Scream
Cytat z Mierzwiak data 16 stycznia, 2022, 12:50W ogóle tak sobie myślę - film skupia się na problematycznym dziedzictwie [spoiler title=""]Sam której ojciec był mordercą, a przecież jej babka czyli matka Billy'ego też była psycholką[/spoiler]w sumie dziwne że o tym nie wspomniano.
Za to twórcy pamiętali, że Judy robi ciasto cytrynowe. Ciekawe czy wciąż "smells like ass" 🙂
W ogóle tak sobie myślę - film skupia się na problematycznym dziedzictwie
Za to twórcy pamiętali, że Judy robi ciasto cytrynowe. Ciekawe czy wciąż "smells like ass" 🙂
Cytat z Szaman data 16 stycznia, 2022, 13:12Ogólnie wspomniana jest chyba tylko czwórka i to bardzo zdawkowo- "ostatni raz takie zdarzenia miały miejsce w 2011 roku". Wątek ze spoilera ciekawy i przyznam, że dopiero teraz o tym pomyślałem. Szkoda, że scenarzyści to olali.
Ogólnie wspomniana jest chyba tylko czwórka i to bardzo zdawkowo- "ostatni raz takie zdarzenia miały miejsce w 2011 roku". Wątek ze spoilera ciekawy i przyznam, że dopiero teraz o tym pomyślałem. Szkoda, że scenarzyści to olali.
Cytat z Mierzwiak data 16 stycznia, 2022, 13:31Tak, to wygląda trochę tak, jakby jednak olewali kontynuacje na rzecz jak najmocniejszego powiązania z oryginalnym filmem zgodnie z obowiązującym trendem.
Wrócę jeszcze do tego nieszczęsnego Stab 8 bo nie daje mi spokoju wplątanie w to Riana Johnsona. To nawiązanie do "afery" wokół The Last Jedi jest dla mnie o tyle nietrafione, że przecież w filmie pada nawet dialog, że seria Stab to klasyczne whodunnit i pada też tytuł Knives Out właśnie. Ghostface w chromowanej masce z miotaczem ognia? Od reżysera cudownego Na noże? Ależ mnie to uwiera 🙂
Ogółem mam wrażenie, że ta część jest najbardziej hermetyczna. Poprzednicy, zwłaszcza oryginał, śmiał się z rzeczy uniwersalnych jak Sidney mówiąca o cycatej bohaterce uciekającej przed mordercą schodami na piętro zamiast do drzwi wyjściowych. Scream 2022 z kolei odnosi się do tego, czym żyje twitter. Wykład Mandy o requelach będzie mieć na pewno dla wielu osób wartość edukacyjną, ale mam wątpliwości na ile czytelna dla przeciętnego widza będzie motywacja morderców w tym filmie.
Tak, to wygląda trochę tak, jakby jednak olewali kontynuacje na rzecz jak najmocniejszego powiązania z oryginalnym filmem zgodnie z obowiązującym trendem.
Wrócę jeszcze do tego nieszczęsnego Stab 8 bo nie daje mi spokoju wplątanie w to Riana Johnsona. To nawiązanie do "afery" wokół The Last Jedi jest dla mnie o tyle nietrafione, że przecież w filmie pada nawet dialog, że seria Stab to klasyczne whodunnit i pada też tytuł Knives Out właśnie. Ghostface w chromowanej masce z miotaczem ognia? Od reżysera cudownego Na noże? Ależ mnie to uwiera 🙂
Ogółem mam wrażenie, że ta część jest najbardziej hermetyczna. Poprzednicy, zwłaszcza oryginał, śmiał się z rzeczy uniwersalnych jak Sidney mówiąca o cycatej bohaterce uciekającej przed mordercą schodami na piętro zamiast do drzwi wyjściowych. Scream 2022 z kolei odnosi się do tego, czym żyje twitter. Wykład Mandy o requelach będzie mieć na pewno dla wielu osób wartość edukacyjną, ale mam wątpliwości na ile czytelna dla przeciętnego widza będzie motywacja morderców w tym filmie.
Cytat z Mierzwiak data 16 stycznia, 2022, 18:32Myślę sobie jeszcze o powrocie starej gwardii i osobiście mam problem ze znalezieniem sensownego powodu dla powrotu Gale i Sidney. Szczególnie tej drugiej, która nie ma nic wspólnego z tymi nowymi wydarzeniami; mam uwierzyć że zostawiła rodzinę by ryzykując życie zmierzyć się z mordercą? Neve jest w tym filmie całkowicie w porządku, ale boleśnie czuć, że nie ma co grać i chyba sama nie wiedziała czemu jest na planie.
Myślę sobie jeszcze o powrocie starej gwardii i osobiście mam problem ze znalezieniem sensownego powodu dla powrotu Gale i Sidney. Szczególnie tej drugiej, która nie ma nic wspólnego z tymi nowymi wydarzeniami; mam uwierzyć że zostawiła rodzinę by ryzykując życie zmierzyć się z mordercą? Neve jest w tym filmie całkowicie w porządku, ale boleśnie czuć, że nie ma co grać i chyba sama nie wiedziała czemu jest na planie.
Cytat z Szaman data 16 stycznia, 2022, 18:42Ona z początku odmawia, ale potem wkracza jako taka persona która musi i potrafi zrobić porządek. Trochę jest to sklejone na wiarę i pozytywne podejście widza.
Szóstka będzie miała gorzej, pewnie studio będzie oczekiwało jej na styczeń 24, a motorem napędowym relacji w 4 i 5 części jest jednak długa rozłąka bohaterów poprowadzona w różnych konfiguracjach i odkrywanie przed widzem ich losów poza kadrem.
Ona z początku odmawia, ale potem wkracza jako taka persona która musi i potrafi zrobić porządek. Trochę jest to sklejone na wiarę i pozytywne podejście widza.
Szóstka będzie miała gorzej, pewnie studio będzie oczekiwało jej na styczeń 24, a motorem napędowym relacji w 4 i 5 części jest jednak długa rozłąka bohaterów poprowadzona w różnych konfiguracjach i odkrywanie przed widzem ich losów poza kadrem.
Cytat z Marek Pilarski data 16 stycznia, 2022, 22:50Cytat z Mierzwiak data styczeń 11, 2022, 18:07Nie oglądam!
Słuchałem dzisiaj w pracy nowego albumu The Weeknda, a tam w kawałku Here We Go... Again taki fragment:
My new girl, she a movie star
I loved her right, make her scream like Neve Campbell
Czytałem gdzieś, że to "My new girl, she a movie star" odnosi się do Angeliny Jolie. 😛
Cytat z Mierzwiak data styczeń 11, 2022, 18:07Nie oglądam!
Słuchałem dzisiaj w pracy nowego albumu The Weeknda, a tam w kawałku Here We Go... Again taki fragment:
My new girl, she a movie star
I loved her right, make her scream like Neve Campbell
Czytałem gdzieś, że to "My new girl, she a movie star" odnosi się do Angeliny Jolie. 😛
Cytat z Janko data 16 stycznia, 2022, 23:15Dopiero teraz to zauważyłem
[spoiler title=""]
to druga po Pewnego razu w ... Hollywood ognista rola Mikey Madison:)
[/spoiler]
Dopiero teraz to zauważyłem
to druga po Pewnego razu w ... Hollywood ognista rola Mikey Madison:)
Cytat z Szaman data 16 stycznia, 2022, 23:32Wiedziałem, że skądś ją znam, ale nie mogłem sobie przypomnieć. Dopiero po seansie pomogło Imdb.
Wiedziałem, że skądś ją znam, ale nie mogłem sobie przypomnieć. Dopiero po seansie pomogło Imdb.
Cytat z Juby data 17 stycznia, 2022, 11:08Po powtórce poprzedników (nie widziałem ich 11 lat) i seansie nowego Krzyku.
Krzyk (1996) - klasyka! Scena otwierająca to perła, finał troszeczkę przekombinowany, ale i tak największą krzywdę temu slasherowi wyrządził Straszny film. To tak dobra parodia, że trudno się dziś nie śmiać na oryginale, przypominając sobie co z nim zrobili bracia Wayans. 🙂
Krzyk 2 - bardzo udany sequel. Scena, w której Gale ucieka przed Ghostfacem za ekranami pochłaniającymi dźwięk, lub ta, w której dziewczyny wychodzą z auta przez nieprzytomnego mordercę - mega! Jedyny zarzut z mojej strony - w pierwszej połowie trochę brakuje akcji.
Krzyk 3 - Mój ulubiony sequel w serii. Campowy, naładowany akcją i morderstwami, z podwójną dawką Gale Wheathers(!). Świeżymi lokacjami i tylko jednym mordercą wyróżnia się na tle reszty. Poza tym, bardzo udanie punktuje finały filmowych trylogii, samego siebie i wieńczy ten etap Krzyków.
Krzyk 4 - Udany powrót po latach, ale meta-komentarz nt. remake'ów i komputerowa krew nie przekonują mnie w nim tak, jak komentarze i tradycyjne blood squibs w poprzednikach. Z kina wychodziłem z przeświadczeniem, że to najsłabsza część, powtórka po blisko 11 latach niewiele zmieniła.
Krzyk 5 (2022) - Przez długi czas myślałem, że to będzie najlepszy sequel. Pomysłowe sceny morderstw, sporo zaskoczeń, czuć grozę od Ghostface'a (scena w szpitalu), kilka wzruszeń. Niepotrzebnie uwierzyłem bohaterom tłumaczącym, ze tym razem będzie inaczej, bo świeżych, często bardzo dobrych pomysłów starczyło na 3/4 filmu. Twist o zabójcy - przewidziałem go z godzinnym wyprzedzeniem. Cały trzeci akt był najmniej oryginalny ze wszystkich sequeli, straciłem na nim zainteresowanie. No i mało ofiar! Pierwsza zasada slasherów - w każdym kolejnym sequelu ma być coraz więcej trupów, a w nowym Krzyku naliczyłem ich najmniej od czasu oryginału. Bardzo się tu rozczarowałem.
Oby na szóstkę nie przyszło nam czekać kolejnej dekady i oby w końcu poszli na całość z odświeżeniem formuły, a nie znowu wracali do Sid, Billy'ego i Woodsboro.
Po powtórce poprzedników (nie widziałem ich 11 lat) i seansie nowego Krzyku.
Krzyk (1996) - klasyka! Scena otwierająca to perła, finał troszeczkę przekombinowany, ale i tak największą krzywdę temu slasherowi wyrządził Straszny film. To tak dobra parodia, że trudno się dziś nie śmiać na oryginale, przypominając sobie co z nim zrobili bracia Wayans. 🙂
Krzyk 2 - bardzo udany sequel. Scena, w której Gale ucieka przed Ghostfacem za ekranami pochłaniającymi dźwięk, lub ta, w której dziewczyny wychodzą z auta przez nieprzytomnego mordercę - mega! Jedyny zarzut z mojej strony - w pierwszej połowie trochę brakuje akcji.
Krzyk 3 - Mój ulubiony sequel w serii. Campowy, naładowany akcją i morderstwami, z podwójną dawką Gale Wheathers(!). Świeżymi lokacjami i tylko jednym mordercą wyróżnia się na tle reszty. Poza tym, bardzo udanie punktuje finały filmowych trylogii, samego siebie i wieńczy ten etap Krzyków.
Krzyk 4 - Udany powrót po latach, ale meta-komentarz nt. remake'ów i komputerowa krew nie przekonują mnie w nim tak, jak komentarze i tradycyjne blood squibs w poprzednikach. Z kina wychodziłem z przeświadczeniem, że to najsłabsza część, powtórka po blisko 11 latach niewiele zmieniła.
Krzyk 5 (2022) - Przez długi czas myślałem, że to będzie najlepszy sequel. Pomysłowe sceny morderstw, sporo zaskoczeń, czuć grozę od Ghostface'a (scena w szpitalu), kilka wzruszeń. Niepotrzebnie uwierzyłem bohaterom tłumaczącym, ze tym razem będzie inaczej, bo świeżych, często bardzo dobrych pomysłów starczyło na 3/4 filmu. Twist o zabójcy - przewidziałem go z godzinnym wyprzedzeniem. Cały trzeci akt był najmniej oryginalny ze wszystkich sequeli, straciłem na nim zainteresowanie. No i mało ofiar! Pierwsza zasada slasherów - w każdym kolejnym sequelu ma być coraz więcej trupów, a w nowym Krzyku naliczyłem ich najmniej od czasu oryginału. Bardzo się tu rozczarowałem.
Oby na szóstkę nie przyszło nam czekać kolejnej dekady i oby w końcu poszli na całość z odświeżeniem formuły, a nie znowu wracali do Sid, Billy'ego i Woodsboro.
Cytat z Mierzwiak data 17 stycznia, 2022, 15:28Tak jak wczoraj rozmawialiśmy - ta część popełnia błąd niejako cementując równanie według którego Woodsboro = Ghostface, a przecież 2 i 3 częśc pokazały, że z wyjścia poza miasteczko płyną wyłącznie korzyści.
Tak jak wczoraj rozmawialiśmy - ta część popełnia błąd niejako cementując równanie według którego Woodsboro = Ghostface, a przecież 2 i 3 częśc pokazały, że z wyjścia poza miasteczko płyną wyłącznie korzyści.
Cytat z Szaman data 20 stycznia, 2022, 22:01Drew Barrymore, Matthew Lillard, Jamie Kennedy, Henry Winkler i Hayden Panettiere mają głosowe epizody w Krzyku 5.
https://bloody-disgusting.com/interviews/3699867/scream-filmmakers-reveal-surprise-easter-egg-cameos-didnt-notice-spoiler-interview/
Drew Barrymore, Matthew Lillard, Jamie Kennedy, Henry Winkler i Hayden Panettiere mają głosowe epizody w Krzyku 5.
‘Scream’ Filmmakers Reveal the Surprise Easter Egg Cameos You Didn’t Notice! [Spoiler Interview]
Cytat z Szaman data 3 lutego, 2022, 18:45Zdjęcia ruszają już latem tego roku.
https://twitter.com/BDisgusting/status/1489291368245743619
Zdjęcia ruszają już latem tego roku.
'Scream 6' - Paramount and Spyglass Officially Order Up Another #Scream Movie! https://t.co/M6VYNNm41C
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) February 3, 2022
Cytat z Szaman data 17 marca, 2022, 10:52https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1504393809672781825?t=y1SwZxgyKRLcoe8zCCTJ-g&s=19
Courteney Cox potwierdziła, że powróci w szóstej odsłonie „Krzyku” i ujawniła, kiedy ruszą prace na planie.https://t.co/hFRIttJEWO
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) March 17, 2022
Cytat z Szaman data 18 marca, 2022, 17:1631 marca 2023
https://twitter.com/DEADLINE/status/1504852612528627715
31 marca 2023
‘Scream’ Sequel & Bob Marley Biopic Theatrical Release Dates Set By Paramount https://t.co/7DnLTBjDQ5
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 18, 2022
Cytat z Mierzwiak data 18 marca, 2022, 18:51Idą za ciosem (hehe), premiera prawie tak szybko co Scream 2 w stosunku do jedynki.
Idą za ciosem (hehe), premiera prawie tak szybko co Scream 2 w stosunku do jedynki.
Cytat z Szaman data 10 maja, 2022, 18:27https://twitter.com/THR/status/1524072304694771713?t=Dt6jHMQl__MsiE9bGltIgQ&s=19
‘Scream 6’: Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Jenna Ortega Set to Return https://t.co/75PUsaL8xw
— The Hollywood Reporter (@THR) May 10, 2022
Cytat z robgordon data 10 maja, 2022, 19:14Cytat z Szaman data maj 10, 2022, 18:27https://twitter.com/THR/status/1524072304694771713?t=Dt6jHMQl__MsiE9bGltIgQ&s=19
Znaczy ta czwórka przeżyła, tak? Wszyscy biali polegli?
Cytat z Szaman data maj 10, 2022, 18:27https://twitter.com/THR/status/1524072304694771713?t=Dt6jHMQl__MsiE9bGltIgQ&s=19
Znaczy ta czwórka przeżyła, tak? Wszyscy biali polegli?
Cytat z Szaman data 12 maja, 2022, 07:16https://twitter.com/THR/status/1524517726483533824?t=6xTGJq8j63-E-hpnTm9wPg&s=19
Hayden Panettiere to Reprise ‘Scream 4’ Character in Upcoming ‘Scream’ Sequel (Exclusive) https://t.co/zS6zxH3TFY
— The Hollywood Reporter (@THR) May 11, 2022