Opinie o serialach
Cytat z Szaman data 3 grudnia, 2020, 18:44Wiem, pamiętam, że miałeś inne poglądy niż część forum skąd się kojarzymy. Wydaje mi się, że sedno oburzenia nie musi tkwić w rasizmie, Tolkien wykreował pewien świat, wzorowany na świecie który znał wokół siebie. Ale taką teorię podważano już przy Sapkowskim, więc zostaje tylko machnąć ręką. W końcu nie gulgoczę niczym indor na widok czarnoskórego, a jego fizjonomia nie sprawia, że gotuję się niczym wielkanocny barszczyk 🙂
Wiem, pamiętam, że miałeś inne poglądy niż część forum skąd się kojarzymy. Wydaje mi się, że sedno oburzenia nie musi tkwić w rasizmie, Tolkien wykreował pewien świat, wzorowany na świecie który znał wokół siebie. Ale taką teorię podważano już przy Sapkowskim, więc zostaje tylko machnąć ręką. W końcu nie gulgoczę niczym indor na widok czarnoskórego, a jego fizjonomia nie sprawia, że gotuję się niczym wielkanocny barszczyk 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 3 grudnia, 2020, 18:44Cytat z robgordon data Grudzień 3, 2020, 16:59Trudno powiedzieć co z tego będzie, to w końcu TVP, które raczej nie produkuje dobrych seriali, ale chciałbym, żeby wyszło. To bardzo ciekawa postać, a w serialu pojawić się cała kulturalna śmietanka tamtych lat. Mam cichą i nieśmiałą nadzieję, że coś z tego będzie.
Ciekawe z tym serialem, bo styl życia Osieckiej był jakby to w TVP by powiedzieli - mocno lewicowy. Jak pokażą tam jej partnera i ojce jej córki Daniela Passenta - obecnie felietonisty, który mocno szydzi z PiSu.
Cytat z robgordon data Grudzień 3, 2020, 16:59Trudno powiedzieć co z tego będzie, to w końcu TVP, które raczej nie produkuje dobrych seriali, ale chciałbym, żeby wyszło. To bardzo ciekawa postać, a w serialu pojawić się cała kulturalna śmietanka tamtych lat. Mam cichą i nieśmiałą nadzieję, że coś z tego będzie.
Ciekawe z tym serialem, bo styl życia Osieckiej był jakby to w TVP by powiedzieli - mocno lewicowy. Jak pokażą tam jej partnera i ojce jej córki Daniela Passenta - obecnie felietonisty, który mocno szydzi z PiSu.
Cytat z Kuba data 3 grudnia, 2020, 19:02Cytat z Szaman data Grudzień 3, 2020, 18:44Wiem, pamiętam, że miałeś inne poglądy niż część forum skąd się kojarzymy. Wydaje mi się, że sendo oburzenia nie musi tkwić w rasizmie, Tolkien wykreował pewien świat, wzorowany na świecie który znał wokół siebie. Ale taką teorię podważano już przy Sapkowskim, więc zostaje tylko machnąć ręką. W końcu nie gulgoczę niczym indor na widok czarnoskórego, a jego fizjonomia nie sprawia, że gotuję się niczym wielkanocny barszczyk
Owszem wykreował i trzeba oddać twórcom serialu, że Galadrieli np koloru skóry nie zmienili. Elrondowi czy Isildurowi raczej też nie. A sam Tolkien też niespecjalnie do koloru skóry przykładał wage, często pisząc w dość niejasny sposób o nim (o ile się nie myle to przy odrobinie interpretacji hobbici u niego są mulatami). Wątpie by właściwie miał coś przeciwko, zdaje się, że to taki typ pisarza którego niezbyt interesowały kwestie które teraz spędzają odbiorcom kultury sen z powiek 🙂 łącznie z podejściem do relacji męsko-męskich, pare razy dośc jednoznacznych. Więc ja uważam, że dopóki fabuła serialu będzie trzymała się tego lore - która tak naprawdę daje gigantyczną swobode bo dosłownie Gandalf może być kobietą i to bedzie zgodne z lore i będzie ignorowała "problemy" naszego świata to będzie okej.
Zresztą może też jestem przewrażliwiony i temat nie wypłynie. W końcu nawet przy Wiedźminie heheszki z czarnych elfów obecnie ucichły. Zrobienie w Diunie z Kynesa kobiety też obeszło się bez wielkich problemów a tam akurat płeć miała sporo sensu a tłumaczenie jakie sprzedaje sam Villeneuve jest, w kontekście Diuny, skrajnie idiotyczne.
Cytat z Szaman data Grudzień 3, 2020, 18:44Wiem, pamiętam, że miałeś inne poglądy niż część forum skąd się kojarzymy. Wydaje mi się, że sendo oburzenia nie musi tkwić w rasizmie, Tolkien wykreował pewien świat, wzorowany na świecie który znał wokół siebie. Ale taką teorię podważano już przy Sapkowskim, więc zostaje tylko machnąć ręką. W końcu nie gulgoczę niczym indor na widok czarnoskórego, a jego fizjonomia nie sprawia, że gotuję się niczym wielkanocny barszczyk
Owszem wykreował i trzeba oddać twórcom serialu, że Galadrieli np koloru skóry nie zmienili. Elrondowi czy Isildurowi raczej też nie. A sam Tolkien też niespecjalnie do koloru skóry przykładał wage, często pisząc w dość niejasny sposób o nim (o ile się nie myle to przy odrobinie interpretacji hobbici u niego są mulatami). Wątpie by właściwie miał coś przeciwko, zdaje się, że to taki typ pisarza którego niezbyt interesowały kwestie które teraz spędzają odbiorcom kultury sen z powiek 🙂 łącznie z podejściem do relacji męsko-męskich, pare razy dośc jednoznacznych. Więc ja uważam, że dopóki fabuła serialu będzie trzymała się tego lore - która tak naprawdę daje gigantyczną swobode bo dosłownie Gandalf może być kobietą i to bedzie zgodne z lore i będzie ignorowała "problemy" naszego świata to będzie okej.
Zresztą może też jestem przewrażliwiony i temat nie wypłynie. W końcu nawet przy Wiedźminie heheszki z czarnych elfów obecnie ucichły. Zrobienie w Diunie z Kynesa kobiety też obeszło się bez wielkich problemów a tam akurat płeć miała sporo sensu a tłumaczenie jakie sprzedaje sam Villeneuve jest, w kontekście Diuny, skrajnie idiotyczne.
Cytat z Szaman data 3 grudnia, 2020, 21:36Vera Farmiga w Hawkeye
https://twitter.com/Variety/status/1334596004851691529?s=19
Vera Farmiga w Hawkeye
‘Hawkeye’ Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (EXCLUSIVE) https://t.co/MOPE003RWu
— Variety (@Variety) December 3, 2020
Cytat z Szaman data 3 grudnia, 2020, 22:07Wybacz, ale ja prawie w ogóle nie siedzę w serialach 🙂 Ale Zahna kojarzę.
Wybacz, ale ja prawie w ogóle nie siedzę w serialach 🙂 Ale Zahna kojarzę.
Cytat z Kuba data 3 grudnia, 2020, 22:11Ah, to wszystko tłumaczy 😛
To nie wiem czy oglądałeś Breaking Bad bo w jego spin-offie - Better Call Saul - Dalton gra wybitną role. Idealny jest do produkcji komiksowej. McClarnon to zresztą tez fantastyczny aktor i przewijał się w filmach w "Doctor Sleep", "Bone Tomahawk", miał też jeden wybitny odcinek w Westworldzie. Generalnie mega mi hype podbili.
Ah, to wszystko tłumaczy 😛
To nie wiem czy oglądałeś Breaking Bad bo w jego spin-offie - Better Call Saul - Dalton gra wybitną role. Idealny jest do produkcji komiksowej. McClarnon to zresztą tez fantastyczny aktor i przewijał się w filmach w "Doctor Sleep", "Bone Tomahawk", miał też jeden wybitny odcinek w Westworldzie. Generalnie mega mi hype podbili.
Cytat z Mierzwiak data 3 grudnia, 2020, 22:26Cytat z Szaman data Grudzień 3, 2020, 21:36Vera Farmiga w Hawkeye
Robią wszystko żebym obejrzał te seriale które planowałem zignorować 🙂
Cytat z Szaman data Grudzień 3, 2020, 21:36Vera Farmiga w Hawkeye
Robią wszystko żebym obejrzał te seriale które planowałem zignorować 🙂
Cytat z Kuba data 3 grudnia, 2020, 23:08Ciekawe czym zachęcą do Ms. Marvel bo w ten serial to nawet ja mam wywalone (a czuje sie czasami jak najbardziej hypująca 4 i 5 Faze MCU osoba w polskim internecie :P)
Ciekawe czym zachęcą do Ms. Marvel bo w ten serial to nawet ja mam wywalone (a czuje sie czasami jak najbardziej hypująca 4 i 5 Faze MCU osoba w polskim internecie :P)
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2020, 13:58Snyder dalej lansuje się w serwisie którego jest jednym z pięciu użytkowników, i przy okazji chyba ujawnił nową nazwę HBO Max, o którą od dawna postulowała Grace:
"Property of Warner Max"
https://vero.co/zacksnyder/rz-qWLHKt8j7MMxXVNvLHbfL
Snyder dalej lansuje się w serwisie którego jest jednym z pięciu użytkowników, i przy okazji chyba ujawnił nową nazwę HBO Max, o którą od dawna postulowała Grace:
"Property of Warner Max"
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2020, 14:23Max Warner to brzmi jak nazwisko jakiegoś okularnika w rozpiętej, hawajskiej koszuli będącego asystentem Ridleya Scotta 🙂 HBO kojarzy się z pewnym prestiżem, ale chyba rzeczywiście, tak jak pisała bodajże Grace, wiele osób jest przekonanych, że będzie miała dostęp jedynie do treści sygnowanych trzema literkami. Z drugiej strony tutaj sugeruje się Warnera, ale jednak zapowiada to już szerszą ofertę.
Max Warner to brzmi jak nazwisko jakiegoś okularnika w rozpiętej, hawajskiej koszuli będącego asystentem Ridleya Scotta 🙂 HBO kojarzy się z pewnym prestiżem, ale chyba rzeczywiście, tak jak pisała bodajże Grace, wiele osób jest przekonanych, że będzie miała dostęp jedynie do treści sygnowanych trzema literkami. Z drugiej strony tutaj sugeruje się Warnera, ale jednak zapowiada to już szerszą ofertę.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2020, 14:33Czytałem w dzieciństwie, ale nic z ich przygód nie pamiętam oprócz tego, że wolałem Asterixa 🙂 Ale chętnie spojrzę.
Czytałem w dzieciństwie, ale nic z ich przygód nie pamiętam oprócz tego, że wolałem Asterixa 🙂 Ale chętnie spojrzę.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2020, 14:36Podobno John Cusack jest blisko roli przeciwnika reaktywowanego Dextera. Trzymam kciuki, przyda mu się odrodzenie.
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1335571133429657602
Podobno John Cusack jest blisko roli przeciwnika reaktywowanego Dextera. Trzymam kciuki, przyda mu się odrodzenie.
Kiedy ruszą prace na planie nowego sezonu serialu #Dexter? Kto zagra nowego bohatera? Pojawiła się porcja nowych przecieków.https://t.co/h20Dglhl07
— Filmożercy.com (@FilmozercyCOM) December 6, 2020
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2020, 14:44Kajko i Kokosz to na pierwszy rzut oka plagiat Asterixa. Oczywiście jeśli chodzi o podstawowe założenia, same historie się różnią. Pamiętam, że to był zabawny, pomysłowy i niegłupi komiks (i jeden z moich ulubionych). Mam nadzieję, że taki będzie też serial.
I mała ciekawostka. Mało kto już dziś o tym pamięta, że najpierw był komiks o... Kajtku i Koko 😉 Kajko i Kokosz pojawili się później, ale zdobyli o wiele większą popularność.
Kajko i Kokosz to na pierwszy rzut oka plagiat Asterixa. Oczywiście jeśli chodzi o podstawowe założenia, same historie się różnią. Pamiętam, że to był zabawny, pomysłowy i niegłupi komiks (i jeden z moich ulubionych). Mam nadzieję, że taki będzie też serial.
I mała ciekawostka. Mało kto już dziś o tym pamięta, że najpierw był komiks o... Kajtku i Koko 😉 Kajko i Kokosz pojawili się później, ale zdobyli o wiele większą popularność.
Cytat z Marek Pilarski data 7 grudnia, 2020, 22:51Pomysły, kto mógłby w następnym sezonie "The Crown" zagrać Johna Majora, brytyjskiego premiera w latach 1990-1997?
Czy tylko ja widzę tutaj Doktora Dziwago po odpowiedniej charakteryzacji? 😛
Pomysły, kto mógłby w następnym sezonie "The Crown" zagrać Johna Majora, brytyjskiego premiera w latach 1990-1997?

Czy tylko ja widzę tutaj Doktora Dziwago po odpowiedniej charakteryzacji? 😛
Cytat z Szaman data 7 grudnia, 2020, 23:00Dla mnie Campbell Scott, ale jest już odrobinę za stary. Major miał wtedy 47-54 lata, Scott ma 59 lat.
Dla mnie Campbell Scott, ale jest już odrobinę za stary. Major miał wtedy 47-54 lata, Scott ma 59 lat.
Cytat z Marek Pilarski data 7 grudnia, 2020, 23:21W sumie... choć nie jest Brytolem. Z drugiej strony John Lithgow też nie jest, a zagrał Churchilla.
W sumie... choć nie jest Brytolem. Z drugiej strony John Lithgow też nie jest, a zagrał Churchilla.
Cytat z Ernest Kubica data 8 grudnia, 2020, 17:44Lithgow jakoś zawsze mi wyglądał na Brytola. A co do Johna Majora to ciężko powiedzieć, on ma wygląd takiego standardowego kierownika wydziału w Urzędzie Miasta, albo lekarza ze zdjęć stockowych.
Lithgow jakoś zawsze mi wyglądał na Brytola. A co do Johna Majora to ciężko powiedzieć, on ma wygląd takiego standardowego kierownika wydziału w Urzędzie Miasta, albo lekarza ze zdjęć stockowych.