aby założyć posty i tematy.

Opinie o filmach

PreviousPage 106 of 106
Cytat z Szaman data 30 stycznia, 2026, 21:38

Rachel jest absolutnie szalona i to jej najlepsza rola jaką widziałem, a widziałem Spotlight.

Wredne dziewczyny widziałeś? 😛

To był taki żart, bo dostała nominację do Oscara za dramat o pedofilii i to kontrastuje z tym co się wyprawia u Raimiego 🙂 A jej druga najlepsza rola według mnie to "Jesteś tam, Boże? To ja Margaret". Pierwszą zobaczyłem dzisiaj, Wrednych nie widziałem.

Cytat z Marek Pilarski data 10 listopada, 2025, 21:59

Na koniec dostałem PTSD po tym filmie z Rose Byrne, którego tytułu nie potrafię zapamiętać.

welp... i tak przez dwie godziny xD

Cytat z Szaman data 30 stycznia, 2026, 21:38

A właśnie, co do zwierząt, nie potrafię zdzierżyć przemocy wobec zwierząt. Im jestem starszy tym gorzej. Ludzie, demony, potwory w innych filmach ok. Ale z tym dzikiem mnie zupełnie nie rozbawiło.

Mnie nie przeszkadzało, motywem filmu jest survival więc w tym kontekście nie mam problemu z taką sceną. Gorzej że to szpetne CGI, kiedyś nakręciliby to z animatronicznym zwierzakiem.

Szkoda, że Spider-Many sprawiły, że Sam już raczej nie wróci z krainy CGI. W 1991 roku kręcił film z absolutnie przestarzałymi, kukiełkowymi szkieletorami, teraz nie potrafi nakręcić prostych scen bez blue screena.

Jakich konkretnie? Bo nie zauważyłem blue screena nigdzie poza nakręconymi tak, z oczywistych względów, dwiema scenami na klifie.

Fajny film, świetnie zagrany, poprowadzony nieco inaczej niż się spodziewałem choć gdy Linda ostrzegła Bradleya przed trującym bluszczem po drugiej stronie wyspy to myślałem, że

Spoiler
będzie tam jakiś kurort z turystami a nie samotna posiadłość.
Świetne jest to, że przez większość metrażu to takie Cast Away tyle że z dwójką ludzi między którymi najpierw jest napięcie a później więź. Ale czy na pewno? 🙂

Zawsze doceniam gdy twórcy wiedzą na czym skończyć daną scenę i że mniej znaczy więcej - aż chciałem przyklasnąć na

Spoiler
cięciu montażowym między uderzeniem kijem golfowym w głowę a w piłeczkę na polu

Całkiem mocne 7/10, niekoniecznie do częstego wracania w przyszłości ale kiedyś, szczególnie dla znakomitej roli McAdams, na pewno.

Co do CGI

Spoiler

Szczególny niesmak zostawiła we mnie finałowa scena w samochodzie, zresztą ostatnią sceną mogło być pole golfowe, sekwencja mówi dokładnie to samo co poprzednia, no chyba, że ktoś niepokoił się o los papugi 🙂 Samolot ma słabe CGI, zwierzęta, no ale powiedzmy, że dzik miał być kreskówkowy. Ale tak teraz pomyślałem- to tak jak w przypadku klifu,tak wyszło z tym budżetem. W jakieś modele, animatronikę to może się bawić Nolan za 200, a nie Raimi za 40 mln. Garnitury z Disneya popukałyby się w czoło, zresztą on też jest biznesmenem, który lubi nakręcić tanio i sprzedać z zyskiem.

Ostatnie ujęcie to znając życie dokrętka więc pewnie łatwiej było nakręcić to na podjeździe na zielonym ekranie 🙂

Zgadzam się, wygląda na dokrętkę.

Mi też się podobało, wiadomo Sam już najlepsze swoje filmy nakręcił, ale jeszcze na sporą dozę szaleństwa sobie pozwala (najbardziej rozbawiła mnie scena resuscytacji połączona z rzyganiem). Nie wiem czy to przypadek, ale są tu motywy dosłownie zerżnięte z Triangle of sadness 

Spoiler

bezludna wyspa nie jest bezludna i powstrzymanie osoby, która chce o tym poinformować

To zależy ile było przeróbek, bo Raimi zaklepał sobie ten scenariusz już w 2019, czyli trzy lata przed Triangle, tylko jak zwykle długo zabierał się do roboty 🙂

PreviousPage 106 of 106