Opinie o serialach
Cytat z Kuba data 15 grudnia, 2021, 11:04Tylko tam plus jest w napisach nazwisko i zarys sylwetki za tytułem.
Murphy też potwierdził, że ta scena miała być po napisach ostatniego, po prostu znowu pozmieniali. A o tym, że debiut przypadnie na właśnie ten tydzień mówiono już wcześniej.
Tylko tam plus jest w napisach nazwisko i zarys sylwetki za tytułem.
Murphy też potwierdził, że ta scena miała być po napisach ostatniego, po prostu znowu pozmieniali. A o tym, że debiut przypadnie na właśnie ten tydzień mówiono już wcześniej.
Cytat z Szaman data 15 grudnia, 2021, 11:05Znaczy mi chodziło o tą nieszczęsną charakteryzację, bo na tym jednym screenie wygląda chyba normalnie. Ciekawe czy Adamczyk go poznał 🙂
Znaczy mi chodziło o tą nieszczęsną charakteryzację, bo na tym jednym screenie wygląda chyba normalnie. Ciekawe czy Adamczyk go poznał 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 17 grudnia, 2021, 00:25https://www.youtube.com/watch?v=XrN4YoKxfdc
Cytat z Marek Pilarski data 17 grudnia, 2021, 15:36https://twitter.com/getFANDOM/status/1471851104363323393?s=20
Ale kolorowo! Ciekawe, co na to biało-czerwoni? 😛
https://twitter.com/getFANDOM/status/1471851104363323393?s=20
Ale kolorowo! Ciekawe, co na to biało-czerwoni? 😛
Cytat z Fandorin data 17 grudnia, 2021, 23:11Ależ mnie rozczarowuje to Koło Czasu!
Po przyzwoitym starcie, z odcinka na odcinek jest coraz gorzej i finał raczej tego nie naprawi. Największą wadą jest tempo, które wymusza gigantyczną skrótowość poszczególnych wątków, relacji i rozwoju bohaterów. Co dla produkcji opartej na 14-tomowej kobyle jest zbrodnią.
Tutaj potrzebne byłyby 24-odcinkowe sezony na każdy tom powieści oraz lepsza ekipa, tak przed, jak i za kamerą.
Może chociaż 2. sezon Wiedźmina wypadnie lepiej?
Ależ mnie rozczarowuje to Koło Czasu!
Po przyzwoitym starcie, z odcinka na odcinek jest coraz gorzej i finał raczej tego nie naprawi. Największą wadą jest tempo, które wymusza gigantyczną skrótowość poszczególnych wątków, relacji i rozwoju bohaterów. Co dla produkcji opartej na 14-tomowej kobyle jest zbrodnią.
Tutaj potrzebne byłyby 24-odcinkowe sezony na każdy tom powieści oraz lepsza ekipa, tak przed, jak i za kamerą.
Może chociaż 2. sezon Wiedźmina wypadnie lepiej?
Cytat z robgordon data 17 grudnia, 2021, 23:23Jak już opadnie świąteczno-spidermanowo-matriksowo-wiedźminowa gorączka, tym którzy mają ochotę obejrzeć dobry serial, polecam "Na wodach północy". Opowieść toczy się nieśpiesznie, ale jest niezwykle intensywna. Świat przedstawiony surowy i złowrogi. Pierwotne zło, niesamowite krajobrazy, świetnie zarysowany konflikt, charakterni bohaterowie, przenikliwe dialogi. I niedźwiedź.
Jeden z lepszych seriali tego roku. I ma tylko 5 odcinków 😉
Jak już opadnie świąteczno-spidermanowo-matriksowo-wiedźminowa gorączka, tym którzy mają ochotę obejrzeć dobry serial, polecam "Na wodach północy". Opowieść toczy się nieśpiesznie, ale jest niezwykle intensywna. Świat przedstawiony surowy i złowrogi. Pierwotne zło, niesamowite krajobrazy, świetnie zarysowany konflikt, charakterni bohaterowie, przenikliwe dialogi. I niedźwiedź.
Jeden z lepszych seriali tego roku. I ma tylko 5 odcinków 😉
Cytat z Marek Pilarski data 17 grudnia, 2021, 23:46Ciekawostka: za ten serial odpowiada Andrew Haigh, który zasłynął filmem i serialem o tematyce LGBT (Zupełnie inny weekend, Looking), a później wyreżyserował jeszcze m.in. 45 lat, za który Charlotte Rampling otrzymała swoją pierwszą i jedyną do tej pory nominację do Oscara. 😉
Ciekawostka: za ten serial odpowiada Andrew Haigh, który zasłynął filmem i serialem o tematyce LGBT (Zupełnie inny weekend, Looking), a później wyreżyserował jeszcze m.in. 45 lat, za który Charlotte Rampling otrzymała swoją pierwszą i jedyną do tej pory nominację do Oscara. 😉
Cytat z Szaman data 17 grudnia, 2021, 23:49Cytat z Mierzwiak data grudzień 17, 2021, 23:41Brakuje informacji na której z miliona platform można to obejrzeć
HBO GO na przykład, to ten z Colinem Farrellem na morzu.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 17, 2021, 23:41Brakuje informacji na której z miliona platform można to obejrzeć
HBO GO na przykład, to ten z Colinem Farrellem na morzu.
Cytat z robgordon data 17 grudnia, 2021, 23:51Cytat z Mierzwiak data grudzień 17, 2021, 23:41Brakuje informacji na której z miliona platform można to obejrzeć
HBO Go. Ale przecież jest tyle miejsc, gdzie można się tego dowiedzieć 😉
Cytat z Mierzwiak data grudzień 17, 2021, 23:41Brakuje informacji na której z miliona platform można to obejrzeć
HBO Go. Ale przecież jest tyle miejsc, gdzie można się tego dowiedzieć 😉
Cytat z robgordon data 18 grudnia, 2021, 09:36Napiszę jeszcze o kilku aspektach serialu, które zwróciły moją uwagę. Zahaczają nieco o spoilery, więc je odpowiednio ukryję.
[spoiler title=""]
Aktorstwo w serialu oczywiście stoi na wysokim poziomie. Świetny jest Jack O'Connell grający tu główną rolę i z którego perspektywy poznajemy całość historii, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje Colin Farrell. Jego Drax (tak, tak, niczym Drax Niszczyciel ;)) to niszczycielska siła. Zwalisty, mrukliwy, kierujący się pierwotnymi instynktami. Wcielone zło, ale jednocześnie fascynujący. Colin za każdym razem zawłaszcza dla siebie ekran. Z przymrużonymi oczami, specyficzną manierą wypowiadania słów. Wg mnie to najlepsza jego rola (choć przyznaję, nie widziałem go u Lanthimosa).
Dialogi są tu raczej oszczędne, ale również stanowią mocny punkt programu. Jednym z momentów kulminacyjnych jest rozmowa O'Connella i Farrella. Intelektualista wcale nie wychodzi z niej zwycięsko, a prawdy przedstawione przez Draxa nie są pozbawione sensu.
Zdjęcia plenerowe nakręcono m.in. w Svalbard. To norweska prowincja w Arktyce (podobno nikt wcześniej nie zapuścił się z ekipą filmową tak daleko na północ). Krajobraz jest złowieszczo-hipnotyzujący, a zimno prawie namacalne. Nietrudno uwierzyć, że takie okoliczności przyrody mogą wyzwolić w człowieku pierwotne instynkty czy doprowadzić do szaleństwa.
Te najmocniejsze sceny są bardzo sugestywne. A jest ich sporo. Przemoc, morderstwa, operacje czy zabiegi lekarskie. Moja dziewczyna kilka razy odwracała wzrok. Ale największe chyba wrażenie zrobiła na mnie scena z niedźwiedziem. Całość trwa z 15 minut (choć może to jedynie moje odczucie). Jest bardzo mocna, przeciągnięta do granic możliwości, jednocześnie wręcz psychodeliczna.
[/spoiler]
Napiszę jeszcze o kilku aspektach serialu, które zwróciły moją uwagę. Zahaczają nieco o spoilery, więc je odpowiednio ukryję.
Aktorstwo w serialu oczywiście stoi na wysokim poziomie. Świetny jest Jack O'Connell grający tu główną rolę i z którego perspektywy poznajemy całość historii, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje Colin Farrell. Jego Drax (tak, tak, niczym Drax Niszczyciel ;)) to niszczycielska siła. Zwalisty, mrukliwy, kierujący się pierwotnymi instynktami. Wcielone zło, ale jednocześnie fascynujący. Colin za każdym razem zawłaszcza dla siebie ekran. Z przymrużonymi oczami, specyficzną manierą wypowiadania słów. Wg mnie to najlepsza jego rola (choć przyznaję, nie widziałem go u Lanthimosa).
Dialogi są tu raczej oszczędne, ale również stanowią mocny punkt programu. Jednym z momentów kulminacyjnych jest rozmowa O'Connella i Farrella. Intelektualista wcale nie wychodzi z niej zwycięsko, a prawdy przedstawione przez Draxa nie są pozbawione sensu.
Zdjęcia plenerowe nakręcono m.in. w Svalbard. To norweska prowincja w Arktyce (podobno nikt wcześniej nie zapuścił się z ekipą filmową tak daleko na północ). Krajobraz jest złowieszczo-hipnotyzujący, a zimno prawie namacalne. Nietrudno uwierzyć, że takie okoliczności przyrody mogą wyzwolić w człowieku pierwotne instynkty czy doprowadzić do szaleństwa.
Te najmocniejsze sceny są bardzo sugestywne. A jest ich sporo. Przemoc, morderstwa, operacje czy zabiegi lekarskie. Moja dziewczyna kilka razy odwracała wzrok. Ale największe chyba wrażenie zrobiła na mnie scena z niedźwiedziem. Całość trwa z 15 minut (choć może to jedynie moje odczucie). Jest bardzo mocna, przeciągnięta do granic możliwości, jednocześnie wręcz psychodeliczna.
Cytat z Szaman data 18 grudnia, 2021, 11:53Dopiero teraz obejrzałem zwiastun How I Met Your Father i jest on dobitnym powodem dla którego zlikwidowano kciuk w dół na You Tubie 🙂 Totalnie polska komedia romantyczna zmieszana z nieznośnym poczuciem remake'u, bo miałem wrażenie tych samych dekoracji, tej samej kolorystyki scenografii i tego samego filtru. Nawet ujęcia z samochodu były nakręcone identycznie.
Świetnie ktoś zauważył na You Tubie: "So basically, "sitcom about the everyday lives of relatable, urban Millenials" - Played by people who look like models and are dressed by professional stylists.'.
Nie twierdzę, że Radnor i spółka byli jacyś brzydcy, ale przynajmniej przypominali prawdziwych ludzi, szczególnie Segel i Hannigan. To właśnie dlatego widzowie się z nimi identyfikowali. Nie dlatego, że siedzieli w telefonach, a w grupie znajomych obecni byli czarny, Hindus, Eskimos, pół-Indianin i Azjatka. Magia społecznych relacji prosto z utopii od The Hollywood Reporter nie załatwi sprawy.
Wróżę szybciutką kasację.
Dopiero teraz obejrzałem zwiastun How I Met Your Father i jest on dobitnym powodem dla którego zlikwidowano kciuk w dół na You Tubie 🙂 Totalnie polska komedia romantyczna zmieszana z nieznośnym poczuciem remake'u, bo miałem wrażenie tych samych dekoracji, tej samej kolorystyki scenografii i tego samego filtru. Nawet ujęcia z samochodu były nakręcone identycznie.
Świetnie ktoś zauważył na You Tubie: "So basically, "sitcom about the everyday lives of relatable, urban Millenials" - Played by people who look like models and are dressed by professional stylists.'.
Nie twierdzę, że Radnor i spółka byli jacyś brzydcy, ale przynajmniej przypominali prawdziwych ludzi, szczególnie Segel i Hannigan. To właśnie dlatego widzowie się z nimi identyfikowali. Nie dlatego, że siedzieli w telefonach, a w grupie znajomych obecni byli czarny, Hindus, Eskimos, pół-Indianin i Azjatka. Magia społecznych relacji prosto z utopii od The Hollywood Reporter nie załatwi sprawy.
Cytat z robgordon data 18 grudnia, 2021, 12:59Cytat z Szaman data grudzień 18, 2021, 11:53Dopiero teraz obejrzałem zwiastun How I Met Your Father i jest on dobitnym powodem dla którego zlikwidowano kciuk w dół na You Tubie
Totalnie polska komedia romantyczna zmieszana z nieznośnym poczuciem remake'u, bo miałem wrażenie tych samych dekoracji, tej samej kolorystyki scenografii i tego samego filtru. Nawet ujęcia z samochodu były nakręcone identycznie.
Zerknąłem na niego wczoraj, ale nie dałem rady obejrzeć całości. Nie mam nic do odgrzewanych kotletów, jeśli są dobrze odgrzane 😉 Ten wygląda na wrzucony na zimną patelnię i zdjęty z niej zanim zdołała się zagrzać 😉
Cytat z Szaman data grudzień 18, 2021, 11:53Dopiero teraz obejrzałem zwiastun How I Met Your Father i jest on dobitnym powodem dla którego zlikwidowano kciuk w dół na You Tubie
Totalnie polska komedia romantyczna zmieszana z nieznośnym poczuciem remake'u, bo miałem wrażenie tych samych dekoracji, tej samej kolorystyki scenografii i tego samego filtru. Nawet ujęcia z samochodu były nakręcone identycznie.
Zerknąłem na niego wczoraj, ale nie dałem rady obejrzeć całości. Nie mam nic do odgrzewanych kotletów, jeśli są dobrze odgrzane 😉 Ten wygląda na wrzucony na zimną patelnię i zdjęty z niej zanim zdołała się zagrzać 😉
Cytat z robgordon data 20 grudnia, 2021, 21:28Undone
Mała perełka Amazona (8 odcinków po dwadzieścia kilka minut). Świetna, mocno pokręcona historia, będąca połączeniem rodzinnego dramatu obyczajowego oraz zabaw z czasem (lub może raczej ze świadomością?). Serial został nakręcony w konwencji animacji rotoskopowej, która nie jest tylko celem samym w sobie, ale ma uzasadnienie fabularne. Bardzo dobra rola Rosy Salazar. I Bob Odenkirk w bonusie. Polecam 🙂
Undone
Mała perełka Amazona (8 odcinków po dwadzieścia kilka minut). Świetna, mocno pokręcona historia, będąca połączeniem rodzinnego dramatu obyczajowego oraz zabaw z czasem (lub może raczej ze świadomością?). Serial został nakręcony w konwencji animacji rotoskopowej, która nie jest tylko celem samym w sobie, ale ma uzasadnienie fabularne. Bardzo dobra rola Rosy Salazar. I Bob Odenkirk w bonusie. Polecam 🙂
Cytat z Kuba data 21 grudnia, 2021, 12:34Murdock Coxa przed swoim solowym projektem ma się pojawić w [spoiler] She Hulk, Moon Knight, Echo, Ironheart i Armor Wars [/spoiler] podobno jego rola w tym pierwszym ma jasno budowac podstawy pod robienie z niego kluczowego gracza w przyszłości MCU i pod względem zachowania i charakteru ma być kontynuacja netflixowej wersji.
Natomiast Jones podobno ostatecznie nie wraca na ten moment do MCU.
Murdock Coxa przed swoim solowym projektem ma się pojawić w
Natomiast Jones podobno ostatecznie nie wraca na ten moment do MCU.
Cytat z robgordon data 21 grudnia, 2021, 20:50Kontrola
Obejrzałem pierwszy sezon. Polski, sympatyczny, o łącznym czasie trwania... max 40 minut 😉 Wcześniej w życiu o nim nie słyszałem, a jest nawet popularny na świecie (dostępny na YT).
Kontrola
Obejrzałem pierwszy sezon. Polski, sympatyczny, o łącznym czasie trwania... max 40 minut 😉 Wcześniej w życiu o nim nie słyszałem, a jest nawet popularny na świecie (dostępny na YT).
Cytat z Kuba data 23 grudnia, 2021, 12:05Nie a sam odcinek podobnie jak dwa poprzednie był fatalny. Nie sądziłem, że to powiem, ale tak - Hawkeye jest najgorszym serialem MCU.
Jedyny dobrze wybrzmiewający tutaj wątek to ten Yeleny, głównie za sprawą Pugh która pomimo okropnego i pomylonego akcentu swoimi zdolnościami tworzy emocje i napięcie tam gdzie w scenariuszu ich nie ma.
Dawno nie widziałem produkcji za takie pieniądze która byłaby tak fatalnie wyreżyserowana, okropnie nakręcona i jeszcze gorzej zainscenizowana. Tragedia.
A Kingpin jest żartem. Durny twist (wiadomo, że będzie odwrócony). Najgorsze jest ten dysonans. Jasne, jest w cholerę potężny - co pasuje do MCU. Vincent gra też postać bardzo mocno trzymająca się konwencji narzuconej w serialu, ale z powodu tragicznego scenariusza i reżyserii kreowany jest na jakiegoś comic reliefa i absolutnie znika cała budowana przez niego groza i moc. Zrzucam tu jednak winę w 100% na twórców i liczę, że w Echo wypadnie lepiej.
Nie a sam odcinek podobnie jak dwa poprzednie był fatalny. Nie sądziłem, że to powiem, ale tak - Hawkeye jest najgorszym serialem MCU.
Jedyny dobrze wybrzmiewający tutaj wątek to ten Yeleny, głównie za sprawą Pugh która pomimo okropnego i pomylonego akcentu swoimi zdolnościami tworzy emocje i napięcie tam gdzie w scenariuszu ich nie ma.
Dawno nie widziałem produkcji za takie pieniądze która byłaby tak fatalnie wyreżyserowana, okropnie nakręcona i jeszcze gorzej zainscenizowana. Tragedia.
A Kingpin jest żartem. Durny twist (wiadomo, że będzie odwrócony). Najgorsze jest ten dysonans. Jasne, jest w cholerę potężny - co pasuje do MCU. Vincent gra też postać bardzo mocno trzymająca się konwencji narzuconej w serialu, ale z powodu tragicznego scenariusza i reżyserii kreowany jest na jakiegoś comic reliefa i absolutnie znika cała budowana przez niego groza i moc. Zrzucam tu jednak winę w 100% na twórców i liczę, że w Echo wypadnie lepiej.