Hyde Park
Cytat z Szaman data 13 marca, 2022, 08:04Fizycznie trzyma się nieźle, to czas jest potwornie nieubłagalny. Mam problem z wykonaniem, niby różni się od studyjnego, ale i tak brzmi za czysto, jak jakiś playback nagrany kilka lat temu, bo w ten z 80-tych nikt by już nie uwierzył.
Zanim się obejrzeliśmy lata 80-te przestały oznaczać okres sprzed 15-20 lat, a zaczęły mówić o 35-40 letniej przepaści.
Fizycznie trzyma się nieźle, to czas jest potwornie nieubłagalny. Mam problem z wykonaniem, niby różni się od studyjnego, ale i tak brzmi za czysto, jak jakiś playback nagrany kilka lat temu, bo w ten z 80-tych nikt by już nie uwierzył.
Zanim się obejrzeliśmy lata 80-te przestały oznaczać okres sprzed 15-20 lat, a zaczęły mówić o 35-40 letniej przepaści.
Cytat z robgordon data 13 marca, 2022, 11:04Widziałem kilka klipów promujących ich nową płytę. Też miałem problem z poznaniem ich obydwu (bo to dwa goście i obaj śpiewają). Mam nawet ściągniętą w spotify ich nową płytę, ale jeszcze się za nią nie zabrałem.
Widziałem kilka klipów promujących ich nową płytę. Też miałem problem z poznaniem ich obydwu (bo to dwa goście i obaj śpiewają). Mam nawet ściągniętą w spotify ich nową płytę, ale jeszcze się za nią nie zabrałem.
Cytat z Ernest Kubica data 17 marca, 2022, 19:43Margot Robbie została Miss World
Margot Robbie została Miss World

Cytat z robgordon data 18 marca, 2022, 19:20W jaki sposób ta piosenka miałaby być komentarzem do obu okładek (bo zakładam, że jako komentarz ją umieściłeś)?
W jaki sposób ta piosenka miałaby być komentarzem do obu okładek (bo zakładam, że jako komentarz ją umieściłeś)?
Cytat z robgordon data 18 marca, 2022, 19:27Tak, widzę. Pytam, bo to chyba oczywiste, że się zmieniają 😉 Świat się zmienił, w końcu to 15 lat. Chyba, że miałaby by być w tym jakaś ironia, czy coś 😉
Tak, widzę. Pytam, bo to chyba oczywiste, że się zmieniają 😉 Świat się zmienił, w końcu to 15 lat. Chyba, że miałaby by być w tym jakaś ironia, czy coś 😉
Cytat z Szaman data 18 marca, 2022, 19:29Jasne, że się zmieniły. W końcu lat dwutysięcznych dominowała narracja o zbliżeniu się Rosji do Europy, pojednaniu i przebaczeniu, a kto przed nią ostrzegał był rusofobem. Okładka Time'a to złośliwy chichot historii, czkawka po tamtych czasach odbija się do dzisiaj, pozostała doskonale widoczna pajęczyna starannie budowanych powiązań.
Jasne, że się zmieniły. W końcu lat dwutysięcznych dominowała narracja o zbliżeniu się Rosji do Europy, pojednaniu i przebaczeniu, a kto przed nią ostrzegał był rusofobem. Okładka Time'a to złośliwy chichot historii, czkawka po tamtych czasach odbija się do dzisiaj, pozostała doskonale widoczna pajęczyna starannie budowanych powiązań.
Cytat z robgordon data 18 marca, 2022, 19:49Ale macie świadomość, że Osobowością Roku Time'a nie zostawało się za pokój na świecie, wynalezienie szczepionki na nieuleczalną chorobę czy uratowanie kotka z płonącego domu?
Za wikipedią:
"Człowiek Roku tygodnika „Time” – nagroda przyznawana od 1927 przez redakcję tygodnika „Time” człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie – w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu."Nie wiem jakie intencje przyświecały redakcji, pewnie trzeba by zerknąć do artykułu, ale jego tytuł "Car Nowej Rosji" chyba jednak sugeruje, że Putin niekoniecznie przedstawiony jest tam jako wspaniały i warty zaufania przywódca.
Ale macie świadomość, że Osobowością Roku Time'a nie zostawało się za pokój na świecie, wynalezienie szczepionki na nieuleczalną chorobę czy uratowanie kotka z płonącego domu?
Za wikipedią:
"Człowiek Roku tygodnika „Time” – nagroda przyznawana od 1927 przez redakcję tygodnika „Time” człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie – w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu."
Nie wiem jakie intencje przyświecały redakcji, pewnie trzeba by zerknąć do artykułu, ale jego tytuł "Car Nowej Rosji" chyba jednak sugeruje, że Putin niekoniecznie przedstawiony jest tam jako wspaniały i warty zaufania przywódca.
Cytat z Szaman data 18 marca, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-katynrocznica/katynrocznicafotoreportaze/news-putin-w-katyniu-nie-mozna-schowac-i-ukryc-pamieci-o-zbrodnia,nId,271193#crp_state=1
Często powraca narracja, że Rosją rządzi szaleniec, ale to tylko 20-letni plan odbudowy ZSRR. Powoli, małymi kroczkami, z zakładaną odwilżą w końcu lat dwutysięcznych mającą pomóc w budowaniu kontaktów, z dwoma testami w postaci Gruzji i Krymu. Po tej odwilży mamy oplecione pajęczyną Niemcy czy też FIFA i świat sportu, olbrzymie uzależnienie od rosyjskiego gazu. Na szczęście większość krajów jakby jednak oprzytomniała, także dzięki obecnej teraz olbrzymiej presji społecznej.
Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Często powraca narracja, że Rosją rządzi szaleniec, ale to tylko 20-letni plan odbudowy ZSRR. Powoli, małymi kroczkami, z zakładaną odwilżą w końcu lat dwutysięcznych mającą pomóc w budowaniu kontaktów, z dwoma testami w postaci Gruzji i Krymu. Po tej odwilży mamy oplecione pajęczyną Niemcy czy też FIFA i świat sportu, olbrzymie uzależnienie od rosyjskiego gazu. Na szczęście większość krajów jakby jednak oprzytomniała, także dzięki obecnej teraz olbrzymiej presji społecznej.
Cytat z Janko data 18 marca, 2022, 23:07Człowiekiem roku "Time" był też Hitler i Stalin więc to nic nowego.
Człowiekiem roku "Time" był też Hitler i Stalin więc to nic nowego.
Cytat z Marek Pilarski data 18 marca, 2022, 23:58Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-katynrocznica/katynrocznicafotoreportaze/news-putin-w-katyniu-nie-mozna-schowac-i-ukryc-pamieci-o-zbrodnia,nId,271193#crp_state=1
Nie jestem ekspertem od geopolityki, ale inwazja Rosji na Ukrainę i "odbudowywanie się ZSRR" wygląda na moje oko tak, jakby Putin porywał się motyką na słońce. A Rosja zamienia się nie w ZSRR, tylko Koreę Północną.
Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Nie jestem ekspertem od geopolityki, ale inwazja Rosji na Ukrainę i "odbudowywanie się ZSRR" wygląda na moje oko tak, jakby Putin porywał się motyką na słońce. A Rosja zamienia się nie w ZSRR, tylko Koreę Północną.
Cytat z Marek Pilarski data 18 marca, 2022, 23:58Nie jestem gejmerem, ale bardzo chętnie w to popykam. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=2AZmuZNu5LA&t=16s
Nie jestem gejmerem, ale bardzo chętnie w to popykam. 🙂
Cytat z robgordon data 19 marca, 2022, 00:05Cytat z janko data marzec 18, 2022, 23:07Człowiekiem roku "Time" był też Hitler i Stalin więc to nic nowego.
Janko, nie chodzi o to.
Cytat z janko data marzec 18, 2022, 23:07Człowiekiem roku "Time" był też Hitler i Stalin więc to nic nowego.
Janko, nie chodzi o to.
Cytat z Szaman data 19 marca, 2022, 00:23Cytat z Marek Pilarski data marzec 18, 2022, 23:58Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Plan był na ZSRR, wyszła Korea. Liczyli, że świat machnie ręką.
Cytat z Marek Pilarski data marzec 18, 2022, 23:58Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Plan był na ZSRR, wyszła Korea. Liczyli, że świat machnie ręką.
Cytat z robgordon data 19 marca, 2022, 00:49Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Podzielę na punkty, ale dlatego, że mi łatwiej 😉
1. Nie odnosiłem się do tego jak wyglądały jeszcze nie tak dawno stosunki na linii Rosja-Zachód. Nie ma to żadnego znaczenia w kontekście tego o czym pisałem na samym początku. To tak dla porządku 😉
2. Jak napisałem wcześniej trudno odnosić się do intencji redakcji nie znając treści artykułu. Ale użycie słowa "car" w tytule sugeruje, że Putina przedstawiono w nim niezbyt pozytywnie (a przynajmniej niejednoznacznie). A zatem tytuł "Osobowości roku" przyznano niekoniecznie za rzeczy, wg Time'a, dobre.
3. Wiem, że to tylko moje odczucie, ale uważam, że Mierzwiak w swoim poście przyjął, że okładka Time'a była hymnem pochwalnym dla Putina. Inaczej porównanie roku 2007 do 2022 nie miałoby takiej siły, a użycie piosenki Dylana niezbyt trafione.
Cytat z Szaman data marzec 18, 2022, 19:52Jeśli pamięć mnie nie myli, koncepcja "nowej Rosji" zakładała właśnie pojednanie i przebaczenie. Pamiętasz dlaczego rozdzielono obchody rocznicy Katynia, co zakończyło się Smoleńskiem? Byli skłóceni, była słynna bitwa o krzesła i przedrzeźnianie działalności Kaczyńskiego w Gruzji, ale też Putin biczował się wtedy za dawne grzechy Rosji w świetle kamer.
Podzielę na punkty, ale dlatego, że mi łatwiej 😉
1. Nie odnosiłem się do tego jak wyglądały jeszcze nie tak dawno stosunki na linii Rosja-Zachód. Nie ma to żadnego znaczenia w kontekście tego o czym pisałem na samym początku. To tak dla porządku 😉
2. Jak napisałem wcześniej trudno odnosić się do intencji redakcji nie znając treści artykułu. Ale użycie słowa "car" w tytule sugeruje, że Putina przedstawiono w nim niezbyt pozytywnie (a przynajmniej niejednoznacznie). A zatem tytuł "Osobowości roku" przyznano niekoniecznie za rzeczy, wg Time'a, dobre.
3. Wiem, że to tylko moje odczucie, ale uważam, że Mierzwiak w swoim poście przyjął, że okładka Time'a była hymnem pochwalnym dla Putina. Inaczej porównanie roku 2007 do 2022 nie miałoby takiej siły, a użycie piosenki Dylana niezbyt trafione.
Cytat z Mierzwiak data 19 marca, 2022, 02:08Cytat z robgordon data marzec 18, 2022, 19:49Za wikipedią:
"Człowiek Roku tygodnika „Time” – nagroda przyznawana od 1927 przez redakcję tygodnika „Time” człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie – w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu."W takim razie tytuł Człowieka Roku 2022 dla Putina to już tylko formalność 🙂
Sam nie czytałem ale linkuję:
http://content.time.com/time/specials/2007/personoftheyear/article/0,28804,1690753_1690757_1690766,00.html
Cytat z robgordon data marzec 18, 2022, 19:49Za wikipedią:
"Człowiek Roku tygodnika „Time” – nagroda przyznawana od 1927 przez redakcję tygodnika „Time” człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie – w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu."
W takim razie tytuł Człowieka Roku 2022 dla Putina to już tylko formalność 🙂
Sam nie czytałem ale linkuję:
Cytat z Marek Pilarski data 19 marca, 2022, 10:40Cytat z Ernest Kubica data marzec 17, 2022, 19:43Margot Robbie została Miss World
W najnowszym filmie Grety Gerwig nominowana do Oscara Margot Robbie wciela się w postać Barbie, która właśnie wygrała konkurs Miss World. Zakulisowe życie najpiękniejszej kobiety świata nie jest jednak takie piękne. Chłopak Ken (nominowany do Oscara Ryan Gosling), z którym ciągle się kłóci, zdradził ją właśnie z jej najlepszą przyjaciółką (zdobywczyni Złotego Globu America Ferrera), w mediach społecznościowych atakują ją hejterzy, a po zwycięstwie w konkursie piękności kontakt z nią próbuje nawiązać dawny znajomy (zdobywca nagrody People's Choice Simu Liu), który przypomni jej o największych błędach młodości.
Cytat z Ernest Kubica data marzec 17, 2022, 19:43Margot Robbie została Miss World
W najnowszym filmie Grety Gerwig nominowana do Oscara Margot Robbie wciela się w postać Barbie, która właśnie wygrała konkurs Miss World. Zakulisowe życie najpiękniejszej kobiety świata nie jest jednak takie piękne. Chłopak Ken (nominowany do Oscara Ryan Gosling), z którym ciągle się kłóci, zdradził ją właśnie z jej najlepszą przyjaciółką (zdobywczyni Złotego Globu America Ferrera), w mediach społecznościowych atakują ją hejterzy, a po zwycięstwie w konkursie piękności kontakt z nią próbuje nawiązać dawny znajomy (zdobywca nagrody People's Choice Simu Liu), który przypomni jej o największych błędach młodości.
Cytat z Mierzwiak data 19 marca, 2022, 15:33Zawsze fascynują (choć w równym stopniu bawią) mnie przypadki oskarżeń o plagiat w muzyce; poniżej świetna analiza dość świeżej sprawy, która w nienajlepszym świetle stawia... oskarżających 🙂
https://youtu.be/HnA1QmZvSNs
Zawsze fascynują (choć w równym stopniu bawią) mnie przypadki oskarżeń o plagiat w muzyce; poniżej świetna analiza dość świeżej sprawy, która w nienajlepszym świetle stawia... oskarżających 🙂