Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 2 października, 2022, 22:01Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Po dwóch odcinkach jestem pod ogromnym wrażeniem.
Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Cytat z Mierzwiak data 4 października, 2022, 20:31Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Ależ znakomity serial. Dawno nie widziałem czegoś co wprawiałoby w taki... niepokój, opartego na pomyśle którego nie można wyrzucić z głowy i tak precyzyjnie serwującego twisty, ale twisty bardzo, nazwijmy to, organiczne, wzbogacające i uzupełniające historię, a nie nastawione wyłącznie na sztuczne zaskakiwanie / szokowanie.
Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Ależ znakomity serial. Dawno nie widziałem czegoś co wprawiałoby w taki... niepokój, opartego na pomyśle którego nie można wyrzucić z głowy i tak precyzyjnie serwującego twisty, ale twisty bardzo, nazwijmy to, organiczne, wzbogacające i uzupełniające historię, a nie nastawione wyłącznie na sztuczne zaskakiwanie / szokowanie.
Cytat z robgordon data 4 października, 2022, 20:36Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:31Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Obejrzałeś całość?
Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:31Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01Severance (Rozdzielenie) od ATV+
Obejrzałeś całość?
Cytat z robgordon data 4 października, 2022, 20:51Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:38Tak, dosłownie kilkanaście minut temu skończyłem finał.
Na imdb ostatni odcinek, przy ponad 10 tysięcy ocen, ma średnią 9,7 😉
[spoiler title=""]
Finałowy okrzyk" Ona żyje!" jeszcze długo siedział mi w głowie 😉 [/spoiler]
Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:38Tak, dosłownie kilkanaście minut temu skończyłem finał.
Na imdb ostatni odcinek, przy ponad 10 tysięcy ocen, ma średnią 9,7 😉
Finałowy okrzyk" Ona żyje!" jeszcze długo siedział mi w głowie 😉
Cytat z Mierzwiak data 4 października, 2022, 21:00Co ciekawe wczoraj (po piątym odcinku) wpadłem na pomysł że [spoiler title=""]żona Marka żyje i pomyślałem że to Helly, ale potem przypomniałem sobie że widzieli się na parkingu przed firmą[/spoiler] więc porzuciłem go 😛
Co ciekawe wczoraj (po piątym odcinku) wpadłem na pomysł że
Cytat z Mierzwiak data 4 października, 2022, 22:19Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma[spoiler title=""] niemal mityczna otoczka wokół założyciela korporacji, ta jego wielka płaskorzeźba, obrazy z dziwacznymi, niemal biblijnymi scenami i natchnione cytaty mające w sobie coś ze scjentologicznego bełkotu.[/spoiler]
Ciekawa jest też swego rodzaju bezczasowość całości (wspomagana elementami retro w biurze), nawet jeśli z serialu jasno wynika, że dzieje się współcześnie.
Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma
Ciekawa jest też swego rodzaju bezczasowość całości (wspomagana elementami retro w biurze), nawet jeśli z serialu jasno wynika, że dzieje się współcześnie.
Cytat z robgordon data 5 października, 2022, 20:50Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 22:19Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma[spoiler title=""] niemal mityczna otoczka wokół założyciela korporacji, ta jego wielka płaskorzeźba, obrazy z dziwacznymi, niemal biblijnymi scenami i natchnione cytaty mające w sobie coś ze scjentologicznego bełkotu.[/spoiler]
Tak, ten nastrój jest tutaj konsekwentnie (z)budowany. Poza tym o czym wspomniałeś, również...
[spoiler title=""]
...zdjęciami. Wyborem miejsca, w którym dzieje się akcja (bardzo "skandynawskim", jakby w tym miasteczku mieszkało może ze 100 mieszkańców, max). Kreacjami aktorskimi (zwłaszcza Patricia Arquette oraz aktor, który odtwarza Milchicka każdym sceną ze swoim udziałem wzbudzają dreszcze 😉 ) [/spoiler]
Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 22:19Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma
Spoilerniemal mityczna otoczka wokół założyciela korporacji, ta jego wielka płaskorzeźba, obrazy z dziwacznymi, niemal biblijnymi scenami i natchnione cytaty mające w sobie coś ze scjentologicznego bełkotu.Ciekawa jest też swego rodzaju bezczasowość całości (wspomagana elementami retro w biurze), nawet jeśli z serialu jasno wynika, że dzieje się współcześnie.
Tak, ten nastrój jest tutaj konsekwentnie (z)budowany. Poza tym o czym wspomniałeś, również...
...zdjęciami. Wyborem miejsca, w którym dzieje się akcja (bardzo "skandynawskim", jakby w tym miasteczku mieszkało może ze 100 mieszkańców, max). Kreacjami aktorskimi (zwłaszcza Patricia Arquette oraz aktor, który odtwarza Milchicka każdym sceną ze swoim udziałem wzbudzają dreszcze 😉 )
Cytat z robgordon data 5 października, 2022, 20:51Marcin Dorociński w drugim sezonie Wikingów: Valhalla. Nieźle nam się chłopaki rozkręcają.
Marcin Dorociński w drugim sezonie Wikingów: Valhalla. Nieźle nam się chłopaki rozkręcają.
Cytat z Szaman data 6 października, 2022, 20:44https://twitter.com/DEADLINE/status/1578105817076797456
‘Outer Range’ Renewed For Second Season By Prime Video; Charles Murray Takes Over As Showrunner https://t.co/GKVd0ixHfP
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) October 6, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 6 października, 2022, 20:51Muszę nadrobić pierwszy sezon.
A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Baflc_0XVfY
Muszę nadrobić pierwszy sezon.
A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu. 🙂
Cytat z robgordon data 6 października, 2022, 21:17Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51Muszę nadrobić pierwszy sezon.
A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu.
Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu 😉 To jest pierwszy pełen zwiastun.
Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51Muszę nadrobić pierwszy sezon.
A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu.
Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu 😉 To jest pierwszy pełen zwiastun.
Cytat z Szaman data 6 października, 2022, 21:20Juby, przeloguj 😀
(bo on zawsze mnie poprawia w identycznym stylu hehe)
Juby, przeloguj 😀
(bo on zawsze mnie poprawia w identycznym stylu hehe)
Cytat z Marek Pilarski data 6 października, 2022, 21:22Cytat z robgordon data październik 6, 2022, 21:17Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51Muszę nadrobić pierwszy sezon.
Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu
To jest pierwszy pełen zwiastun.
Wiem, akurat tak się złożyło, że wczoraj skończyłem pierwszy sezon. 🙂
EDIT: Trochę dziwnie to napisałem tutaj. Chciałem napisać, że przed rozpoczęciem oglądania pierwszego sezonu w miniony piątek wiedziałem, że powstaje drugi sezon, mimo że pierwszy miał być miniserialem, i w takich kategoriach był też nominowany do Emmy. Coś mi się obiło o uszy, że niektózy narzekali, że jest traktowany jako miniserial, skoro będzie drugi sezon. Nie sprawdzłem jednak, kiedy ma być premiera. Wczoraj dopiero zbaczyłem ten krótki teaser. Wiedziałem już wcześniej, że z pierwszego sezonu powróci postać Coolidge. 🙂
Cytat z robgordon data październik 6, 2022, 21:17Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51Muszę nadrobić pierwszy sezon.
Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu
To jest pierwszy pełen zwiastun.
Wiem, akurat tak się złożyło, że wczoraj skończyłem pierwszy sezon. 🙂
EDIT: Trochę dziwnie to napisałem tutaj. Chciałem napisać, że przed rozpoczęciem oglądania pierwszego sezonu w miniony piątek wiedziałem, że powstaje drugi sezon, mimo że pierwszy miał być miniserialem, i w takich kategoriach był też nominowany do Emmy. Coś mi się obiło o uszy, że niektózy narzekali, że jest traktowany jako miniserial, skoro będzie drugi sezon. Nie sprawdzłem jednak, kiedy ma być premiera. Wczoraj dopiero zbaczyłem ten krótki teaser. Wiedziałem już wcześniej, że z pierwszego sezonu powróci postać Coolidge. 🙂
Cytat z robgordon data 7 października, 2022, 06:27Wydaje mi się że przy ewentualnych wątpliwościach co do kategorii powinno się analizować każdy przypadek. Tutaj drugi sezon (podobnie jak np. w Detektywie) to odrębna historia (choć powiązana udziałem Coolidge). Czyli rzecz ma się zupełnie inaczej niż np. w The Boys, czy Sukcesji. Nie miałbym więc zastrzeżeń żeby każdy sezon traktować tu jako mini serial. Choć nie wiem też po co rozdzielać (chyba tylko po to żeby móc przyznać więcej nagród).
PS. Ciekawie w tym wypadku wygląda też sytuacja Reachera. Kolejny sezon to też będzie odrębna historia i pewnie nie wystąpi nikt z sezonu 1 poza głównym bohaterem. Ale chyba w tym wypadku nie musimy się zastanawiać w kontekście Emmy 😉
Wydaje mi się że przy ewentualnych wątpliwościach co do kategorii powinno się analizować każdy przypadek. Tutaj drugi sezon (podobnie jak np. w Detektywie) to odrębna historia (choć powiązana udziałem Coolidge). Czyli rzecz ma się zupełnie inaczej niż np. w The Boys, czy Sukcesji. Nie miałbym więc zastrzeżeń żeby każdy sezon traktować tu jako mini serial. Choć nie wiem też po co rozdzielać (chyba tylko po to żeby móc przyznać więcej nagród).
PS. Ciekawie w tym wypadku wygląda też sytuacja Reachera. Kolejny sezon to też będzie odrębna historia i pewnie nie wystąpi nikt z sezonu 1 poza głównym bohaterem. Ale chyba w tym wypadku nie musimy się zastanawiać w kontekście Emmy 😉
Cytat z Marek Pilarski data 7 października, 2022, 08:08Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.
Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.
Cytat z Janko data 7 października, 2022, 15:36Widzieli, Daredevil wyciągnął ten odcinek i serial na poziom dla niego normalnie nieosiągalny. She-Hulk chciałaby być średniakiem.
Widzieli, Daredevil wyciągnął ten odcinek i serial na poziom dla niego normalnie nieosiągalny. She-Hulk chciałaby być średniakiem.
Cytat z Kuba data 7 października, 2022, 20:01Cytat z Marek Pilarski data październik 7, 2022, 08:08Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.
Tak, kocham Charliego Coxa. Szkoda, że wystąpił w czymś takim.
Cytat z Marek Pilarski data październik 7, 2022, 08:08Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.
Tak, kocham Charliego Coxa. Szkoda, że wystąpił w czymś takim.