Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 23 grudnia, 2021, 12:20O co chodzi z tym Echo? Bo ciągle o tym wspominasz jakby to miało być nie wiadomo co 😛
O co chodzi z tym Echo? Bo ciągle o tym wspominasz jakby to miało być nie wiadomo co 😛
Cytat z Kuba data 23 grudnia, 2021, 12:28Echo to postać wprowadzona w Hawkeyu o bardzo ciekawej komiksowej historii. Aktorka jest w porządku, nie miała jednak zbytnio materiału.
Generalnie pierwsza protagonistka MCU będąca zarówno z pochodzenia Indianką jak i jest niema. Zarówno aktorka jak i postać. A jej historia ma go do siebie, że bardzo mocno angażuje Kingpina i Daredevila, oboje w serialu się pojawią, krążą też plotki o Wilsonie Bethelu. Całość pisze jedna z istotniejszych scenarzystek Better Call Saul więc jest potencjał.
Ale tak, czekam głównie dla Coxa i Vincenta. Podobnie jak tylko z uwagi na Coxa czekam na She Hulk a jedyny serial który mnie przekonuje po prostu tematem, ekipa i obsadą jest Moon Knight. Reszta jest mi na tym etapie kompletnie obojętna, Ironheart i Ms Marvel nie mam zamiaru ruszać.
Echo to postać wprowadzona w Hawkeyu o bardzo ciekawej komiksowej historii. Aktorka jest w porządku, nie miała jednak zbytnio materiału.
Generalnie pierwsza protagonistka MCU będąca zarówno z pochodzenia Indianką jak i jest niema. Zarówno aktorka jak i postać. A jej historia ma go do siebie, że bardzo mocno angażuje Kingpina i Daredevila, oboje w serialu się pojawią, krążą też plotki o Wilsonie Bethelu. Całość pisze jedna z istotniejszych scenarzystek Better Call Saul więc jest potencjał.
Ale tak, czekam głównie dla Coxa i Vincenta. Podobnie jak tylko z uwagi na Coxa czekam na She Hulk a jedyny serial który mnie przekonuje po prostu tematem, ekipa i obsadą jest Moon Knight. Reszta jest mi na tym etapie kompletnie obojętna, Ironheart i Ms Marvel nie mam zamiaru ruszać.
Cytat z robgordon data 28 grudnia, 2021, 20:54Cytat z Mierzwiak data listopad 21, 2021, 22:09Cytat z Mierzwiak data Listopad 21, 2021, 15:45
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu.
Dobra, po wszystkich dziewięciu to jest zachwyt i ścisła czołówka najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
Podoba mi się, że serial - mimo posępnej sceny otwierającej - zaczyna się jak produkcja dla młodszej widowni, a kończy jako brutalna, zaskakująco złożona, nieoczywista opowieść.
Jest tu przemoc, krew, seks, kilka postaci pali, padają nawet fucki; no tego to się nie spodziewałem.
Wizualnie jest to NIESAMOWITE.
Mam za sobą 6 odcinków i do końca roku skończę. Potwierdzam zachwyty 🙂
Cytat z Mierzwiak data listopad 21, 2021, 22:09Cytat z Mierzwiak data Listopad 21, 2021, 15:45
Po dwóch ocinkach mogę powiedzieć że jestem bliski zachwytu.
Dobra, po wszystkich dziewięciu to jest zachwyt i ścisła czołówka najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
Podoba mi się, że serial - mimo posępnej sceny otwierającej - zaczyna się jak produkcja dla młodszej widowni, a kończy jako brutalna, zaskakująco złożona, nieoczywista opowieść.
Jest tu przemoc, krew, seks, kilka postaci pali, padają nawet fucki; no tego to się nie spodziewałem.
Wizualnie jest to NIESAMOWITE.
Mam za sobą 6 odcinków i do końca roku skończę. Potwierdzam zachwyty 🙂
Cytat z Szaman data 31 grudnia, 2021, 10:42Piotr Adamczyk z kolejną rolą w Ameryce. Serial Amazonu z JK Simmonsem i Sissy Spacek
https://naekranie.pl/aktualnosci/piotr-adamczyk-lightyears-obsada-amazon-prime-video-1640942969
Piotr Adamczyk z kolejną rolą w Ameryce. Serial Amazonu z JK Simmonsem i Sissy Spacek
https://naekranie.pl/aktualnosci/piotr-adamczyk-lightyears-obsada-amazon-prime-video-1640942969
Cytat z robgordon data 31 grudnia, 2021, 13:46Wspominał o tym w tym wywiadzie:
https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,27935573,piotr-adamczyk-chwilowo-jestem-szczesliwy-czuje-jakbym-znowu.html
Sam wywiad porusza kilka ciekawych wątków.
Wspominał o tym w tym wywiadzie:
Sam wywiad porusza kilka ciekawych wątków.
Cytat z robgordon data 31 grudnia, 2021, 13:54Netflix zrealizował w Krakowie serial fantasy. Odpowiedzialnym za niego jest 5 kobiet, w tym Kasia Adamik i Magdalena Lankosz:
https://naekranie.pl/aktualnosci/krakowskie-potwory-netflix
Netflix zrealizował w Krakowie serial fantasy. Odpowiedzialnym za niego jest 5 kobiet, w tym Kasia Adamik i Magdalena Lankosz:
Cytat z robgordon data 31 grudnia, 2021, 22:39Arcane
Wcześniej właściwie nic nie wiedziałem o samej grze. A i teraz właściwie wiem niewiele 😉 Podobno to (nie) zwykła naparzanka, coś w stylu Mortal Kombat (poprawcie mnie jeśli się mylę). Nie mam pojęcia jak bardzo rozbudowaną historię własną mają postacie z gry. W serialu jednak ich przeszłość ma znaczenie i w dużym stopniu determinuje ich decyzje. Sama opowieść świetna. Wielowątkowa, wielowymiarowa, pełna emocji oraz bohaterów z krwi i kości.
Nie można też nie wspomnieć o animacji. Jest rewelacyjna, niezwykle pomysłowa. Inwencja animatorów przejawia się nie tylko w tym jak przedstawiono świat, ale również w scenach walk, pojedynczych ujęciach (niektóre z nich to gotowe obrazy lub co najmniej świetne tapety na ekran komputera), czy nawet w "ustawieniach kamery".
Jeden ze zdecydowanie najlepszych seriali tego roku (i kilku poprzednich). A i może najlepsza ekranizacja gry.9/10
Arcane
Wcześniej właściwie nic nie wiedziałem o samej grze. A i teraz właściwie wiem niewiele 😉 Podobno to (nie) zwykła naparzanka, coś w stylu Mortal Kombat (poprawcie mnie jeśli się mylę). Nie mam pojęcia jak bardzo rozbudowaną historię własną mają postacie z gry. W serialu jednak ich przeszłość ma znaczenie i w dużym stopniu determinuje ich decyzje. Sama opowieść świetna. Wielowątkowa, wielowymiarowa, pełna emocji oraz bohaterów z krwi i kości.
Nie można też nie wspomnieć o animacji. Jest rewelacyjna, niezwykle pomysłowa. Inwencja animatorów przejawia się nie tylko w tym jak przedstawiono świat, ale również w scenach walk, pojedynczych ujęciach (niektóre z nich to gotowe obrazy lub co najmniej świetne tapety na ekran komputera), czy nawet w "ustawieniach kamery".
Jeden ze zdecydowanie najlepszych seriali tego roku (i kilku poprzednich). A i może najlepsza ekranizacja gry.
9/10
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 11:35Wrzucam swoje podsumowanie serialowe, które zamieściłem na profilu na FB:
Nadszedł czas na popkulturowe podsumowanie minionego roku. Zaczynam od seriali, które wśród moich zestawień pojawiają się pierwszy raz. Nie obejrzałem oczywiście wszystkich wartych obejrzenia. A to z powodu niedostępności niektórych, a to dlatego, że nie na każdy miałem chęć (o tobie mówię „Sukcesjo”). Kryteria wyboru zastosowałem więc dość luźne. Na liście znalazły się najlepsze seriale, które widziałem w 2021 roku. Również te nieco starsze. I tak jakoś wyszło, że to w zdecydowanej większości mini-seriale (lub pierwsze sezony). Co się nie zmieściło? A np. „Squid Game”, „Biały lotos”, kontynuacja świetnego „Rojsta”, czy tak ceniony przez wielu „Niezwyciężony”. Nie przeciągając jednak, przechodzę do top 10.10. Kruk. Czarny woron nie śpiPierwszy sezon „Kruka” nieco mnie rozczarował. Trochę oklepaną historią oraz kompletnym brakiem pomysłu na wykorzystanie regionu, w którym dzieje się akcja. Wydaje się, że twórcy mieli podobne zdanie o tym co stworzyli, bo w drugim sezonie jest już dużo lepiej. Co prawda zaczyna się dość niemrawo, ale im dalej tym lepiej. Wciągająca opowieść, skomplikowani bohaterowie (w tym jedna z najlepszych kobiecych bohaterek w polskiej telewizji) i magiczne (wreszcie) Podlasie.9. Bo to grzechLata 80-te, Wielka Brytania i AIDS. Brzmi poważnie (i bywa naprawdę dramatycznie), ale to przede wszystkim opowieść o chęci życia i zabawy, w kapitalnie oddanym anturażu tamtej dekady. Dużo dobrej muzyki.8. Sceny z życia małżeńskiegoSerial na dwójkę świetnych aktorów. Przegadany (bo to właściwie wyłącznie rozmowy głównych bohaterów), co niektórych może odrzucić. Zwłaszcza, że rozmowy te nie zawsze są łatwe, lekkie i przyjemne. Warto jednak się spróbować dać im się poddać.7. KlangorNajlepszy polski serial minionego roku. Wiem, widziałem ich niewiele, ale sądzę, że się nie mylęEmocjonująca, trzymająca w napięciu opowieść o ojcu szukającym zaginionej córki. Z ducha skandynawska, co wzmacnia miejsce w którym kręcono zdjęcia plenerowe. Okolice Świnoujścia, bo o nich mowa, były z pewnością świadomym wyborem twórców (warto zaznaczyć, że również w „Kruku” jak i „Rojst’97” miejsca akcji nie są przypadkowe). Świetni Jakubik i Mecwaldowski.
6. Mare z EasttownNominalnie kryminał. I w tym aspekcie spełnia swoją rolę. Jednak to przede wszystkim serial obyczajowy o fantastycznie napisanej i zagranej przez Kate Winslet bohaterce oraz amerykańskiej prowincji. Zwroty akcji, świetny drugi plan.5. UndoneSerial nakręcony w konwencji animacji rotoskopowej. Pomysłowy, na pierwszym planie eksponujący zabawy z czasem i świadomością. To również bardzo interesująca główna bohaterka, dramat rodzinny i opowieść o godzeniu się ze stratą.4. The Morning Show. Sezon 1Pierwsze skojarzenie to oczywiście „MeToo”. Nawiązań do afer, które wstrząsnęły amerykańskim szołbiznesem w ostatnich latach, nie sposób przeoczyć. Ale to jednocześnie bardzo dobra historia o kulisach powstawania telewizji śniadaniowej, rozpisana na wiele głosów. Szkoda, że (podobno) drugi sezon znacząco odstaje jakością od pierwszego.3. Na wodach północyMroczny, surowy, wręcz posępny. Z czasem nawet psychodelicznySerial o załodze statku wielorybniczego, która w czasach zmierzchu profesji udaje się w ryzykowny rejs na tytułową północ. Akcja toczy się nieśpiesznie, napięcie jednak można nożem kroić. I jak to wygląda (podobno nigdy dotąd ekipa filmowa nie udała się tak daleko na północ)! W bonusie fantastyczny Colin Farrell.
Ponieważ nie mogłem się zdecydować jaki serial uznać za najlepszy, na pierwszym miejscu ex aequo umieściłem dwa. Zupełnie od siebie różne, ale oba rewelacyjne.1. ArcaneSerial na podstawie „League of Legends”. Choć prawdopodobnie (nie jestem graczem) z samej gry czerpie jedynie przedstawiony świat i postacie, a nie samą historię. A ta jest świetna. Wielowątkowa, wielowymiarowa i bardzo emocjonująca. Na dodatek towarzyszy jej rewelacyjna, niezwykle pomysłowa animacja (z masą gotowych tapet na monitor ;)). W środku opowieści są jednak postacie. Co nie zaskakuje (bo to Netflix) najlepiej napisane są te kobiece. Jazda obowiązkowa.1. Ted Lasso. Sezon 1 i 2Pomysł wyjściowy jest nieco absurdalny (trener futbolu amerykańskiego, nie mający pojęcia o piłce nożnej, zostaje trenerem klubu z Premiership). Wyszło jednak fantastycznie. Ted Lasso jest niezwykle pozytywną postacią (jak napisał znajomy „Chciałbym być jak Ted Lasso, gdy dorosnę” ;)), taką jakich w dzisiejszym kinie/telewizji na lekarstwo. A to nie jedyny atut serialu. Postacie, poszczególne epizody i humor, również brytyjski, także. Must see, nie tylko dla fanów futbolu (wydaje się nawet, że znajomość realiów sportowych nie jest wymagana).
Wrzucam swoje podsumowanie serialowe, które zamieściłem na profilu na FB:
Cytat z Mierzwiak data 1 stycznia, 2022, 13:04Ło Panie, a forum daje takie ładne możliwości formatowania tekstu, włącznie z numerowaną listą, dzięki czemu można uniknąć pomyłek jak Arcane na 2. z numerem 1 😉
Ja w minionym roku z nowości obejrzałem tylko WandaVision, Loki, Squid Game i Arcane, więc wybór tego ostatniego jako serialu roku jest dla mnie prosty.
Ło Panie, a forum daje takie ładne możliwości formatowania tekstu, włącznie z numerowaną listą, dzięki czemu można uniknąć pomyłek jak Arcane na 2. z numerem 1 😉
Ja w minionym roku z nowości obejrzałem tylko WandaVision, Loki, Squid Game i Arcane, więc wybór tego ostatniego jako serialu roku jest dla mnie prosty.
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 13:30Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 13:04Ło Panie, a forum daje takie ładne możliwości formatowania tekstu, włącznie z numerowaną listą, dzięki czemu można uniknąć pomyłek jak Arcane na 2. z numerem 1
Zapewne nie doczytałeś, że na pierwszym miejscu umieściłem dwa seriale ex aequo. Stąd jedynka również przy "Arcane" 😉
A sam tekst po prostu przekopiowałem z FB.
Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 13:04Ło Panie, a forum daje takie ładne możliwości formatowania tekstu, włącznie z numerowaną listą, dzięki czemu można uniknąć pomyłek jak Arcane na 2. z numerem 1
Zapewne nie doczytałeś, że na pierwszym miejscu umieściłem dwa seriale ex aequo. Stąd jedynka również przy "Arcane" 😉
A sam tekst po prostu przekopiowałem z FB.
Cytat z Mierzwiak data 1 stycznia, 2022, 14:19A wracając do Arcane:
To jest idealny przykład jak powinno się ekranizować gry - tu służą one przede wszystkim za inspirację, i nawet jeśli - z tego co czytałem - mniej lub bardziej korzystają ze stworzonego przez twórców backstory, to gra i jej ekranizacja stanowią dwa zupełnie osobne media. Tymczasem w większości przypadków Hollywood ekranizuje gry, które już same w sobie są niekiedy wręcz filmami (seria Uncharted , z naciskiem na części 3 i 4, ma lepsze "zdjęcia", grę aktorską i reżyserię niż większość wysokobudżetowych produkcji) i mając taki gotowy materiał są wobec niego bezradni i w efekcie wyłącznie go psują, spłycają. Tutaj było odwrotnie, ale też ktoś miał ewidentny pomysł i wizję na ten serial, a tego innym ekranizacjom zwyczajnie brakuje.
A wracając do Arcane:
To jest idealny przykład jak powinno się ekranizować gry - tu służą one przede wszystkim za inspirację, i nawet jeśli - z tego co czytałem - mniej lub bardziej korzystają ze stworzonego przez twórców backstory, to gra i jej ekranizacja stanowią dwa zupełnie osobne media. Tymczasem w większości przypadków Hollywood ekranizuje gry, które już same w sobie są niekiedy wręcz filmami (seria Uncharted , z naciskiem na części 3 i 4, ma lepsze "zdjęcia", grę aktorską i reżyserię niż większość wysokobudżetowych produkcji) i mając taki gotowy materiał są wobec niego bezradni i w efekcie wyłącznie go psują, spłycają. Tutaj było odwrotnie, ale też ktoś miał ewidentny pomysł i wizję na ten serial, a tego innym ekranizacjom zwyczajnie brakuje.
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 15:11Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 14:06Jesteś rozgrzeszony! (ale z tej ściany tekstu nie
)
Teraz zauważyłem, że kopiując wpis z FB, zniknęły odstępy między poszczególnymi miejscami. Nie wiem dlaczego.
Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 14:06Jesteś rozgrzeszony! (ale z tej ściany tekstu nie
)
Teraz zauważyłem, że kopiując wpis z FB, zniknęły odstępy między poszczególnymi miejscami. Nie wiem dlaczego.
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 15:15Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 14:19A wracając do Arcane:
Wyjdzie na to, że wciąż wracam do tego samego, ale ta wizja widoczna jest również (a może jeszcze bardziej) w tym jak ten serial wygląda. Bo nie tylko chodzi o to, że animacja jest świetna, ale też niesamowicie koresponduje z historią jak i (tak mi się wydaje) z tym czym i o czym jest sama gra.
Cytat z Mierzwiak data styczeń 1, 2022, 14:19A wracając do Arcane:
Wyjdzie na to, że wciąż wracam do tego samego, ale ta wizja widoczna jest również (a może jeszcze bardziej) w tym jak ten serial wygląda. Bo nie tylko chodzi o to, że animacja jest świetna, ale też niesamowicie koresponduje z historią jak i (tak mi się wydaje) z tym czym i o czym jest sama gra.
Cytat z Mierzwiak data 1 stycznia, 2022, 15:29To prawda. Strona wizualna jest niesamowita i bardzo mnie cieszy, że mainstreamowa animacja jest w ostatnich latach taka ciekawa. Mamy bardzo różnorodne (z lepszym lub gorszym skutkiem, ale jednak) dwa sezony Love, Death & Robots, Spider-Man: Into the Spider-verse i jego dwie zapowiedziane kontynuacje, The Mitchells vs. The Machines i teraz Arcane.
Oglądałem ostatnio Encanto Disneya i jakkolwiek złego słowa o animacji w tym filmie powiedzieć nie można, bo jest śliczna, to jednocześnie do tego stopnia doskonała z tym oświetleniem i teksturami, że wręcz... nudna. Bardzo fajnie że jest dla takich produkcji dość silna alternatywa.
To prawda. Strona wizualna jest niesamowita i bardzo mnie cieszy, że mainstreamowa animacja jest w ostatnich latach taka ciekawa. Mamy bardzo różnorodne (z lepszym lub gorszym skutkiem, ale jednak) dwa sezony Love, Death & Robots, Spider-Man: Into the Spider-verse i jego dwie zapowiedziane kontynuacje, The Mitchells vs. The Machines i teraz Arcane.
Oglądałem ostatnio Encanto Disneya i jakkolwiek złego słowa o animacji w tym filmie powiedzieć nie można, bo jest śliczna, to jednocześnie do tego stopnia doskonała z tym oświetleniem i teksturami, że wręcz... nudna. Bardzo fajnie że jest dla takich produkcji dość silna alternatywa.
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 15:38Tak, twórcy Arcane czerpią z podobnych inspiracji co twórcy Mitchellów i Spider-Mana. Disney (i pośrednio Pixar) mają swój wyrazisty styl, którym trudno nas zaskoczyć (choć nadal oglądanie ich animacji daje dużą frajdę).
Tak, twórcy Arcane czerpią z podobnych inspiracji co twórcy Mitchellów i Spider-Mana. Disney (i pośrednio Pixar) mają swój wyrazisty styl, którym trudno nas zaskoczyć (choć nadal oglądanie ich animacji daje dużą frajdę).
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 15:39Jakiś koleś z reddita zebrał wiele fajnych tapet z Arcane:
https://www.reddit.com/r/arcane/comments/qvk8km/i_tried_to_get_the_best_wallpapers_from_arcane/
Jakiś koleś z reddita zebrał wiele fajnych tapet z Arcane:
https://www.reddit.com/r/arcane/comments/qvk8km/i_tried_to_get_the_best_wallpapers_from_arcane/
Cytat z robgordon data 1 stycznia, 2022, 15:40I jeszcze najbardziej oczekiwane seriale od Mojo. Jest kilka zaskoczeń, choć nie na pierwszych miejscach:
https://www.youtube.com/watch?v=gt7eKKV6EbY
I jeszcze najbardziej oczekiwane seriale od Mojo. Jest kilka zaskoczeń, choć nie na pierwszych miejscach:
Cytat z robgordon data 2 stycznia, 2022, 09:42Obecny rok nieźle zapowiada się pod względem serialowym. W minionym obejrzałem łącznie prawie 20 seriali/sezonów. W tym ta liczba może być wyższa 😉 Tym bardziej, że jeśli w końcu dotrze do nas Disney+ na listę oczekiwanych przeze mnie produkcji automatycznie dodatkową wskoczą seriale zaległe.
Zrobiłem listę tych, które chciałbym zobaczyć (stan na dziś, zanim dotrą do nas zwiastuny i recenzje). Pominąłem seriale Disneya i Marvela, tych jest zbyt wiele. Kolejność przypadkowa:
House of the Dragon
Sandman
Władca pierścieni
Syn (na podstawie prozy Jo Nesbo)
Umbrella Academy 3
The Boys 3
Stranger Things 4
The Last of US
Ted Lasso 3
Daisy Jones and the Six
Obecny rok nieźle zapowiada się pod względem serialowym. W minionym obejrzałem łącznie prawie 20 seriali/sezonów. W tym ta liczba może być wyższa 😉 Tym bardziej, że jeśli w końcu dotrze do nas Disney+ na listę oczekiwanych przeze mnie produkcji automatycznie dodatkową wskoczą seriale zaległe.
Zrobiłem listę tych, które chciałbym zobaczyć (stan na dziś, zanim dotrą do nas zwiastuny i recenzje). Pominąłem seriale Disneya i Marvela, tych jest zbyt wiele. Kolejność przypadkowa:
House of the Dragon
Sandman
Władca pierścieni
Syn (na podstawie prozy Jo Nesbo)
Umbrella Academy 3
The Boys 3
Stranger Things 4
The Last of US
Ted Lasso 3
Daisy Jones and the Six