aby założyć posty i tematy.

Mission: Impossible

PreviousPage 4 of 10Next

Obecny! 18.30

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

A ja jednak poczekam na premierę i seans w IMAX.

Tymczasem lecę z powtórkami:

M:I III - to najbardziej kameralny film z serii; bardzo dobry scenariusz i fajna obsada, sprawnie, ale bez fajerwerków wyreżyserowane przez Abramsa. Ale wizualnie to film dość brzydki, z jedną udaną sceną akcji (na moście). Mimo wszystko jest to progres po dwójce.

M:I Ghost Protocol - najlepszy film serii*. Świetne nawiązanie do wydarzeń z poprzedniej części. Kapitalne sceny akcji w ciekawych lokacjach idealnie zbalansowane humorem i powagą. Bardzo dobra obsada - każdy członek ekipy ma swoją historię i rolę do odegrania. Słabszym elementem jest postać przeciwnika (w porównaniu do roli Hoffmana z trójki), ale nie jest to jakaś wielka wada.

*po dotychczasowych powtórkach; ale z kinowych seansów pamiętam, że kolejne części odbierałem jako trochę słabsze

Też byłem! Ze dwie słabsze sceny, poziom poprzedników odkąd dali mu Pegga. Ależ oni mają chemię. Podobało się, Wy pokochacie, ja szanuję. Więcej potem, 7/10.

Nie zamierzam się nawet zastanawiać czy Dead Reckoning: Part One ma jakieś wady (no, może poza dość antyklimatyczną śmiercią jednej z postaci... w którą to śmierć nie wierzę), bo najnowsze M:I dostarczyło mi dokładnie wszystkiego co w tej serii najlepsze.

Takiej pogoni za MacGuffinem i ciągłej żonglerki motywacjami kolejnych zainteresowanych jego zdobyciem licznych stron, sojuszy między nimi, zdrad i przetasowań nie było od czasu Skrzyni Umarlaka.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Ma dwie słabe sceny:

Spoiler

• Eeeeeeethaaaaaan!!!! Jezu, dobrze, że jeszcze kamera nie odjechała 🙂 Prawie jak Shatner krzyczący za Khanem 🙂
  • Ethan tuż przed swoim słynnym skokiem przypomina sobie dla kogo to robi i widzi po kolei trzy kobiety- przeszłą, teraźniejszą i przyszłą. Wyglądało to jak komedia parodiująca rozwiązłość Jamesa Bonda

OK, zgadzam się. Też pomyślałem o słynnym Khaaaaaan!!!!! 🙂

Swoją drogą ten tak promowany od nie wiem kiedy skok z motorem wypadł w filmie... po prostu okej? Nie jest to coś co zostaje w głowie po seansie jak Dubaj w Ghost Protocol czy helikoptery w Fallout, za to już pościg we Włoszech owszem, nawet akcja z wagonami na końcu robi o niebo większe wrażenie, aż mi się dłonie spociły 🙂

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

W IMAXie po premierze ma być zwiastun Napoleona.

Skok ma fajną ciszę przy której cała sala siedziała w napięciu. Pościg we Włoszech (to był Rzym, czy Wenecja? Bo już mną zakręciło od nadmiaru atrakcji) cudowny, nawet jeśli to wszystko już gdzieś widzieliśmy. Pociąg świetny, może parę razy pod koniec za bardzo było widać CGI tła, no ale naprawdę nie zamierzam się czepiać scen akcji w tym filmie.

Bo film żył, oddychał. Twistami, tempem, scenami akcji, drobnym humorem, każdą sceną gdy Cruise dyskutuje z Peggiem. Parę razy łapałem się na myśli, że tak powinien wyglądać Indiana Jones i jak bardzo Mangold jest słabszym reżyserem niż myślałem.

Podobały mi się wątki wokół sztucznej inteligencji, tym większy szacunek, że to zostało pewnie wymyślone koło 2020 roku. Nie Hollywoodzie, to nie będzie Twoja nowa transfuzja krwi 🙂 Może tylko raz nie wypaliło, cała dyskusja w klubie nocnym przekracza granice napuszenia.

Bardzo podobało mi się gdy Kirby musiała udawać mimikę innej osoby. Świetna, mała scenka ze strony tej aktorki.

Świetny pomysł na kulminację z pociągiem, skojarzenia ze Skrzynią Umarlaka jak najbardziej słuszne.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

A i uciekła mi myśl, skok wypada gorzej niż mógł, bo jest niepotrzebnie przerwany powrotem do słabszego motywu z negocjacjami. A potem powraca dopiero w trzeciej ze słabszych scen.

Spoiler

Cruise trafia tam gdzie trafia? Żaden problem, ma być efektownie. Ale mimo, że Zola ma Attwell na muszce, to jeszcze wysyła pomagiera aby ją zastrzelił, tylko po to aby trafił w niego Cruise 🙂

Cytat z Mierzwiak data lipiec 8, 2023, 20:42

Takiej pogoni za MacGuffinem i ciągłej żonglerki motywacjami kolejnych zainteresowanych jego zdobyciem licznych stron, sojuszy między nimi, zdrad i przetasowań nie było od czasu Skrzyni Umarlaka.

Zgadza się, i musiałbym zobaczyć co najmniej jeszcze raz, bo przestałem ogarniać w pewnym momencie, chyba podczas imprezy w Wenecji.

Dlatego Fallout u mnie wciąż na 1. miejscu 🙂

Z AI wyszło fajnie, ale patrząc chłodnym okiem to tylko kolejne narzędzie kolejnego Złola, fakt, że narzędzie z większym wpływem na wydarzenia czego przedsmak mieliśmy na lotnisku i w jeszcze większym stopniu w Wenecji.

Podczas pościgu w Rzymie, który na bank był dłuższy od tego w Maroku w Artefakcie przeznaczenia, a jednocześnie 100 razy ciekawszy, kreatywniejszy i zabawniejszy (!) też pomyślałem jak bardzo twórcy M:I wiedzą co robią, i jak bardzo z kolei Mangold był bezradny.

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

A ktoś powie mi dlaczego Atwell ma na filmie paszport Rzeczpospolitej Polskiej na nazwisko Bogna Domadaros? Lub coś podobnego. W każdym razie bardzo wiarygodne 😀

A wyobrażacie sobie Houlta w roli Moralesa? Znaczy kto widział ten wie, że trochę przepisali, ale pewnie trzon pozostał ten sam. Pewnie Nicholas miał sprawiać bardziej wrażenie kogoś w rodzaju oszalałego, komputerowego geniusza. Morales taki sobie, więc nawet zobaczyłbym co zrobiłby Hoult, zwłaszcza, że główny zły jest odrobinę ludzki dopiero pod koniec. Niby pasuje to do postaci, ale ciężko mi uwierzyć, że ktoś taki zjada kolację i kładzie się spać gasząc nocną lampkę, tak bardzo go odhumanizowali, chociaż w inny sposób niż np. Ewolucjonistę w Strażnikach Galaktyki.

Cytat z Szaman data lipiec 8, 2023, 21:22

A ktoś powie mi dlaczego Atwell ma na filmie paszport Rzeczpospolitej Polskiej na nazwisko Bogna Domadaros? Lub coś podobnego. W każdym razie bardzo wiarygodne 😀

Obstawiam, że to ukłon do widowni. I w każdym kraju paszport jest inny.

Szaman

To było tak zmontowane, że całkiem możliwe. Ale jak już mieli problem z nazwiskiem to mogli pożyczyć od Polaków znanych w USA, nie wiem, np nazwać ją od Joanny Kulig i Janusza Kamińskiego 🙂

Cytat z Szaman data lipiec 8, 2023, 21:22

Matka Polka, ojciec... nie. 😉

Szaman
Cytat z Szaman data lipiec 8, 2023, 21:32

To było tak zmontowane, że całkiem możliwe. Ale jak już mieli problem z nazwiskiem to mogli pożyczyć od Polaków znanych w USA, nie wiem, np nazwać ją od Joanny Kulig i Janusza Kamińskiego 🙂

Bogna Dorocińska też by pasowało. 😉

Szaman

Oczywiście to taki czepialski szczególik pół żartem pół serio 🙂 Wydaje mi się, że imię Bogna zaginęło w pokoleniu lat 80-tych, ale może to tylko w moich rejonach Polski 🙂

A tak przy okazji, zauważyliście, że raczej dobierają z głową ekranowe partnerki dla Cruise'a? Oczywiście nie jest zaszczycony obecnością rówieśniczek, ale powiedzmy, że panie też już dawno nie są studentkami 🙂

Tak sobie jeszcze myślę o tym pościgu w Rzymie:

Wiemy czemu bohaterowie uciekają, wiemy kto ich ściga i dlaczego. To naturalny ciąg przyczynowo-skutkowy wcześniejszych wydarzeń.

Tymczasem w Indiana Jonesie bohaterowie przed nikim nie muszą uciekać, dlatego film wyciąga z kapelusza postać o której nigdy nie słyszeliśmy, daje jej związek z Heleną o którym nigdy nie słyszeliśmy i w ten sposób pretekst do pościgu powstaje dosłownie minuty wcześniej! Ależ to jest źle napisane.

Szaman

Rany, jak bardzo w punkt!

PreviousPage 4 of 10Next