Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 13 kwietnia, 2024, 14:32Fallout
Niestety słabizna, po pierwszym odcinku w ogóle nie mam ochoty oglądać dalej. Na plus realizacja - wygląda to i brzmi drogo, lepiej niż niejedna produkcja kinowa, ale młody Nolan to kiepski reżyser, tempo i ogólna atmosfera odcinka jest beznadziejna, scenariusz, na czele z dialogami, też nie powala. Scena otwierająca jest świetna, ale potem jest tylko gorzej. Aktor grający Maximusa to dla mnie castingowe nieporozumienie.
W bonusie dające raka oczu językowe kwiatki w napisach, bo przecież nawet 200 lat po atomowej apokalipsie musi być jakaś tęczowa reprezentacja, w tym przypadku tzw. osoba niebinarna ze swoimi zaimkami:
Fallout
Niestety słabizna, po pierwszym odcinku w ogóle nie mam ochoty oglądać dalej. Na plus realizacja - wygląda to i brzmi drogo, lepiej niż niejedna produkcja kinowa, ale młody Nolan to kiepski reżyser, tempo i ogólna atmosfera odcinka jest beznadziejna, scenariusz, na czele z dialogami, też nie powala. Scena otwierająca jest świetna, ale potem jest tylko gorzej. Aktor grający Maximusa to dla mnie castingowe nieporozumienie.
W bonusie dające raka oczu językowe kwiatki w napisach, bo przecież nawet 200 lat po atomowej apokalipsie musi być jakaś tęczowa reprezentacja, w tym przypadku tzw. osoba niebinarna ze swoimi zaimkami:

Cytat z robgordon data 13 kwietnia, 2024, 16:20Zacząłem Shoguna. Dość oryginalne zdjęcia. Spore ziarno i nietypowa głębia ostrości.
Zacząłem Shoguna. Dość oryginalne zdjęcia. Spore ziarno i nietypowa głębia ostrości.
Cytat z Fandorin data 13 kwietnia, 2024, 18:35Znana z Andora Varada Sethu wchodzi na pokład TARDIS w 2. sezonie
A nowy sezon już za 4 tygodnie. Tego zwiastuna chyba jeszcze nie wrzucałem 😉
https://youtu.be/pAwebgSJ60k?si=jZOTAepvm7B766T9
W połowie Fallouta zgadzam się z @Mierzwiakiem. To ładny serial, widać budżet, ale jest zupełnie nijaki.
Znana z Andora Varada Sethu wchodzi na pokład TARDIS w 2. sezonie

A nowy sezon już za 4 tygodnie. Tego zwiastuna chyba jeszcze nie wrzucałem 😉
W połowie Fallouta zgadzam się z @Mierzwiakiem. To ładny serial, widać budżet, ale jest zupełnie nijaki.
Cytat z Janko data 13 kwietnia, 2024, 21:53Po pierwszym odcinku z perspektywy gracza trzeba to oddać Fallout bardzo dobrze pokazuje realia, poszczególne przedmioty, scenografie, brutalność jak i absurd. Gorzej ze scenariuszem i postaciami (no może oprócz Ghoula), to już lepiej zagrać w stareńkie pierwowzory, co pewnie niedługo uczynię ponownie. Jestem lekko na tak, zobaczę jak to w kolejnych odcinkach się rozwinie.
Po pierwszym odcinku z perspektywy gracza trzeba to oddać Fallout bardzo dobrze pokazuje realia, poszczególne przedmioty, scenografie, brutalność jak i absurd. Gorzej ze scenariuszem i postaciami (no może oprócz Ghoula), to już lepiej zagrać w stareńkie pierwowzory, co pewnie niedługo uczynię ponownie. Jestem lekko na tak, zobaczę jak to w kolejnych odcinkach się rozwinie.
Cytat z Szaman data 19 kwietnia, 2024, 21:01Gleeson to jest w sumie kolejna ofiara "ciepłego" przyjęcia nowych Gwiezdnych Wojen.
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1781383747369333009
Gleeson to jest w sumie kolejna ofiara "ciepłego" przyjęcia nowych Gwiezdnych Wojen.
The new ‘THE OFFICE’ series will star Domhnall Gleeson and Sabrina Impacciatore.
Co-created by ‘The Office’ creator Greg Daniels & set in the same universe as the original series but not a reboot. pic.twitter.com/pomXIU1nh1
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) April 19, 2024
Cytat z Szaman data 23 kwietnia, 2024, 20:09https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1782848851201650743
Thandiwe Newton has been cast in ‘WEDNESDAY’ Season 2.
(Source: https://t.co/J2CM8MsdfD) pic.twitter.com/KsXeBUlAHy
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) April 23, 2024
Cytat z Szaman data 24 kwietnia, 2024, 16:59Jezu, czuję cringe jak ich tylko widzę razem 🙂
https://twitter.com/THR/status/1783136298716602549?t=KtHOiO0N6ZfoIBPTuvtMaQ&s=19
Jezu, czuję cringe jak ich tylko widzę razem 🙂
Fresh off her second Academy Award for #PoorThingsFilm, Emma Stone and confidante/collaborator Nathan Fielder spill to THR's senior writer Seth Abramovitch all the secrets of crafting Showtime’s 'THE CURSE' — a TV game-changer hailed by critics as a masterpiece.
Cover story:… pic.twitter.com/JZ1bUMluoV
— The Hollywood Reporter (@THR) April 24, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 24 kwietnia, 2024, 18:57Wystarczy w sumie jego wyraz twarzy 😜
Wystarczy w sumie jego wyraz twarzy 😜
Cytat z Mierzwiak data 27 kwietnia, 2024, 16:03Cytat z Szaman data kwiecień 24, 2024, 16:59Jezu, czuję cringe jak ich tylko widzę razem
We mnie bardzo specyficzne uczucie budzi wspomnienie całej jego postaci na czele z imieniem Asher. Jest okropne 😀
Cytat z Szaman data kwiecień 24, 2024, 16:59Jezu, czuję cringe jak ich tylko widzę razem
We mnie bardzo specyficzne uczucie budzi wspomnienie całej jego postaci na czele z imieniem Asher. Jest okropne 😀
Cytat z Szaman data 27 kwietnia, 2024, 16:33Trafilem ostatnio, że jakaś aktorka ma synka Ashera, nie pamiętam która. Od razu miałem jedną twarz przed oczami 🙂
Trafilem ostatnio, że jakaś aktorka ma synka Ashera, nie pamiętam która. Od razu miałem jedną twarz przed oczami 🙂
Cytat z robgordon data 29 kwietnia, 2024, 19:26Shogun
Bardzo dobry serial. Inteligentny, wciągający i dobrze zagrany. Ze świetnymi pomysłami (jak chociażby z zaskakująco rozwiązanym zakończeniem).
Trafiony casting. Sanada wiadomo, od początku oczywiste było, że to Toranaga idealny. Miałem wątpliwości co do Jarvisa. Niepotrzebnie. Koleś ma charyzmę, jest odpowiednio nieokrzesany, pyskaty i pewny siebie, oczywiście, do czasu. Odkryciem jest Anna Sawai, piękna, tajemnicza, silna i krucha jednocześnie (jej relacja z Johnem jest fantastycznie poprowadzona). Drugi plan równie dobry (ze wskazaniem na postacie Fuji i Yabu).
Większy budżet pewnie dałby nam większy rozmach. Nie sądzę jednak by był tu potrzebny. W wielu momentach to opowieść bardzo intymna, i w tym tkwi również jej urok. Tym bardziej że gra aktorska jest stonowana, wiele dzieje się w spojrzeniach, niedopowiedzeniach, między wierszami, w drgnieniu mięśni policzka 😉
Solidne 8/10
Shogun
Bardzo dobry serial. Inteligentny, wciągający i dobrze zagrany. Ze świetnymi pomysłami (jak chociażby z zaskakująco rozwiązanym zakończeniem).
Trafiony casting. Sanada wiadomo, od początku oczywiste było, że to Toranaga idealny. Miałem wątpliwości co do Jarvisa. Niepotrzebnie. Koleś ma charyzmę, jest odpowiednio nieokrzesany, pyskaty i pewny siebie, oczywiście, do czasu. Odkryciem jest Anna Sawai, piękna, tajemnicza, silna i krucha jednocześnie (jej relacja z Johnem jest fantastycznie poprowadzona). Drugi plan równie dobry (ze wskazaniem na postacie Fuji i Yabu).
Większy budżet pewnie dałby nam większy rozmach. Nie sądzę jednak by był tu potrzebny. W wielu momentach to opowieść bardzo intymna, i w tym tkwi również jej urok. Tym bardziej że gra aktorska jest stonowana, wiele dzieje się w spojrzeniach, niedopowiedzeniach, między wierszami, w drgnieniu mięśni policzka 😉
Solidne 8/10
Cytat z Szaman data 29 kwietnia, 2024, 21:07Z zupełnie innej beczki 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1785037949739913291
Z zupełnie innej beczki 🙂
A live-action ‘SCOOBY DOO’ series is in the works at Netflix.
Greg Berlanti is set to produce. pic.twitter.com/UrYrrQvQYI
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) April 29, 2024
Cytat z Fandorin data 30 kwietnia, 2024, 22:10Od dawna planowałem nadrobić Six Feet Under i w końcu się zebrałem i obejrzałem 5 sezonów.
Cóż, dziwny to serial. Komediodramat, ale z wieloma dziwnymi momentami, postaciami (pojawia się np. Rainn Wilson w roli duchowego brata bliźniaka Dwighta z The Office), kompletnie cringe'owym klimatem. Opowiada o rodzinie przedsiębiorców pogrzebowych. Trafiają do nich różnego rodzaju "klienci" (każdy odcinek rozpoczyna się sceną bardziej lub mniej efektownego zgonu), a ich życie osobiste jest kompletnie popieprzone. Bohaterowie mają swoje momenty, w których lubimy ich i im kibicujemy, ale też takie, kiedy mamy ich serdecznie dość. Oprócz wątków osobistych porusza też tematy społeczne typowe dla jakiejś części amerykańskiego społeczeństwa z początku XXI wieku, oczywiście, jak na serial HBO przystało, nie unikając spraw trudnych i kontrowersyjnych. Ta mieszanka wątków osobistych i obyczajowych sprawia, że serial ogląda się z rosnącym zainteresowaniem, tym bardziej, że z każdym sezonem coraz mocniej przywiązujemy się do bohaterów. Duża w tym zasługa świetnych aktorów. W zasadzie cała obsada ma w serialu swoje 5 (lub więcej) minut, ale świetni są zwłaszcza Frances Conroy i Michael C. Hall.
Koniec końców wsiąkłem i gorąco polecam, ale ostrzegam też, że bywa dziwnie. A może oglądaliście w latach emisji?
Od dawna planowałem nadrobić Six Feet Under i w końcu się zebrałem i obejrzałem 5 sezonów.
Cóż, dziwny to serial. Komediodramat, ale z wieloma dziwnymi momentami, postaciami (pojawia się np. Rainn Wilson w roli duchowego brata bliźniaka Dwighta z The Office), kompletnie cringe'owym klimatem. Opowiada o rodzinie przedsiębiorców pogrzebowych. Trafiają do nich różnego rodzaju "klienci" (każdy odcinek rozpoczyna się sceną bardziej lub mniej efektownego zgonu), a ich życie osobiste jest kompletnie popieprzone. Bohaterowie mają swoje momenty, w których lubimy ich i im kibicujemy, ale też takie, kiedy mamy ich serdecznie dość. Oprócz wątków osobistych porusza też tematy społeczne typowe dla jakiejś części amerykańskiego społeczeństwa z początku XXI wieku, oczywiście, jak na serial HBO przystało, nie unikając spraw trudnych i kontrowersyjnych. Ta mieszanka wątków osobistych i obyczajowych sprawia, że serial ogląda się z rosnącym zainteresowaniem, tym bardziej, że z każdym sezonem coraz mocniej przywiązujemy się do bohaterów. Duża w tym zasługa świetnych aktorów. W zasadzie cała obsada ma w serialu swoje 5 (lub więcej) minut, ale świetni są zwłaszcza Frances Conroy i Michael C. Hall.
Koniec końców wsiąkłem i gorąco polecam, ale ostrzegam też, że bywa dziwnie. A może oglądaliście w latach emisji?
Cytat z robgordon data 1 maja, 2024, 07:02Nie załapałem się na Pierwszą Erę. Ominęły mnie Six Feet, ale i Sopranos, wszystkie Losty, Prison Break, Dextery, Wire itd. Mam dwójkę znajomych którzy bardzo lubią SFU i mnie zachęcają (dla jednego z nich to serial ever) ale nie ma szans żebym zabrał się za 5 sezonów 😉
Nie załapałem się na Pierwszą Erę. Ominęły mnie Six Feet, ale i Sopranos, wszystkie Losty, Prison Break, Dextery, Wire itd. Mam dwójkę znajomych którzy bardzo lubią SFU i mnie zachęcają (dla jednego z nich to serial ever) ale nie ma szans żebym zabrał się za 5 sezonów 😉
Cytat z Szaman data 1 maja, 2024, 16:36Może będą coś przy nim grzebać? I zgadzam się, chociaż narzekałem na wybory Jake'a, to przyznam, że wygląda solidnie.
Może będą coś przy nim grzebać? I zgadzam się, chociaż narzekałem na wybory Jake'a, to przyznam, że wygląda solidnie.
Cytat z Mierzwiak data 3 maja, 2024, 16:07Stranger Things rozpoczęło dziwny trend na Netfliksie:
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1786033472361906656
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1786380663534354900
Stranger Things rozpoczęło dziwny trend na Netfliksie:
First teaser for the final season of ‘COBRA KAI’, releasing in 3 parts:
• Part 1 - Jul. 18
• Part 2 - Nov. 28
• Part 3 - 2025 pic.twitter.com/o8wKe8x9LY— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) May 2, 2024
‘EMILY IN PARIS’ Season 4 will be split into 2 parts.
Part 1 - August 15
Part 2 - September 12 pic.twitter.com/hrf1sik9VX— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) May 3, 2024