aby założyć posty i tematy.

Mission: Impossible

PreviousPage 6 of 10Next

Też nie wytrzymałem i obejrzałem przedpremierowo. Nic odkrywczego nie dodam, Tom po raz kolejny pokazuje jak się robi tego typu kino. Mój jedyny drobny zgrzyt to zaawansowana, myśląca AI, która ma jeszcze człowieka od brudnej roboty (ciekawe jak go zwerbowała). Wiem, że w tej serii jest sporo fantastycznych zabawek (jak chociażby maszyna do robienia idealnych masek), ale ten motyw poszedł trochę za bardzo w sci-fi. Nie przeszkadza to mi jednak niecierpliwie czekać na kontynuację.

Ta seria stoi scenami akcji. Tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszyscy wokół powinni się uczyć jak kręcić takie kino. Słabiej jest niestety z fabułą. Te wszystkie sojusze, zdrady, odkupienia. No za dużo tego po prostu. Koniec końców wszystko się jeszcze jakoś spina, ale coraz bardziej, mam wrażenie, na słowo honoru. Ciężkawo bywa też w relacjach pomiędzy postaciami. Ale nie zamierzam za bardzo narzekać, bo świetne tempo i pierwszorzędna realizacja sprawiają, że seans zaliczam jednak do udanych.

A tak wygląda mój ranking filmów z serii: Ghost Protocol -> I -> III -> Rogue Nation -> Dead Reckoning Part One -> Fallout -> II

Popielecki na FW fajnie celnie oddał przewagę M:I nad innymi dzisiejszymi filmami kina akcji:

"Dla dobrego reżysera skuty kajdankami Hunt, który musi jedną ręką prowadzić rachityczny fiacik, to nie problem - to okazja."

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Atwell cudowna w tej odsłonie! Postać Grace genialna, nie sądziłem, że na tym etapie seria może zaproponować może i najlepszą kobiecą bohaterkę, której chemia z Cruisem dorównuje tej którą Tom ma z Ferguson (zakładam, że to fejk, ale wątek Ilsy tak czy inaczej jest problematyczny).

Wady? Nieco zdjęcia, Ilsa i bardzo bezbarwny Gabriel. Wolałbym tutaj chodzącego ledwo żyjącego, na wpol zrobotyzowanego Two Face-Cavilla 😛

A cała reszta? Mój ulubiony rodzaj blockbustera, tym razem z zaskakującym metakomentarzem i potężnym przekazem. Kocham.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Co do Ferguson

Spoiler

Jeśli to fejk to dlaczego przypomina sobie ją przed skokiem? Widzi wtedy tą którą zabił Gabriel, Ferguson którą również zabił Gabriel i Hayley która jest w niebezpieczeństwie.

Poza tym to już nie byłby dobry twist, tylko coś w stylu Szybkich i wściekłych.

Też myślałem, że to może fejk, ale ponoć nie. Szkoda.

Moja teoria jest prosta.

Spoiler
przez pewien moment w ogóle nie ma prawdziwej Ilsy, może zupełnie poza startem, i to jest jej oderwana od reszty intryga

Spoiler
Ferguson w ogóle nie było na planie Part Two więc sorry 🙂

Obejrzałem "Grę fortuny" Richiego (jest na Prime). Piszę w tym temacie, gdyż...

Spoiler

...jest trochę podobieństw do najnowszej misji niemożliwej. Czytałem, że to film w stylu opowieści o 007. Ale raczej właśnie o Huncie, bo ten, podobnie jak Oscar Fortune, działa w zespole. W przeciwieństwie do Bonda, który zawsze solo. MacGuffinem w obu filmach jest sztuczna inteligencja, tak rozwinięta, że ma doprowadzić do końca świata jaki znamy. Jest scena na lotnisku, w której nasi bohaterowie muszą przejąć kuriera, by dowiedzieć się, kto jest kupcem. Przeszkodzić im w tym próbuje ekipa powiązana z amerykańskim wywiadem (przynajmniej tak na początku to wygląda). Jest nawet Cary Elwes w roli ważnej figury w tymże. Pewnie dałoby się znaleźć więcej podobnych filmów, ale ciekawym zbiegiem okoliczności filmy kręcono w podobnym czasie, a premiera miały w odstępie pół roku.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data lipiec 15, 2023, 21:41

Spoiler
Ferguson w ogóle nie było na planie Part Two więc sorry 🙂

Sorry, Mierzwiak, ale w tym przypadku aktorom i twórcom nie wierzę 😛

Jedyne co do mnie przemawia, że to nie fejk to emocjonalne znaczenie dla jednego z głównych tematów filmu i dla relacji z Grace. Samo zdarzenie też mi by bardzo nie przeszkadzało gdyby

Spoiler
Ilsa miała więcej czasu ekranowego, bo niestety jest w filmie praktycznie nieobecna

Swoją drogą liczę cicho na powrót Rennera w kolejnej części. Idealny teraz do team-up'u z Cruisem.

Po dzisiejszej powtórce zacząłem się zastanawiać nad postacią agenta ścigającego Ethana, granego przez Wighama. Pomimo powtórki całej serii nie przypominam go sobie z poprzednich części. A tutaj wydaje się mieć jakąś przeszłość z Huntem. Wydaje mi się, luźny wątek czy temat na przyszłość?

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Ależ to jest pechowy film.

Tutaj cały artykuł.

W sumie zrozumiałe, że pozbywają się silnego nawiązania po raczej przeciętnym wyniku tegorocznej części.

Raczej niezrozumiałe skoro tegoroczny film zostanie sam jak palec ze swoim Part One 🙂

No pod tym kątem tak, nawet chyba przecież chyba kończył się napisem, że to tylko część pierwsza. Ale marketingowo to strzał w stopę, "part 2" a ktoś pod kasą kina uzna, że nie widział "part 1" i nie będzie wiedział o co chodzi. Gdyby wyciągnęli chociaż te 200 mln z Ameryki to "part 2" byłoby dumną zapowiedzią kontynuacji letniego hitu.

Trochę dziwna decyzja, biorąc pod uwagę to, że to nie tytuł był problemem, ale premiera na tydzień przed Barbenheimerem, który wyssał dużo powietrza z balona z napisem Dead Reckoning Part 1.

Cytat z Szaman data październik 24, 2023, 07:31

Ale marketingowo to strzał w stopę, "part 2" a ktoś pod kasą kina uzna, że nie widział "part 1" i nie będzie wiedział o co chodzi.

To w historii kina nie było filmów z 2 / Part Two w tytule? 🙂 Już nie róbmy z widzów takich idiotów, pierwotnie w piątek miała wchodzić Dune: Part Two i co, będzie klapa bo nikt nie słyszał o Dune: Part One? 😛

Chodziło mi o to, że sami sobie zamotali- sugerują bardzo bezpośrednią kontynuację filmu który sprzedał się dość średnio. Pewnie właśnie tego się przestraszyli.

PreviousPage 6 of 10Next