aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 102 of 166Next

Severance (Rozdzielenie) od ATV+

Po dwóch odcinkach jestem pod ogromnym wrażeniem.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01

Ależ znakomity serial. Dawno nie widziałem czegoś co wprawiałoby w taki... niepokój, opartego na pomyśle którego nie można wyrzucić z głowy i tak precyzyjnie serwującego twisty, ale twisty bardzo, nazwijmy to, organiczne, wzbogacające i uzupełniające historię, a nie nastawione wyłącznie na sztuczne zaskakiwanie / szokowanie.

robgordon
Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:31
Cytat z Mierzwiak data październik 2, 2022, 22:01

Ależ znakomity serial. Dawno nie widziałem czegoś co wprawiałoby w taki... niepokój, opartego na pomyśle którego nie można wyrzucić z głowy i tak precyzyjnie serwującego twisty, ale twisty bardzo, nazwijmy to, organiczne, wzbogacające i uzupełniające historię, a nie nastawione wyłącznie na sztuczne zaskakiwanie / szokowanie.

Obejrzałeś całość?

Tak, dosłownie kilkanaście minut temu skończyłem finał.

Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 20:38

Tak, dosłownie kilkanaście minut temu skończyłem finał.

Na imdb ostatni odcinek, przy ponad 10 tysięcy ocen, ma średnią 9,7 😉

Spoiler

Finałowy okrzyk" Ona żyje!" jeszcze długo siedział mi w głowie 😉

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Co ciekawe wczoraj (po piątym odcinku) wpadłem na pomysł że 

Spoiler
żona Marka żyje i pomyślałem że to Helly, ale potem przypomniałem sobie że widzieli się na parkingu przed firmą
więc porzuciłem go 😛

robgordon

Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma

Spoiler
niemal mityczna otoczka wokół założyciela korporacji, ta jego wielka płaskorzeźba, obrazy z dziwacznymi, niemal biblijnymi scenami i natchnione cytaty mające w sobie coś ze scjentologicznego bełkotu.

Ciekawa jest też swego rodzaju bezczasowość całości (wspomagana elementami retro w biurze), nawet jeśli z serialu jasno wynika, że dzieje się współcześnie.

Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2022, 22:19

Dodam jeszcze, że na niepokojącą, Co Się Tu Wyprawia? atmosferę serialu ogromny wpływ ma

Spoiler
niemal mityczna otoczka wokół założyciela korporacji, ta jego wielka płaskorzeźba, obrazy z dziwacznymi, niemal biblijnymi scenami i natchnione cytaty mające w sobie coś ze scjentologicznego bełkotu.

Ciekawa jest też swego rodzaju bezczasowość całości (wspomagana elementami retro w biurze), nawet jeśli z serialu jasno wynika, że dzieje się współcześnie.

Tak, ten nastrój jest tutaj konsekwentnie (z)budowany. Poza tym o czym wspomniałeś, również...

Spoiler

...zdjęciami. Wyborem miejsca, w którym dzieje się akcja (bardzo "skandynawskim", jakby w tym miasteczku mieszkało może ze 100 mieszkańców, max). Kreacjami aktorskimi (zwłaszcza Patricia Arquette oraz aktor, który odtwarza Milchicka każdym sceną ze swoim udziałem wzbudzają dreszcze 😉 )

Mierzwiak

Marcin Dorociński w drugim sezonie Wikingów: Valhalla. Nieźle nam się chłopaki rozkręcają.

Mierzwiak

No 🙂

Muszę nadrobić pierwszy sezon.

A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu. 🙂

Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51

A wczoraj skończyłem oglądać The White Lotus - bardzo dobry. Niby miniserial, a dzisiaj pojawił się pierwszy zwiastun drugiego sezonu. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=Baflc_0XVfY

Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu 😉 To jest pierwszy pełen zwiastun.

Juby, przeloguj 😀

(bo on zawsze mnie poprawia w identycznym stylu hehe)

Cytat z robgordon data październik 6, 2022, 21:17
Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2022, 20:51

https://www.youtube.com/watch?v=Baflc_0XVfY

Drugi sezon zapowiedziano już dawno, a teaser pojawił się miesiąc temu 😉 To jest pierwszy pełen zwiastun.

Wiem, akurat tak się złożyło, że wczoraj skończyłem pierwszy sezon. 🙂

EDIT: Trochę dziwnie to napisałem tutaj. Chciałem napisać, że przed rozpoczęciem oglądania pierwszego sezonu w miniony piątek wiedziałem, że powstaje drugi sezon, mimo że pierwszy miał być miniserialem, i w takich kategoriach był też nominowany do Emmy. Coś mi się obiło o uszy, że niektózy narzekali, że jest traktowany jako miniserial, skoro będzie drugi sezon. Nie sprawdzłem jednak, kiedy ma być premiera. Wczoraj dopiero zbaczyłem ten krótki teaser. Wiedziałem już wcześniej, że z pierwszego sezonu powróci postać Coolidge. 🙂

Wydaje mi się że przy ewentualnych wątpliwościach co do kategorii powinno się analizować każdy przypadek. Tutaj drugi sezon (podobnie jak np. w Detektywie) to odrębna historia (choć powiązana udziałem Coolidge). Czyli rzecz ma się zupełnie inaczej niż np. w The Boys, czy Sukcesji. Nie miałbym więc zastrzeżeń żeby każdy sezon traktować tu jako mini serial. Choć nie wiem też po co rozdzielać (chyba tylko po to żeby móc przyznać więcej nagród).

PS. Ciekawie w tym wypadku wygląda też sytuacja Reachera. Kolejny sezon to też będzie odrębna historia i pewnie nie wystąpi nikt z sezonu 1 poza głównym bohaterem. Ale chyba w tym wypadku nie musimy się zastanawiać w kontekście Emmy 😉

Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.

Widzieli, Daredevil wyciągnął ten odcinek i serial na poziom dla niego normalnie nieosiągalny. She-Hulk chciałaby być średniakiem.

Cytat z Marek Pilarski data październik 7, 2022, 08:08

Widzieli Daredevila w She-Hulk? Jeden z lepszych odcinków, choć oczywiście to nadal średniak.

Tak, kocham Charliego Coxa. Szkoda, że wystąpił w czymś takim.

@robgordon

PreviousPage 102 of 166Next