aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 69 of 166Next

Ja właśnie skończyłem pierwszą płytę Drużyny Pierścienia (każda część wersji rozszerzonej podzielona jest na dwie części więc robię sobie z tego - po raz pierwszy - 6-odcinkowy "miniserial") i jak zwykle było to cudowne doświadczenie a wobec projektu Amazonu nie mógłbym być bardziej obojętny, tym bardziej jeśli wiem, że jedynym powodem jego powstania jest chęć posiadania przez serwis ogromnego tytułu / marki na miarę największych hitów konkurencji. Bardzo chciałbym wierzyć, że jednak stoi za tym pasja, ale dla mnie już sama idea serialu jest z miejsca nieciekawa. Świat Śródziemia to dla mnie materiał na piękne, epickie kino, a nie tasiemca robionego z myślą o ciagnięciu go przez długie lata.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Kuba data luty 7, 2022, 19:53

No i trzeba noc zarwać. Emocje są wielkie.

Dla zwiastuna? Wow.

Raz chciałem dla zwiastuna Ash vs Evil Dead, tym bardziej, że chyba było to z piątku na sobotę. Ale usnąłem. Koniec historii 🙂

Ja raz chciałem... Koniec historii 😉

Szaman

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z robgordon data luty 7, 2022, 21:12
Cytat z Kuba data luty 7, 2022, 19:53

No i trzeba noc zarwać. Emocje są wielkie.

Dla zwiastuna? Wow.

Zarywałem do tej pory noc raz, dla zwiastuna growego Wiedźmina 😛

Przy "Rings of Power" sytuacja jednak jest kompletnie inna bo jedynie Diuna Denisa zbliżyła się do poziomu hypu i oczekiwań jakie mam wobec RoP.

Nie uważam też żeby chęć posiadania gigantycznej marki w swoim dorobku od producentów nie mogła iść w parze z pasją twórców, szczególnie, że producenci Amazonu zdają się być dość mocno zdystansowani wobec decyzji artystycznych. Chociażby w kwestii wyboru showrunnerów - tutaj decydujący głos mieli ludzie z Tolkien Estete i Simon Tolkien czyli jedyny gość z tej rodziny który lubił filmy Jacksona. Nie wspominając o tym, że na pokładzie jest Weta, Shore, Howe, Bryan Cogman, Bayona, fajni scenarzyści i ciekawa obsada.

Całość ma się zamknąć w 40 odcinkach. Nie jest to dla mnie tasiemiec. Spokojnie też w świecie Ardy można tworzyć seriale, miniseriale i filmy. I tak jak uważam, że LOTR czy Hobbit powinny powstać tylko w kinie (tak samo jak nigdy nie byłem fanem serialowej formy Diuny czy takiego Hyperiona) tak historia którą opowie ekipa Amazona do serialowej formy jest idealna.

Twórczość Tolkiena zawsze była dla mnie ważna do niemalże maniakalnego stopnia więc powrót do tego świata siła rzeczy musi być ekscytujący, szczególnie, że jak pewnie większość fanów nigdy nie przypuszczałem, że na ekranie zobaczę Numenor, Gil-galada, Cirdana.

robgordon

Zwiastun kolejnej adaptacji prozy Sally Rooney po znakomitym "Normal People", znowu z Lennym Abrahamsonem za sterami.

Dokładnie na 45-lecie 🙂

robgordon

Zdjęcia z serialowego Władcy

https://www.vanityfair.com/hollywood/2022/02/amazon-the-rings-of-power-series-first-look?utm_brand=vf&utm_source=twitter&mbid=social_twitter&utm_medium=social&utm_social-type=owned

Mam złe przeczucia, pachnie to Wiedźminem z większym budżetem, oprócz krasnoluda który wygląda na wyciągniętego prosto z Hobbita.

Muszę to zobaczyć w ruchu, ale póki co to są takie typowe zdjęcia z telewizyjnego serialu fantasy, czyli dokładnie to czego się spodziewam. Idę o zakład, że to będzie właśnie bliżej streamingu i ewentualnie gladziutkich, cyfrowych Hobbitów aniżeli epickiego piękna Trylogii LOTR.

Elrond, na razie z wyglądu, fatalny.

Szaman

🙂

Obejrzałem serial. Niestety nie mogę wystawić mu oceny na FW, bo nie ma go w bazie serwisu. Ale jestem niszowy 😉

Okej, się wypowiem.

- dla mnie na skraju żartu a żenady jest porównanie do Wiedźmina. Czemu? Bo kojarzy mi się z usilnym wyszukiwaniem najlepszego przykładu materiału podobnego który rozczarował. Co jest naturalne i w porządku...o ile ma jednak jakiś sens i powiązanie i nie jest bezrefleksyjne. A porównania do Wiedźmina uważam za takie bo mam wrażenie, że ludzie dokonujący tego porównania zapominają, że Wiedźmin nie był tylko rozczarowująca adaptacja, ale przede wszystkim faktycznie taniutkim serialem, tragicznie zrealizowanym, brzydkim, artystycznie pozbawionym konceptu, pełnym szkolnych błędów, robionym przez beznadziejn ekipę. I uważam, że żadne z tych zdjęć z LOTRa nie daje podstaw do takich porównań. Chociażby samo ujęcie z planu pokazującego jak kręcona jest scena sztormu jasno pokazuje, że nie będzie to równie leniwie zrobiony serial. No i błagam, charakteryzacja to inny poziom.

- Natomiast hmm same zdjęcia uważam za kiepski drugi Look na serial. Są zbyt standardowe i leniwe, ostrożne pozbawione pomysłu. Wiemy, że w tym serialu jest znacznie więcej do zobaczenia a VF widziało nawet 3 odcinki. Tymczasem dostaliśmy 3 ujęcia z serialu, 3 nudne pozowanka i coś z planu. No średnio bym powiedział.

- to co jednak pokazano jest w porządku. Durin wygląda rodem z Hobbita. Elrond jest fajny a aktor mnie mega intryguje. Galadriela wygląda super, to ujęcie na Lindon świetnie buduje oczekiwanie. Znowu sporo smaczków.

- cieszę się że artykuł potwierdził wszystko co od insiderow wiedziałem o tym serialu i jeszcze więcej. Decyzję scenariuszowe i strukturalne podejmowane tutaj są odważne, kontrowersyjne ale wlasciwe. Skoro mogę być pewien rawdziwosci tego co słucham o Rings of Power od miesięcy to jestem spokojny.

- również o podejście lotrowe do formy bo i to było zapowiedziane. Serial ma odchodzić od cyfrowego Hobbita.

- a poza tym uważam, że zdjęcia Cordovy i królowej krasnoludów wygląda jak wygląda bo na tym etapie chcą rzucać kolorami skór w oczy widowni aby zdążyli ochłonąć.

- nie mam problemu z krótkimi włosami elfów, ale rezygnacja z bród u kobiet krasnoludów uważam za rezygnację z fajnego lorowego elementu.

Nadal mam gdzieś to patrzydło. Zdjęcia biją taniością, bo ci aktorzy nie mają w sobie żadnej dostojności pasującej do fantasy, wyglądają jak poprzebierane gwiazdy sitcomu w odcinku specjalnym w którym jeden z bohaterów uderzył się w głowę i śni o magicznej krainie.

I tak też wyglądają wszyscy w Wiedźminie, oprócz Cavilla i blondynki.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

@kuba

Mniej hajpowania = mniej płaczu później że nie wyszło 🙂

Więcej hypowania = większa satysfakcja kiedy okazuje się, że wyszło.

Ale Twoim zdaniem to jest Władca Pierścieni? On wygląda jakby szukał miejsca w warszawskim open spejsiku, a ona jakby wyszła z jakiejś popieprzonej fantazji  Avy DuVernay.

Spoiler

Napisałem, dość wyraznie, że nie jestem fanem tych zdjęć. One nie pokazują nic konkretnego, są leniwe. Te dwa przykłady? No ludki, pozujące na tle niczego. Nic co przechyli wagę moich oczekiwań w jakąkolwiek stronę. Jestem niemalże pewien, że mają jedynie pozwolić się wypłakać części odbiorców.

Przypominam tylko, że reakcje na zdjęcia Diuny były podobne. Tanio, nudno, sterylnie, brak pomysłu wizualnego, Chalamet u Armaniego.

No tak to zawsze wygląda ze zdjęciami z takich first looków. A szczególnie z takiego jak to gdzie na oko są z 3 ujęcia faktycznie może z serialu.

Pisałeś o dostojności aktorów. Dla mnie dostojność wychodzi z całej prezencji, również z poruszania się, mimiki, głosu. W przypadku kina również z operatorki,reżyserii, prowadzenia aktora. Zakładam, że gdybym już nie patrzył na nich z perspektywy filmów to bym też tego nie widziała na zdjęciach z obsadami trylogii Jacksona.

Ale już jak Władca Pierścieni dla mnie wygląda zdjęcie z Lindonu. Jak to co czytałem w książkach Tolkiena. A że to jedyne zdjęcie pokazujące postaci w otoczeniu charakterystycznym dla uniwersum to fajnie.

Muszę poczekać na trailer aby ocenić jak mi pasują faktycznie aktorzy, zobaczyć jak to jest nakręcone, jaki jest styl, wszystko. Znam ekipę techniczną, ufam jej, wiem, że mają na to kasę, wszystkie kwestie fabularne i decyzję mnie kupują i jestem z nich zadowolony. Obsada pod kątem umiejętności jest interesująca. To są rzeczy wpływające na mój hype czy ewentualne obawy a nie 3 zdjęcia Vanity Fair z aktorami na tle czarnego niczego.

PreviousPage 69 of 166Next