Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 23 lutego, 2024, 20:24Słucham?
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1761093860153770384
Słucham?
When AT&T owned HBO, their execs asked the ‘GAME OF THRONES’ showrunners if they could shoot episodes vertically so viewers could watch them on their phones.
(Source: https://t.co/QWbKsR989W) pic.twitter.com/umLiIZgJoB
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) February 23, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ale teraz zacząłem oglądać trzeci sezon i znów jestem bardzo usatysfakcjonowany. Więc zastanawiam się, czy przy tworzeniu drugiego sezonu doszło do zmian scenarysztów (nie sprawdzałem), czy może po prostu tworzenie go w warunkach pandemicznych odbiło się na jakości..
Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ale teraz zacząłem oglądać trzeci sezon i znów jestem bardzo usatysfakcjonowany. Więc zastanawiam się, czy przy tworzeniu drugiego sezonu doszło do zmian scenarysztów (nie sprawdzałem), czy może po prostu tworzenie go w warunkach pandemicznych odbiło się na jakości..
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2024, 14:47Tak 😵💫
Tak 😵💫
Cytat z Mierzwiak data 26 lutego, 2024, 15:40Poprosimy komentarz 🙂
Tymczasem na tym kanale znajdziecie panele z twórcami i obsadą:
https://youtu.be/dMx_K5dBEqI?si=FXqakOjKvS4KnnN0
Poprosimy komentarz 🙂
Cytat z robgordon data 26 lutego, 2024, 16:47Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
To mnie zaskoczyłeś. Drugi sezon wg mnie nie odstępował pierwszemu, a nawet czasem go przerastał (poza odcinkiem z trenerem Beardem, ten był niepotrzebny). Podobało mi się jak pogłębiono postacie (odcinki gdzieś od połowy sezonu stały się dłuższe). W trzecim jest dobrze, ale czasem nierówno (zwłaszcza na początku sezonu).
Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
To mnie zaskoczyłeś. Drugi sezon wg mnie nie odstępował pierwszemu, a nawet czasem go przerastał (poza odcinkiem z trenerem Beardem, ten był niepotrzebny). Podobało mi się jak pogłębiono postacie (odcinki gdzieś od połowy sezonu stały się dłuższe). W trzecim jest dobrze, ale czasem nierówno (zwłaszcza na początku sezonu).
Cytat z Szaman data 26 lutego, 2024, 20:16https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1762193434029310415
‘BEEF’ Season 2 is expected to follow 2 couples:
• Charles Melton & Cailee Spaeny
• Jake Gyllenhaal & Anne Hathaway(Source: Deadline) pic.twitter.com/PhJbn2sM6K
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) February 26, 2024
Cytat z robgordon data 26 lutego, 2024, 20:34Cytat z Szaman data luty 26, 2024, 20:16https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1762193434029310415
Aż może zobaczę pierwszy sezon.
Cytat z Szaman data luty 26, 2024, 20:16https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1762193434029310415
Aż może zobaczę pierwszy sezon.
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2024, 22:02Cytat z Mierzwiak data luty 26, 2024, 15:40Poprosimy komentarz
https://youtu.be/dMx_K5dBEqI?si=FXqakOjKvS4KnnN0
Chyba mamy podobne odczucia. Ostatni odcinek na początku rozwalił mi głowę, ale jakoś z końcem zaczęło to się układać w jedną całość i odczytałem to też jako [spoiler title=""]metaforę tego, że dziecko sprawiło, że Whitney ostatecznie przestała potrzebować Ashera, który po prostu mógł już się ulotnić (hehe) z jej życia, a co było budowane przez cały serial i co Asher przez jakiś czas podświadomie chyba czuł, a z czego zdał sobie ostatecznie sprawę[/spoiler]. Pod koniec miałem nadzieję, że pokażą, co ostatacznie wyszło z tych wszystkich dziwnych materiałów, które kręcili przez kilka odcinków, i w sumie nie byłem zawiedziony, jak pokazali dłuższy montaż bodajże w przedostatnim odcinku.
Cytat z Mierzwiak data luty 26, 2024, 15:40Poprosimy komentarz
Chyba mamy podobne odczucia. Ostatni odcinek na początku rozwalił mi głowę, ale jakoś z końcem zaczęło to się układać w jedną całość i odczytałem to też jako
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2024, 23:14Cytat z robgordon data luty 26, 2024, 16:47Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ja właśnie początek trzeciego uważam za bardzo udany. Może mnie też ogarnęła po prostu "Zavo-mania". 😉
A w ogóle Zavę gra urodzony w Austrii amerykański aktor polskiego pochodzenia, Maximilian Osinski. W sumie tak jakbym go wcześniej skądś kojarzył, ale może tylko przywodzi na myśl (pewnie nieprzypadkowo) Ibrahimovica. W każdym razie w jednej scenie medytuje i coś tam pod nosem do siebie gada, i choć nie słychać wyraźnie, to mówi wydaje mi się, że używa polskich słów. 😛
Cytat z robgordon data luty 26, 2024, 16:47Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ja właśnie początek trzeciego uważam za bardzo udany. Może mnie też ogarnęła po prostu "Zavo-mania". 😉
A w ogóle Zavę gra urodzony w Austrii amerykański aktor polskiego pochodzenia, Maximilian Osinski. W sumie tak jakbym go wcześniej skądś kojarzył, ale może tylko przywodzi na myśl (pewnie nieprzypadkowo) Ibrahimovica. W każdym razie w jednej scenie medytuje i coś tam pod nosem do siebie gada, i choć nie słychać wyraźnie, to mówi wydaje mi się, że używa polskich słów. 😛
Cytat z robgordon data 27 lutego, 2024, 15:50Z polskich akcentów, to się okazało, że mamy takowy w nowym Awatarze (tym od Netflixa):
https://www.serialowa.pl/468194/awatar-ostatni-wladca-wiatru-polska-aktorka/?fbclid=IwAR3APtTC7iTOVFXfnU3wKI8sIk90btVvYnAfp_Qa5sA8Y_VZ51MBIaYrFak
Z polskich akcentów, to się okazało, że mamy takowy w nowym Awatarze (tym od Netflixa):
Cytat z robgordon data 27 lutego, 2024, 16:10Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 23:14Cytat z robgordon data luty 26, 2024, 16:47Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ja właśnie początek trzeciego uważam za bardzo udany. Może mnie też ogarnęła po prostu "Zavo-mania".
A w ogóle Zavę gra urodzony w Austrii amerykański aktor polskiego pochodzenia, Maximilian Osinski. W sumie tak jakbym go wcześniej skądś kojarzył, ale może tylko przywodzi na myśl (pewnie nieprzypadkowo) Ibrahimovica. W każdym razie w jednej scenie medytuje i coś tam pod nosem do siebie gada, i choć nie słychać wyraźnie, to mówi wydaje mi się, że używa polskich słów.
Zava ewidentnie był inspirowany Ibrą 😉 Ale zupełnie nie wiedziałem, że ma polskie korzenie.
Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 23:14Cytat z robgordon data luty 26, 2024, 16:47Cytat z Marek Pilarski data luty 26, 2024, 13:33Po długiej przerwie wróciłem do Teda Lasso. Ale drugi sezon rozczarował mnie. Nie byłem jednak pewien, czym pod względem jakości różnił się od pierwszego sezonu, który zapamiętałem jako bardzo udany. Chyba ostatecznie był przesadnie infantylny i po prostu nie podobało mi się, w jakim kierunku zaczęły się rozwijać niektóre wątki.
Ja właśnie początek trzeciego uważam za bardzo udany. Może mnie też ogarnęła po prostu "Zavo-mania".
A w ogóle Zavę gra urodzony w Austrii amerykański aktor polskiego pochodzenia, Maximilian Osinski. W sumie tak jakbym go wcześniej skądś kojarzył, ale może tylko przywodzi na myśl (pewnie nieprzypadkowo) Ibrahimovica. W każdym razie w jednej scenie medytuje i coś tam pod nosem do siebie gada, i choć nie słychać wyraźnie, to mówi wydaje mi się, że używa polskich słów.
Zava ewidentnie był inspirowany Ibrą 😉 Ale zupełnie nie wiedziałem, że ma polskie korzenie.
Cytat z robgordon data 27 lutego, 2024, 16:11Cytat z Kuba data luty 27, 2024, 15:59Przypominam, że na Disneyu dziś premiera roku
Dla mnie premierą będzie gdzieś za 1,5 miesiąca 😉
Cytat z Kuba data luty 27, 2024, 15:59Przypominam, że na Disneyu dziś premiera roku
Dla mnie premierą będzie gdzieś za 1,5 miesiąca 😉
Cytat z Kuba data 1 marca, 2024, 11:51Bardzo mnie raduje przyjęcie Shoguna. W życiu nie spodziewałem się aż tak dużego zainteresowania i AŻ tak wysokich not.
Ciekawe, że mamy tydzień premier czegoś w kinie i telewizji i oba obrazy są odpowiedzią na wszystko co złe w obecnej wysokobudżetowej, mainstreamowej kinematografii 😉
Bardzo mnie raduje przyjęcie Shoguna. W życiu nie spodziewałem się aż tak dużego zainteresowania i AŻ tak wysokich not.
Ciekawe, że mamy tydzień premier czegoś w kinie i telewizji i oba obrazy są odpowiedzią na wszystko co złe w obecnej wysokobudżetowej, mainstreamowej kinematografii 😉
Cytat z robgordon data 2 marca, 2024, 00:02W 3 sezonie Rojsta pojawiło się kilka ciekawych/kontrowersyjnych pomysłów. Pierwszym jest sposób przedstawienia młodszych wersji postaci, których w czasach, gdy dzieją się główne wydarzenia, grają Fronczewski i Seweryn. Wizualnie zwłaszcza Filip Pławiak jako Kociołek w latach 60-tych bardzo przypomina Fronczewskiego (nie obyło się bez charakteryzacji). Ale bardziej zaskakujące, że obaj młodzi aktorzy "mówią" zmodyfikowanymi głosami swych starszych wersji. Drugi pomysł to "przyciemnienie" twarzy Schuchardta i Gajosa (obaj grają tą samą postać Roma, w różnych płaszczyznach czasowych). Wreszcie trzeci, to nieukrywanie choroby, z którą zmaga się Marianna Gierszewska, grająca w serialu rolę pani asesor.
PS. Uwielbiam Simlata w tym serialu 🙂
W 3 sezonie Rojsta pojawiło się kilka ciekawych/kontrowersyjnych pomysłów. Pierwszym jest sposób przedstawienia młodszych wersji postaci, których w czasach, gdy dzieją się główne wydarzenia, grają Fronczewski i Seweryn. Wizualnie zwłaszcza Filip Pławiak jako Kociołek w latach 60-tych bardzo przypomina Fronczewskiego (nie obyło się bez charakteryzacji). Ale bardziej zaskakujące, że obaj młodzi aktorzy "mówią" zmodyfikowanymi głosami swych starszych wersji. Drugi pomysł to "przyciemnienie" twarzy Schuchardta i Gajosa (obaj grają tą samą postać Roma, w różnych płaszczyznach czasowych). Wreszcie trzeci, to nieukrywanie choroby, z którą zmaga się Marianna Gierszewska, grająca w serialu rolę pani asesor.
PS. Uwielbiam Simlata w tym serialu 🙂
Cytat z robgordon data 4 marca, 2024, 19:483 sezon Rojsta bardzo dobry (to trochę casus Kruka, czyli dość nietypowo, gdy z każdym sezonem jest lepiej). R3 świetny przede wszystkim w 2 elementach. Pierwszy, to bardzo dobry, przemyślany scenariusz, który świetnie wikła opowiedzianą historię, satysfakcjonująco je następnie rozwiązując. Drugi, to właściwie już znak firmowy Jana Holoubka, czyli fantastyczne odtworzenie realiów, tutaj końca minionego wieku i lat 60-tych. Nie da się nie odnieść wrażenia, że reżyserowi sprawia to autentyczną frajdę. Bo przecież wszystkie 3 sezony Rojsta, Doppelganger, Wielka woda, a teraz Heweliusz scenograficznymi wygibasami stoją.
Znalazłbym tak trochę na siłę kilka drobnych wad (czasem szwankuje prowadzenie aktorów, jakby nieco brakło czasu na więcej dubli, scenariusz jak wspomniałem bardzo dobry, choć losy niektórych bohaterów tego sezonu splotły się trochę "na ślinę"). Ale to naprawdę drobiazgi, które nie przeszkadzały w czerpaniu przyjemności z zakończenia tej historii.
8/10
3 sezon Rojsta bardzo dobry (to trochę casus Kruka, czyli dość nietypowo, gdy z każdym sezonem jest lepiej). R3 świetny przede wszystkim w 2 elementach. Pierwszy, to bardzo dobry, przemyślany scenariusz, który świetnie wikła opowiedzianą historię, satysfakcjonująco je następnie rozwiązując. Drugi, to właściwie już znak firmowy Jana Holoubka, czyli fantastyczne odtworzenie realiów, tutaj końca minionego wieku i lat 60-tych. Nie da się nie odnieść wrażenia, że reżyserowi sprawia to autentyczną frajdę. Bo przecież wszystkie 3 sezony Rojsta, Doppelganger, Wielka woda, a teraz Heweliusz scenograficznymi wygibasami stoją.
Znalazłbym tak trochę na siłę kilka drobnych wad (czasem szwankuje prowadzenie aktorów, jakby nieco brakło czasu na więcej dubli, scenariusz jak wspomniałem bardzo dobry, choć losy niektórych bohaterów tego sezonu splotły się trochę "na ślinę"). Ale to naprawdę drobiazgi, które nie przeszkadzały w czerpaniu przyjemności z zakończenia tej historii.
8/10
Cytat z Szaman data 4 marca, 2024, 20:09Z zupełnie innej, serialowej beczki 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1764725906528976922
Z zupełnie innej, serialowej beczki 🙂
A ‘BAYWATCH’ reboot is moving forward at Fox.
(Source: https://t.co/jVoOMUk72z) pic.twitter.com/1VFEgt1Llh
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) March 4, 2024