aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 139 of 166Next

Niby Discussing Film, ale możliwość dyskusji pod tym wpisem zablokowali. 😛

Do tych, co oglądali The Curse - traktujecie ten serial bardziej jako komedię czy dramat? Na Globach był jako dramat, bo Emma Stone dostała nominację za rolę w serialu dramatycznym. Ale w sumie nie widzę tutaj (póki co) nic bardziej dramatycznego niż np. w The Bear, które jest uznawane za komedię.

Ja bym to określił jako czarną komedię, ale ze scenami nie na głośny śmiech, ale na poczucie żenady i dręczenia tych bohaterów, które wbija się w głowę. Nadal mam przed oczami scenę z kursem dla stand uperów.

Potrafi też jednak nieźle uderzyć w dramat, dla mnie królem jest tutaj epizod Deana Caina i płynące z niego wnioski dla postaci Emmy Stone.

Żeby nie było za różowo, potrafi też przynudzić, na poziomie piątego odcinka nie wiem dlaczego poświęcono z 15 minut na wątek Safdiego szukającego kluczyków do samochodu. Chyba po to aby umyślnie zirytować widzów.

Kluczyki były w czwartym odcinku, z kolei chyba głównie za piąty Stone dostała nominację do Globów.

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 20, 2024, 14:10

Niby Discussing Film, ale możliwość dyskusji pod tym wpisem zablokowali. 😛

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1748494179640971482?s=20

Dno.

The Curse to dla mnie dramat a w drugiej kolejności czarna komedia / satyra.

Kurs dla stand-uperów to niesamowita scena, to jak budowali napięcie od pewnego momentu skupiając kamerę wyłącznie na Asherze aż do jego próby rozśmieszenia grupy, tak bardzo nieudolnej i żenującej, będącej oczywiście na bakier z zasadami zadania danego przez prowadzącego; co prawda nie użył żadnych słów, ale też nikt inny przed nim nie wydawał żadnych dźwięków.

W oczekiwaniu na drugą połowę The Curse pochłonąłem inny serial od A24, czyli dystrybuowany przez Netfliksa, nagradzany ostatnio Beef.

Było warto! Znowu mamy charakterną, trudną do sklasyfikowania mieszankę gatunkową, która fajnie balansuje między dramatem i komedią, często oferując nieprzewidywalne wolty i nieoczywiste rozwiązania fabularne. Do tego świetne role Yeuna i Wong. Polecam!

Ja se wykupię Nefliksa, to na pewno obejrzę. Nie oglądam wielu seriali, ale będę miał wtedy zaliczoną zeszłoroczną świętą trójcę: Succession, The Bear i właśnie Beef. 😛

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Nie polecam trailera, nie wiem jak inne, ale ten który widziałem w ogółe nie oddawał czym jest ten serial i sprzedawał go jako heheszkową historię robieniu sobie na złość.

Po tych 8 odcinkach "Shōguna" jestem zachwycony i zły, że muszę czekać do drugiej połowy kwietnia na resztę. Miniserial niczym od HBO i fantastyczny dowód, że wysokobudżetowa telewizja ciągle może zaskoczyć, zwłaszcza na tle konkurencji.

Ma pewne techniczne problemy (jest jedna scena z najgorszym Volume od cholera wie kiedy), ale jednocześnie audiowizualnie jest absolutnie fantastyczny, co idzie w parze z rewelacyjnym skryptem i reżyserią. Sanada im dalej tym ma więcej materiału i gra tutaj drugą najlepszą rolę w karierze. Cosmo i Ann są genialni, a niemałe wrażenie robi bardzo liczna obsada drugoplanowa.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Kuba data styczeń 21, 2024, 01:29

Po tych 8 odcinkach "Shōguna" jestem zachwycony i zły, że muszę czekać do drugiej połowy kwietnia na resztę. Miniserial niczym od HBO i fantastyczny dowód, że wysokobudżetowa telewizja ciągle może zaskoczyć, zwłaszcza na tle konkurencji.

Ma pewne techniczne problemy (jest jedna scena z najgorszym Volume od cholera wie kiedy), ale jednocześnie audiowizualnie jest absolutnie fantastyczny, co idzie w parze z rewelacyjnym skryptem i reżyserią. Sanada im dalej tym ma więcej materiału i gra tutaj drugą najlepszą rolę w karierze. Cosmo i Ann są genialni, a niemałe wrażenie robi bardzo liczna obsada drugoplanowa.

Czy dobrze rozumiem, musisz teraz czekać 3 miesiące na 2 odcinki? 😉

Chyba, że znowu Immersja dostanie wcześniej 🙂

Cytat z robgordon data styczeń 21, 2024, 13:32
Cytat z Kuba data styczeń 21, 2024, 01:29

Czy dobrze rozumiem, musisz teraz czekać 3 miesiące na 2 odcinki? 😉

Tak 🙂

Ale chętnie będe powtarzał na bieżąco, szczególnie,że jestem ciekaw czy w sumie przez dwa miesiące coś jeszcze poprawili (wydaje mi się, że w paru scenach można jeszcze nad tym popracować).

Generalnie kopie były rozsyłane dwa miesiące przed premierą, embarga na reakcje w socialach nie ma, a na recenzje schodzi na 20 dni przed premierą. Są cholernie pewni siebie.

Drugi sezon Reachera nieco słabszy niż pierwszy.

Nowe spojrzenie na postać Toma Ripleya. Dobre zdjęcia. I nie tylko dlatego, że czarno-białe. Jakby w stylu "Zimnej wojny". Odpowiada za nie Robert Elswit.

Mierzwiak

Noomi Rapace w nowym serialu SF od Apple

Mierzwiak

Mierzwiak

Nadal mam wrażenie, że oglądam kontynuację filmu Shyamalana, w jego reżyserii, tylko z innymi aktorami.

Cytat z robgordon data styczeń 21, 2024, 20:25

Drugi sezon Reachera nieco słabszy niż pierwszy.

Oj, nie nieco. Powiedziałbym, że zjazd jest dramatyczny.

Nie ma tu scen z ostatnich odcinków...w ogóle prawie w żadnym zwiastunie. Może z 2/3.

PreviousPage 139 of 166Next