aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 141 of 166Next

Świetny rok serialowy na Apple się zapowiada. Szkoda, że "Silo" dopiero za rok.

Uznany za niewinnego- remake filmu który opierał się w dużej mierze na finałowym twiście. Co za strata czasu dla Gyllenhaala. Może rzeczywiście coś mu odbiło po 40-tce i już go nie chcą w lepszych pozycjach.

Myślę, że jednak w tym przypadku Gyllenhaal może się nie zgodzić z definicją "straconego czasu" biorąc pod uwagę, że serial napisał David E. Kelley.

Cytat z Szaman data luty 5, 2024, 19:22

Uznany za niewinnego- remake filmu który opierał się w dużej mierze na finałowym twiście. Co za strata czasu dla Gyllenhaala. Może rzeczywiście coś mu odbiło po 40-tce i już go nie chcą w lepszych pozycjach.

Remake bardzo dobrego filmu, a twistu nikt z przyszłych widzów serialu nie zna, bo go nie widział 😉

Kolejny remake Jake’a z rzędu. Winni, Ambulans, Wykidajło, teraz to.

A Syna z Villeneuvem nigdy nie zrealizuje :/

Praktycznie cały czas mówią "sezon"...

Nie pamiętam czy ktoś z Was ogląda Fundację, ale ostatnio nad nowym sezonem zebrały się czarne chmury dzięki artykułowi na Deadline. W lubelskich mediach znalazłem jednak dzisiaj konkretną informację, że ekipa zawita do Polski już w kwietniu.

Plus artykuł z Filmwebu

https://www.filmweb.pl/news/Apple+b%C4%99dzie+jednak+kr%C4%99ci%C5%82+serial+%22Fundacja%22+w+Polsce-154013

Była galeria z Banksym, będą biura. I plan hollywoodzkiego serialu

Postanowiłem nadrobić jedną z serialowych zaległości, czyli "Ślepnąc od świateł", uważany dość powszechnie za jeden z polskich lepszych seriali ostatnich lat. Potwierdzam, to z pewnością ścisła czołówka. Bohaterem jest diler, który sprzedaje narkotyki bogaczom, gwiazdom TV, politykom, raperom i resortowym dzieciakom. Czyli taki diler premium. Jego życie, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, zaczyna się rozpadać na kawałki. Opowieść zagęszcza się, a pętla zaciska się na szyi bohatera z każdym kolejnym odcinkiem. Te późniejsze ściskają za gardło i długo nie chcą puścić. Nie odkryję niczego nowego jeśli napiszę, że na drugim planie błyszczy niczym diament memiczny Jan Frycz. Jego Dario to taki warszawski Joker na sterydach. Kradnie natychmiast każdą scenę, w której się pojawia. Dużo dobrej polskiej muzyki. Miałem też wrażenie, że twórcy nie chcieli Warszawy jedynie jako tła. Dla mnie jest tu bohaterem na równi z innymi. I podobnie jak dla nich, dla niej też wydaje się, nie ma już nadziei.

Gdybym miał się czepić, to do tych wszystkich scen, które dzieją się w głowie głównego bohatera. Trochę tego za wiele, a i metafory nie zawsze czytelne. Niepotrzebna jest też ta pretensjonalna scena ze świetną skądinąd piosenką Myslovitz. Mam również wątpliwość co do głównej roli. Nożyński gra tu na jednej w zasadzie nucie. I o tyle o ile wydaje się to pasować do postaci (jego bohater stworzył sobie fasadę życia, za którą perfekcyjnie się schował, przynajmniej do czasu), to nie wiem czy taki był zamysł, czy to jednak wynik ograniczonych umiejętności. A! No i jeszcze kontrowersyjne zakończenie.

8/10

Cytat z robgordon data luty 9, 2024, 19:28

Mam również wątpliwość co do głównej roli. Nożyński gra tu na jednej w zasadzie nucie.

Powiedzieć o nim że gra to spory komplement 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Tak mniej więcej 5 lat temu zacząłem swoją przygodę ze streamingiem. Pomyślałem, że to dobry moment, żeby wybrać najlepsze seriale, które przez ten czas zobaczyłem. Wyszło top 25 (a właściwie 26). Zestawienie poniżej. W przypadku seriali wielosezonowych zaznaczyłem te, które spodobały mi się szczególnie (chyba, że całość była na dobrym, równym poziomie).

25 Sceny z życia małżeńskiego/Rozterki Fleischmana
24 Oderwij wzdłuż linii
23 Detektyw (sezon 1)
22 Będzie bolało
21 Normalni ludzie
20 The Last of Us
19 Watchmen
18 Szukając Alaski
17 Patrick Melrose
16 Wielkie kłamstewka
15 Umbrella Academy (sezon 2)
14 Undone
13 Morning Show (sezon 1)
12 Mare z Eastown
11 Na wodach północy
10 Dark
9 Andor
8 Czernobyl
7 Arcane
6 Stranger Things (sezon 1, 4)
5 Ostre przedmioty
4 The Boys (sezon 1)
3 Ted Lasso (sezon 1, 2)
2 Rozdzielenie
1 Fleabag

Oglądałem z tej listy 11 pozycji i Rozdzielenie, Andor, Fleabag, Czernobyl, Watchmen i Detektyw (S1) to zdecydowanie czołówka najlepszych (mini)seriali jakie widziałem.

Wspomniane Arcane, też bardzo warte uwagi, a od siebie dodaję jeszcze BeefBiały lotos, Suksesję, Bates Motel i Mindhuntera.

Swoją drogą moja relacja z Czernobylem była kuriozalna - oglądałem serial na bieżąco, byłem zachwycony, i ostatecznie... nie obejrzałem ostatniego odcinka. Aż do minionego weekendu. Kupiłem go sobie w wydaniu 4K i obejrzałem jak należy, od początku do końca. Jest oczywiście znakomity pod każdym względem, bardzo poruszający a przy tym przerażający.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Jak omijali temat przeszłości polskich Górali, tak teraz zabrali się za nich z przytupem. Kolejna produkcja z nazistami i Tatrami w tle:

https://filmozercy.com/wpis/skyshowtime-tez-bedzie-krecil-polskie-seriale-na-pierwszy-ogien-etno-kryminal-sleboda?fbclid=IwAR1XG38irCwW9NGTX_YQoJUYPIZnFIKFKgX5kBI-_GTkpPWFv5mYhEUf39o

Mam takie pytanie - czy 4 sezon Stranger Thing zrozumie się bez znajomości 2 i 3, czy są mocno powiązane?

Mocno. Przecież tam nawalili mnóstwo postaci, a od pewnego momentu obchodzą się z nimi jak z jajkiem aby nikogo nie obrazić.

obejrzałem 2 odcinki drugiego i mnie nie wciągnęły jak pierwszy sezon i przestałem oglądać, a ten 4 sezon wygląda ciekawie

Podrzucam Shoguna 😉

https://immersja.com/kraina-ludzi-o-trzech-twarzach-recenzja-serialu-shogun

Cytat z Ernest Kubica data luty 14, 2024, 18:08

obejrzałem 2 odcinki drugiego i mnie nie wciągnęły jak pierwszy sezon i przestałem oglądać, a ten 4 sezon wygląda ciekawie

Na YT są dostępne skróty sezonów, nawet oficjalne, Netflixa. Może to Ci wystarczy.

https://twitter.com/portal_immersja/status/1758105365189742773?t=ANEg31SLjk-u3eWo8TOGZg&s=19

Cytat z Szaman data luty 15, 2024, 13:53

https://twitter.com/portal_immersja/status/1758105365189742773?t=ANEg31SLjk-u3eWo8TOGZg&s=19

Poważny projekt.

5 ostatnich odcinków The Curse już na SkyShowtime 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman
PreviousPage 141 of 166Next