aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 60 of 166Next

Szkoda też, że już tak nie powalczy jak w finale ostatniego sezonu.

To jest fejk. Ale będzie wyglądał komiksowo.

Cytat z Kuba data Listopad 26, 2021, 11:41

Wystarczyło dać "The Wheel of Time" zaledwie tydzień.

Nadal nie jest idealnie, ale odcinek potwierdza, że Rafe Judkins rozumie świat, rozumie tych bohaterów i tematy. Fabularnie odchodzi od ksiązek jak się da, ale na ten moment robi to inteligentnie i sensownie przy okazji wrzucając sporo świeżości dla kogoś kto do pewnego poziomu cykl zna. Realizacyjnie mam sporo szacunku do twórców, jak pokazują materiały zza kulis naprawdę wiele zbudowano na planie - łącznie z każdą wioską i Logoth z poprzedniego odcinka. Oczywiście jednak widać, że robią to reżyserzy czysto telewizyjni i momentami wygląda to zbyt kameralnie. Za to już w tym odcinku wykorzystanie Mocy bardzo fajnie wypadło, zaczynam się przyzwyczajać do tego dosłownego przeniesienia pomysłu Jordana. Logain wypadł znakomicie.

Mam tylko nadzieje, że w kwestii Smoka Odrodzonego po prostu tak jak mówiono w wywiadach na razie bawią się z nieznającym materiału widzem i nie dojdzie do bez sensownego twistu i zmiany jego tożsamości.

Mnie 4. odcinek pozbawił entuzjazmu. Tzn. fajnie, że powstaje takie klasyczne fantasy, ale raczej nie będzie to produkcja znacząca, do której będą próbowali nawiązać inni. Nie stanie się nowym GoT lub LOTRem.

Realizacyjnie jest baaardzo telewizyjnie, niby na bogato, ale telewizyjnie. Zdjęcia, lokacje, choreografia walk, projekty miejsc i postaci - nic nie jest w stanie zaimponować; są co najwyżej poprawne.

Natomiast fabuła gna do przodu, odhaczane są kolejne wydarzenia, ale żadne nie ma czasu odpowiednio wybrzmieć. Książki, słynące ze swej objętości, poświęcały wiele miejsca na wyjaśnienie zasad i historii świata przedstawionego. Przez to dla wielu były przymulające, ale jednocześnie budowały niesamowity epicki klimat na skalę niespotykaną nawet w przesiąkniętej epickością fantasy. Brakuje mi tego w serialu.

Nie podoba mi się też przedstawienie na ekranie stosowania Mocy. Te nitki dymu wychodzące z bohaterów w żaden sposób nie kojarzą mi się z tkaniem. Na dodatek każdy "czar" wygląda tak samo. Według mnie nie udało się twórcom zwizualizować w ciekawy sposób tego aspektu.

Powyższe uwagi dotyczą ostatniego odcinka, poprzednie przyjąłem jakoś lepiej, ale mam wrażenie, że ten będzie reprezentatywny dla serialu.

Tymczasem 2. odcinek Doctor Who: Flux potwierdza wysoki poziom. Nadal dostajemy więcej zagadek niż odpowiedzi, ale historia wydaje się naprawdę skomplikowana i wielowątkowa, a poszczególne elementy fajnie ze sobą współgrają. U Chibnalla zawiązanie akcji zawsze wypadało lepiej niż kulminacja, ale po tym co zobaczyłem, jestem dobrej myśli i liczę na najlepszy sezon od czasów Mata Smitha (a konkretnie od 6.) Jodie jest świetna. W końcu!

Zdjęcia do "Echo" ruszają w kwietniu. Opis produkcyjny potwierdza Kingpina i Daredevila.

No proszę, doczekał się nawet plakatu 🙂

Na początku prac nad serialem LOTRa showrunnerzy rozwijali dla Amazona dwa projekty: historię młodego Aragorna i historie poświęconą jedynie tworzeniu Pierścieni. Zostały jednak odrzucone na ten moment.

Hawkeye

Spoiler
witamy Kingpina

Cate Blanchett & Kevin Kline To Star In Alfonso Cuarón Thriller Series ‘Disclaimer’ For Apple

Cuaron i Blanchett a operatorami Lubezki i Delbonnel. Hype niesamowity.

Hawkeye spokojnie chyba będzie serialem MCU idealnie po środku. To bardzo fajna, sympatyczna rozrywka. Tyle. Nie ma w sobie nic z pomysłowości i wizji Wandy; z ambicji Falcona. Jednocześnie w odróżnieniu od Lokiego - działa, nie jest wypełniony masą błędów i faktycznie opowiada historię która ma ręce i nogi i nie jest jedynie pretekstem oraz prologiem do miliona innych rzeczy. Nawet jeśli też spokojnie mógłby to być film (czemu Eternals nie jest serialem? Czemu?!) a sposoby w jakie zapowiadany jest

Spoiler
Kingpin
są żenująco nachalne.

Realizacyjnie to najnudniejszy i najmniej udany serial MCU. Głównie z powodu kiepskich zdjęć i braku faktycznego dynamizmu w scenach akcji które jedynie udają pomysłowe. Stylu nie ma tu żadnego, reżyseria jest wybitnie niewidzialna.

Dialogów słucha się bardzo przyjemnie. Nie ma tu nie wiadomo jak poruszających wątków, ale wszystko ma ręce i nogi, działa i wpasowuje się w MCU. Wprowadzenie Echo na razie bardzo fajne, nawet jeśli tradycyjnie mogłoby być lepsze. Aktorsko jest w porządku, ale jednak jakoś tak bez wyrazu. Nawet aktorstwo z pierwszych dwóch odcinków po czasie podoba mi się nieco mniej. Hailee będę chętnie oglądał dalej, za to Renner gra już nieco na autopilocie, nadal lubię jego Clinta, ale oczekiwałem nieco większych wyzwań w tym serialu dla niego.

Liczę, że druga połowa sezonu wraz z Pugh i większymi rolami Swordsmana i Echo będzie lepsza.

Na pewno będą się dziać GRUBE rzeczy.

Może jednak nie takie grube, przecież ta postać już istniała w dokładnie tym uniwersum. No chyba, że w pierdlu miał całoroczny tłusty czwartek 🙂

To będzie raczej soft reboot. Ale mam nadzieję, że nie przesądza z wizualnymi zmianami. W

Spoiler
scenie w której widać go od tyłu jest chyba względnie chudy, pytanie tylko czy tam był Vincent czy tylko użyto jego głosu
.

Swoją drogą nie zdziwię się jeśli jeden ze Spiderow z nowej trylogii zaprezentuje nowa wersję Defenders.

A "grube sprawy" to akurat cytat 😉 +

Spoiler
w garażu w którym Ronin zabija dostawców Fiska nad wejściem wiszą dwa szyldy z wymownym napisem FAT MAN, aż mnie ciarki żenady przeszły

Pewnie ten Raimiego 🙂

Byłem względnie nieświadomy podejścia Raimiego do Spidera, Venoma i relacji z Sony 😉

A akurat Defenders w jakieś formie nie byliby niczym specjalnym, Parker w komiksach był ich stałym członkiem a tych akurat wprowadzają obecnie na potęgę. Nie bez powodu nowojorskie produkcję łączyć też będą Kingpin z Daredevilem.

Wydaje mi się, że Sam ma dobre relacje z każdym w Holly i jest powszechnie lubiany. Chociaż przy tych Pająkach to chyba lepiej mu szło z Laurą Ziskin niż Avi Aradem. Od 2004 Ziskin walczyła z rakiem, podejrzewam, że to jest powód dla którego pomysły Arada wzięły górę przy trzecim Pająku.

Zwiastun serialu Reacher. Nie bardzo udało się z Tomem Cruisem (choć jedynka była całkiem OK), teraz próbują na małym ekranie.

Wygląda to bardzo B, jeśli nawet nie C-klasowo, ale przynajmniej sam Reacher bardziej przypomina postać z książek (choć nadal jest nieco niższy).

Jeśli to jest bliższe powieściom to wolę kurdupla Tomka 🙂

Typowa streamingowa produkcja która wygląda jak nakręcona za absolutnie minimalny budżet.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Mam nadzieję że zagra czarny charakter.

PreviousPage 60 of 166Next