze w nawiązaniu do wczoraj...nie widziałem, jak to było "obchodzone" mediach, ale skoro okrągła rocznica, to chciałem zapytać Was, jak wspominacie ten dzień. Dla mnie był to chyba pierwszy dzień w życiu, który pozostawił jakąś traumę. Wcześniej z nieprzyjemnych wydarzeń pamiętam chyba tylko wypadek księżnej Diany, kojarzy mi się z przygotowywaniami do szkoły, przycinaniem okładek do książek i zeszytów.
9/11 pamiętam bardzo dobrze. Był to wtorek, a ja byłem w piątej klasie szkoły podstawowej, i po raz pierwszy miałem siedem lekcji, tak że kończyłem mniej więcej o 14:30. Ostatnią lekcją był WF, albo były nawet dwa WFy na końcu. Pamiętam, jak wróciłem do domu i tata powiedział mi, że w radio mówili, że w jedną z "tych wież w Nowym Jorku" wleciał samolot. jakoś chwilę później w drugą wieżę wleciał następny samolot. Później pamiętam, że byłem u kolegi na urodzinach i oglądaliśmy w TV, jak obie wieże palą się, a następnie walą się. Pamiętam, jak wieczorem w domu oglądałem wiadomości w telewizji, i jak bałem iść samemu do łazienki, żeby wykąpać się, obawiając się, że w mój dom wleci samolot.
Jeszcze w nawiązaniu do wczoraj...nie widziałem, jak to było "obchodzone" mediach, ale skoro okrągła rocznica, to chciałem zapytać Was, jak wspominacie ten dzień. Dla mnie był to chyba pierwszy dzień w życiu, który pozostawił jakąś traumę. Wcześniej z nieprzyjemnych wydarzeń pamiętam chyba tylko wypadek księżnej Diany, kojarzy mi się z przygotowywaniami do szkoły, przycinaniem okładek do książek i zeszytów.
9/11 pamiętam bardzo dobrze. Był to wtorek, a ja byłem w piątej klasie szkoły podstawowej, i po raz pierwszy miałem siedem lekcji, tak że kończyłem mniej więcej o 14:30. Ostatnią lekcją był WF, albo były nawet dwa WFy na końcu. Pamiętam, jak wróciłem do domu i tata powiedział mi, że w radio mówili, że w jedną z "tych wież w Nowym Jorku" wleciał samolot. jakoś chwilę później w drugą wieżę wleciał następny samolot. Później pamiętam, że byłem u kolegi na urodzinach i oglądaliśmy w TV, jak obie wieże palą się, a następnie walą się. Pamiętam, jak wieczorem w domu oglądałem wiadomości w telewizji, i jak bałem iść samemu do łazienki, żeby wykąpać się, obawiając się, że w mój dom wleci samolot.
Cytat z Mierzwiak data 12 września, 2021, 00:56Byłem już wtedy w liceum, jak zwykle po powrocie do domu włączyłem TV. Reszta to już historia.
Było w tym coś dziwnego, bo od kilku lat codziennie patrzyłem na WTC - na ścianie naprzeciwko telewizora mieliśmy dokładnie to:
https://bananaroad.com/products/manhattan-at-dusk-brooklyn-bridge-twin-towers-poster-24x36
Byłem już wtedy w liceum, jak zwykle po powrocie do domu włączyłem TV. Reszta to już historia.
Było w tym coś dziwnego, bo od kilku lat codziennie patrzyłem na WTC - na ścianie naprzeciwko telewizora mieliśmy dokładnie to:
Cytat z Szaman data 12 września, 2021, 05:37A mnie coś już chyba pamięć zawodzi, bo przysiągłbym, że oglądałem Xenę na Polsacie i wtedy nagle u dołu ekranu pojawił się komunikat. Ale coś godziny się nie zgadzają, bo według programu na tamten dzień Bezprawna Lucyna zaczęła się aż dwie godziny po ataku.
Pamiętam, że pasek u dołu tak naprawdę nie oddawał grozy sytuacji, bo przełączyłem na inny kanał dopiero po informacji o drugim samolocie. Wtedy już nawet do 14-letniego mnie dotarło, że rozgrywa się na moich oczach historia świata.
Możliwe też, że jednak spokojnie wróciłem do domu, zjadłem obiad i od razu o dwóch samolotach dowiedziałem się z paska u dołu ekranu. Takie to były spokojne czasy, z innym przepływem informacji, że nie było trudno żyć w słodkiej niewiedzy nawet po kilku godzinach od wielkiego wydarzenia. Wystarczyło nie włączyć Telegazety.
Pamiętam, że dzień później miałem wycieczkę klasową i temat był tylko jeden. Ale już zupełnie nie kojarzę gdzie nas wtedy wywieźli, ani jakie były nastroje, 20 lat jednak robi swoje.
Ps. Jeszcze jedno utkwiło mi w pamięci, pamiętam ogromne, rozciągnięte na kilka godzin wydanie Wiadomości, prowadzone jeszcze wtedy bodajże przez Durczoka. To był taki pierwszy posmak całodobowej stacji informacyjnej, TVN24 dopiero raczkowało, a CNN znałem głównie z filmów.
A mnie coś już chyba pamięć zawodzi, bo przysiągłbym, że oglądałem Xenę na Polsacie i wtedy nagle u dołu ekranu pojawił się komunikat. Ale coś godziny się nie zgadzają, bo według programu na tamten dzień Bezprawna Lucyna zaczęła się aż dwie godziny po ataku.
Pamiętam, że pasek u dołu tak naprawdę nie oddawał grozy sytuacji, bo przełączyłem na inny kanał dopiero po informacji o drugim samolocie. Wtedy już nawet do 14-letniego mnie dotarło, że rozgrywa się na moich oczach historia świata.
Możliwe też, że jednak spokojnie wróciłem do domu, zjadłem obiad i od razu o dwóch samolotach dowiedziałem się z paska u dołu ekranu. Takie to były spokojne czasy, z innym przepływem informacji, że nie było trudno żyć w słodkiej niewiedzy nawet po kilku godzinach od wielkiego wydarzenia. Wystarczyło nie włączyć Telegazety.
Pamiętam, że dzień później miałem wycieczkę klasową i temat był tylko jeden. Ale już zupełnie nie kojarzę gdzie nas wtedy wywieźli, ani jakie były nastroje, 20 lat jednak robi swoje.
Ps. Jeszcze jedno utkwiło mi w pamięci, pamiętam ogromne, rozciągnięte na kilka godzin wydanie Wiadomości, prowadzone jeszcze wtedy bodajże przez Durczoka. To był taki pierwszy posmak całodobowej stacji informacyjnej, TVN24 dopiero raczkowało, a CNN znałem głównie z filmów.
Cytat z Janko data 12 września, 2021, 09:09Ja dobrze pamiętam, kiedy i gdzie się dowiedziałem, bo był to zwiastun nowego medium z którego będziemy czerpać newsy. Mianowicie było to w liceum na lekcjach informatyki, gdy serfowaliśmy po Internecie i trafiłem informacje o tym na którymś portalu, Onet albo WP.
Ja dobrze pamiętam, kiedy i gdzie się dowiedziałem, bo był to zwiastun nowego medium z którego będziemy czerpać newsy. Mianowicie było to w liceum na lekcjach informatyki, gdy serfowaliśmy po Internecie i trafiłem informacje o tym na którymś portalu, Onet albo WP.
Cytat z Ernest Kubica data 12 września, 2021, 10:11Stało się to jak byłem w drodze pomiędzy pracą a domem. Wszedłem do domu i rodzice oglądali w telewizji. Pierwsze co zobaczyłem to panorama Nowego Jorku z płonącymi wierzami jak z filmów katastroficznych. Takiego zawieszenia mózgu to chyba nigdy nie miałem. Czy to rzeczywistość czy jakiś performance - za chwilę powiedzą, że to ściema? Wyglądało jak atak kosmitów, albo jakiejś tajnej organizacji wolnomularskiej.
TVN24 mocno się na tym rezreklamował bo wrzucili go na główny kanał TVN i nadawali non stop chyba przez całą noc.
Stało się to jak byłem w drodze pomiędzy pracą a domem. Wszedłem do domu i rodzice oglądali w telewizji. Pierwsze co zobaczyłem to panorama Nowego Jorku z płonącymi wierzami jak z filmów katastroficznych. Takiego zawieszenia mózgu to chyba nigdy nie miałem. Czy to rzeczywistość czy jakiś performance - za chwilę powiedzą, że to ściema? Wyglądało jak atak kosmitów, albo jakiejś tajnej organizacji wolnomularskiej.
TVN24 mocno się na tym rezreklamował bo wrzucili go na główny kanał TVN i nadawali non stop chyba przez całą noc.
Cytat z Szaman data 12 września, 2021, 17:45🙂
https://twitter.com/Collider/status/1437091526358839302
🙂
David Lynch has opened a nightclub in Ibiza with Pharrell, and it sounds just like what you'd expect from Lynch. https://t.co/X7ig8MBdWt
— Collider (@Collider) September 12, 2021
Cytat z Mierzwiak data 14 września, 2021, 19:44Ilekroć udaje mi się zapomnieć jakim bezwartościowym szajsem są Grammy czy nagrody MTV, dzieje się coś co mi o tym przypomina:
https://www.papermag.com/billie-eilish-rosalia-vmas-2655014541.html?rebelltitem=11#rebelltitem11
Ilekroć udaje mi się zapomnieć jakim bezwartościowym szajsem są Grammy czy nagrody MTV, dzieje się coś co mi o tym przypomina:
https://www.papermag.com/billie-eilish-rosalia-vmas-2655014541.html?rebelltitem=11#rebelltitem11
Cytat z Szaman data 17 września, 2021, 09:08Chłopaki z Comy o jakieś 10 lat za późno wymienili wokalistę z pozerskiego, skrzeczącego kota w jakiego przeobraził się z biegiem czasu Rogucki na... Abradaba. Nie wyszedł z tego nu metal, ale raczej taka druga Luxtorpeda. No, ale może jednak coś z tego będzie, bo szkoda aby ich basista się kurzył.
https://youtu.be/1zA-__9Kfrg
Chłopaki z Comy o jakieś 10 lat za późno wymienili wokalistę z pozerskiego, skrzeczącego kota w jakiego przeobraził się z biegiem czasu Rogucki na... Abradaba. Nie wyszedł z tego nu metal, ale raczej taka druga Luxtorpeda. No, ale może jednak coś z tego będzie, bo szkoda aby ich basista się kurzył.
Cytat z robgordon data 17 września, 2021, 09:24Luxtorpedą faktycznie zajeżdża (i może trochę Organkiem). Nic odkrywczego, ale przyjemnie rockowo energetycznie. Co za częste nie jest.
Luxtorpedą faktycznie zajeżdża (i może trochę Organkiem). Nic odkrywczego, ale przyjemnie rockowo energetycznie. Co za częste nie jest.
Cytat z robgordon data 17 września, 2021, 09:27Szaman, Mister, jakiego nicka używał nasz znajomy z bloga na FW i jeszcze Stopklatki, z którym często toczy£em zażarte dyskusje? I który swego czasu mocno się tam udzielał? Bo się okazało że spędzamy wakacje w tym samym regionie 🙂
Szaman, Mister, jakiego nicka używał nasz znajomy z bloga na FW i jeszcze Stopklatki, z którym często toczy£em zażarte dyskusje? I który swego czasu mocno się tam udzielał? Bo się okazało że spędzamy wakacje w tym samym regionie 🙂
Cytat z robgordon data 17 września, 2021, 09:58Nie, te dyskusje toczyliśmy wcześniej. Potem nasze relacje się unormowały, a nawet spotkaliśmy się na piwie w stolicy.
Teraz sam dał znać na FB pod moim postem, że wypoczywa niedaleko.
Nie, te dyskusje toczyliśmy wcześniej. Potem nasze relacje się unormowały, a nawet spotkaliśmy się na piwie w stolicy.
Teraz sam dał znać na FB pod moim postem, że wypoczywa niedaleko.
Cytat z Marek Pilarski data 17 września, 2021, 16:28Ja myślałem zawsze, że kumplami jesteście. 😉
Widziałem właśnie na Facebooku, że pisał u Ciebie.
Ja myślałem zawsze, że kumplami jesteście. 😉
Widziałem właśnie na Facebooku, że pisał u Ciebie.
Cytat z Fandorin data 17 września, 2021, 19:02@szaman
Podobno przeciętny, ale kibicuje wszystkiemu co odczaruje ludzi z nostalgii i wybielania PRL-u. Zwiastun zobaczę potem.
Znaczy ja tutaj wbiłem delikatną szpileczkę w stronę polityków, filmy w stylu Zupa nic mi nie przeszkadzają, bo mowią o wycinku czyichś wspomnień. A te siłą rzeczy muszą być przygotowane w panierce z nostalgii.
A którzy to politycy deklarują nostalgię za PRL-em? Pytam serio, bo odnoszę wrażenie, że jest wręcz odwrotnie. Z narracji polityków niemal wszystkich opcji* wyłania się obraz niemalże manichejskiej walki dobra ze złem, gdzie PRL symbolizuje czyste zło.
*czasem coś lewica zasugeruje, że może niektóre zjawiska z tego okresu nie były takie złe.
Podobno przeciętny, ale kibicuje wszystkiemu co odczaruje ludzi z nostalgii i wybielania PRL-u. Zwiastun zobaczę potem.
Znaczy ja tutaj wbiłem delikatną szpileczkę w stronę polityków, filmy w stylu Zupa nic mi nie przeszkadzają, bo mowią o wycinku czyichś wspomnień. A te siłą rzeczy muszą być przygotowane w panierce z nostalgii.
A którzy to politycy deklarują nostalgię za PRL-em? Pytam serio, bo odnoszę wrażenie, że jest wręcz odwrotnie. Z narracji polityków niemal wszystkich opcji* wyłania się obraz niemalże manichejskiej walki dobra ze złem, gdzie PRL symbolizuje czyste zło.
*czasem coś lewica zasugeruje, że może niektóre zjawiska z tego okresu nie były takie złe.
Cytat z Szaman data 17 września, 2021, 19:23O polityce:
[spoiler title] Moim zdaniem Lewica, szczególnie Czarzasty i Zandberg. Ten ostatni jakiś czas temu przekonywał, że wtedy wszyscy mieli powszechny dostęp do własnego mieszkania. Często powracają też głosy, że wtedy nie istniał problem bezrobocia, a dzięki PRL-owi nastąpił boom edukacyjny i wieś wyszła z analfabetyzmu.
Pod względem symbolicznym SLD nadal świętuje kolejne rocznice ogłoszenia manifestu PKWN. [/spoiler]
O polityce:
Pod względem symbolicznym SLD nadal świętuje kolejne rocznice ogłoszenia manifestu PKWN.