Jurassic Park
Cytat z Mierzwiak data 14 czerwca, 2022, 22:15Cytat z janko data czerwiec 14, 2022, 21:35Giganotozaur ma bardzo fajną i dość realistyczna pierwszą konfrontację z T-Rexem, ale
[spoiler title=""]
finałowe starcie to powtórzenie bzdurnego motywu z JW czyli przymierze dwóch różnych gatunków w celu pokonania innego.
[/spoiler]
Tam chociaż było coś widać, tu za cholerę nie wi(e)działem co się dzieje.
Cytat z janko data czerwiec 14, 2022, 21:35Giganotozaur ma bardzo fajną i dość realistyczna pierwszą konfrontację z T-Rexem, ale
Spoilerfinałowe starcie to powtórzenie bzdurnego motywu z JW czyli przymierze dwóch różnych gatunków w celu pokonania innego.
Tam chociaż było coś widać, tu za cholerę nie wi(e)działem co się dzieje.
Cytat z Szaman data 16 czerwca, 2022, 15:25“[The Prologue was] maybe too Malick-ian for a big summer movie. It was the beginning of the movie, it’s the first five minutes of the film and something I’m very proud of. In our negotiations for how long this movie could be, and it’s still a pretty long movie, we realized that it was going to have to go.”
😀
Colin Trevorrow to naprawdę ciekawe zjawisko 😀
https://bloody-disgusting.com/movie/3719550/jurassic-world-dominion-prologue-isnt-actually-in-the-movie/
“[The Prologue was] maybe too Malick-ian for a big summer movie. It was the beginning of the movie, it’s the first five minutes of the film and something I’m very proud of. In our negotiations for how long this movie could be, and it’s still a pretty long movie, we realized that it was going to have to go.”
😀
Colin Trevorrow to naprawdę ciekawe zjawisko 😀
Why That Epic ‘Jurassic World Dominion’ Prologue Isn’t Actually in the Movie
Cytat z Mierzwiak data 16 czerwca, 2022, 15:41Na płytach ma być wersja rozszerzona więc pewnie wrzucą to z powrotem do filmu. No chyba, że chodzi o dodatkowe 10 minut scen z [spoiler title=""]szarańczą[/spoiler]:)
Na płytach ma być wersja rozszerzona więc pewnie wrzucą to z powrotem do filmu. No chyba, że chodzi o dodatkowe 10 minut scen z
Cytat z Janko data 17 czerwca, 2022, 16:42https://www.youtube.com/watch?v=3C2fepnBovg
Oprócz tego, że zabawne jak zawsze, Ryan zwrócił mi uwagę, że szef Biosynu pojawił już w pierwszym Parku Jurajskim, gdzie był jakimś randomowym pracownikiem (ale granym przez innego aktora).
Oprócz tego, że zabawne jak zawsze, Ryan zwrócił mi uwagę, że szef Biosynu pojawił już w pierwszym Parku Jurajskim, gdzie był jakimś randomowym pracownikiem (ale granym przez innego aktora).
Cytat z Juby data 17 czerwca, 2022, 16:46Myślę że to zupełnie inny Dodgeson, zbieżność nazwisk dla większej dawki fanserwisu. Ale Ryan świetnie wyśmiał katastrofę samolotu i hipotermię Owena. 🙂
Myślę że to zupełnie inny Dodgeson, zbieżność nazwisk dla większej dawki fanserwisu. Ale Ryan świetnie wyśmiał katastrofę samolotu i hipotermię Owena. 🙂
Cytat z Mierzwiak data 17 czerwca, 2022, 17:01Dokładnie ten sam, nawet ma w gabinecie puszkę w której Nedry miał mu przekazać wykradzione embriony.
Dokładnie ten sam, nawet ma w gabinecie puszkę w której Nedry miał mu przekazać wykradzione embriony.
Cytat z Szaman data 26 czerwca, 2022, 15:59Włączyłem tylko po to aby zobaczyć kto tym razem wylądował na śmietniku kinowej historii. No ale dla Erica Robertsa to jak wtorek w biurze. Mimo wszystko widywałem już gorzej wykonane dinozaury.
Włączyłem tylko po to aby zobaczyć kto tym razem wylądował na śmietniku kinowej historii. No ale dla Erica Robertsa to jak wtorek w biurze. Mimo wszystko widywałem już gorzej wykonane dinozaury.
Cytat z Mierzwiak data 23 lipca, 2022, 12:20Nie wiem czy wiecie, ale wydawnictwo Vesper wydało u nas na nowo pierwszą powieść Michaela Crichtona więc nie pozostało mi nic innego, jak wziąć się do lektury.
Świetna rzecz póki co, jak na razie mocno inna od adaptacji Spielberga (drugą sceną powieści jest atak na dziewczynkę na plaży, który z kolei otwierał filmowy sequel), bardziej w konwencji thrillera z ciekawie przedstawioną zagadką do rozwikłania jaką są ataki (na przykład, o takie tam, noworodek w szpitalu ze zjedzoną twarzą) nieznanego gatunku jaszczurek na Kostaryce...
Nie wiem czy wiecie, ale wydawnictwo Vesper wydało u nas na nowo pierwszą powieść Michaela Crichtona więc nie pozostało mi nic innego, jak wziąć się do lektury.
Świetna rzecz póki co, jak na razie mocno inna od adaptacji Spielberga (drugą sceną powieści jest atak na dziewczynkę na plaży, który z kolei otwierał filmowy sequel), bardziej w konwencji thrillera z ciekawie przedstawioną zagadką do rozwikłania jaką są ataki (na przykład, o takie tam, noworodek w szpitalu ze zjedzoną twarzą) nieznanego gatunku jaszczurek na Kostaryce...
Cytat z Mierzwiak data 5 września, 2022, 12:11Zapomniałem opisać wrażenia po skończeniu powieści.
Super! Co mi się bardzo podobało, to że z jednej strony w wielu miejscach jest dużo bardziej rozbudowana od filmu i często od niego lepsza, a z drugiej mam jeszcze większy szacunek i podziw dla i tak już uwielbianej przeze mnie ekranizacji Spielberga. Za to, że mimo wielu skrótów i cięć doskonale ujęła ona sedno powieści, wiele momentów uczyniła znacznie lepszymi jak chociażby pierwsze spotkanie z brachiozaurami; przepiękna, magiczna scena z filmu w powieści to po prostu bohaterowie którzy będąc na zewnątrz zauważyli w oddali wystające nad linię lasu długie szyje dinozaurów. Udane są też w filmie zmiany w kreacji bohaterów - w powieści Lex jest młodsza od Tima i przez większość czasu wyłącznie irytuje powtarzając w kółko że jest głodna / zmęczona, a z kolei Ellie to dość bezbarwna bohaterka drugiego planu. U Spielberga nie dość, że została aktywniejszą postacią, to jeszcze pomogła jej charyzma Laury Dern.
Wszystkie zmiany w wersji rozszerzonej Dominion:
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=971720
Zapomniałem opisać wrażenia po skończeniu powieści.
Super! Co mi się bardzo podobało, to że z jednej strony w wielu miejscach jest dużo bardziej rozbudowana od filmu i często od niego lepsza, a z drugiej mam jeszcze większy szacunek i podziw dla i tak już uwielbianej przeze mnie ekranizacji Spielberga. Za to, że mimo wielu skrótów i cięć doskonale ujęła ona sedno powieści, wiele momentów uczyniła znacznie lepszymi jak chociażby pierwsze spotkanie z brachiozaurami; przepiękna, magiczna scena z filmu w powieści to po prostu bohaterowie którzy będąc na zewnątrz zauważyli w oddali wystające nad linię lasu długie szyje dinozaurów. Udane są też w filmie zmiany w kreacji bohaterów - w powieści Lex jest młodsza od Tima i przez większość czasu wyłącznie irytuje powtarzając w kółko że jest głodna / zmęczona, a z kolei Ellie to dość bezbarwna bohaterka drugiego planu. U Spielberga nie dość, że została aktywniejszą postacią, to jeszcze pomogła jej charyzma Laury Dern.
Wszystkie zmiany w wersji rozszerzonej Dominion:
Cytat z Juby data 6 września, 2022, 09:07Przywrócili pierwotny opening, więc moja ocena wraca z 0/10 na 1/10, ale i tak nie zamierzam nigdy tracić 161 minut z życia na powtórkę.
Przywrócili pierwotny opening, więc moja ocena wraca z 0/10 na 1/10, ale i tak nie zamierzam nigdy tracić 161 minut z życia na powtórkę.
Cytat z Juby data 24 listopada, 2022, 21:11Świetny materiał o tej kupie gówna 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=tv3eSIm5YiE&ab_channel=Films%26Stuff
Świetny materiał o tej kupie gówna 🙂
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2023, 12:00O lubię czasem obejrzeć video o filmowych lokacjach. W ramach off-topowej ciekawostki napiszę, że z jaskini w której hibernował Ash w Armii Ciemności widać słynny napis Hollywood. Średniowieczna Anglia, taaaa 😀
O lubię czasem obejrzeć video o filmowych lokacjach. W ramach off-topowej ciekawostki napiszę, że z jaskini w której hibernował Ash w Armii Ciemności widać słynny napis Hollywood. Średniowieczna Anglia, taaaa 😀
Cytat z Szaman data 18 lutego, 2023, 07:39Jurassic World: Dominion (2022)
Reżyser i scenarzysta znany jako Colin Trevorrow jest synonimem chińskiego badziewia najniższej klasy i już najwyższy czas skończyć z ciągnięciem go za uszy przez towarzystwo weteranów wokół Spielberga.
Pół biedy, że to jak już wszyscy zgodnie stwierdzili film o zmutowanej, morderczej szarańczy, a nie dinozaurach. Jeszcze gorzej, że jako film o spotkaniu po latach sprowadza się do koszmarnego "hej, już gdzieś Cię widziałem!" i inwencyjnego dna w dialogach między postaciami. Ten schemat wskazywania palcem widzowi jest powtórzony przynajmniej trzy razy, kiedy Sam Neill spotyka Campbella Scotta, BD Wonga i Chrisa Pratta. Rany boskie, wiadomo, że kręcili bez scenariusza, ale nawet sam Chris Pratt ma 20 lat doświadczenia na planach filmowych, nikt nie był w stanie zaimprowizować czegoś lepszego?
Koszmarnie napisany, koszmarnie zagrany zwłaszcza przez naszych weteranów i nieobecnego Pratta (tylko Howard trochę się stara), chaotyczny produkt. Zastanawiam się dlaczego w czasach kiedy młodzież podobno nie może się skupić takie wytwory trwają po 150 minut. Zwłaszcza, że nie mają nic do powiedzenia.
Po dwóch dniach od seansu, moje 3/10 to za dużo.
Jurassic World: Dominion (2022)
Reżyser i scenarzysta znany jako Colin Trevorrow jest synonimem chińskiego badziewia najniższej klasy i już najwyższy czas skończyć z ciągnięciem go za uszy przez towarzystwo weteranów wokół Spielberga.
Pół biedy, że to jak już wszyscy zgodnie stwierdzili film o zmutowanej, morderczej szarańczy, a nie dinozaurach. Jeszcze gorzej, że jako film o spotkaniu po latach sprowadza się do koszmarnego "hej, już gdzieś Cię widziałem!" i inwencyjnego dna w dialogach między postaciami. Ten schemat wskazywania palcem widzowi jest powtórzony przynajmniej trzy razy, kiedy Sam Neill spotyka Campbella Scotta, BD Wonga i Chrisa Pratta. Rany boskie, wiadomo, że kręcili bez scenariusza, ale nawet sam Chris Pratt ma 20 lat doświadczenia na planach filmowych, nikt nie był w stanie zaimprowizować czegoś lepszego?
Koszmarnie napisany, koszmarnie zagrany zwłaszcza przez naszych weteranów i nieobecnego Pratta (tylko Howard trochę się stara), chaotyczny produkt. Zastanawiam się dlaczego w czasach kiedy młodzież podobno nie może się skupić takie wytwory trwają po 150 minut. Zwłaszcza, że nie mają nic do powiedzenia.
Po dwóch dniach od seansu, moje 3/10 to za dużo.
Cytat z Mierzwiak data 18 lutego, 2023, 20:24Seans kinowy był dla mnie w większości bezbolesny, ale totalnie wyrzuciłem już ten film z pamięci i nie zamierzam do niego wracać.
O jednym zapomnieć nie mogę, a mianowicie o scenie z cyklu "Naprawdę nikt tam nie miał odwagi powiedzieć Ludzie, przecież to jest jakieś parodystyczne gówno!?"
Pamiętacie jak w oryginale T-Rex obraca pyskiem przewróconego jeepa z Timem w środku, a ukrywający się za wrakiem Alan i Lex muszą się przemieszczać? W Dominion ukrywając się przed drapieżnikiem wokół wraku samochodu drepcze 7 (siedem!) osób.
Seans kinowy był dla mnie w większości bezbolesny, ale totalnie wyrzuciłem już ten film z pamięci i nie zamierzam do niego wracać.
O jednym zapomnieć nie mogę, a mianowicie o scenie z cyklu "Naprawdę nikt tam nie miał odwagi powiedzieć Ludzie, przecież to jest jakieś parodystyczne gówno!?"
Pamiętacie jak w oryginale T-Rex obraca pyskiem przewróconego jeepa z Timem w środku, a ukrywający się za wrakiem Alan i Lex muszą się przemieszczać? W Dominion ukrywając się przed drapieżnikiem wokół wraku samochodu drepcze 7 (siedem!) osób.
Cytat z Szaman data 11 czerwca, 2023, 13:53Wczoraj minęło 30 lat od premiery Parku Jurajskiego, a ten model nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Absolutne szczyty tej technologii, a jednocześnie jej łabędzi śpiew.
https://twitter.com/historyinmemes/status/1667308670168756224?t=54162Hw3Vss7-2ISqt9KYw&s=19
Wczoraj minęło 30 lat od premiery Parku Jurajskiego, a ten model nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Absolutne szczyty tej technologii, a jednocześnie jej łabędzi śpiew.
Testing the animatronics for the T-REX, from behind the scenes of "Jurassic Park" (which premiered 30 years ago today in 1993). pic.twitter.com/8DnQQzCnzD
— Historic Vids (@historyinmemes) June 9, 2023