Opinie o serialach
Cytat z Fandorin data 20 listopada, 2021, 00:19A na deser 1. odcinek nowej serii Doctor Who (podglądałem już w necie jakieś fragmenty, ale dzisiaj oficjalna polska premiera).
Na razie jest nieźle. Cały sezon to jedna większa historia, więc póki co rozpoczęto wątki, które jeśli dostaną satysfakcjonujące rozwinięcie i rozstrzygnięcie, mogą być najlepszą rzeczą od Chibnalla w jego kadencji. Dan, nowy towarzysz, od razu daje się lubić. Powracają starzy wrogowie (Sontaranie oraz Płaczące Anioły), a nowi stanowią pewną tajemnicę. Stawka jest ogromna, a Doktor wydaje się mocno pogubiona. Czekam na ciąg dalszy!
A na deser 1. odcinek nowej serii Doctor Who (podglądałem już w necie jakieś fragmenty, ale dzisiaj oficjalna polska premiera).
Na razie jest nieźle. Cały sezon to jedna większa historia, więc póki co rozpoczęto wątki, które jeśli dostaną satysfakcjonujące rozwinięcie i rozstrzygnięcie, mogą być najlepszą rzeczą od Chibnalla w jego kadencji. Dan, nowy towarzysz, od razu daje się lubić. Powracają starzy wrogowie (Sontaranie oraz Płaczące Anioły), a nowi stanowią pewną tajemnicę. Stawka jest ogromna, a Doktor wydaje się mocno pogubiona. Czekam na ciąg dalszy!
Cytat z Kuba data 21 listopada, 2021, 10:49Jestem zadowolony startem "The Wheel of Time" nawet jeśli nie zachwycony.
Zmian tu sporo, odważnych, nie zawsze udanych, ale w pełni zrozumiałych i dość interesujących. Zwłaszcza w sferze relacji między bohaterami i ich backgroundu. Usunięto naiwność i lekką niewinność jaka otaczała jordanowych bohaterów, całość jest bardziej dojrzała, mroczna i brutalna.
Castingowo jest okej, najlepiej wypada moim zdaniem Rand co jest dla mnie wręcz szokujące, to jest postać która od początku wydawała się idealna do tego aby być zagrana najgorzej. Mam nadzieję, że nic nie zmienią w tym kim jest, wiele sobie obiecuje po tej roli.
Reszta młodzieży jest w porządku, ale niezbyt zachwycają. Pike uważam, że jest fantastyczna do tej roli, podobnie na Daniela się dobrze patrzy. Super wypada też wprowadzenie Thoma. Podoba mi się, że Judkins pozostaje wierny charakterom postaci jednocześnie angażujących ich w nowe, raz ciekawsze a raz nie niż w książce, sytuacje.
Realizacyjnie jest interesująco. Do kwestii Jedynej Mocy podeszli skrajnie dosłownie próbując oddać ją jak najbliżej temu co opisał Jordan. W związku z tym efekt jest...dziwny. Na pewno unikalny, czasem wygląda dobrze, ale w większości zalatuje cutscenka z gry komputerowej. Z jednej strony fajnie, ale na dłuższą metę może to równie mocno psuć immersję co wygibasy Legolasa w Hobbicie. Za to sama sekwencja ataku na Dwie Rzeki pod względem inscenizacji, zdjęć i montażu jest fantastyczna. Klimatyczna, brutalna, znakomicie się to oglądało. Zdjęcia w ogóle są świetne, lepsze niż w pierwszych sezonach GoT. Designy i lokacje - klasa. Bardzo całości pomaga kręcenie w lokacjach.
Za to kostiumy i charakteryzacja to bieda. Drudziarze wyglądają tragicznie.
Muzyka też mi się nie podoba. Bardzo próbuje być taaaaka klimatyczna i taaaka charakterystyczna. Nie żebym po Balfe wiele oczekiwał.
Nie jest idealnie, ale jest dobrze. Trzeba przetrwać fakt, że początek sagi jest mało interesujący i dość przyziemny. Jeśli dobrze oddadzą to co potem się dzieje z tą historią ..będzie warto.
Jestem zadowolony startem "The Wheel of Time" nawet jeśli nie zachwycony.
Zmian tu sporo, odważnych, nie zawsze udanych, ale w pełni zrozumiałych i dość interesujących. Zwłaszcza w sferze relacji między bohaterami i ich backgroundu. Usunięto naiwność i lekką niewinność jaka otaczała jordanowych bohaterów, całość jest bardziej dojrzała, mroczna i brutalna.
Castingowo jest okej, najlepiej wypada moim zdaniem Rand co jest dla mnie wręcz szokujące, to jest postać która od początku wydawała się idealna do tego aby być zagrana najgorzej. Mam nadzieję, że nic nie zmienią w tym kim jest, wiele sobie obiecuje po tej roli.
Reszta młodzieży jest w porządku, ale niezbyt zachwycają. Pike uważam, że jest fantastyczna do tej roli, podobnie na Daniela się dobrze patrzy. Super wypada też wprowadzenie Thoma. Podoba mi się, że Judkins pozostaje wierny charakterom postaci jednocześnie angażujących ich w nowe, raz ciekawsze a raz nie niż w książce, sytuacje.
Realizacyjnie jest interesująco. Do kwestii Jedynej Mocy podeszli skrajnie dosłownie próbując oddać ją jak najbliżej temu co opisał Jordan. W związku z tym efekt jest...dziwny. Na pewno unikalny, czasem wygląda dobrze, ale w większości zalatuje cutscenka z gry komputerowej. Z jednej strony fajnie, ale na dłuższą metę może to równie mocno psuć immersję co wygibasy Legolasa w Hobbicie. Za to sama sekwencja ataku na Dwie Rzeki pod względem inscenizacji, zdjęć i montażu jest fantastyczna. Klimatyczna, brutalna, znakomicie się to oglądało. Zdjęcia w ogóle są świetne, lepsze niż w pierwszych sezonach GoT. Designy i lokacje - klasa. Bardzo całości pomaga kręcenie w lokacjach.
Za to kostiumy i charakteryzacja to bieda. Drudziarze wyglądają tragicznie.
Muzyka też mi się nie podoba. Bardzo próbuje być taaaaka klimatyczna i taaaka charakterystyczna. Nie żebym po Balfe wiele oczekiwał.
Nie jest idealnie, ale jest dobrze. Trzeba przetrwać fakt, że początek sagi jest mało interesujący i dość przyziemny. Jeśli dobrze oddadzą to co potem się dzieje z tą historią ..będzie warto.
Cytat z Mierzwiak data 21 listopada, 2021, 11:57Wczoraj w kinie, przed Ghostbusters, po raz pierwszy widziałem reklamę tego. Brzydkie, tanie, telewizyjne. Wygląda jak pierwszy sezon Wiedźmina, może odrobinę lepiej, ale jak nic co zachęcałoby do oglądania.
Wczoraj w kinie, przed Ghostbusters, po raz pierwszy widziałem reklamę tego. Brzydkie, tanie, telewizyjne. Wygląda jak pierwszy sezon Wiedźmina, może odrobinę lepiej, ale jak nic co zachęcałoby do oglądania.
Cytat z Mierzwiak data 21 listopada, 2021, 15:45Cytat z robgordon data Listopad 15, 2021, 15:59Widzę, że dużo pochwał zbiera serial "Arcane" od Netflixa. Wiem, że wywodzi się z gier, ale mam pytanie, warto sięgnąć po tę historię? Ktoś już próbował?
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu. Fabularnie pobrzmiewa tu sporo znajomych motywów, ale poziom realizacji to pod w zasadzie każdym względem najwyższa półka. Chyba obejrzę dzisiaj wszystkie 9 odcinków.
Cytat z robgordon data Listopad 15, 2021, 15:59Widzę, że dużo pochwał zbiera serial "Arcane" od Netflixa. Wiem, że wywodzi się z gier, ale mam pytanie, warto sięgnąć po tę historię? Ktoś już próbował?
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu. Fabularnie pobrzmiewa tu sporo znajomych motywów, ale poziom realizacji to pod w zasadzie każdym względem najwyższa półka. Chyba obejrzę dzisiaj wszystkie 9 odcinków.
Cytat z Mierzwiak data 21 listopada, 2021, 22:09Cytat z Mierzwiak data Listopad 21, 2021, 15:45
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu.
Dobra, po wszystkich dziewięciu to jest zachwyt i ścisła czołówka najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
Podoba mi się, że serial - mimo posępnej sceny otwierającej - zaczyna się jak produkcja dla młodszej widowni, a kończy jako brutalna, zaskakująco złożona, nieoczywista opowieść.
Jest tu przemoc, krew, seks, kilka postaci pali, padają nawet fucki; no tego to się nie spodziewałem.
Wizualnie jest to NIESAMOWITE.
Cytat z Mierzwiak data Listopad 21, 2021, 15:45
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu.
Dobra, po wszystkich dziewięciu to jest zachwyt i ścisła czołówka najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
Podoba mi się, że serial - mimo posępnej sceny otwierającej - zaczyna się jak produkcja dla młodszej widowni, a kończy jako brutalna, zaskakująco złożona, nieoczywista opowieść.
Jest tu przemoc, krew, seks, kilka postaci pali, padają nawet fucki; no tego to się nie spodziewałem.
Wizualnie jest to NIESAMOWITE.
Cytat z Szaman data 22 listopada, 2021, 20:15Mam wrażenie, że ten serial ma wyjątkowego pecha do dorastającej młodzieży, albo po prostu tutaj szczególnie zwracam na to uwagę. Po prostu każdy z nich z nich wyrasta na jakiegoś zupełnie innego człowieka 🙂 Nie wiem, Culkin wyglądał jak Culkin aż do epizodu z ćpaniem, nawet w zmarłym niedawno Deanie Stockwellu można było rozpoznać jego samego z dziecięcych lat na kinowym ekranie. Tutaj jakby podmieniali tych chłopaków 🙂
Mam wrażenie, że ten serial ma wyjątkowego pecha do dorastającej młodzieży, albo po prostu tutaj szczególnie zwracam na to uwagę. Po prostu każdy z nich z nich wyrasta na jakiegoś zupełnie innego człowieka 🙂 Nie wiem, Culkin wyglądał jak Culkin aż do epizodu z ćpaniem, nawet w zmarłym niedawno Deanie Stockwellu można było rozpoznać jego samego z dziecięcych lat na kinowym ekranie. Tutaj jakby podmieniali tych chłopaków 🙂
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2021, 21:06Cytat z Mierzwiak data Listopad 22, 2021, 19:41Co Noah Schnapp zrobił twórcom tego serialu że każą mu nosić takie fryzury?
Wpisz w Google "80 hairstyle". Uważam, że jest dla nich bardzo wyrozumiały.
Ostatnio trafiłem w tv na "Pracującą dziewczynę". Zerknij na fryzurę (i make-up) Joan Cusack. Wolałbyś, żeby Jedenastka wyglądała w taki sposób? 😉
https://www.youtube.com/watch?v=J9DccgyYcrU
Cytat z Mierzwiak data Listopad 22, 2021, 19:41Co Noah Schnapp zrobił twórcom tego serialu że każą mu nosić takie fryzury?
Wpisz w Google "80 hairstyle". Uważam, że jest dla nich bardzo wyrozumiały.
Ostatnio trafiłem w tv na "Pracującą dziewczynę". Zerknij na fryzurę (i make-up) Joan Cusack. Wolałbyś, żeby Jedenastka wyglądała w taki sposób? 😉
Cytat z Mierzwiak data 22 listopada, 2021, 21:08Nie chodzi mi o fryzury same w sobie, ale o to, jak bardzo one nie pasują temu konkretnemu chłopakowi 🙂
A Cusack wygląda odjazdowo, nie wiem co chcesz 😛 To zresztą film z lat 80-tych, a nie lata 80-te udający, to też co innego.
Nie chodzi mi o fryzury same w sobie, ale o to, jak bardzo one nie pasują temu konkretnemu chłopakowi 🙂
A Cusack wygląda odjazdowo, nie wiem co chcesz 😛 To zresztą film z lat 80-tych, a nie lata 80-te udający, to też co innego.
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2021, 21:29Cytat z Mierzwiak data Listopad 22, 2021, 21:08Nie chodzi mi o fryzury same w sobie, ale o to, jak bardzo one nie pasują temu konkretnemu chłopakowi
A Cusack wygląda odjazdowo, nie wiem co chcesz
To zresztą film z lat 80-tych, a nie lata 80-te udający, to też co innego.
No nie wiem czy nie pasują. Być może patrzysz na niego jako na obecnego nastolatka który ma na głowie fryzurę, która dziś do niego nie pasuje. W latach 80-tych ta fryzura byłaby czymś normalnym. A akcja serialu, jakby nie było, dzieje się właśnie wtedy.
Cytat z Mierzwiak data Listopad 22, 2021, 21:08Nie chodzi mi o fryzury same w sobie, ale o to, jak bardzo one nie pasują temu konkretnemu chłopakowi
A Cusack wygląda odjazdowo, nie wiem co chcesz
To zresztą film z lat 80-tych, a nie lata 80-te udający, to też co innego.
No nie wiem czy nie pasują. Być może patrzysz na niego jako na obecnego nastolatka który ma na głowie fryzurę, która dziś do niego nie pasuje. W latach 80-tych ta fryzura byłaby czymś normalnym. A akcja serialu, jakby nie było, dzieje się właśnie wtedy.
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2021, 21:31PS. Pamiętam takie fryzury z dzieciństwa. Wpisz w Google "boys haircut 80's", przekonasz się 😉
PS. Pamiętam takie fryzury z dzieciństwa. Wpisz w Google "boys haircut 80's", przekonasz się 😉
Cytat z Szaman data 24 listopada, 2021, 08:53https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1463414901557317633?t=D0BVRfBzju7_RIekuSnmow&s=19
Najnowsze doniesienia wskazują, że fani kultowej serii gier #MassEffect studia BioWare mogą w końcu doczekać się adaptacji. Do nakręcenia serialu opartego na cyklu przymierza się Amazon Studios.https://t.co/FFqa4Q84GD
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) November 24, 2021
Cytat z Kuba data 24 listopada, 2021, 11:05A Wheel of Time podobno w TOP 5 najlepszych startów w historii platformy i jest najlepiej oglądanym ich serialem w tym roku. Salke twierdzi, że mieli wielkie wymagania i serial na razie je przebił. Cieszy to o tyle, że sukces zarówno tego serialu jak i Diuny będzie zwiększał nadzieję na kolejne adaptacje kolejnych cykli.
A Wheel of Time podobno w TOP 5 najlepszych startów w historii platformy i jest najlepiej oglądanym ich serialem w tym roku. Salke twierdzi, że mieli wielkie wymagania i serial na razie je przebił. Cieszy to o tyle, że sukces zarówno tego serialu jak i Diuny będzie zwiększał nadzieję na kolejne adaptacje kolejnych cykli.
Cytat z Kuba data 24 listopada, 2021, 18:58"Hawkeye" jest najpewniej najlepsza rzeczą MCU od Falcona. Nie oznacza to jednak, że jest szczególnie powalający. To raczej po prostu dobry, solidny, angażujący start. Podobac może się totalna przyziemność i kameralność historii. Świetnie wygląda rozpisany wątek Clinta i spojrzenie na niego, rowniez Bishop jest sympatycznie wprowadzona nawet jeśli jej rodzinny wątek to największy schemat jaki widziałem. Ale jest chemia między aktorami, są nieźle napisane dialogi - na co tu narzekać 😉 również Hailee i Renner wypadają bardzo dobrze w duecie. Dalton bardzo dobry na drugim planie a Adamczyk jest nieironicznie świetny.
Co już mniej przypadło mi do gustu to realizacja. Choreografia scen walki jest energiczna i całkiem pomysłowa, ale już zdjęcia to boleśnie przeciętny standard telewizji. Nic specjalnego, nic interesującego czy w jakikolwiek sposób pomysłowego.
Właściwie nie sposób na razie powiedzieć cokolwiek innego. Cieszy jednak, że zostały tylko 4 odcinki więc całość raczej na pewno się nie rozwodni.
"Hawkeye" jest najpewniej najlepsza rzeczą MCU od Falcona. Nie oznacza to jednak, że jest szczególnie powalający. To raczej po prostu dobry, solidny, angażujący start. Podobac może się totalna przyziemność i kameralność historii. Świetnie wygląda rozpisany wątek Clinta i spojrzenie na niego, rowniez Bishop jest sympatycznie wprowadzona nawet jeśli jej rodzinny wątek to największy schemat jaki widziałem. Ale jest chemia między aktorami, są nieźle napisane dialogi - na co tu narzekać 😉 również Hailee i Renner wypadają bardzo dobrze w duecie. Dalton bardzo dobry na drugim planie a Adamczyk jest nieironicznie świetny.
Co już mniej przypadło mi do gustu to realizacja. Choreografia scen walki jest energiczna i całkiem pomysłowa, ale już zdjęcia to boleśnie przeciętny standard telewizji. Nic specjalnego, nic interesującego czy w jakikolwiek sposób pomysłowego.
Właściwie nie sposób na razie powiedzieć cokolwiek innego. Cieszy jednak, że zostały tylko 4 odcinki więc całość raczej na pewno się nie rozwodni.
Cytat z Kuba data 26 listopada, 2021, 11:41Wystarczyło dać "The Wheel of Time" zaledwie tydzień.
Nadal nie jest idealnie, ale odcinek potwierdza, że Rafe Judkins rozumie świat, rozumie tych bohaterów i tematy. Fabularnie odchodzi od ksiązek jak się da, ale na ten moment robi to inteligentnie i sensownie przy okazji wrzucając sporo świeżości dla kogoś kto do pewnego poziomu cykl zna. Realizacyjnie mam sporo szacunku do twórców, jak pokazują materiały zza kulis naprawdę wiele zbudowano na planie - łącznie z każdą wioską i Logoth z poprzedniego odcinka. Oczywiście jednak widać, że robią to reżyserzy czysto telewizyjni i momentami wygląda to zbyt kameralnie. Za to już w tym odcinku wykorzystanie Mocy bardzo fajnie wypadło, zaczynam się przyzwyczajać do tego dosłownego przeniesienia pomysłu Jordana. Logain wypadł znakomicie.
Mam tylko nadzieje, że w kwestii Smoka Odrodzonego po prostu tak jak mówiono w wywiadach na razie bawią się z nieznającym materiału widzem i nie dojdzie do bez sensownego twistu i zmiany jego tożsamości.
Wystarczyło dać "The Wheel of Time" zaledwie tydzień.
Nadal nie jest idealnie, ale odcinek potwierdza, że Rafe Judkins rozumie świat, rozumie tych bohaterów i tematy. Fabularnie odchodzi od ksiązek jak się da, ale na ten moment robi to inteligentnie i sensownie przy okazji wrzucając sporo świeżości dla kogoś kto do pewnego poziomu cykl zna. Realizacyjnie mam sporo szacunku do twórców, jak pokazują materiały zza kulis naprawdę wiele zbudowano na planie - łącznie z każdą wioską i Logoth z poprzedniego odcinka. Oczywiście jednak widać, że robią to reżyserzy czysto telewizyjni i momentami wygląda to zbyt kameralnie. Za to już w tym odcinku wykorzystanie Mocy bardzo fajnie wypadło, zaczynam się przyzwyczajać do tego dosłownego przeniesienia pomysłu Jordana. Logain wypadł znakomicie.
Mam tylko nadzieje, że w kwestii Smoka Odrodzonego po prostu tak jak mówiono w wywiadach na razie bawią się z nieznającym materiału widzem i nie dojdzie do bez sensownego twistu i zmiany jego tożsamości.
Cytat z Szaman data 26 listopada, 2021, 21:22Hawkeye. Kingpin. Proszę, powiedzcie mi, że to fejk, że go tak nie ośmieszyli. Bo ja to się nigdy nie znam na tym.
[spoiler title=""]
[/spoiler]
Hawkeye. Kingpin. Proszę, powiedzcie mi, że to fejk, że go tak nie ośmieszyli. Bo ja to się nigdy nie znam na tym.
Cytat z Szaman data 26 listopada, 2021, 21:48Bo on był sprawny, groźny, zbity, a odpowiednio sfilmowany i z pewnymi manierami Vincenta wydawał się większy niż w rzeczywistości. Robienie z niego spaślaka, chowanie D'Onofrio za charakteryzacją wydaje mi się strasznie sztuczne, widać doklejony tłuszcz, a nie aktora. Rozumiem delikatne pogrubienie, bo on od dekad na przemian chudnie i tyje, ale to zdjęcie powyżej robi z niego karykaturę postaci z serialu. I tak, jest wierniejsze komiksowi, więc pewnie spotka się z zachwytem. Wolę jednak Michaela Clarke'a Duncana i poprzedniego D'Onofrio niż to coś będące w połowie drogi do Into The Spider-Verse.
Bo on był sprawny, groźny, zbity, a odpowiednio sfilmowany i z pewnymi manierami Vincenta wydawał się większy niż w rzeczywistości. Robienie z niego spaślaka, chowanie D'Onofrio za charakteryzacją wydaje mi się strasznie sztuczne, widać doklejony tłuszcz, a nie aktora. Rozumiem delikatne pogrubienie, bo on od dekad na przemian chudnie i tyje, ale to zdjęcie powyżej robi z niego karykaturę postaci z serialu. I tak, jest wierniejsze komiksowi, więc pewnie spotka się z zachwytem. Wolę jednak Michaela Clarke'a Duncana i poprzedniego D'Onofrio niż to coś będące w połowie drogi do Into The Spider-Verse.
Cytat z Mierzwiak data 26 listopada, 2021, 22:22Jeśli przecieki są prawdziwe i postaci z seriali Netfliksa wracają w zrebootowanych wersjach to nie dziwię się, że odchodzą od D'Onofrio który był po prostu D'Onofrio.
Jeśli przecieki są prawdziwe i postaci z seriali Netfliksa wracają w zrebootowanych wersjach to nie dziwię się, że odchodzą od D'Onofrio który był po prostu D'Onofrio.