Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 8 października, 2022, 16:09Cytat z Mierzwiak data październik 8, 2022, 12:53@robgordon
https://youtu.be/I3b6H8VS7dM
Fajne 🙂 Zauważyłem oczywiście jedynie niewielką część z tego o czym tu mówią. Co jest trochę frustrujące, bo większość z nich istotnie wzbogaca przekaz i całą opowieść. Nie wyłapując tego i mój odbiór jest mniej kompletny (co na szczęście nie wpływa na końcową ocenę).
Ostatnio trafiłem na podobny filmik z 4 sezonu Stranger Things. I w związku z nim miałem podobne przemyślenia, choć samemu wychwyciłem nieco więcej ciekawostek niż w Rozdzieleniu. Dla zainteresowanych:https://www.youtube.com/watch?v=_RNndeFJl8k
Cytat z Mierzwiak data październik 8, 2022, 12:53
Fajne 🙂 Zauważyłem oczywiście jedynie niewielką część z tego o czym tu mówią. Co jest trochę frustrujące, bo większość z nich istotnie wzbogaca przekaz i całą opowieść. Nie wyłapując tego i mój odbiór jest mniej kompletny (co na szczęście nie wpływa na końcową ocenę).
Ostatnio trafiłem na podobny filmik z 4 sezonu Stranger Things. I w związku z nim miałem podobne przemyślenia, choć samemu wychwyciłem nieco więcej ciekawostek niż w Rozdzieleniu. Dla zainteresowanych:
Cytat z Mierzwiak data 8 października, 2022, 16:23Dlatego chwała za YouTube 🙂
Wydaje mi się jednak że część z tych rzeczy wyłapujemy podświadomie co wpływa na odbiór samego serialu, na przykład operowanie kolorami.
Dlatego chwała za YouTube 🙂
Wydaje mi się jednak że część z tych rzeczy wyłapujemy podświadomie co wpływa na odbiór samego serialu, na przykład operowanie kolorami.
Cytat z robgordon data 8 października, 2022, 17:40Cytat z Mierzwiak data październik 8, 2022, 16:23Dlatego chwała za YouTube
Z pewnością. Biały kolor (i jego zestawienie z zielonym) działa bardzo sugestywnie. Ale już połączenie czerwonego i niebieskiego mniej (plus trzeba kojarzyć odniesienie do Matrixa). W każdym razie, fajnie że tak kombinują.
Patrząc szerzej. Seriale mają większe pole do popisu niż filmy w wielu aspektach. Pisałem niedawno, że mam wrażenie, że teraz łatwiej o dobry serial niż o dobry film. Boże, dzięki za streaming 🙂
Cytat z Mierzwiak data październik 8, 2022, 16:23Dlatego chwała za YouTube
Z pewnością. Biały kolor (i jego zestawienie z zielonym) działa bardzo sugestywnie. Ale już połączenie czerwonego i niebieskiego mniej (plus trzeba kojarzyć odniesienie do Matrixa). W każdym razie, fajnie że tak kombinują.
Patrząc szerzej. Seriale mają większe pole do popisu niż filmy w wielu aspektach. Pisałem niedawno, że mam wrażenie, że teraz łatwiej o dobry serial niż o dobry film. Boże, dzięki za streaming 🙂
Cytat z robgordon data 8 października, 2022, 17:41Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Cytat z robgordon data 8 października, 2022, 17:53Jeszcze w tym temacie. Oglądam na Apple "Siostry na zabój" (Bad Sisters), głównie irlandzki remake belgijskiej produkcji sprzed dekady (za tydzień finałowy odcinek). Może nic wielkiego, ale ogląda się bardzo przyjemnie. Obsada niezbyt opatrzona (najbardziej znani to córka Bono, mniej znany syn Brendana Gleesona i Ten Zły z "Wikinga"), trochę groteski, brytyjskiego humoru, irlandzkie krajobrazy i pokręcone rodzinna historia. Nie wiem czy akurat Was zachęcać, ale jeśli Wasza dziewczyna/narzeczona/żona/kochanka będzie miała ochotę na coś lżejszego, może jej się spodobać 😉
Jeszcze w tym temacie. Oglądam na Apple "Siostry na zabój" (Bad Sisters), głównie irlandzki remake belgijskiej produkcji sprzed dekady (za tydzień finałowy odcinek). Może nic wielkiego, ale ogląda się bardzo przyjemnie. Obsada niezbyt opatrzona (najbardziej znani to córka Bono, mniej znany syn Brendana Gleesona i Ten Zły z "Wikinga"), trochę groteski, brytyjskiego humoru, irlandzkie krajobrazy i pokręcone rodzinna historia. Nie wiem czy akurat Was zachęcać, ale jeśli Wasza dziewczyna/narzeczona/żona/kochanka będzie miała ochotę na coś lżejszego, może jej się spodobać 😉
Cytat z robgordon data 8 października, 2022, 19:13Podoba mi się strona wizualna (to już druga zapowiedź). Mam nadzieję, że reszta jej dorówna.
https://www.youtube.com/watch?v=bRdkRQzcrrc
Podoba mi się strona wizualna (to już druga zapowiedź). Mam nadzieję, że reszta jej dorówna.
Cytat z Juby data 9 października, 2022, 18:00Cytat z robgordon data październik 8, 2022, 17:41Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Potwierdzam, bardzo chwalę. Jedna z najlepszych rzeczy, jakie widziałem na Netflix (ogólnie, nie polskich). Wszystko przypomina mi drugą połowę Titanica po uderzeniu w górę. Atmosfera tego co nadchodzi i kiedy miarka w końcu się przelewa (dosłownie) precyzyjnie budowana, bohaterowie napisani i zagrani tak, że przejmuje się ich losem i rozumiem ich argumenty, które wielokrotnie stoją naprzeciw innej postaci, której też kibicuje. To też serial świetnie oddający epokę, choć wyłapałem ujęcia z krawężnikami, lub chodnikiem, który na pewno nie powstał trzy dekady temu, ale i tak jak dla mnie świetna robota. Jest tu pewna filmowa umowność i może zabrakło scen z większym jebnięciem emocjonalnym, ale nie mam większych uwag i gorąco polecam.
Cytat z robgordon data październik 8, 2022, 17:41Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Potwierdzam, bardzo chwalę. Jedna z najlepszych rzeczy, jakie widziałem na Netflix (ogólnie, nie polskich). Wszystko przypomina mi drugą połowę Titanica po uderzeniu w górę. Atmosfera tego co nadchodzi i kiedy miarka w końcu się przelewa (dosłownie) precyzyjnie budowana, bohaterowie napisani i zagrani tak, że przejmuje się ich losem i rozumiem ich argumenty, które wielokrotnie stoją naprzeciw innej postaci, której też kibicuje. To też serial świetnie oddający epokę, choć wyłapałem ujęcia z krawężnikami, lub chodnikiem, który na pewno nie powstał trzy dekady temu, ale i tak jak dla mnie świetna robota. Jest tu pewna filmowa umowność i może zabrakło scen z większym jebnięciem emocjonalnym, ale nie mam większych uwag i gorąco polecam.
Cytat z Szaman data 9 października, 2022, 19:00Fred Armisen jest zapowiadaną, wspaniałą niespodzianką dla widzów. Taaaa...
https://bloody-disgusting.com/tv/3735604/wednesday-first-look-images-reveal-fred-armisen-as-fester-in-tim-burtons-series/
Fred Armisen jest zapowiadaną, wspaniałą niespodzianką dla widzów. Taaaa...
“Wednesday” – Images and Trailer Reveal Fred Armisen as Uncle Fester in Tim Burton’s Series!
Cytat z Fandorin data 11 października, 2022, 10:14Cytat z Juby data październik 9, 2022, 18:00Cytat z robgordon data październik 8, 2022, 17:41Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Również potwierdzam. Zaskakująco sprawnie napisany scenariusz, z postaciami, które mają do odegrania swoją rolę. Dzięki temu aktorzy mogą się naprawdę wykazać, zwłaszcza na drugim planie (ciekawe role Anny Dymnej i Jerzego Treli, ale też wiele innych dobrych ról). W drugiej części wątki osobiste trochę przesłaniają samą powódź, ale są na tyle dobrze napisane i umieszczone w głównej historii, że nie jest to duży problem.
Jestem też pod ogromnym wrażeniem jak pokazano sam żywioł. To co tu zrobiono bije na głowę te wszystkie katastrofy w stylu Emmericha. Jest dużo bardziej naturalne; świetnie wykorzystano zdjęcia archiwalne, ale kapitalną robotę zrobili też ludzie od efektów specjalnych.
To też serial świetnie oddający epokę, choć wyłapałem ujęcia z krawężnikami, lub chodnikiem, który na pewno nie powstał trzy dekady temu, ale i tak jak dla mnie świetna robota.
My men! Ja jeszcze zwracam uwagę na plastikowe okna 😉
Cytat z Juby data październik 9, 2022, 18:00Cytat z robgordon data październik 8, 2022, 17:41Ktoś zamierza sięgnąć po Wielką wodę? Widziałem, że Juby już ocenił i bardzo chwalił.
Również potwierdzam. Zaskakująco sprawnie napisany scenariusz, z postaciami, które mają do odegrania swoją rolę. Dzięki temu aktorzy mogą się naprawdę wykazać, zwłaszcza na drugim planie (ciekawe role Anny Dymnej i Jerzego Treli, ale też wiele innych dobrych ról). W drugiej części wątki osobiste trochę przesłaniają samą powódź, ale są na tyle dobrze napisane i umieszczone w głównej historii, że nie jest to duży problem.
Jestem też pod ogromnym wrażeniem jak pokazano sam żywioł. To co tu zrobiono bije na głowę te wszystkie katastrofy w stylu Emmericha. Jest dużo bardziej naturalne; świetnie wykorzystano zdjęcia archiwalne, ale kapitalną robotę zrobili też ludzie od efektów specjalnych.
To też serial świetnie oddający epokę, choć wyłapałem ujęcia z krawężnikami, lub chodnikiem, który na pewno nie powstał trzy dekady temu, ale i tak jak dla mnie świetna robota.
My men! Ja jeszcze zwracam uwagę na plastikowe okna 😉
Cytat z Marek Pilarski data 11 października, 2022, 19:31Krótki making-of Wielkiej wody. Robi wrażenie.
https://www.facebook.com/netflixpolska/videos/672307400745752/
Krótki making-of Wielkiej wody. Robi wrażenie.
https://www.facebook.com/netflixpolska/videos/672307400745752/
Cytat z Kuba data 12 października, 2022, 10:54Cytat z Mierzwiak data październik 10, 2022, 20:24Ale o co chodzi?
Zdjęcie pojawiło się wraz z plotkami, że Tony Leung wystąpi w drugim sezonie tego arcydzieła
Cytat z Mierzwiak data październik 10, 2022, 20:24Ale o co chodzi?
Zdjęcie pojawiło się wraz z plotkami, że Tony Leung wystąpi w drugim sezonie tego arcydzieła
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2022, 11:51Może spodobało mu się granie na blue $creenie 🙂
Może spodobało mu się granie na blue $creenie 🙂
Cytat z Juby data 13 października, 2022, 09:26Obejrzałem 3 making ofy Wielkiej Wody. Jeśli Spider-Man: No Way Home był nominowany do Oscara za najlepsze vxf, to polski serial Netflixa chyba powinien dostać za swoje osiągnięcia w tej dziedzinie Nobla. Jestem w szoku, że też nasze polskie studio odwaliło kawał tak dobrej roboty i zawstydzamy filmy Marvela.
Obejrzałem 3 making ofy Wielkiej Wody. Jeśli Spider-Man: No Way Home był nominowany do Oscara za najlepsze vxf, to polski serial Netflixa chyba powinien dostać za swoje osiągnięcia w tej dziedzinie Nobla. Jestem w szoku, że też nasze polskie studio odwaliło kawał tak dobrej roboty i zawstydzamy filmy Marvela.
Cytat z Fandorin data 13 października, 2022, 17:58A w ogóle kojarzycie jakieś filmy/seriale, które pokazałyby powódź nie przez pryzmat wielkiej fali zalewającej drapacze chmur, tylko właśnie takie bardziej przyziemne problemy jak zalane ulice i mieszkania, codzienne życie dezorganizowane przez żywioł itp.?
Bo dla mnie w tym aspekcie Wielka woda to poziom światowy.
She-Hulk
Jprdl, co tu się odpierdoliło w finale?
Ktoś oglądał?
A w ogóle kojarzycie jakieś filmy/seriale, które pokazałyby powódź nie przez pryzmat wielkiej fali zalewającej drapacze chmur, tylko właśnie takie bardziej przyziemne problemy jak zalane ulice i mieszkania, codzienne życie dezorganizowane przez żywioł itp.?
Bo dla mnie w tym aspekcie Wielka woda to poziom światowy.
She-Hulk
Jprdl, co tu się odpierdoliło w finale?
Ktoś oglądał?
Cytat z Szaman data 13 października, 2022, 18:08Rozumiem, że to miał być taki finał jak w Na wariackich papierach gdy bohaterowie starają się uciec przed ekipą składającą serialowe dekoracje? Za ciency w uszach są na to w Marvelu 🙂
Ale opisz co tam się wydarzyło jeśli chcesz 🙂
Rozumiem, że to miał być taki finał jak w Na wariackich papierach gdy bohaterowie starają się uciec przed ekipą składającą serialowe dekoracje? Za ciency w uszach są na to w Marvelu 🙂
Ale opisz co tam się wydarzyło jeśli chcesz 🙂